جمله «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی لَا أَدْعُو غَیْرَهُ وَ لَوْ دَعَوْتُ غَیْرَهُ لَمْ‏ یَسْتَجِبْ‏ لِی‏ دُعَائِی»؛‏ حمد و سپاس خدایی را که نمی‌خوانم غیر از او را و اگر غیر او را بخوانم، دعایم را اجابت نمی‌کند. معنایش این است که هیچ فردی به غیر از خداوند استقلالا نمی‌تواند استجابت کننده دعاها باشد. به عبارت دیگر، این فراز از دعا، ناظر به عبارت قرآنی است که می‌فرماید: «لَهُ دَعْوَةُ الْحَقِّ وَ الَّذینَ یَدْعُونَ مِنْ دُونِهِ لا یَسْتَجیبُونَ لَهُمْ بِشَیْ‏ءٍ إِلاَّ کَباسِطِ کَفَّیْهِ إِلَی الْماءِ لِیَبْلُغَ فاهُ وَ ما هُوَ بِبالِغِهِ وَ ما دُعاءُ الْکافِرینَ إِلاَّ فی‏ ضَلال‏»؛[1] دعوت حق از آن او است! و کسانی را که (مشرکان) غیر از خدا می‌‏خوانند، (هرگز) به دعوت آنها پاسخ نمی‌‏گویند! آنها همچون کسی هستند که کف‌های (دست) خود را به سوی آب می‏‌گشاید تا آب به دهانش برسد، و هرگز نخواهد رسید! و دعای کافران، جز در ضلال (و گمراهی) نیست. [1] . رعد، 14.
در دعای ابوحمزه ثمالی عبارت (وَ لَوْ دَعَوْتُ غَیْرَهُ لَمْ یَسْتَجِبْ لِی دُعَائِی) گویای چیست؟ توضیح دهید.
جمله «الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی لَا أَدْعُو غَیْرَهُ وَ لَوْ دَعَوْتُ غَیْرَهُ لَمْ یَسْتَجِبْ لِی دُعَائِی»؛ حمد و سپاس خدایی را که نمیخوانم غیر از او را و اگر غیر او را بخوانم، دعایم را اجابت نمیکند.
معنایش این است که هیچ فردی به غیر از خداوند استقلالا نمیتواند استجابت کننده دعاها باشد. به عبارت دیگر، این فراز از دعا، ناظر به عبارت قرآنی است که میفرماید: «لَهُ دَعْوَةُ الْحَقِّ وَ الَّذینَ یَدْعُونَ مِنْ دُونِهِ لا یَسْتَجیبُونَ لَهُمْ بِشَیْءٍ إِلاَّ کَباسِطِ کَفَّیْهِ إِلَی الْماءِ لِیَبْلُغَ فاهُ وَ ما هُوَ بِبالِغِهِ وَ ما دُعاءُ الْکافِرینَ إِلاَّ فی ضَلال»؛[1] دعوت حق از آن او است! و کسانی را که (مشرکان) غیر از خدا میخوانند، (هرگز) به دعوت آنها پاسخ نمیگویند! آنها همچون کسی هستند که کفهای (دست) خود را به سوی آب میگشاید تا آب به دهانش برسد، و هرگز نخواهد رسید! و دعای کافران، جز در ضلال (و گمراهی) نیست. [1] . رعد، 14.
- [سایر] دعای ابوحمزه ثمالی چه دعایی است؟
- [سایر] منظور از راه نزدیک در دعای ابوحمزه ثمالی چیست؟
- [سایر] چرا حضرت امام سجاد(ع) گریه در دعای ابوحمزه ثمالی را مطرح میکنند؟
- [سایر] ترس از مرگ در دعای ابوحمزه ثمالی چگونه مطرح شده است؟
- [سایر] در دعای ابوحمزه ثمالی تعبیر (قریب المسافه) در مورد چه کسی است؟
- [سایر] با توجه به دعای ابو حمزه ثمالی: (... لَسْتُ أَتَّکِلُ فِی النَّجَاةِ مِنْ عِقَابِکَ عَلَی أَعْمَالِنَا بَلْ بِفَضْلِکَ عَلَیْنَا...)؛ چرا و با چه انگیزهای عمل خیر انجام دهیم، اگر قرار نیست روی اعمالمان حساب باز کنیم؟
- [سایر] در دعای ابوحمزه ثمالی آمده است: (أَنَا الَّذِی أَعْطَیْتُ عَلَی مَعَاصِی الْجَلِیلِ الرِّشَا)؛ یعنی منم کسی که برای نافرمانیهای بزرگی که کردهام رشوه دادهام. لطفاً بفرمایید منظور از رشوه دادن امام سجاد(ع) در این جمله چیست؟
- [سایر] چرا در قسمتی از دعای ابوحمزه: (...وَ زَوِّجْنِی مِنَ الْحُورِ الْعِینِ بِفَضْلِکَ وَ أَلْحِقْنِی بِأَوْلِیَائِکَ الصَّالِحِینَ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ) ازدواج با حورالعین را مقدم بر محشور شدن با اولیا آورده است؟
- [سایر] سلام خدمت شما طاعات و عباداتتون قبول حق سه شنبه از گفته های شما در مورد دعای ابو حمزه واقعا لذت بردم و انگیزه ی قوی شد تا برم سراغ این دعا. می خواستم ازتون خواهش کنم همونطور که آداب دعا کردنو فرمودین آداب قرآن خوندن رو هم بگین که چطور قرآن بخونیم که بیشترین و بهترین استفاده رو تو این ماه از قرآن ببریم . و اینکه برا افراد نو پایی مثل من فقط خوندن قرآن با معنی کافیه فعلا یا کار دیگه ای هم باید بکنم؟ اجرکم عند الله التماس دعا
- [آیت الله اردبیلی] آیا خواندن عبارت (یا محمّد یا علیّ، یا علیّ یا محمّد، اکفیانی فإنّکما کافیان وانصرانی فإنّکما ناصران) که بخشی از دعای معروف فرج است، جایز است؟