سلام؛ موتور سواری برای بانوان از نظر اسلام چه حکمی دارد؟
1. مسلماً این عمل به خودی خود حرام نیست، اما باتوجه به این‌که در برخی از موقعیت‌های زمانی و مکانی، موتور سواری برای دختران و بانوان در مجامع عمومی، موجب جلب نظر مردان می‌شود و منافی با عفت بانوان است، لازم است در چنین موقعیت‌هایی ترک شود و در صورتی که در منظر نامحرم نبوده و یا خوف فساد و فتنه نباشد، فی نفسه اشکال ندارد.[1] 2. در روایات سفارش شده است که برای زنان خوب نیست در وسط خیابان راه بروند، بلکه مستحب است از کنار دیوار و خیابان حرکت کنند؛[2] از جمله این‌که پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید: «لَیْسَ لِلنِّسَاءِ مِنْ سَرَوَاتِ‏ الطَّرِیقِ شَیْ‏ءٌ وَ لَکِنَّهَا تَمْشِی فِی جَانِبِ الْحَائِطِ وَ الطَّرِیقِ»؛[3] خانم‌ها نباید در وسط جاده حرکت کنند، فقط می‌توانند در کنار دیوار و حاشیه جاده و خیابان حرکت نمایند. بدیهی است که پیامبر(ص) در این‌جا نمی‌خواهد بفرماید که راه رفتن خانم‌ها از وسط خیابان حرام است، بلکه این‌گونه روایات؛ بیانگر اهمیت دادن دین اسلام به رعایت اکرام و بزرگ‌داشت شخصیت بانوان و سلامت حریم آنها، برای حضور در اجتماع است[4] که رعایت هرچه بیشتر این احکام به نفع بانوان و جامعه اسلامی خواهد بود.   [1] . بر گرفته از نمایه 494. [2] . حسینی شیرازی، سید محمد، الفقه، المرور و آداب السفر، ص 338، مؤسسة المجتبی، بیروت، چاپ اول، 1421ق. [3] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 5، ص 518، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [4] . الفقه، المرور و آداب السفر، ص 338.
عنوان سوال:

سلام؛ موتور سواری برای بانوان از نظر اسلام چه حکمی دارد؟


پاسخ:

1. مسلماً این عمل به خودی خود حرام نیست، اما باتوجه به این‌که در برخی از موقعیت‌های زمانی و مکانی، موتور سواری برای دختران و بانوان در مجامع عمومی، موجب جلب نظر مردان می‌شود و منافی با عفت بانوان است، لازم است در چنین موقعیت‌هایی ترک شود و در صورتی که در منظر نامحرم نبوده و یا خوف فساد و فتنه نباشد، فی نفسه اشکال ندارد.[1]
2. در روایات سفارش شده است که برای زنان خوب نیست در وسط خیابان راه بروند، بلکه مستحب است از کنار دیوار و خیابان حرکت کنند؛[2] از جمله این‌که پیامبر اکرم(ص) می‌فرماید: «لَیْسَ لِلنِّسَاءِ مِنْ سَرَوَاتِ‏ الطَّرِیقِ شَیْ‏ءٌ وَ لَکِنَّهَا تَمْشِی فِی جَانِبِ الْحَائِطِ وَ الطَّرِیقِ»؛[3] خانم‌ها نباید در وسط جاده حرکت کنند، فقط می‌توانند در کنار دیوار و حاشیه جاده و خیابان حرکت نمایند.
بدیهی است که پیامبر(ص) در این‌جا نمی‌خواهد بفرماید که راه رفتن خانم‌ها از وسط خیابان حرام است، بلکه این‌گونه روایات؛ بیانگر اهمیت دادن دین اسلام به رعایت اکرام و بزرگ‌داشت شخصیت بانوان و سلامت حریم آنها، برای حضور در اجتماع است[4] که رعایت هرچه بیشتر این احکام به نفع بانوان و جامعه اسلامی خواهد بود.   [1] . بر گرفته از نمایه 494. [2] . حسینی شیرازی، سید محمد، الفقه، المرور و آداب السفر، ص 338، مؤسسة المجتبی، بیروت، چاپ اول، 1421ق. [3] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 5، ص 518، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [4] . الفقه، المرور و آداب السفر، ص 338.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین