برای برخی از آیات چون آیه 190،[1] آیه 204،[2] 232،[3] 267،[4] از سوره بقره، شأن نزول های متفاوتی بیان شده است. میدانیم شأن نزول ها هرگز، مفاهیم آیات را محدود به خود نمیکند، اما اجمالا درباره نزول مکرر برخی از آیات یا سوره های قرآن کریم، مفسران قرآن اختلاف نظر دارند. گروهی از دانشمندان علوم قرآنی و مفسران تصریح نمودهاند که آیاتی در قرآن وجود دارد که چند بار بر پیامبر اکرم (ص) نازل شده است، و برخی نیز منکر تکرار هستند و آن را تحصیل حاصل می دانند . این موضوع در جاهای مختلف به تفصیل مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و علل و عوامل آن به بحث گذاشته شده است. ما برای جلوگیری از تکرار، شما را به سایت هایی که این موضوع را تحلیل و بررسی کرده اند ارجاع می دهیم. شما می توانید با استفاده از سایت های جست و جو، موضوع پرسشتان را در بسیاری از سایت های پاسخ گویی ملاحظه فرمایید و اگر پس از مطالعه آنها نقطه ابهامی درباره روایتی خاص، یا نظری از مفسران و... برای شما باقی ماند، آن موضوع را با ما درمیان بگذارید تا ما ضمن بررسی آن مورد خاص، ابهام و اشکال آن را برطرف کنیم. [1] ر.ک: مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 2، ص 17، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1374 ه ش. [2] همان، ص 72. [3] همان، ص 181. [4] همان، ص 331.
سلام، آیا نزول مکرر برای بعضی یا کل آیات قرآن می باشد؟ آیا امکان دارد برای یک آیه چند شأن نزول باشد؟ لطفا با ذکر آیه.
برای برخی از آیات چون آیه 190،[1] آیه 204،[2] 232،[3] 267،[4] از سوره بقره، شأن نزول های متفاوتی بیان شده است. میدانیم شأن نزول ها هرگز، مفاهیم آیات را محدود به خود نمیکند، اما اجمالا درباره نزول مکرر برخی از آیات یا سوره های قرآن کریم، مفسران قرآن اختلاف نظر دارند. گروهی از دانشمندان علوم قرآنی و مفسران تصریح نمودهاند که آیاتی در قرآن وجود دارد که چند بار بر پیامبر اکرم (ص) نازل شده است، و برخی نیز منکر تکرار هستند و آن را تحصیل حاصل می دانند . این موضوع در جاهای مختلف به تفصیل مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته و علل و عوامل آن به بحث گذاشته شده است. ما برای جلوگیری از تکرار، شما را به سایت هایی که این موضوع را تحلیل و بررسی کرده اند ارجاع می دهیم. شما می توانید با استفاده از سایت های جست و جو، موضوع پرسشتان را در بسیاری از سایت های پاسخ گویی ملاحظه فرمایید و اگر پس از مطالعه آنها نقطه ابهامی درباره روایتی خاص، یا نظری از مفسران و... برای شما باقی ماند، آن موضوع را با ما درمیان بگذارید تا ما ضمن بررسی آن مورد خاص، ابهام و اشکال آن را برطرف کنیم.
[1] ر.ک: مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 2، ص 17، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1374 ه ش. [2] همان، ص 72. [3] همان، ص 181. [4] همان، ص 331.
- [سایر] آیا تمام آیات قرآن دارای شأن نزول است یا نه؟ و جایگاه شأن نزول در فهم قرآن کریم به چه میزان است؟
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 103 سوره نساء چیست؟
- [سایر] شأن نزول و تفسیر آیه 104 نساء چیست؟
- [سایر] شأن نزول و تفسیر آیه 105 سوره نساء چیست؟
- [سایر] سلام لطفا" شان نزول و تفسیر آیات 34سوره نساء و 282 سوره بقره را بیان نمیایید متشکرم
- [سایر] تفسیر آیه 61 سوره بقره و شان نزول آن و نظر ائمه راجع به این آیه
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 121 بقره چیست؟ منظور از (تلاوت شایسته قرآن) چیست؟
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 121 بقره چیست؟ منظور از «تلاوت شایسته قرآن» چیست؟
- [سایر] سلام با تشکر از پاسخ کامل در مورد آیات 24 و 25 سوره نساء لطفا در مورد شان نزول و تفسیر کامل آیه 34 سوره نساء هم راهنمایی کنید. با تشکر
- [سایر] شأن نزول و تفسیر آیه شریفه (وَ لا تَکُنْ لِلْخائِنینَ خَصیماً) از سوره نساء چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه اموری که نماز آیات برای آنها واجب است مکرر اتفاق بیفتد واجب است برای هریک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثل این که چند بار زلزله شود، یا گرفتن خورشید با زلزله همراه گردد، اما اگر در بین نماز آیات این امور واقع شود همان یک نماز آیات کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در حال حیض یا نفاس زن، یکی از اسباب وجوب نماز آیات رخ دهد، بنابر احتیاط واجب باید قضای آن را بعد از پاک شدن بجا آورد.
- [آیت الله نوری همدانی] احتیاط واجب آن است که از دادن قرآن به کافر خودداری کنند و اگر قرآن دست اوست ، در صورت امکان از او بگیرند .
- [آیت الله بهجت] احتیاط واجب آن است که از دادن قرآن به کافر خودداری کنند و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] پنج چیز بر جنب حرام است: اول: رساندن جایی از بدن خود به خط قرآن و بنا بر احتیاط به اسم خدا و صفات خاصه او به هر لغت که باشد، مگر پولی که بر آن نام خدا نوشته شده باشد که دست زدن به آن اشکال ندارد و احتیاط مستحب آن است که جایی از بدن خود را به اسم پیغمبران و امامان و حضرت زهرا علیهمالسلام نیز نرساند. دوم: رفتن یا ماندن در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و حرم امامان علیهمالسلام اگر چه از یک در داخل و از در دیگر خارج شود و مراد از حرم امامان علیهمالسلام : محوّطهایست که ضریح مقدّس و قبر مطهّر در آن قرار دارد، نه تمام رواقها یا صحنها. سوم: داخل شدن یا ماندن در مساجد دیگر، مگر آنکه از یک در داخل و از در دیگر خارج شود. چهارم: گذاشتن چیزی در مسجد. پنجم: خواندن هر یک از آیات سجده واجب و آن آیات در چهار سوره است. اول: سوره سی و دوم قرآن (الم تنزیل (=سجده) )، آیه پانزدهم؛ دوم: سوره چهل و یکم (حم سجده (=فُصّلت) )، آیه سی و هفتم؛ سوم: سوره پنجاه و سوم (النجم)، آیه آخر؛ چهارم: سوره نود و ششم (اقرء (=العلق) )، آیه آخر. بلکه بنا بر احتیاط خواندن آیات دیگر یا قسمتی از یک آیه از سورههای سجده نیز جایز نیست. چیزهایی که بر جنب مکروهست
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [امام خمینی] احتیاط واجب آن است که از دادن قرآن به کافر خودداری کنند و اگر قرآن دست اوست در صورت امکان از او بگیرند.
- [آیت الله اردبیلی] احتیاط واجب آن است که از دادن قرآن به کافر خودداری کنند و اگر قرآن در دست اوست، در صورت امکان از او بگیرند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیههای: 15 سوره سجده و 37 سوره فصّلت و 62 سوره نجم و 19 سوره علق، آیات سجده واجب است که اگر انسان بخواند یا گوش دهد بعد از تمام شدن آن آیه باید فوراً سجده کند، هر چند هنگام خواندن یا گوش دادن به قرآن بودن آن توجّه نداشته باشد و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده کند و کسی که گوش نمیدهد ولی آیه را میشنود بنا بر احتیاط مستحب سجده کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند