اعادَه مَعْدُوم‏ یک اصطلاح فلسفی است. یکی از مباحث مورد نظر اغلب فلاسفه اسلام این بحث است که آیا اموری که موجودند و معدوم می‌‏شوند امکان دارد که عیناً بازگردند و عود کنند، با همان شکل، خصوصیات، ذاتیات و عرضیات گذشته که در وجود اول داشته‌‏اند؛ به این معنا که موجودی که زمانی بوده و معدوم شده، با تمام خصوصیات مجدداً به سرزمین وجود بیاید و کسوت وجود بپوشد. فلاسفه و از جمله ملا صدرا می‌گویند چنین چیزی امکان ندارد و اساساً معقول نیست؛ زیرا هر موجودی دارای یک هویت و یک عدم است؛ یعنی مادام که موجود است دارای یک هویت خاص است، وقتی که معدوم شد آن هویت معدوم می‌‏شود و اگر مجدداً بازگردد و موجود شود با هویّت دیگر است. به عبارت دیگر، یک هویت دو وجود و دو عدم ندارد. هویت جدید ممکن است مثل آن باشد، اما نمی‌تواند عین آن باشد. خلاصه؛ هر هویّت موجود، با تمام مشخصات زمانی و مکانی و عوارض ظاهری و نسبت‏‌های معین عبارت از فلان هویّت است و اگر اعاده آن ممکن باشد، باید با تمام خصوصیات حتی زمان و مکان خاص بازگردد، در حالی‌که اعاده زمان امکان ندارد. هر یک از این خصوصیات اگر همراه آن هویت نباشد آنچه نامش را معاد یعنی بازگشته می‏‌گذارند معاد نیست و مثل و شبیه آن می‌‏باشد. عارفان می‌گویند اصولاً در تجلی و فیض خدا تکراری نیست و خداوند دو بار در یک صورت تجلی نمی‌‏کند. ملا صدرا در این باب اقوال گوناگون و از جمله قول ابن سینا را به تفصیل بیان کرده ‏است. مسئله اعاده معدوم از جهت ارتباطش با معاد جسمانی مطرح شده است. اما فلاسفه اسلامی گفته‌‏اند امتناع اعاده معدوم ربطی به مسئله معاد جسمانی ندارد، و در عین حال که گفته‌‏اند اعاده معدوم محال است، به معاد جسمانی نیز معتقد می‌‏باشند.[1] [1] . ر. ک: سجادی، سید جعفر، فرهنگ اصطلاحات فلسفی ملاصدرا، ص 90، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تهران، چاپ اول، 1379ش؛ سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج 1، ص 236، دانشگاه تهران، تهران، چاپ سوم، 1373ش.
اعاده معدوم یعنی چه؟
اعادَه مَعْدُوم یک اصطلاح فلسفی است. یکی از مباحث مورد نظر اغلب فلاسفه اسلام این بحث است که آیا اموری که موجودند و معدوم میشوند امکان دارد که عیناً بازگردند و عود کنند، با همان شکل، خصوصیات، ذاتیات و عرضیات گذشته که در وجود اول داشتهاند؛ به این معنا که موجودی که زمانی بوده و معدوم شده، با تمام خصوصیات مجدداً به سرزمین وجود بیاید و کسوت وجود بپوشد.
فلاسفه و از جمله ملا صدرا میگویند چنین چیزی امکان ندارد و اساساً معقول نیست؛ زیرا هر موجودی دارای یک هویت و یک عدم است؛ یعنی مادام که موجود است دارای یک هویت خاص است، وقتی که معدوم شد آن هویت معدوم میشود و اگر مجدداً بازگردد و موجود شود با هویّت دیگر است. به عبارت دیگر، یک هویت دو وجود و دو عدم ندارد. هویت جدید ممکن است مثل آن باشد، اما نمیتواند عین آن باشد. خلاصه؛ هر هویّت موجود، با تمام مشخصات زمانی و مکانی و عوارض ظاهری و نسبتهای معین عبارت از فلان هویّت است و اگر اعاده آن ممکن باشد، باید با تمام خصوصیات حتی زمان و مکان خاص بازگردد، در حالیکه اعاده زمان امکان ندارد. هر یک از این خصوصیات اگر همراه آن هویت نباشد آنچه نامش را معاد یعنی بازگشته میگذارند معاد نیست و مثل و شبیه آن میباشد.
عارفان میگویند اصولاً در تجلی و فیض خدا تکراری نیست و خداوند دو بار در یک صورت تجلی نمیکند. ملا صدرا در این باب اقوال گوناگون و از جمله قول ابن سینا را به تفصیل بیان کرده است.
مسئله اعاده معدوم از جهت ارتباطش با معاد جسمانی مطرح شده است. اما فلاسفه اسلامی گفتهاند امتناع اعاده معدوم ربطی به مسئله معاد جسمانی ندارد، و در عین حال که گفتهاند اعاده معدوم محال است، به معاد جسمانی نیز معتقد میباشند.[1] [1] . ر. ک: سجادی، سید جعفر، فرهنگ اصطلاحات فلسفی ملاصدرا، ص 90، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تهران، چاپ اول، 1379ش؛ سجادی، سید جعفر، فرهنگ معارف اسلامی، ج 1، ص 236، دانشگاه تهران، تهران، چاپ سوم، 1373ش.
- [سایر] یکی از دلایل منکران معاد شبهه اعاده معدوم است، اعاده معدوم و رابطه آن با معاد چیست؟
- [سایر] اعاده معدوم یعنی چه؟
- [سایر] آیا معاد جسمانی اعاده معدوم است، چگونه این مسأله برای عده ای باعث شبهه شده است؟
- [سایر] اگر انسان با مرگ معدوم و نابود می شود و فلاسفه هم برگشت معدوم را محال می دانند، پس چگونه ممکن است انسان بعد از مرگ زنده شود؟
- [سایر] اصل ماهیت چیست؟ آیا ماهیت اصالت دارد یا نه ؟ این عبارت - که ماهیت میتواند هم موجود باشد و هم معدوم – را توضیح دهید. چطور یک چیز چطور میتواند هم موجود باشد و هم معدوم؟
- [سایر] آیاامکان دارد خداوند تمام موجودات را معدوم کند و ابدی بودن بهشت به چه معناست؟
- [سایر] ابدی بودن واجب الوجود، چگونه اثبات می شود؟ آیا واجب الوجود، می تواند خود را معدوم کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنانچه از اهل کتاب (مسیحی، یا یهودی) مشروبات الکلی یا آلات قمار کشف شود، آیا شرعاً می توان حکم به معدوم نمودن آن اشیا نمود؟
- [آیت الله سبحانی] اگر ذبح بر اساس فتوای مرجع تقلید ذابح حلال باشد ولی بر اساس فتوای مرجع تقلید ناظر، حرام باشد آیا ناظر حق معدوم کردن این ذبیحه را دارد؟
- [سایر] این قانون که هرگز موجود معدوم و معدوم موجود نمیشود قانونی است که صد در صد صحیح است، ولی تفسیر این قانون این نیست که هر موجودی وجودش ازلی و ابدی است و هر معدومی عدمش ازلی و ابدی است.(اصول فلسفه و روش رئالیسم جلد سوم) قانونی که در ابتدا ذکر کردند پذیرفتنی است، اما عدم برابریاش با جمله دوم نامفهوم است. در صورت امکان آنرا توضیح دهید؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در شماره رکعتهای نماز احتیاط شک کند، بنابر احتیاط باید بنا را بر بیشتر بگذارد و سپس اصل نماز را اعاده کند، ولی چنانچه طرف بیشترِ شک، نماز احتیاط را باطل کند، اعاده اصل نماز کافی است.
- [آیت الله بهجت] اگر بعد از جستوجو آب پیدا نکند و با تیمم نماز بخواند و بعد از نماز بفهمد در جایی که جستوجو کرده آب بوده، نماز را احتیاطاً اعاده کند، گرچه واجب نبودن اعاده خالی از وجه نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر فراموش کند که مسافر است و نماز را تمام بخواند چنانچه در وقت یادش بیاید باید شکسته اعاده کند و اگر اعاده نکرد باید قضا کند و اگر بعد از وقت یادش بیاید قضا بر او نیست
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه ذکر را قبل از رسیدن به حد رکوع و آرام گرفتن بدن بگوید باید آن را بعد از آرام گرفتن اعاده کند، حتی اگر عمداً این کار را کند احتیاط این است که نماز را نیز بعداً اعاده نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کلمه یا تلفظ آیه یا ذکری را صحیح می دانسته و مدتی در نمازها خوانده وبعد می فهمد غلط بوده، نمازش اعاده ندارد، هرچند احتیاط مستحب اعاده یا قضای آن است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نمازهایی را که با وضو یا غسل جبیره ای می خوانند اعاده ندارد، مگر این که قبل از پایان وقت نماز، عذر برطرف شود، در اینجا بنابر احتیاط واجب، نماز را اعاده کنند.
- [آیت الله سبحانی] وقف بر معدوم صحیح نیست بنابراین اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اولاد که بعضی از آنها به دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند.
- [آیت الله سبحانی] وقف بر معدوم صحیح نیست بنابراین اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اولاد که بعضی از آنها به دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که میداند مسافر است و باید نماز را شکسته بخواند، اگر فراموش کند و طبق عادت تمام بخواند و در وقت ملتفت شود باید اعاده کند و اگر اعاده نکرد در خارج وقت باید قضای آن را بیاورد و اگر بعد از گذشتن وقت بفهمد بنابر احتیاط واجب قضا لازم است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بعد از گفتن تکبیرة الاحرام شک کند که آن را صحیح گفته یا نه؛ چه مشغول چیزی شده باشد یا نه، به احتیاط واجب تکبیرة الاحرام او محکوم به بطلان است و احتیاط مستحب آن است که نماز را تمام کند و دوباره اعاده کند؛ ولی میتواند آن را قطع کند و سپس اعاده کند. قیام (ایستادن)