تأمین نفقه و نیازهای اساسی فرزند(مانند خوراک، پوشاک، مسکن، تحصیلات اولیه) بر پدر واجب است و بیش از آن در این زمینه، تکلیفی ندارد. ولی فرزندان می‌توانند با ادب و احترام، مشکلات خود را به پدر و مادر بگویند، تا والدین در صورت توانایی و صلاحدید، در رفع آن کمک نمایند. در هر حال، استفاده از اموال والدین بدون رضایت آنها جایز نیست. ولی چنانچه بچه‌ای بالغ بوده و خودش دارای اموالی باشد، تصرف در آن مانعی ندارد؛ اما بهتر است به نحوی عمل کند که موجب ناراحتی پدر و مادر نشود. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): 1. تکلیفی ندارد. 2. در هر حال بدون رضایت جایز نیست از پس‌انداز پدر استفاده نماید. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): نفقه‌ی فرزند بر پدر واجب است و بیش از آن در این زمینه، تکلیفی ندارند. در هر حال لازم است با ادب و احترام مشکلات خود را به ایشان بگویید ان شاء الله در رفع آن کمک خواهند نمود. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): نمی‌تواند از جیب پدرش بردارد. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): 1. به طور کلی چنانچه فرزند نیازمند باشد پدرش باید خرجی او را بدهد. 2. چنانچه بالغ باشد و پول هم ملک خود اوست تصرف مانعی ندارد ولی باید به نحوی عمل کند که موجب ناراحتی پدر و مادر نشود. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
اگر والدین به فرزند خود پول توجیبی ندهند و فرزند هم نیاز واجب به پول داشته باشد، تکلیف چیست؟ ضمن اینکه پدر هم راضی نیست، فرزند از پس¬اندازش استفاده کند.
تأمین نفقه و نیازهای اساسی فرزند(مانند خوراک، پوشاک، مسکن، تحصیلات اولیه) بر پدر واجب است و بیش از آن در این زمینه، تکلیفی ندارد. ولی فرزندان میتوانند با ادب و احترام، مشکلات خود را به پدر و مادر بگویند، تا والدین در صورت توانایی و صلاحدید، در رفع آن کمک نمایند.
در هر حال، استفاده از اموال والدین بدون رضایت آنها جایز نیست. ولی چنانچه بچهای بالغ بوده و خودش دارای اموالی باشد، تصرف در آن مانعی ندارد؛ اما بهتر است به نحوی عمل کند که موجب ناراحتی پدر و مادر نشود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
1. تکلیفی ندارد.
2. در هر حال بدون رضایت جایز نیست از پسانداز پدر استفاده نماید.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
نفقهی فرزند بر پدر واجب است و بیش از آن در این زمینه، تکلیفی ندارند.
در هر حال لازم است با ادب و احترام مشکلات خود را به ایشان بگویید ان شاء الله در رفع آن کمک خواهند نمود.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
نمیتواند از جیب پدرش بردارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
1. به طور کلی چنانچه فرزند نیازمند باشد پدرش باید خرجی او را بدهد.
2. چنانچه بالغ باشد و پول هم ملک خود اوست تصرف مانعی ندارد ولی باید به نحوی عمل کند که موجب ناراحتی پدر و مادر نشود. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله نوری همدانی] آیا پول توجیبی که پدر به فرزند میدهد رضات او در طرز خرج کردن فرزند نیز شرط است یا خیر؟ با توجه به این که طرز خرج کردن غیر اسلامی نیست؟
- [سایر] تکلیف و مسئولیت والدین در تربیت فرزند را بیان کنید؟
- [سایر] آیا اگر فرزند قبل از والدین فوت کند به فرزند مرحوم ارثی از پدر بزرگ می رسد یا خیر؟
- [سایر] 1. آیا واجب است بر پدر ، تهیه مقدمات (از جستجوی همسر و خواستگاری تا مخارج) ازدواج فرزند پسر، در صورت تمکن آنان و عاجز بودن فرزند و در معرض گناه قرار گرفتن وی و بلکه در فرض نیاز مبرم فرزند چه در معرض گناه باشد یا نباشد؟ 3. آیا بر پدر و مادر واجب است تا در مراسم خواستگاری حضور پیدا کنند در صورتی که نیاز مبرم و ضروری به آنها باشد؟ 5. آیا بر فرزندان واجب است مقدمات ازدواج والدین خود را فراهم کنند در صورتی که خود آنها خواهان چنین امری باشند؟
- [سایر] اگر فرزندی از پدر و مادر خود راضی نباشد چه حکمی برای آن والدین هست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا پدر می تواند یادگرفتن قرآن را بر فرزند واجب نماید و اگر بگوید: من راضی نیستم که در این مسأله کوتاهی نمایی، وظیفه فرزند چیست؟
- [آیت الله مظاهری] آیا پدر می تواند یادگرفتن قرآن را بر فرزند واجب نماید و اگر بگوید: من راضی نیستم که در این مسأله کوتاهی نمایی، وظیفه فرزند چیست؟
- [سایر] آیا فرزند، برای نذر کردن نیاز به اذن پدر دارد؟
- [سایر] اگر پدر و مادری بین فرزندان خود فرق گذاشته و از این طریق باعث شوند حق یک فرزند ضایع گردد،تکلیف فرزندی که حقش ضایع شده چیست؟آیا در اسلام فقط والدین باید از فرزندان خود راضی باشند یا عکس آن هم مصداق دارد؟
- [سایر] اگر دختری بدون اجازه پدر ازدواج کند و صاحب فرزند شود، تکلیف فرزند چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] پدر و مادر نمیتوانند از طرف فرزند خود نذر کنند؛ پس اگر مثلاً نذر کنند که دختر خود را به سیّد شوهر دهند و دختر پس از تکلیف راضی نباشد، نذر آنان اعتباری ندارد، ولی احتیاط مستحب آن است که اگر بتوانند او را راضی نماید که با سیّد ازدواج کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پدر یا مادر نذر کنند که دختر خود را به سیّد شوهر دهد، اگر مصلحت فرزند باشد باید به نذرشان عمل کنند، بلکه بنا بر احتیاط واجب اگر انجام نذر با ترک آن یکسان باشد باید به آن عمل کرد، ولی بعد از آن که دختر به تکلیف رسید در فرضی که اختیار ازدواج با خود دختر است، باید او را راضی کنند و اگر راضی کردن دختر ممکن نشد، نذر باطل خواهد بود.
- [آیت الله اردبیلی] هرگاه فرزند نذر کند اگرچه بدون اجازه پدر هم باشد باید به آن نذر عمل نماید، مگر این که نذر فرزند نسبت به اموال پدر یا مادر باشد و یا موجب آزار والدین را فراهم کند و به این سبب از رجحان بیفتد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر برای واجب ّ النفقه کسی نیاز ضروری پیش آید که جزء نفقه او شمرده نمیشود، میتواند از خمس مالش برای آن مورد وی بپردازد, پس اگر برای پدر یا فرزند مسافرتی لازم شد؛ یا بدهکاری داشتند، چون پرداختن اینگونه هزینه ها بر شخص واجب نیست، می تواند از خمس مالش برای این موارد بپردازد.
- [امام خمینی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را به جماعت بخواند چون اطاعت پدر و مادر واجب است، بنابر احتیاط واجب باید نماز را به جماعت بخواند و قصد استحباب نماید.
- [امام خمینی] اگر پدر یا مادر نذر کند که دختر خود را به سید شوهر دهد بعد از آن که دختر به تکلیف رسید احتیاط آن است که اگر بتوانند او را راضی نمایند که به سید شوهر کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را به جماعت بخواند و از نافرمانی او اذیت شوند، نماز جماعت بر او واجب می شود.
- [آیت الله بروجردی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را به جماعت بخواند، نماز جماعت بر او واجب میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کنند که نماز را به جماعت بخواند در صورتی که ترک آن موجب اذیت و ناراحتی یا اسائه ادب به پدر یا مادر باشد واجب است نماز را به جماعت بخواند.
- [آیت الله خوئی] اگر پدر یا مادر به فرزند خود امر کند که نماز را با جماعت بخواند، درصورتی که ترک آن موجب عقوقش شود نماز جماعت بر او واجب میشود و در غیر این صورت واجب نیست.