میان زهد (ساده‌زیستی) و پیشرفت چه ارتباطی است؟
زهد و ساده‌زیستی از جمله کمالات اخلاقی است و در متون دینی ما در باب دل نبستن به تمنّیات دنیوی تأکیدات فراوانی شده است. اما افراط و تفریط در تفسیر زهد در طول تاریخ و نادیده گرفتن سنت و سیره حضرات معصومین(ع) چهره زیبای زهد و ساده‌زیستی را مشوّش ساخته است. به فرموده امام موسی بن جعفر(ع): «از ما نیست آن‌کس که دنیای خود را برای دینش یا دین خود را برای دنیای خویش ترک گوید». کدام مکتب و آیین همچون اسلام توصیه و تشویق نسبت به فراگیری علم و کسب معرفت و جوشش و بالندگی و تلاش عقلانی دارد؟ و لذا از لحاظ تاریخی و با استناد به روایات دینی اسلام همواره به نو شدن تمایل نشان داده است اما این نو شدن لزوماً به معنای مدرنیسم و نو شدگی غربی نیست. مُدرنیته؛ یعنی نو شدن و نو شدگی و در برابر هرگونه تعلق به گذشته و سنت قرار می‌گیرد. نکته حائز اهمیت این است که ترقی و پیشرفتی مورد نظر اسلام است که انسان را اسیر تمایلات نفسانی و تعلقات دنیوی نسازد، بلکه او را از هوی و هوس برهاند.
عنوان سوال:

میان زهد (ساده‌زیستی) و پیشرفت چه ارتباطی است؟


پاسخ:

زهد و ساده‌زیستی از جمله کمالات اخلاقی است و در متون دینی ما در باب دل نبستن به تمنّیات دنیوی تأکیدات فراوانی شده است. اما افراط و تفریط در تفسیر زهد در طول تاریخ و نادیده گرفتن سنت و سیره حضرات معصومین(ع) چهره زیبای زهد و ساده‌زیستی را مشوّش ساخته است. به فرموده امام موسی بن جعفر(ع): «از ما نیست آن‌کس که دنیای خود را برای دینش یا دین خود را برای دنیای خویش ترک گوید».
کدام مکتب و آیین همچون اسلام توصیه و تشویق نسبت به فراگیری علم و کسب معرفت و جوشش و بالندگی و تلاش عقلانی دارد؟ و لذا از لحاظ تاریخی و با استناد به روایات دینی اسلام همواره به نو شدن تمایل نشان داده است اما این نو شدن لزوماً به معنای مدرنیسم و نو شدگی غربی نیست. مُدرنیته؛ یعنی نو شدن و نو شدگی و در برابر هرگونه تعلق به گذشته و سنت قرار می‌گیرد.
نکته حائز اهمیت این است که ترقی و پیشرفتی مورد نظر اسلام است که انسان را اسیر تمایلات نفسانی و تعلقات دنیوی نسازد، بلکه او را از هوی و هوس برهاند.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین