چه رابطه‌ای میان فقه و علم کلام وجود دارد؟
در فرایند شکل‌گیری احکام فقهی، مجموعه‌ای از مبانی فلسفی و کلامی نیز نقش مؤثری ایفا می‌کنند. تمامی این مبانی، ذهنیت و جهت‌گیری خاصی را برای فقیه پدید می‌آورند که او در قالب همان ذهنیت به تفکرات و نظریات فقهی خویش سامان می‌دهد. از این‌رو؛ برخی از فقها، «کلام» را یکی از علوم پیش‌نیاز برای استنباط احکام دانسته و بر وابستگی فقه و کلام تأکید ورزیده‌اند؛ زیرا اثبات حجیّت سخن و کردار و تقریر معصوم(ع) متوقّف بر اثبات نبوّت و امامت و عصمت آنان در رتبه قبل است؛ یعنی ابتدا باید معصوم بودن پیامبر اکرم(ص) و ائمّه اطهار(ع)را اثبات کنیم تا بتوانیم فعل و قول و تقریر آنها را حجّت بدانیم. همان‌طور که اثبات حجیّت ظواهر قرآن، مبتنی است بر حقانیّت اصل کتاب و اثبات این‌که قرآن کلام خداست، نه مخلوق بشر، و معلوم است که محل بحث درباره این‌گونه امور علم کلام است، لذا فراگرفتن آن ضروری به نظر می‌رسد. خلاصه این‌که؛ علم کلام بر فقه رابطه‌ای تأثیر گذار دارد و نمی‌توان ضرورت فراگیری علم کلام را برای اجتهاد و استنباط احکام شرعی منکر شد.  
عنوان سوال:

چه رابطه‌ای میان فقه و علم کلام وجود دارد؟


پاسخ:

در فرایند شکل‌گیری احکام فقهی، مجموعه‌ای از مبانی فلسفی و کلامی نیز نقش مؤثری ایفا می‌کنند. تمامی این مبانی، ذهنیت و جهت‌گیری خاصی را برای فقیه پدید می‌آورند که او در قالب همان ذهنیت به تفکرات و نظریات فقهی خویش سامان می‌دهد.
از این‌رو؛ برخی از فقها، «کلام» را یکی از علوم پیش‌نیاز برای استنباط احکام دانسته و بر وابستگی فقه و کلام تأکید ورزیده‌اند؛ زیرا اثبات حجیّت سخن و کردار و تقریر معصوم(ع) متوقّف بر اثبات نبوّت و امامت و عصمت آنان در رتبه قبل است؛ یعنی ابتدا باید معصوم بودن پیامبر اکرم(ص) و ائمّه اطهار(ع)را اثبات کنیم تا بتوانیم فعل و قول و تقریر آنها را حجّت بدانیم. همان‌طور که اثبات حجیّت ظواهر قرآن، مبتنی است بر حقانیّت اصل کتاب و اثبات این‌که قرآن کلام خداست، نه مخلوق بشر، و معلوم است که محل بحث درباره این‌گونه امور علم کلام است، لذا فراگرفتن آن ضروری به نظر می‌رسد.
خلاصه این‌که؛ علم کلام بر فقه رابطه‌ای تأثیر گذار دارد و نمی‌توان ضرورت فراگیری علم کلام را برای اجتهاد و استنباط احکام شرعی منکر شد.
 





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین