اطاعت از پیامبر اسلام(ص) در کنار اطاعت از خدای متعال، از جمله دستورات قرآن کریم است و به تصریح این کتاب مقدس، هر کسی که از پیامبر(ص) اطاعت کند، در واقع از خدا اطاعت کرده است.[1] با این وجود، اطاعت همزمان از خدا و پیامبر(ص) در آیاتی از قرآن مطرح شده، با این تفاوت که در برخی از آنها، فعل ناظر بر اطاعت، تکرار شده، مانند «اطیعوا الله و اطیعوا الرسول»، و در برخی دیگر تنها با یک فعل، لزوم این اطاعت اعلام شده است، مانند «اطیعوا الله و الرسول». حال آیا این دو گروه از آیات با هم تفاوت دارند؟ و آیا می‌تواند عنایتی در تکرار باشد؟! برخی از مفسران معتقدند، اگر لفظ «اطیعوا» تکرار هم نمی‌شد، هیچ اشکالی پیش نمی‌آمد و هدف از آیه که اطاعت از پیامبر باشد ‌رسانده می‌شد، اما در عین حال نکته‌ای در این تکرار وجود دارد؛ مانند: 1. «أَطِیعُوا الله»، امتثال اوامر و دستورات دینی است هم آنچه از سوی پیامبر(ص) به مکلفان ابلاغ شده و هم آنچه انسان خود به وسیله رسول باطنی عقل آن‌را درک کرده باشد، زیرا: «کلما حکم به العقل حکم به الشرع»، و «کلما حکم به الشرع حکم به العقل». و تکرار لفظ «اطیعوا» برای آن است که باید در اطاعت رسول خدا(ص) در اعمال و احکام ولایی که مفاد: «النَّبِیُّ أَوْلی‏ بِالْمُؤْمِنِینَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ»[2] است نیز تسلیم باشید؛ نظیر تعیین جانشین، انتخاب والی و نصب قضات و...؛ لذا خیال نشود که اطاعت رسول عین اطاعت خدا است و تکرار زیادی است.[3] به بیان دیگر؛ تکرار کلمه «أَطِیعُوا»، نشانه‌‏ی دو نوع دستور می‌‏باشد؛ یکی دستورات ثابت الهی و دیگر دستورات حکومتی پیامبر(ص)؛ یعنی خدا را در اوامرش اطاعت کنید و تسلیم احکام پیامبر باشید.[4] 2. تکرار کلمه «اطیعوا» در این‌جا بیانگر این حقیقت است که اطاعت از خدا با اطاعت از پیامبر فرق می‌‏کند و هر کدام نوع خاصی دارد. اطاعت از خداوند یک اطاعت استقلالی است و عقل بشر حکم می‌کند که از خدا از آن جهت که خدا است باید اطاعت کرد، ولی اطاعت از رسول، یک اطاعت واسطه‌‏ای و تبعی است؛ یعنی ما از آن جهت از رسول اطاعت می‌کنیم که خدا اطاعت او را واجب کرده و او احکام خدا را به ما می‌رساند و اگر چنین نبود، اطاعت او به عنوان یک فرد بشری بر مکلفان لازم و واجب نبود.[5] 3. تکرار نشان تأکید و اهتمام ویژه در اطاعت است.[6] 4. در پایان می‌توان گفت که تنوع در گفتار نیز از دلایل جذابیت قرآن بوده و خود به تنهایی می‌تواند دلیل مناسبی برای تکرار در برخی از آیات و عدم تکرار در برخی دیگر باشد. [1] . نساء، 80. [2] . احزاب، 6. پیامبر(ص) نسبت به مؤمنان از خود آنان سزاوارتر است. .[3] طیب، سید عبد الحسین، اطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج ‏4، ص 464، تهران، اسلام، چاپ دوم، 1378ش. [4] . فیضی دکنی، ابوالفضل، سواطع الالهام فی تفسیر القرآن، تحقیق، آیت الله زاده شیرازی،‏ سید مرتضی، ج ‏2، ص 18، قم، دارالمنار، چاپ اول، 1417ق؛ قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج ‏3، ص 162، تهران، مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن، چاپ یازدهم، 1383ش. [5] . جعفری، یعقوب، کوثر، ج ‏3، ص 257، بی‌جا، بی‌تا. [6] . ابن عاشور، محمد بن طاهر، التحریر و التنویر، ج ‏5، ص 202، بی‌جا، بی‌نا، بی‌تا؛ ابن عطیه اندلسی، عبدالحق بن غالب، المحرر الوجیز فی تفسیر الکتاب العزیز، تحقیق، عبدالشافی محمد، عبدالسلام، ج ‏2، ص 23، بیروت، دارالکتب العلمیة، چاپ اول، 1422ق.
چرا در بعضی از آیات (اطیعوا الله و اطیعوا الرسول) آمده و در بعضی (اطیعوا الله و الرسول)؟ چرا در بعضی فعل تکرار شده و در بعضی نشده است؟!
اطاعت از پیامبر اسلام(ص) در کنار اطاعت از خدای متعال، از جمله دستورات قرآن کریم است و به تصریح این کتاب مقدس، هر کسی که از پیامبر(ص) اطاعت کند، در واقع از خدا اطاعت کرده است.[1]
با این وجود، اطاعت همزمان از خدا و پیامبر(ص) در آیاتی از قرآن مطرح شده، با این تفاوت که در برخی از آنها، فعل ناظر بر اطاعت، تکرار شده، مانند «اطیعوا الله و اطیعوا الرسول»، و در برخی دیگر تنها با یک فعل، لزوم این اطاعت اعلام شده است، مانند «اطیعوا الله و الرسول». حال آیا این دو گروه از آیات با هم تفاوت دارند؟ و آیا میتواند عنایتی در تکرار باشد؟!
برخی از مفسران معتقدند، اگر لفظ «اطیعوا» تکرار هم نمیشد، هیچ اشکالی پیش نمیآمد و هدف از آیه که اطاعت از پیامبر باشد رسانده میشد، اما در عین حال نکتهای در این تکرار وجود دارد؛ مانند:
1. «أَطِیعُوا الله»، امتثال اوامر و دستورات دینی است هم آنچه از سوی پیامبر(ص) به مکلفان ابلاغ شده و هم آنچه انسان خود به وسیله رسول باطنی عقل آنرا درک کرده باشد، زیرا: «کلما حکم به العقل حکم به الشرع»، و «کلما حکم به الشرع حکم به العقل».
و تکرار لفظ «اطیعوا» برای آن است که باید در اطاعت رسول خدا(ص) در اعمال و احکام ولایی که مفاد: «النَّبِیُّ أَوْلی بِالْمُؤْمِنِینَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ»[2] است نیز تسلیم باشید؛ نظیر تعیین جانشین، انتخاب والی و نصب قضات و...؛ لذا خیال نشود که اطاعت رسول عین اطاعت خدا است و تکرار زیادی است.[3] به بیان دیگر؛ تکرار کلمه «أَطِیعُوا»، نشانهی دو نوع دستور میباشد؛ یکی دستورات ثابت الهی و دیگر دستورات حکومتی پیامبر(ص)؛ یعنی خدا را در اوامرش اطاعت کنید و تسلیم احکام پیامبر باشید.[4]
2. تکرار کلمه «اطیعوا» در اینجا بیانگر این حقیقت است که اطاعت از خدا با اطاعت از پیامبر فرق میکند و هر کدام نوع خاصی دارد. اطاعت از خداوند یک اطاعت استقلالی است و عقل بشر حکم میکند که از خدا از آن جهت که خدا است باید اطاعت کرد، ولی اطاعت از رسول، یک اطاعت واسطهای و تبعی است؛ یعنی ما از آن جهت از رسول اطاعت میکنیم که خدا اطاعت او را واجب کرده و او احکام خدا را به ما میرساند و اگر چنین نبود، اطاعت او به عنوان یک فرد بشری بر مکلفان لازم و واجب نبود.[5]
3. تکرار نشان تأکید و اهتمام ویژه در اطاعت است.[6]
4. در پایان میتوان گفت که تنوع در گفتار نیز از دلایل جذابیت قرآن بوده و خود به تنهایی میتواند دلیل مناسبی برای تکرار در برخی از آیات و عدم تکرار در برخی دیگر باشد. [1] . نساء، 80. [2] . احزاب، 6. پیامبر(ص) نسبت به مؤمنان از خود آنان سزاوارتر است. .[3] طیب، سید عبد الحسین، اطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج 4، ص 464، تهران، اسلام، چاپ دوم، 1378ش. [4] . فیضی دکنی، ابوالفضل، سواطع الالهام فی تفسیر القرآن، تحقیق، آیت الله زاده شیرازی، سید مرتضی، ج 2، ص 18، قم، دارالمنار، چاپ اول، 1417ق؛ قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج 3، ص 162، تهران، مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن، چاپ یازدهم، 1383ش. [5] . جعفری، یعقوب، کوثر، ج 3، ص 257، بیجا، بیتا. [6] . ابن عاشور، محمد بن طاهر، التحریر و التنویر، ج 5، ص 202، بیجا، بینا، بیتا؛ ابن عطیه اندلسی، عبدالحق بن غالب، المحرر الوجیز فی تفسیر الکتاب العزیز، تحقیق، عبدالشافی محمد، عبدالسلام، ج 2، ص 23، بیروت، دارالکتب العلمیة، چاپ اول، 1422ق.
- [سایر] آیه شریفه «اطیعوا الله و اطیعوا الرسول و اولی الامر منکم» را توضیح دهید؟
- [سایر] آیا آیه (أَطِیعُوا اللَّهَ وَ أَطِیعُوا الرَّسُولَ وَ ...) شامل ولایتفقیه هم میشود؟
- [سایر] آیا از آیه اطیعوا الله و اطیعوا الرسول می توان ولایت فقیه را اثبات کرد؟
- [سایر] چرا در قرآن اطیعوا الله و اطیعوا الرسول آمده است؟ مگر اطاعت از خدا با اطاعت از رسول فرق دارد؟
- [سایر] محتوای آیه «یا اَیُّها الَذین آمَنُوا اَطیعُوا اللّهَ وَ اَطیعُوا الرَّسُولَ وَ اُوِلی الاَمْرِ مِنْکُمْ» چیست؟
- [سایر] در آیات (یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا أَطیعُوا اللَّهَ وَ أَطیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُمْ...)، (إِنَّما وَلِیُّکُمُ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ الَّذینَ آمَنُوا الَّذینَ یُقیمُونَ الصَّلاةَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ راکِعُون) و ... که ما برای اثبات امامت امام علی و بقیه ائمه(ع) به آن حجت میآوریم، آیا دلیل آنکه خدا کلمات را به صورت جمع بهکار گرفته است؛ مانند (راکعون) به این دلیل نیست که سایر ائمه نیز در صلب امام علی(ع) قرار دارند؟
- [سایر] برخی افراد ادعا می کنند که استفاده از لقب (ولی امر مسلمین) برای رهبران جامعه اسلامی صحیح نمی باشد و این لقب بر طبق آیه (أَطیعُوا اللَّهَ وَ أَطیعُوا الرَّسُولَ وَ أُولِی الْأَمْرِ مِنْکُم) تنها برای ائمه اطهار (ع) مطرح است؛ آیا ممکن است در این رابطه توضیح بفرمایید؟
- [سایر] چرا بعضی آیات و کلمات در قرآن تکرار شده است؟
- [سایر] تشکیلات دولتی و اداری پیامبراکرم(صلی الله علیه وآله) در مدینة الرسول، چگونه بود و آن حضرت در راستای تحقق مأموریت الهی خویش، چه سازمانهایی به وجود آورد؟
- [سایر] چرا در قرآن آیات زیادی تکرار شده است، فلسفه آن را بیان کنید؟
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که نمی تواند حرف بزند، اشاره او عقد لفظی است و فعل او مانند فعل دیگران، عقد فعلی است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نزدیکی را تکرار کند مستحب است کفاره را نیز تکرار کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در جایی که نباید سلام دهد اشتباهاً هر سه سلام رابگوید، دو سجده سهو کافی است، لکن احتیاط مستحبّ تکرار سجده است به تکرار سلام.
- [آیت الله جوادی آملی] .خرید و فروش به چهار صورت انجام میشود: 1 .هر دو صیغه بخوانند؛ یعنی هر کسی با زبان ملّی خود میتواند خریدن و فروختن را به قصد انشا با لغت خاص ادا کند. 2 .هر دو به قصد خرید و فروش بدون آنکه لفظ و سخنی گفته باشند کالا و بهای آن را تحویل یکدیگر دهند . 3 .فروشنده , فروختن را با لفظ اظهار کند و خریدار , خریدن را با فعل انجام دهد . 4 . خریدار, خریدن را با لفظ اظهار نماید , پس از آنکه فروشنده با فعل, فروختن را انشا کند . البته همزمان بودن دو لفظ یا دو فعل یا یک لفظ و یک فعل , اشکال ندارد
- [آیت الله جوادی آملی] .فعل در خرید و فروش که به جای لفظ است گاهی به صورت امضای کتبی یا انگشتمُهر انجام میگیرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] سرکشی کردن به خانه دیگران و تجسس برای اطلاع از ترک معروف و فعل منکر جایز نیست
- [آیت الله سبحانی] سر بریدن حیوانات با وسایل ماشینی در صورتی که شرائط شرعی رعایت شود، اشکال ندارد، و هر گاه چند حیوان و یا مرغ را با هم سر می برند یک بسم الله کافی است و اگر ماشین مرتباً کار می کند، باید (بسم الله) نیز تکرار شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه چند مرغ یا چند حیوان را باهم سر ببرند یک بسم الله برای همه آنها کافی است، همچنین هرگاه با ماشین، تعداد زیادی حیوان را در زمان واحد (با وجود شرایط دیگر) سر ببرند یک بسم الله کفایت می کند و اگر ماشین مرتباً کار می کند احتیاط آن است مرتباً نام خدا را تکرار کنند.
- [آیت الله مظاهری] کلیه مسائلی که در نذر گفته شد در قسم نیز میآید مگر اینکه مورد نذر و عهد باید راجح باشد (فعل واجب یا مستحب و یا ترک حرام و مکروه) ولی مورد قسم لازم نیست راجح باشد ولی باید مرجوح هم نباشد (مثل ترک واجب یا مستحب و یا فعل حرام یا مکروه).
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . معروف اگر مستحب باشد امر به آن مستحب است و چون منکر عبارت است از فعل قبیح حرام، نهی از آن واجب است و وجوب، در هر دو، وجوب کفایی است و به فعل دیگری، ساقط می شود. شرایط امر به معروف و نهی از منکر