«زهد» که عبارت از دل کندن از دنیا و اکتفا به حداقل‌ها است، هیچ منافاتی با کار و تولید در بخش‌های مختلف چه در جنبه اقتصاد فردی و چه در جنبه‌های کلان کشوری و ملی ندارد. اگر در روایات و آموزه‌های دینی به زهد و قناعت سفارش و از تکاثر و ثروت اندوزی نهی شده است، از آن‌طرف به کار و تلاش در بخش‌های مختلف کشاورزی، بازرگانی، صنعتی و... نیز توصیه شده است. سیره و روش پیشوایان دین نیز این گونه بوده است که نسبت به مال و سرمایه دنیا زاهد بودند و به حداقل خوراک و پوشاک اکتفا می‌کردند. اما از کار کشاورزی و تولید دریغ نداشتند؛ چرا که اگر کار می‌کردند و سرمایه‌ای به دست می‌آوردند، مازاد بر نیاز خود را انفاق می‌نمودند؛ برای بهره‌مندی دیگران و جامعه محصول کار خویش را وقف نموده؛ و در جهت غنای اقتصادی جامعه و محتاج نبودن به دیگران تلاش و تشویق می‌نمودند. در دنیای کنونی بویژه، این معنا بهتر قابل درک است. اگر کشور اسلامی از روی زهد، گوشه‌نشینی، عزلت و اکتفا به حداقل‌ها قناعت کند، بدیهی است که در برابر دنیای پیش‌رفته همیشه محتاج است، و در تمامی مایحتاجش باید دست نیاز به سوی دیگران دراز کند که این چنین برداشتی از زهد مورد پذیرش اسلام نخواهد بود. روشن است که دریافت درست از معنای زهد، هیچ‌گاه در تقابل با تلاش و تولید نخواهد بود. آنچه که تعالیم دینی از تشویق به زهد دنبال می‌کنند، دل نبستن به زندگی دنیا و غفلت از آخرت و ارزش‌های الاهی است. انسان مؤمن در عین کار و تلاش، می‌تواند نسبت به دنیا زاهد باشد؛ به این معنا که نه تنها کار و سرمایه او را از خدا غافل نسازد که کارهای اقتصادی و تولیدی را در راستای رسالت دینی و انسانی خویش بداند. برای آگاهی بیشتر نمایه‌های زیر را مطالعه کنید: آینده ‌نگری و تفاوت آن با آرزوهای دراز، 23058 کار و تولید، 1815 زهد اسلامی و رهبانیت مسیحی، 1299
«زهد» که عبارت از دل کندن از دنیا و اکتفا به حداقلها است، هیچ منافاتی با کار و تولید در بخشهای مختلف چه در جنبه اقتصاد فردی و چه در جنبههای کلان کشوری و ملی ندارد.
اگر در روایات و آموزههای دینی به زهد و قناعت سفارش و از تکاثر و ثروت اندوزی نهی شده است، از آنطرف به کار و تلاش در بخشهای مختلف کشاورزی، بازرگانی، صنعتی و... نیز توصیه شده است. سیره و روش پیشوایان دین نیز این گونه بوده است که نسبت به مال و سرمایه دنیا زاهد بودند و به حداقل خوراک و پوشاک اکتفا میکردند. اما از کار کشاورزی و تولید دریغ نداشتند؛ چرا که اگر کار میکردند و سرمایهای به دست میآوردند، مازاد بر نیاز خود را انفاق مینمودند؛ برای بهرهمندی دیگران و جامعه محصول کار خویش را وقف نموده؛ و در جهت غنای اقتصادی جامعه و محتاج نبودن به دیگران تلاش و تشویق مینمودند.
در دنیای کنونی بویژه، این معنا بهتر قابل درک است. اگر کشور اسلامی از روی زهد، گوشهنشینی، عزلت و اکتفا به حداقلها قناعت کند، بدیهی است که در برابر دنیای پیشرفته همیشه محتاج است، و در تمامی مایحتاجش باید دست نیاز به سوی دیگران دراز کند که این چنین برداشتی از زهد مورد پذیرش اسلام نخواهد بود.
روشن است که دریافت درست از معنای زهد، هیچگاه در تقابل با تلاش و تولید نخواهد بود. آنچه که تعالیم دینی از تشویق به زهد دنبال میکنند، دل نبستن به زندگی دنیا و غفلت از آخرت و ارزشهای الاهی است. انسان مؤمن در عین کار و تلاش، میتواند نسبت به دنیا زاهد باشد؛ به این معنا که نه تنها کار و سرمایه او را از خدا غافل نسازد که کارهای اقتصادی و تولیدی را در راستای رسالت دینی و انسانی خویش بداند.
برای آگاهی بیشتر نمایههای زیر را مطالعه کنید:
آینده نگری و تفاوت آن با آرزوهای دراز، 23058
کار و تولید، 1815
زهد اسلامی و رهبانیت مسیحی، 1299
- [سایر] رابطه ی زهد با توسعه چگونه است؟ اگر زهد را به معنای مصرف کم تر بگیریم، یا نتیجه ی آن، تولید کم تر و رکود نیست؟
- [سایر] رابطه ی زهد با توسعه چگونه است؟ اگر زهد را به معنای مصرف کم تر بگیریم، یا نتیجه ی آن، تولید کم تر و رکود نیست؟
- [سایر] فرق زهد اسلامی با تصوف در چیست؟
- [سایر] زهد امام حسین(علیهالسلام) چگونه بوده است؟
- [سایر] میان زهد (ساده زیستی) و پیشرفت چه ارتباطی است؟
- [سایر] فرق افسردگی با زهد و دنیا گریزی چیست؟
- [سایر] میان زهد (سادهزیستی) و پیشرفت چه ارتباطی است؟
- [سایر] زهد و ساده زیستی چه اثراتی بر روابط خانوادگی و نوع تربیت فرزندان دارد؟
- [سایر] منظور از زهد و ریاضت چیست و با هم چه تفاوتی دارند؟
- [سایر] آیا تأکید بر زهد، قناعت و صرفهجویی، مانع رسیدن به توسعهی اقتصادی است؟
- [آیت الله خوئی] جایز است گرفتن نطفة مردی درصورتی که مقدمات حرام نداشته باشد و گذاشتن آن در رحم مصنوعی و تربیت کردن آن به منظور تولید بچه و چنانچه بچهای از این راه تولید گردد، آن بچه مال صاحب نطفه است و احکام پدر و فرزندی بین آنها برقرار میشود ولکن این بچه مادر ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] پوشیدن لباس مخصوص کفار و یا آویختن صلیب و مانند آن و نیز لباسی که ترویج کننده یک نوع فرهنگ یا اندیشه ضد اخلاقی و یا بیبندوباری باشد، جایز نیست و تولید کنندگان و فروشندگان لباس نیز باید از تولید و فروش چنین پوشاکی پرهیز کنند.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز است گرفتن نطفه مرد به تنهائی در صورتی که مقدّمات حرام نداشته باشد وگذاشتن آن نطفه در رحم مصنوعی وتربیت کردن آن بمنظور تولید بچه و چنانچه امکان داشته باشد از این راه بچهای تولید گردد، آن بچه مال صاحب نطفه است واحکام پدر و فرزندی بین آنها برقرار میشود ولکن این بچه مادر ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر نطفه مرد و نطفه زن او را در رحم مصنوعی پرورش دادند و بچّهای تولید شد این بچّه حلالزاده و ملحق به پدر و مادر است و نیز اگر نطفه مردی را با نطفه زن اجنبیه پرورش دادند و بچّه تولید شد این بچّه ولد شبهه است و ملحق به پدر و مادر است و صورت اوّل و دوّم در احکام با هم فرقی ندارند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر قرار داد رابطه چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست این گونه رابطه، و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع رابطه به هر نحو ممکن است.
- [امام خمینی] اگر عقد رابطه چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست این گونه رابطه، و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع رابطه به هر نحو ممکن است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] بنابر احتیاط واجب باید انسان از پوشیدن لباس شهرت خودداری کند، منظور از لباس شهرت لباسی است که جنبه ریاکاری دارد و می خواهد به وسیله آن مثلاً به زهد و ترک دنیا مشهور شود، خواه از جهت پارچه یا رنگ آن باشد یا دوخت آن، اما اگر واقعا قصدش ساده پوشیدن است و جنبه ریا کاری ندارد نه تنها جایز است بلکه عملی است شایسته و اگر کسی با لباس شهرت نماز بخواند نماز او باطل نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 9 برای جلوگیری از انعقاد نطفه هر وسیله مشروعی که بی ضرر باشد و باعث نقص مرد یا زن نشود یعنی مرد یا زن برای همیشه از قابلیت تولید مثل ساقط نگردند، ذاتاً مجاز است; ولی اگر مستلزم نظر و لمس نامشروع می باشد، تنها در صورت ضرورت فردی یا اجتماعی جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 47 خرید و فروش خون برای نجات جان بیمار جایز است، ولی در مورد خرید و فروش اعضای بدن مانند کلیه و امثال آن، احتیاط آن است که اگر پولی می خواهند بگیرند در مقابل اجازه برداشتن عضو از بدن شخص دهنده بوده باشد، نه در مقابل خود عضو و اصل این کار در صورتی جایز است که برای دهنده تولید خطر نکند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست مضاربه حتماً با سکه های طلا و نقره باشد بلکه با هر گونه مالی مضاربه صحیح است، همچنین شرط نیست سرمایه گذاری حتماً برای امور تجاری باشد، بلکه سرمایه گذاری در امور تولید (صنعتی، کشاورزی و دامداری و مانند اینها) را شامل می شود، بنابراین خرید سهام کارخانه ها و استفاده از منافع آنها نیز صحیح است.