لفظ جلاله (الله)، در (قل اللهُ ثمّ ذرهم)،[1] باید مرفوع باشد؛ زیرا مرفوع بودن آن از دو حال خارج نیست: 1. یا مبتدا بوده و مبتدا هم مرفوع است و خبر آن -انزل الکتاب-، حذف شده، نه این که (الله) به تنهایی مفعول (قل) بوده تا منصوب باشد، ولی کلّ این جمله، یعنی مبتدا و خبر آن (انزل الکتاب) که محذوف باشد، (مفعولٌ به)، محلاً منصوب بوده و به اصطلاح ادبیات عرب مقول قول (قل) است. 2. یا فاعل برای فعل محذوف (انزل) باشد و فاعل هم مرفوع است.[2] پس، اگر به معنای آیه شریفه به صورت کامل دقت شود، تفاوت معنایی در مرفوع و منصوب بودن لفظ جلاله الله فهمیده می شود؛ زیرا در صدر آیه این گونه آمده است:(آنها خدا را درست نشناختند که گفتند: (خدا، هیچ چیز بر هیچ انسانی، نفرستاده است!) بگو: (چه کسی کتابی را که موسی آورد، نازل کرد؟! سپس در ذیل آیه شریفه خدای متعال به پیامبر (ص) می فرماید که به قوم یهود بگوید: که الله نازل کرده است. و این با مرفوع بودن الله سازگاری دارد، نه منصوب بودن آن. این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . انعام، 91. [2] . صافی، محمود بن عبد الرحیم، الجدول فی اعراب القرآن، ج 7، ص 217، دارالرشید مؤسسة الإیمان، دمشق بیروت، چاپ چهارم، 1418ق.
در آیه 91 سوره انعام آمده است: (قل الله ثمّ ذرهم)، اگر کلمه (الله) مرفوع یا منصوب باشد، چه تفاوتی در معنا می کند؟
لفظ جلاله (الله)، در (قل اللهُ ثمّ ذرهم)،[1] باید مرفوع باشد؛ زیرا مرفوع بودن آن از دو حال خارج نیست: 1. یا مبتدا بوده و مبتدا هم مرفوع است و خبر آن -انزل الکتاب-، حذف شده، نه این که (الله) به تنهایی مفعول (قل) بوده تا منصوب باشد، ولی کلّ این جمله، یعنی مبتدا و خبر آن (انزل الکتاب) که محذوف باشد، (مفعولٌ به)، محلاً منصوب بوده و به اصطلاح ادبیات عرب مقول قول (قل) است. 2. یا فاعل برای فعل محذوف (انزل) باشد و فاعل هم مرفوع است.[2] پس، اگر به معنای آیه شریفه به صورت کامل دقت شود، تفاوت معنایی در مرفوع و منصوب بودن لفظ جلاله الله فهمیده می شود؛ زیرا در صدر آیه این گونه آمده است:(آنها خدا را درست نشناختند که گفتند: (خدا، هیچ چیز بر هیچ انسانی، نفرستاده است!) بگو: (چه کسی کتابی را که موسی آورد، نازل کرد؟! سپس در ذیل آیه شریفه خدای متعال به پیامبر (ص) می فرماید که به قوم یهود بگوید: که الله نازل کرده است. و این با مرفوع بودن الله سازگاری دارد، نه منصوب بودن آن. این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . انعام، 91. [2] . صافی، محمود بن عبد الرحیم، الجدول فی اعراب القرآن، ج 7، ص 217، دارالرشید مؤسسة الإیمان، دمشق بیروت، چاپ چهارم، 1418ق.
- [سایر] در آیه 91 سوره انعام آمده است: «قل الله ثمّ ذرهم»، اگر کلمه «الله» مرفوع یا منصوب باشد، چه تفاوتی در معنا می کند؟
- [سایر] چرا در آیه 32 سوره انعام کلمه لعب، مقدّم بر کلمه لهو شده است، ولی در سوره عنکبوت آیه 64 کلمه لهو مقدم بر کلمه لعب شده است؟
- [سایر] آیه 46 سوره انعام این گونه آغاز میشود: (قُلْ أَرَأَیْتُمْ إِنْ أَخَذَ اللّهُ...)، اما آیه 47 به این نحو: (قُلْ أَرَأَیْتَکمْ إِنْ أَتاکمْ عَذابُ اللّهِ...). این تفاوت تعبیر بین (أَرَأَیْتُمْ) و (أَرَأَیْتَکمْ) برای چیست و از نظر معنا چه تفاوتی میکند؟
- [سایر] ترکیب "فلم" در آیه "قُل فَلِمَ تَقتُلُونَ اَنبِیأَ اللّهِ..." (بقره، 91) چیست؟
- [سایر] معنای جعلنا در آیه 123 و یرد الله در آیه 125 سوره انعام چیست و چگونه تفسیر می شود؟
- [سایر] چرا سلام فرشتگان در آیه 69 هود به شکل منصوب آمده، ولی حضرت ابراهیم(ع) به شکل مرفوع سلام را پاسخ دادهاند؟
- [سایر] اجل مسمی در آیه 6 سوره انعام یعنی چه؟
- [سایر] بر اساس آیه 158 سوره انعام؛ وضعیت توبه انسانها در دوران ظهور امام مهدی(عج) چگونه است؟ آیا راه توبه در آن زمان بسته است؟
- [سایر] طبق آیه 32 سوره انعام، زندگی عاقلانه در دنیا چگونه است؟
- [سایر] چرا در آیه 125 سوره انعام خداوند فرموده (یَشْرَحْ صَدْرَه) و نفرمود: (یَشرَح قلبَه)؟
- [آیت الله نوری همدانی] خواندن سوره قل هو الله به یک نفس مکروه است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است در نمازها در رکعت اول سوره (انا انْزلْناه) و در رکعت دوم سوره (قلْ هو الله احدٌ) را بخواند و هیچ سوره ای را در هر دو رکعت تکرار نکند، مگر سوره (قلْ هو الله) و سزاوار نیست در تمام نمازهای شبانه روز سوره (قلْ هو الله احدٌ) را ترک کند و بهتر است سوره هایی برای نماز انتخاب شود که مردم را متوجه اموری که به آن نیاز دارند و ترک گناهانی که به آن آلوده اند کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در نماز ، غیر سوره قُل هُو اللهُ احدٌ و قُل یا ایَها الکافرونَ سورة دیگری بخواند ، تا به نصف نرسیده می تواند رها کند و سوره دیگر بخواند .
- [آیت الله خوئی] اگر در نماز جمعه یا نماز ظهر روز جمعه عمداً سوره" قل هو الله احد" یا سوره" قل یا ایها الکافرون" بخواند، اگرچه به نصف نرسیده باشد، بنابر احتیاط واجب نمیتواند رها کند و سوره" جمعه" و" منافقون" را بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در نماز؛ غیر سوره قل هو اللّه احد و قل یا ایها الکافرون سوره دیگری بخواند؛ تا به نصف نرسیده می تواند رها کند و سوره دیگر بخواند.
- [آیت الله بهجت] اگر در نماز، غیر سوره (قل هو اللّه احد) و (قل یا أیها الکافرون) سوره دیگری بخواند، تا به نصف نرسیده میتواند آن را رها کند و سوره دیگر بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مکروه است انسان در تمام نمازهای شبانه روز سوره (قُلْ هو اللَّهُ أَحَد) را نخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] خواندن سوره قل هو الله احد به یک نفس مکروه است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مکروه است انسان در تمام نمازهای یک شبانه روز سوره قل هو اللّه احد را نخواند.
- [آیت الله خوئی] خواندن سوره" قل هو الله احد" به یک نفس مکروه است.