«اِباحه» و «مباح» از ریشه «بَوح» در لغت، به معانی آشکار کردن چیزی[1] و اجازه دادن[2] است. مباح در شریعت اسلام از احکام پنج‌گانه است و به کاری گفته می‌شود که انجام و ترک آن از نظر شارع یکسان است و مدح و ذمّی و پاداش و کیفری در هیچ‌کدام نباشد.[3] در مباح به این معنا؛[4] مکلّف بین فعل و ترک، بدون رجحان یکی بر دیگری مخیّر است. مباح کردن چیزی؛ در اصل، حقّ خدای متعال است که آفریننده هر پدیده و مالک آن است و این حق برای غیر خدا مشروط به اذن و جعل او است؛ مانند رسول خدا(ص) و امامان معصوم(ع) که خداوند، حقّ اباحه را به آنها داده است. خلاصه؛ پیشینه فقهی مباح را می‌توان از هنگامی دانست که خدای متعال احکام تکلیفی را برای مردم وضع کرده که این موضوع در دین اسلام بیشتر نمود پیدا کرده است. [1] . فراهیدی، خلیل بن احمد، کتاب العین، ج ‏3، ص 311، انتشارات هجرت، قم، چاپ دوم، 1410ق. [2] . بستانی، فؤاد افرام، مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی عربی-فارسی، ص 4، انتشارات اسلامی، تهران، چاپ دوم، 1375ش. [3] . ر.ک: جمعی از پژوهشگران زیر نظر هاشمی شاهرودی، سید محمود، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت(ع)، ج ‌1، ص 204، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامی، قم، چاپ اول، 1426ق؛ سعدی، ابو جیب، القاموس الفقهی لغة و اصطلاحا، ص 42 – 43، دار الفکر، دمشق، چاپ دوم، 1408ق. [4] . اباحه دارای چند معنا است که یکی از آن معانی همان است که گفته شد. ر.ک: واژه فقهی «اباحه»، به آدرس اینترنتی: http://www.wikifeqh.ir
«اِباحه» و «مباح» از ریشه «بَوح» در لغت، به معانی آشکار کردن چیزی[1] و اجازه دادن[2] است. مباح در شریعت اسلام از احکام پنجگانه است و به کاری گفته میشود که انجام و ترک آن از نظر شارع یکسان است و مدح و ذمّی و پاداش و کیفری در هیچکدام نباشد.[3] در مباح به این معنا؛[4] مکلّف بین فعل و ترک، بدون رجحان یکی بر دیگری مخیّر است.
مباح کردن چیزی؛ در اصل، حقّ خدای متعال است که آفریننده هر پدیده و مالک آن است و این حق برای غیر خدا مشروط به اذن و جعل او است؛ مانند رسول خدا(ص) و امامان معصوم(ع) که خداوند، حقّ اباحه را به آنها داده است.
خلاصه؛ پیشینه فقهی مباح را میتوان از هنگامی دانست که خدای متعال احکام تکلیفی را برای مردم وضع کرده که این موضوع در دین اسلام بیشتر نمود پیدا کرده است. [1] . فراهیدی، خلیل بن احمد، کتاب العین، ج 3، ص 311، انتشارات هجرت، قم، چاپ دوم، 1410ق. [2] . بستانی، فؤاد افرام، مهیار، رضا، فرهنگ ابجدی عربی-فارسی، ص 4، انتشارات اسلامی، تهران، چاپ دوم، 1375ش. [3] . ر.ک: جمعی از پژوهشگران زیر نظر هاشمی شاهرودی، سید محمود، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت(ع)، ج 1، ص 204، مؤسسه دائرة المعارف فقه اسلامی، قم، چاپ اول، 1426ق؛ سعدی، ابو جیب، القاموس الفقهی لغة و اصطلاحا، ص 42 – 43، دار الفکر، دمشق، چاپ دوم، 1408ق. [4] . اباحه دارای چند معنا است که یکی از آن معانی همان است که گفته شد. ر.ک: واژه فقهی «اباحه»، به آدرس اینترنتی: http://www.wikifeqh.ir
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا میتوان هنر را ردهبندی فقهی (حلال و حرام، مکروه و مباح) کرد؟
- [سایر] تاریخچه پیدایش شیعه چیست ؟
- [سایر] تاریخچه بابیت را بیان کنید؟
- [سایر] فلسفه و تاریخچه ختم قرآن چیست؟
- [سایر] تاریخچه علویان چیست؟
- [سایر] تاریخچه حجر الاسود چیست؟
- [سایر] تاریخچه قرآن کریم را بفرمایید؟
- [سایر] تاریخچه پیدایش هیات های عزاداری را توضیح دهید؟
- [سایر] تاریخچه پیدایش شیعه و سنی چیست؟
- [سایر] تاریخچه قواعد تجوید قرآن به چه زمانی میرسد؟
- [آیت الله مظاهری] شرط دوّم: لباس نمازگزار باید مباح باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] شرط سوم ان که اب وضو مباح باشد و بنابر احتیاط واجب فضایی که در ان وضو می گیرد نیز مباح باشد
- [آیت الله وحید خراسانی] شرط چهارم ان که ظرف اب وضو مباح باشد
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه کسی به قصد حیازت آب مباح، در زمین خود یا در زمین مباح، نهر ایجاد نماید، آبی که در نهر جاری میشود ملک صاحب نهر است، مشروط بر این که مزاحم اراضی دیگران یا شرب و استفاده مردم نباشد.
- [امام خمینی] در آن وضو میگیرد مباح باشد، اگرچه اباح? فضا لازم نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 36 خرید و فروش رادیو و تلویزیون و سایر وسایلی که دارای منافع مباح ومشروع قابل ملاحظه است، جایز است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چیزی که مالک معینی دارد، مالک آن به اراده خود از آن اعراض کند یا آن را برای دیگران مباح کند مانند سکّههایی که بر سر عروس میریزند تصرّف کسانی که آن مال برای آنان مباح شده در آن مال جایز است.
- [آیت الله جوادی آملی] .بنا بر احتیاط واجب , مکان نمازگزار باید مباح باشد . کسی که در ملک غصبی نماز اقامه کند , به گونه ای که نماز تصرف در ملک غصبی محسوب شود , بنا بر احتیاط واجب , نماز او باطل است؛ ولی نماز در زیر سقف غصبی , در صورتی که تصرف در آن صدق نکند , اشکال ندارد. فرش یا تخت مباح روی مکان غصبی, مانع بطلان نماز نمیشود .
- [آیت الله سبحانی] فرد معتکف می تواند کارهای مباح را در مسجد انجام دهد، مثلاً به حساب زندگی خود برسد، و دفاتر خود را تنظیم کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگرغیرازآب گل آلود مضاف، آب دیگری برایوضوندارد، چنانچهوقت نماز تنگ است بایدتیمم کند، واگروقت دارد بایدصبرکند تاآب صاف شود و وضو بگیرد. شرط سوم: آب وضو مباح باشد.