اعمال و افعالی که انسان انجام می‌دهد، دارای دو بعد ظاهری و باطنی است. به بیان دیگر، دارای دو بعد ملکی(ناسوتی، دنیایی) و بعد ملکوتی است. هر چند بعد و صورت ظاهری اعمال‏ و افعال در دنیا حرکت است؛ و حرکت عرض، گذرا و متصرم است و دوام ندارد، ولی همین حرکات و اعراض دارای باطن و ملکوت هستند؛ از نظر باطن و ملکوت، یا نورند یا ظلمت؛ یا نعمت و خوشی هستند یا عذاب و ناراحتی. به این جهت از همین عرض‌ها در سر و باطن انسان‏ اخلاق ثابتی به نام ملکات ساخته می‌شود که حقیقت و هویت انسان و قدر و ارزش او همان حقائق و همان ملکات او است؛ از این‌رو از نظر اندیشمندان الهی علم و عمل جوهرند؛ نه عرض.[1] [1] ر. ک: حسن زاده آملی، حسن، ولایت تکوینی، ص 13، قم، قیام، چاپ اول، 1387ش؛ حسن زاده آملی، حسن، انسان کامل از دیدگاه نهج البلاغه، ص 183، تهران، الف لام میم، چاپ اول، 1383ش؛ حسن زاده آملی، حسن، دروس معرفت نفس، ص 397، قم، الف لام میم، چاپ سوم، 1385ش.
نماز یکی از افعال انسان و عرض است، در حالیکه انسان جوهر است، پس چطور عرض میتواند جوهر را به کمال برساند. به عبارت دیگر، فعل چطور میتواند فاعل را به کمال برساند؟
اعمال و افعالی که انسان انجام میدهد، دارای دو بعد ظاهری و باطنی است. به بیان دیگر، دارای دو بعد ملکی(ناسوتی، دنیایی) و بعد ملکوتی است.
هر چند بعد و صورت ظاهری اعمال و افعال در دنیا حرکت است؛ و حرکت عرض، گذرا و متصرم است و دوام ندارد، ولی همین حرکات و اعراض دارای باطن و ملکوت هستند؛ از نظر باطن و ملکوت، یا نورند یا ظلمت؛ یا نعمت و خوشی هستند یا عذاب و ناراحتی. به این جهت از همین عرضها در سر و باطن انسان اخلاق ثابتی به نام ملکات ساخته میشود که حقیقت و هویت انسان و قدر و ارزش او همان حقائق و همان ملکات او است؛ از اینرو از نظر اندیشمندان الهی علم و عمل جوهرند؛ نه عرض.[1] [1] ر. ک: حسن زاده آملی، حسن، ولایت تکوینی، ص 13، قم، قیام، چاپ اول، 1387ش؛ حسن زاده آملی، حسن، انسان کامل از دیدگاه نهج البلاغه، ص 183، تهران، الف لام میم، چاپ اول، 1383ش؛ حسن زاده آملی، حسن، دروس معرفت نفس، ص 397، قم، الف لام میم، چاپ سوم، 1385ش.
- [سایر] آیا امام، انسان مافوق است؟ یا مافوق انسان و به عبارت دیگر آیا امام دارای عالیترین مرتبه کمال انسانیت است یا دارای مقام مافوق انسانیت؟
- [سایر] اگر تکامل همیشه صورت می گیرد یعنی خروج از قوه به فعل، چرا هرگاه که انسان به فضیلتی دست می یابد و مدتها به آن عمل می کند ولی آن را از دست می دهد. آیا نفس می تواند سیر نزولی کرده و کمال خود را از دست بدهد؟ اگر چنین است یعنی خروج از فعل به قوه می شود!
- [آیت الله صافی گلپایگانی] با عرض سلام. در خصوص کسی که دیر به نماز جماعت میرسد و در رکعت دوم جماعت هنگام تشهد بصورت نیم خیز مینشیند آیا رکعت چهارم جماعت لازم است در تشهد و سلام نماز بصورت نیم خیز بشیند یا میتواند بلافاصله پس از سجده دوم برخیزد و نماز خودش را ادامه دهد. از شما کمال تشکر را دارم.
- [سایر] 1. آیا سبقت عمدی در افعال نماز جماعت موجب فرادی شدن نماز است؟ 2. آیا در صورتی که سهوا زودتر از امام از سجده بلند شد و نمی دانداگر به سجده باز گردد میرسد یا نه آیا واجب است برگردد؟ 3. اگر سهوا فعل را زودتر ازامام انجام دهد وعمداً باز نگردد فرادی می شود؟
- [سایر] با عرض سلام آیا بعد از نماز جمعه نیز همانند نمازهای روزانه می توان تسبیحات حضرت فاطمه (س) را گفت. به عبارت دیگز آیا در جایی وارد شده است که بعد از خواندن نماز جمعه تسبیحات حضرت فاطمه (س) گفته شوذ. با تشکر
- [آیت الله نوری همدانی] آیا انسان در حالی که معتکف است میتواند در اعمالی مانند راهپیمایی و نماز جمعه شرکت کند یا خیر؟
- [سایر] سلام علیکم؛ 1. برای استفاده از مزایای غسل جنابت! میتوان غسل جنابت کرد، در حالیکه شخص جنب نباشد؟ 2. اگر انسان قبل از جنابت با وضو بود، آیا با غسل جنابت وضویی مجدد لازم است و نمیتوان با این غسل نماز خواند؟
- [سایر] از آیات و روایات اسلامی استفاده می شود که تکامل انسان جز از مجرای اختیار و اعمال اختیاری به دست نمی آید. آیا این به معنای آن است که تکامل انسان با غیر از راه اختیار (ذاتا" و فی حد ذاته) امری محال و غیر ممکن است؟ اگر چنین است دلیل محال بودن آن از لحاظ فلسفی چیست؟... و مثلا اگر فرض کنیم خدای متعال انسان را نیز مثل سایر مخلوقات بدون اختیارش به کمال برساند، ایراد این تکامل چه می تواند باشد؟ لطفاً از لحاظ فلسفی پاسخ بفرمایید.
- [آیت الله اردبیلی] هنگامی که مأموم در نماز ظهر و عصر به نماز اول امام نمیرسد، آیا میتواند نماز اول را به امام اقتدا کرده و از رکعت دوم نیت فرادی کرده و نماز اول را به اتمام برساند و نماز دوم خود را نیز قبل از اتمام نماز امام اقتدا نماید؟ آیا در نماز مغرب و عشا که میتوان نماز مغرب را با سه رکعت اول نماز عشاء امام به پایان رسانند و در رکعت آخر، نماز عشاء را اقتدا کند، همین حکم صادق است؟
- [آیت الله خوئی] در رساله توضیح المسائل شماره 823 این عبارت مسطور است (همچنین چیزهایی که نمازگزار آنها را پوشیده و ساتر مباح دیگری دارد در تمام این صور، غصبی بودن آنها به نماز ضرری ندارد) چون از ظاهر این مسئله استفاده شده که نماز گزار میتواند فقط در مختصر زیر پوشی که ساتر عورة است رعایت اباحه نموده و غصبی بودن سایر لباسهایش مانعی ندارد با این که قطعاً در حال نماز مرتکب غصب خواهد بود لذا توضیحاً بیان فرمائید.
- [آیت الله بهجت] اگر طفل یا دیوانهای از شیعه فقیر باشد، انسان میتواند به ولیّ او زکات بدهد که به مصرف او برساند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر طفل شیعهای فقیر باشد، انسان میتواند فطره را به مصرف او برساند یا به واسطه دادن به ولیّ طفل، ملک طفل نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر طفل شیعهای فقیر باشد، انسان میتواند فطره را به مصرف او برساند، یا به واسطهی دادن به ولی طفل ملک طفل نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر طفل شیعهای فقیر باشد، انسان میتواند فطره را به مصرف او برساند، یا به واسطهی دادن به ولی طفل ملک طفل نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر طفل شیعهای فقیر باشد، انسان میتواند با رضایت ولیّ طفل، فطره را به مصرف او برساند یا به واسطه دادن به ولیّ؛ ملک طفل نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر طفل یا دیوانهای فقیر باشد، انسان میتواند خودش یا به واسطه ولیّ آنها یا یک نفر امین زکات را به مصرف آنها برساند.
- [آیت الله سیستانی] اگر طفل شیعهای فقیر باشد ، انسان میتواند فطره را به مصرف او برساند ، یا بواسطه دادن به ولیّ او ، ملک طفل نماید .
- [آیت الله اردبیلی] اگر طفل شیعهای فقیر باشد، انسان میتواند فطره را به مصرف او برساند یا به واسطه دادن به ولیّ طفل، ملک طفل نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر طفل شیعهای فقیر باشد، انسان میتواند فطره را به مصرف او برساند یا به واسطة دادن به ولی او، ملک طفل نماید.
- [آیت الله بهجت] اگر طفل شیعهای فقیر باشد، انسان میتواند فطره را به مصرف او برساند، یا بهوسیله دادن به ولیّ طفل، ملک طفل نماید.