1. حدیث ثقلین از طریق اهل سنت و شیعه به طور متواتر نقل شده است، از جمله کسانی که این حدیث را گزارش کرده جابر بن عبد الله است. امام باقر(ع) می‌فرماید: نزد جابر بن عبد اللَّه رفتم و گفتم مرا از حجة الوداع خبر ده، جابر ضمن بیان حدیثی طولانی، گفت که رسول خدا(ص) فرمود: به راستی من در میان شما چیزی به جا می‌گذارم که بعد از من تا زمانی که بدان تمسک می‌جوئید هرگز گمراه نمی‌شوید؛ کتاب خدا و عترت و اهل بیتم، سپس سه بار فرمود خدایا گواه باش‏.[1] اگرچه جابر بن عبد الله نیز از جمله کسانی است که حدیث ثقلین را گزارش کرده، امّا این حدیث به نام حدیث جابر شهرت ندارد، بلکه حدیث جابر خبری است که در اثبات مبانی تشیّع بدان استناد می‌شود. 2. جابر بن عبد اللَّه انصاریّ می‌گوید: خدمت حضرت فاطمه(س) مشرّف‏ شدم، در مقابل حضرت لوحی قرار داشت که نورانیّت آن، نزدیک بود چشمم را کور کند، در آن لوح، دوازده اسم دیده می‏‌شد، سه اسم در روی لوح، سه اسم، پشت آن و سه اسم در آخر آن و سه اسم در کنار آن، آنها را شمردم، دوازده نام بود. پرسیدم: این‌ها اسامی چه کسانی است؟ فرمودند: این‌ها اسامی اوصیاء است، اوّلین آنها پسر عمویم و یازده نفر دیگر، از فرزندان من هستند که آخرین آنها «قائم» است. جابر ادامه داد: در سه موضع از آن لوح نام «محمّد»، و در چهار موضع از آن نام «علیّ» دیده می‌‏شد.[2] با توجه به این دو حدیثی که بیان شد، تفاوت بین حدیث ثقلین و حدیث جابر روشن می‌شود؛ زیرا حدیث اول به حدیث ثقلین شهرت دارد، امّا حدیث دوم به حدیث جابر. [1] . صدوق، کمال الدین و تمام النعمة، ج ‏1، ص 237، اسلامیه‏، تهران‏، چاپ دوم، 1395ق‏. [2] . صدوق، عیون أخبار الرضا علیه السلام، ج ‏1، ص 46، نشر جهان، تهران‏، چاپ اول، 1378ق‏.
1. حدیث ثقلین از طریق اهل سنت و شیعه به طور متواتر نقل شده است، از جمله کسانی که این حدیث را گزارش کرده جابر بن عبد الله است.
امام باقر(ع) میفرماید: نزد جابر بن عبد اللَّه رفتم و گفتم مرا از حجة الوداع خبر ده، جابر ضمن بیان حدیثی طولانی، گفت که رسول خدا(ص) فرمود: به راستی من در میان شما چیزی به جا میگذارم که بعد از من تا زمانی که بدان تمسک میجوئید هرگز گمراه نمیشوید؛ کتاب خدا و عترت و اهل بیتم، سپس سه بار فرمود خدایا گواه باش.[1]
اگرچه جابر بن عبد الله نیز از جمله کسانی است که حدیث ثقلین را گزارش کرده، امّا این حدیث به نام حدیث جابر شهرت ندارد، بلکه حدیث جابر خبری است که در اثبات مبانی تشیّع بدان استناد میشود.
2. جابر بن عبد اللَّه انصاریّ میگوید: خدمت حضرت فاطمه(س) مشرّف شدم، در مقابل حضرت لوحی قرار داشت که نورانیّت آن، نزدیک بود چشمم را کور کند، در آن لوح، دوازده اسم دیده میشد، سه اسم در روی لوح، سه اسم، پشت آن و سه اسم در آخر آن و سه اسم در کنار آن، آنها را شمردم، دوازده نام بود. پرسیدم: اینها اسامی چه کسانی است؟ فرمودند: اینها اسامی اوصیاء است، اوّلین آنها پسر عمویم و یازده نفر دیگر، از فرزندان من هستند که آخرین آنها «قائم» است. جابر ادامه داد: در سه موضع از آن لوح نام «محمّد»، و در چهار موضع از آن نام «علیّ» دیده میشد.[2]
با توجه به این دو حدیثی که بیان شد، تفاوت بین حدیث ثقلین و حدیث جابر روشن میشود؛ زیرا حدیث اول به حدیث ثقلین شهرت دارد، امّا حدیث دوم به حدیث جابر. [1] . صدوق، کمال الدین و تمام النعمة، ج 1، ص 237، اسلامیه، تهران، چاپ دوم، 1395ق. [2] . صدوق، عیون أخبار الرضا علیه السلام، ج 1، ص 46، نشر جهان، تهران، چاپ اول، 1378ق.
- [سایر] فرق حدیث جابر و ثقلین در چیست؟
- [سایر] نظر شما دربارة حدیث ثقلین چیست؟
- [سایر] روایاتی که به حدیث ثقلین اشاره میکنند؟
- [سایر] نکات مهمی که از حدیث ثقلین استفاده میشود، چیست؟
- [سایر] نکات مهمی که از حدیث ثقلین استفاده میشود چیست؟
- [سایر] چرا حدیث ثقلین دارای اهمیت و مفهوم گستردهای میباشد؟
- [سایر] شبهه حدیث جابر و 13 امام وهابیت چگونه پاسخ داده می شود؟
- [سایر] حدیث ثقلین چگونه دلالت بر وجود امام زمان (عج) دارد؟
- [سایر] حدیث لوح فاطمه(سلام الله علیها)که جابر آن را دید،با ترجمه در اختیار من قرار دهید؟
- [سایر] طبق حدیث شریف ثقلین، قرآن به تنهایی نمیتواند حجت کامل الهی باشد، آیا درست است؟
- [آیت الله خوئی] در روایات معتبره وارد است که نماز با جماعت بیست و پنج درجه افضل از نماز فرادا است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای زنها نماز خواندن در خانه بهتر است و در حدیث شریف از امام جعفر صادق علیهالسلام آمده است که: (خیر مساجد نساءکم البیوت).
- [آیت الله شبیری زنجانی] در روایات معتبره وارد شده است که ثواب نماز با جماعت بیست و پنج برابر نماز فرادی، یعنی نمازی که تنها خوانده شود، است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله سیستانی] سلام کردن مستحب است . و در روایت است که سواره به پیاده ، و ایستاده به نشسته ، و کوچکتر به بزرگتر ، سلام کند .
- [آیت الله اردبیلی] (اِعتکاف) آن است که انسان به قصد عبادت کردن در مسجد بماند؛ بلکه اگر تنها با ماندن در مسجد نیز قصد عبادت کند، کافی است، هرچند عبادت دیگری انجام ندهد. اعتکاف عمل مستحبّی است که درباره آن بسیار سفارش شده است. روایت شده است که رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرمودند: (اعتکاف ده روز در ماه رمضان معادل دو حجّ و دو عمره است)(1) و نیز روایت شده که خود آن حضرت دهه آخر ماه رمضان در مسجد اعتکاف میکردند(2).
- [آیت الله اردبیلی] قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و روایات درباره آن زیاد سفارش شده است. از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.)(1)
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ، نقل کند، بنا بر احتیاط نباید به خداوند یا پیامبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهالسلام نسبت دهد، بلکه باید مثلاً چنین بگوید: چنین روایت شده است.
- [آیت الله وحید خراسانی] مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد ولی مکروه است هر چند برای فرار از روزه نباشد مگر این که سفر به جهت ضرورتی باشد و یا به مقتضای بعضی از روایات برای حج یا عمره باشد
- [آیت الله مکارم شیرازی] یکی از مستحبات مؤکد این است که نماز را در اول وقت فضیلت آن بخوانند و در روایات راجع به آن بسیار سفارش شده است و هرچه به اول وقت فضیلت نزدیکتر باشد بهتر است.