«قُرب» در لغت؛ به معنای نزدیکی یک شی‏ء به شی‏ء دیگر است. این نزدیکی گاه از جهت مکانی و گاه از بُعد زمانی است. بنابراین، قرب یا مکانی است و یا زمانی. در عرف عام نیز، قرب استعمال دیگری هم دارد که همان داشتن ارزش و منزلت و مکانت در نزد دیگری است. قُرب از دیدگاه فلسفی بر سه قسم است: قرب مکانی و (زمانی)، قرب ماهوی، قرب وجودی. اما قرب مکانی و زمانی اختصاص به اجزای عالم جسم و جسمانی دارد؛ چون خداوند مبرّای از جسمانیت است در مورد او صادق نیست. اما قرب ماهوی؛ مثل قرب زید و عمرو در ماهیت انسانی و اشتراک آنها در حیوانیت و ناطقیت. اما خدای بزرگ، چون وجود بی‌نهایت و مطلق است، ماهیت ندارد و لذا این‌گونه قرب نیز در مورد او صادق نیست. اما قرب وجودی، چون خداوند معطی و مبدأ هر وجود است و انفکاک علت تامه از معلولش ممکن نیست. و معلول، ربط محض نسبت به علت است. از این‌رو؛ قرب حق تعالی به اشیا، از جهت قرب وجودی حضرتش به اشیا است. در باب نزدیک بودن خداوند به ما، آیات قرآن چهار دسته‌اند: الف. دسته‌ای از آیات دلالت بر اصل قرب می‌کند، که خداوند با ما نزدیک است. ب. آیاتی که دلالت بر این دارند که خداوند از دیگران به ما نزدیک‌تر است. ج. آیاتی که دلالت می‌کنند بر این‌که خدای بزرگ از رگ حیات (گردن) به انسان نزدیک‌تر است. د. آیاتی که دلالت دارند بر این‌که خداوند به انسان از خودش هم نزدیک‌تر است. در باب بیان این دسته از آیات باید گفت: انسان موجودی درون پُر نیست، بلکه مانند سایر موجودات امکانی اجوف است. از این‌رو؛ بین انسان و خودش، احاطه وجودی حق فاصله است. روشن است که خداوند را سمت و سویی نیست تا از آن طریق به درگاهش نزدیک شد. بلکه قرب الهی، بواسطه تقویت آثار وجودی انسان حاصل می‌گردد، تا آن‌جا که بتواند مظهر اسما و صفات الهی باشد و در طریق سعادت‌مندی، هر چه کمالات وجودی انسان بیشتر، درجات قرب او به خداوند افزون‌تر است. قرب الهی و کیفیت آن از دیدگاه آیات و روایات: چون خدای بزرگ به همه چیز نزدیک است، انسان باید سعی کند که با انجام اعمال شایسته، قرب الهی را تحصیل نماید و در این طریق، اعمال به دو قسم فریضه و نافله تقسیم می‌گردد. اعمالی که نقش محوری و کلیدی را در باب قرب ایفا می‌کنند، معرفت و اخلاص در عمل است و بقیه اعمال، از قبیل: تواضع و حُسن خُلق و نیکی و احسان و امثال آن، حکم نافله را دارند.
معنای (قرب الهی) چیست؟ اقسام آن کدام است؟ و چگونه حاصل میگردد؟
«قُرب» در لغت؛ به معنای نزدیکی یک شیء به شیء دیگر است. این نزدیکی گاه از جهت مکانی و گاه از بُعد زمانی است. بنابراین، قرب یا مکانی است و یا زمانی. در عرف عام نیز، قرب استعمال دیگری هم دارد که همان داشتن ارزش و منزلت و مکانت در نزد دیگری است.
قُرب از دیدگاه فلسفی بر سه قسم است: قرب مکانی و (زمانی)، قرب ماهوی، قرب وجودی. اما قرب مکانی و زمانی اختصاص به اجزای عالم جسم و جسمانی دارد؛ چون خداوند مبرّای از جسمانیت است در مورد او صادق نیست. اما قرب ماهوی؛ مثل قرب زید و عمرو در ماهیت انسانی و اشتراک آنها در حیوانیت و ناطقیت. اما خدای بزرگ، چون وجود بینهایت و مطلق است، ماهیت ندارد و لذا اینگونه قرب نیز در مورد او صادق نیست.
اما قرب وجودی، چون خداوند معطی و مبدأ هر وجود است و انفکاک علت تامه از معلولش ممکن نیست. و معلول، ربط محض نسبت به علت است. از اینرو؛ قرب حق تعالی به اشیا، از جهت قرب وجودی حضرتش به اشیا است.
در باب نزدیک بودن خداوند به ما، آیات قرآن چهار دستهاند:
الف. دستهای از آیات دلالت بر اصل قرب میکند، که خداوند با ما نزدیک است.
ب. آیاتی که دلالت بر این دارند که خداوند از دیگران به ما نزدیکتر است.
ج. آیاتی که دلالت میکنند بر اینکه خدای بزرگ از رگ حیات (گردن) به انسان نزدیکتر است.
د. آیاتی که دلالت دارند بر اینکه خداوند به انسان از خودش هم نزدیکتر است. در باب بیان این دسته از آیات باید گفت: انسان موجودی درون پُر نیست، بلکه مانند سایر موجودات امکانی اجوف است. از اینرو؛ بین انسان و خودش، احاطه وجودی حق فاصله است.
روشن است که خداوند را سمت و سویی نیست تا از آن طریق به درگاهش نزدیک شد. بلکه قرب الهی، بواسطه تقویت آثار وجودی انسان حاصل میگردد، تا آنجا که بتواند مظهر اسما و صفات الهی باشد و در طریق سعادتمندی، هر چه کمالات وجودی انسان بیشتر، درجات قرب او به خداوند افزونتر است.
قرب الهی و کیفیت آن از دیدگاه آیات و روایات: چون خدای بزرگ به همه چیز نزدیک است، انسان باید سعی کند که با انجام اعمال شایسته، قرب الهی را تحصیل نماید و در این طریق، اعمال به دو قسم فریضه و نافله تقسیم میگردد. اعمالی که نقش محوری و کلیدی را در باب قرب ایفا میکنند، معرفت و اخلاص در عمل است و بقیه اعمال، از قبیل: تواضع و حُسن خُلق و نیکی و احسان و امثال آن، حکم نافله را دارند.
- [سایر] قرب الاهی چیست؟ اقسام آن کدام است؟ و چگونه حاصل میگردد؟
- [سایر] چگونه می توانم به مقام قرب الهی و حیات طیبه برسم؟
- [سایر] چرا خدا انسان را از همان ابتدا در اوج کمال نیافرید در این صورت انسان زودتر به قرب الهی می رسید؟
- [سایر] چرا خدا انسان را از همان ابتدا در اوج کمال نیافرید در این صورت انسان زودتر به قرب الهی می رسید؟
- [سایر] چرا باید برای شهادت امام حسین(ع) و یارانش عزاداری و گریه کنیم؟ آنان با شهادت به قرب الهی رسیدند و این افتخاری بزرگ است و ...
- [سایر] راههای هدف و انگیزه الهی داشتن در درس خواندن و تحصیل علم چگونه حاصل میشود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] چنانچه فردی با حرام افطار نماید لکن آن حرام حدّ الهی نداشته باشد مانند افطار با گوشت خوک آیا دو تعزیر دارد یا باعث تشدید تعزیر روزهخواری میگردد؟
- [سایر] حدیث قرب نوافل را توضیح دهید؟
- [سایر] چگونه به خدا قرب پیدا کنیم؟
- [سایر] قرب به پروردگار به چه معناست؟
- [آیت الله مظاهری] از اقسام ظلم، ظلم به نفس است که قرآن شریف مکرراً به آن تذکّر داده است: (وَ مَنْ یَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَقَدْ ظَلَمَ نَفْسَهُ)[1] (و هر کس از حدود الهی تجاوز کند، پس به تحقیق بر خویشتن ظلم کرده است.) و مراد از آن، مخالفت پروردگار عالم است در ترک واجبات و یا ارتکاب محرّمات که شقاوت را برای خود تهیه میکند، بلکه در ترک مستحبّات که خود را محروم از فیوضات الهی میکند. [1]. طلاق، 1.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر نتواند به مقدار ذکر در رکوع بماند، احتیاط واجب آن است که بقیّه آن را درحال برخاستن بگوید به قصد قربْ مطلقْ ورجأً.
- [آیت الله وحید خراسانی] بیمه انواع و اقسام متعددی دارد مانند بیمه حیات و بیمه سلامت و بیمه مال و چون حکم انها یکی است نیازی به بیان اقسام و انواع ان نیست
- [آیت الله خوئی] بیمه انواع و اقسام متعددی دارد: بیمة حیات و سلامت بدن- بیمة اموال چه اموالی که از خارج خریداری شده باشد و یا موجود در انبارهای کالای شخصی و یا عمومی و یا اثاث البیت- بیمة خطر آتش سوزی و غرق در آب و نقص حاصل در کالا و حصول عیب و خرابی در آن- بیمة ماشین شخص ثالث یا تمام بدنه- بیمة کشتیهای تجارتی و آنچه از این قبیل است و بیمه اقسام دیگری نیز دارد و چون حکم آنها یکی است لزومی ندارد که تمام آنها ذکر شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] عقد (شرکت) قراردادیست که مابین دو یا چند نفر بر انجام معامله با مال مشترک منعقد میگردد، مفاد عقد شرکت باید انشاء شود بنابراین چنانچه دو نفر مالشان را مخلوط کنند به طوری که مال هیچ یک مشخص نباشد و با عبارت - عربی یا غیر آن - یا با انجام عملی مفاد عقد شرکت را انشاء کنند، شرکت حاصل میشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز میّت را باید ایستاده و با قصد قربت بخواند و در موقع نیّت، میّت را معیّن کند، مثلاً نیّت کند نماز میخوانم بر این میّت قربْ الی ا&.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بعد از جمعکردن حاصل و تمام شدن مدّت مزارعه، ریشه زراعت در زمین بماند و سال بعد دو مرتبه حاصل دهد، چنانچه مالک با زارع شرط اشتراک در ریشه نکرده باشد، حاصل سال دوم مال مالک بذر است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بعد از جمع کردن حاصل و تمام شدن مدّت مزارَعَه ، ریشة زراعت در زمین بماند و سال بعد دو مرتبه حاصل دهد ، حاصل سال دوّم را هم باید مثل سال اوّل قسمت کنند .
- [آیت الله سیستانی] اگر بعد از جمع کردن حاصل و تمام شدن مدت مزارعه ، ریشه زراعت در زمین بماند ، و سال بعد دو مرتبه سبز شود و حاصل دهد ، چنانچه شرط اشتراک در ریشه نکرده باشند ، حاصل سال دوم مال مالک بذر است .
- [آیت الله بهجت] دیدن نامحرم از طریق تلویزیون و شنیدن صدای آنها، که مقرون به فساد و ریبه است اشکال دارد و بعض اقسام آن حرام یقینی است.