دوستی با خداوند، به دو صورت متصور است. 1. دوستی بندگان با خداوند و محبوب بودن خداوند؛ 2. دوستی خدا با بندگان و محبوب او واقع شدن. و آنچه مورد سؤال قرار گرفته است، همان صورت دوم است. البته همه موجودات جهان هستی از این نظر که مخلوق و اثر آن ذات اقدس می‌باشند، محبوب او خواهند بود. لکن مراد از حبّی که در آیات و روایات مطرح گردیده است، معنای خاصی است که همان: کنار رفتن حجاب‌ها و صفای باطن بنده و مورد عنایت و لطف آن ذات اقدس قرار گرفتن است. در آیات و روایات گاه با عناوین و معیارهای کلی راه‌های محبوب خدا شدن مواجهیم مانند اطاعت و پیروی از رسول گرامی اسلام(ص) و یا دوست داشتن خداوند متعال و یا عمل به واجبات و مستحبات و ترک محرمات و مکروهات، و گاه موارد جزئی و مصادیق را از متون اسلامی می‌توانیم استفاده نماییم. به سخن دیگر؛ ایمان به خدا و روز قیامت و تصدیق انبیا(ع) و نبوت نبی اکرم(ص) و پذیرش ولایت دوازده امام معصوم(‏ع) و اجتناب از کفر و شرک و نفاق و علم و دانش در جانب عقیده؛ و عمل کامل به دین اسلام و عدم تبعیض در عمل به احکام دین، و تبعیت محض و بدون چون و چرا از خدا و رسول(ص) و ائمه(‏ع) و عدم فساد و طغیان و تعدی به دین و خلق خدا و دوستی خدا و پیامبر(ص) در جانب عمل؛ و آراستن نفس و باطن به حالات و ملکات پسندیده و حذف صفات و ویژگی‌های ناپسند ظاهری در جانب اخلاق؛ سبب محبوبیت و تقرب و کسب منزلت در بارگاه ربوبی و نبوی(ص) و علوی(ع) گشته و این به معنای رسیدن انسان به کمال و هدفی است که برای آن آفریده شده است، که همان «قرب عندالله» می‌باشد.
چگونه انسان میتواند محبوب خداوند واقع شود؟
دوستی با خداوند، به دو صورت متصور است. 1. دوستی بندگان با خداوند و محبوب بودن خداوند؛ 2. دوستی خدا با بندگان و محبوب او واقع شدن. و آنچه مورد سؤال قرار گرفته است، همان صورت دوم است. البته همه موجودات جهان هستی از این نظر که مخلوق و اثر آن ذات اقدس میباشند، محبوب او خواهند بود. لکن مراد از حبّی که در آیات و روایات مطرح گردیده است، معنای خاصی است که همان: کنار رفتن حجابها و صفای باطن بنده و مورد عنایت و لطف آن ذات اقدس قرار گرفتن است.
در آیات و روایات گاه با عناوین و معیارهای کلی راههای محبوب خدا شدن مواجهیم مانند اطاعت و پیروی از رسول گرامی اسلام(ص) و یا دوست داشتن خداوند متعال و یا عمل به واجبات و مستحبات و ترک محرمات و مکروهات، و گاه موارد جزئی و مصادیق را از متون اسلامی میتوانیم استفاده نماییم.
به سخن دیگر؛ ایمان به خدا و روز قیامت و تصدیق انبیا(ع) و نبوت نبی اکرم(ص) و پذیرش ولایت دوازده امام معصوم(ع) و اجتناب از کفر و شرک و نفاق و علم و دانش در جانب عقیده؛ و عمل کامل به دین اسلام و عدم تبعیض در عمل به احکام دین، و تبعیت محض و بدون چون و چرا از خدا و رسول(ص) و ائمه(ع) و عدم فساد و طغیان و تعدی به دین و خلق خدا و دوستی خدا و پیامبر(ص) در جانب عمل؛ و آراستن نفس و باطن به حالات و ملکات پسندیده و حذف صفات و ویژگیهای ناپسند ظاهری در جانب اخلاق؛ سبب محبوبیت و تقرب و کسب منزلت در بارگاه ربوبی و نبوی(ص) و علوی(ع) گشته و این به معنای رسیدن انسان به کمال و هدفی است که برای آن آفریده شده است، که همان «قرب عندالله» میباشد.
- [سایر] چگونه انسان میتواند محبوب خداوند واقع شود؟
- [سایر] چگونه انسان می تواند محبوب خداوند واقع شود؟
- [سایر] چگونه انسان میتواند در خداوند فانی شود؟
- [سایر] این حدیث از کیست: منتظر فرج باشید و از رحمت خدا ناامید نگردید، محبوب ترین کارها در نزد خدا همانا انتظار فرج است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] برای اینکه انسان به استخارهای که نموده عمل نکند باید چه کاری انجام دهد تا مورد غضب خداوند واقع نشود؟
- [سایر] آیا غیرمعصوم میتواند حجت بین خدا و انسان باشد؟
- [سایر] راهکارهای محبوب شدن میان مردم چیست؟ چه کنیم تا در اجتماع، محبوب مردم باشیم؟
- [سایر] در رأس ارتش رومیان (در جنگ با ایران) امپراتور هراکلیوس قرار داشت. آیا این امپراتور از بندگان محبوب خدا و مؤمن است؟ و به بهشت می رود؟
- [آیت الله نوری همدانی] الف: آیا حمل میتواند ولی دم واقع شود یا خیر؟
- [سایر] آیا حدیث (من عشقنی عشقته و من عشقته قتلته...) صحیح است و آیا خدا میتواند عاشق شود؟! چرا خداوند به انسان فرمود من بهای تو هستم؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] نذر آن است که انسان برای خدا چیزی را در عهده خود قرار دهد و آن چیز میتواند انجام یا ترک کاری باشد.
- [آیت الله اردبیلی] عبارت (برای خدا) به هر زبان که باشد، باید در صیغه نذر گفته شود و اگر در قلب آن را نیّت کند، کافی نیست و نذر واقع نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان میتواند مخارج غیر واجب کسانی را که مثل اولاد خرجشان بر او واجب است از زکات بدهد، لذا انسان میتواند زکات را به پسرش بدهد که خرج زن یا خدمتکار خود نماید.
- [آیت الله مظاهری] دروغ گفتن حرام است، ولی راست گفتن واجب نیست، بنابراین اگر چیزی بپرسند که نخواهد واقع را بگوید، میتواند ساکت بماند، بلکه اگر مفسده شخصی یا اجتماعی داشته باشد، آن راست گفتن حرام است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر ریشه درخت همسایه در ملک انسان بیاید، میتواند از آن جلوگیری کند و چنانچه ضرری هم از ریشه درخت به او برسد میتواند از صاحب درخت بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] جایی که انسان باید تقیّه کند میتواند بر فرش و مانند آن سجده نماید، و چنانچه میتواند، لازم است برای نماز به جای دیگر برود.
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان میتواند از طرف دیگری وکیل شود و مال او را اجاره دهد.
- [آیت الله بروجردی] انسان در حال ناچاری میتواند در نماز خود را با گِل بپوشاند.
- [آیت الله سیستانی] انسان میتواند در هر شب از ماه رمضان برای روزه فردای آن نیت کند.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند از طرف دیگری وکیل شود و مال او را اجاره دهد.