سلام، آیا نزول مکرر برای بعضی یا کل آیات قرآن می باشد؟ آیا امکان دارد برای یک آیه چند شأن نزول باشد؟ لطفا با ذکر آیه.
برای برخی از آیات چون آیه 190،[1] آیه 204،[2] 232،[3] 267،[4] از سوره بقره، شأن نزول های متفاوتی بیان شده است. می‌دانیم شأن نزول ها هرگز، مفاهیم آیات را محدود به خود نمی‌کند، اما اجمالا درباره نزول مکرر برخی از آیات یا سوره های قرآن کریم، مفسران قرآن اختلاف نظر دارند. گروهی از دانشمندان علوم قرآنی و مفسران تصریح نموده‌اند که آیاتی در قرآن وجود دارد که چند بار بر پیامبر اکرم (ص) نازل شده است، و برخی نیز منکر تکرار هستند و آن را تحصیل حاصل می دانند . این موضوع در جاهای مختلف به تفصیل مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و علل و عوامل آن به بحث گذاشته شده است. ما برای جلوگیری از تکرار، شما را به سایت هایی که این موضوع را تحلیل و بررسی کرده اند ارجاع می دهیم. شما می توانید با استفاده از سایت های جست و جو، موضوع پرسشتان را در بسیاری از سایت های پاسخ گویی ملاحظه فرمایید و اگر پس از مطالعه آنها نقطه ابهامی درباره روایتی خاص، یا نظری از مفسران و... برای شما باقی ماند، آن موضوع را با ما درمیان بگذارید تا ما ضمن بررسی آن مورد خاص، ابهام و اشکال آن را برطرف کنیم. [1] ر.ک: مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 2، ص 17، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1374 ه ش. [2] همان، ص 72. [3] همان، ص 181. [4] همان، ص 331.
عنوان سوال:

سلام، آیا نزول مکرر برای بعضی یا کل آیات قرآن می باشد؟ آیا امکان دارد برای یک آیه چند شأن نزول باشد؟ لطفا با ذکر آیه.


پاسخ:

برای برخی از آیات چون آیه 190،[1] آیه 204،[2] 232،[3] 267،[4] از سوره بقره، شأن نزول های متفاوتی بیان شده است. می‌دانیم شأن نزول ها هرگز، مفاهیم آیات را محدود به خود نمی‌کند، اما اجمالا درباره نزول مکرر برخی از آیات یا سوره های قرآن کریم، مفسران قرآن اختلاف نظر دارند. گروهی از دانشمندان علوم قرآنی و مفسران تصریح نموده‌اند که آیاتی در قرآن وجود دارد که چند بار بر پیامبر اکرم (ص) نازل شده است، و برخی نیز منکر تکرار هستند و آن را تحصیل حاصل می دانند . این موضوع در جاهای مختلف به تفصیل مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و علل و عوامل آن به بحث گذاشته شده است. ما برای جلوگیری از تکرار، شما را به سایت هایی که این موضوع را تحلیل و بررسی کرده اند ارجاع می دهیم. شما می توانید با استفاده از سایت های جست و جو، موضوع پرسشتان را در بسیاری از سایت های پاسخ گویی ملاحظه فرمایید و اگر پس از مطالعه آنها نقطه ابهامی درباره روایتی خاص، یا نظری از مفسران و... برای شما باقی ماند، آن موضوع را با ما درمیان بگذارید تا ما ضمن بررسی آن مورد خاص، ابهام و اشکال آن را برطرف کنیم.
[1] ر.ک: مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 2، ص 17، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1374 ه ش. [2] همان، ص 72. [3] همان، ص 181. [4] همان، ص 331.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین