آیا امام، انسان مافوق است؟ یا مافوق انسان و به عبارت دیگر آیا امام دارای عالیترین مرتبه کمال انسانیت است یا دارای مقام مافوق انسانیت؟ برخی گمان میکنند اگر قبول کنند که به پیامبر یا امام، علم غیب و علوم لدنّی و معجزه و کرامت و مقامات و خصائص عطا شده و آنان واجد کمالاتی بودهاند که دیگران به آن کمالات نرسیدهاند و ارواح و طینت و جوهر وجودشان را صاحب کمالات و مورد عنایات بیشتر بدانند با انسانیّت آنها منافی است؛ زیرا این کمالات در مافوق انسان قابل قبول است نه در انسان و انسان مافوق. ولی این گمان صحیح نیست و منشأ آن جهل به کمالات انسان و مراتب انسانیّت است. لذا بسا شخص ناآگاه فضیلتی را در کسی میبیند و چون در انسانهای متعارف یا آدمهایی که در محیط خود دیده، آن چنان فضیلت و کمال و شخصیت را ندیده و حدود کمالات انسان را هم بیشتر از آن تصور نمیکرده، او را مافوق انسان میشمارد؛ مثلا عیسی بن مریم که بدون پدر و بطور خارق العاده متولد شده انسان است و انسان ما فوق، ولی، آدم جاهل او را مافوق انسان گمان میکند و پسر خدا میشمارد. از سوی دیگر بعضی به عکس برای اینکه این مقامات را مافوق انسان تصور مینمایند و انبیاء و اولیاء را بشر میدانند و از بیم اینکه مبادا قبول این درجات برای آنها غلو باشد، حقایق مسلّم را انکار کرده و در فضایل و خصایصی که به موجب تواریخ و احادیث معتبر و ادعیه و زیارت ائمه: ثابت است اظهار شک و تردید مینمایند. انصاف این است که این دو گروه هردو به اشتباه افتاده و از جهل به مقامات انسانیّت که از جمله مقام امامت و ولایت و خلیفة اللهی است، در دو طرف افراط و تفریط واقع شدهاند. امامت و مهدویت ج 1- نظام امامت و رهبری،آیةالله لطف الله صافی گلپایگانی
آیا امام، انسان مافوق است؟ یا مافوق انسان و به عبارت دیگر آیا امام دارای عالیترین مرتبه کمال انسانیت است یا دارای مقام مافوق انسانیت؟
آیا امام، انسان مافوق است؟ یا مافوق انسان و به عبارت دیگر آیا امام دارای عالیترین مرتبه کمال انسانیت است یا دارای مقام مافوق انسانیت؟
برخی گمان میکنند اگر قبول کنند که به پیامبر یا امام، علم غیب و علوم لدنّی و معجزه و کرامت و مقامات و خصائص عطا شده و آنان واجد کمالاتی بودهاند که دیگران به آن کمالات نرسیدهاند و ارواح و طینت و جوهر وجودشان را صاحب کمالات و مورد عنایات بیشتر بدانند با انسانیّت آنها منافی است؛ زیرا این کمالات در مافوق انسان قابل قبول است نه در انسان و انسان مافوق. ولی این گمان صحیح نیست و منشأ آن جهل به کمالات انسان و مراتب انسانیّت است. لذا بسا شخص ناآگاه فضیلتی را در کسی میبیند و چون در انسانهای متعارف یا آدمهایی که در محیط خود دیده، آن چنان فضیلت و کمال و شخصیت را ندیده و حدود کمالات انسان را هم بیشتر از آن تصور نمیکرده، او را مافوق انسان میشمارد؛ مثلا عیسی بن مریم که بدون پدر و بطور خارق العاده متولد شده انسان است و انسان ما فوق، ولی، آدم جاهل او را مافوق انسان گمان میکند و پسر خدا میشمارد. از سوی دیگر بعضی به عکس برای اینکه این مقامات را مافوق انسان تصور مینمایند و انبیاء و اولیاء را بشر میدانند و از بیم اینکه مبادا قبول این درجات برای آنها غلو باشد، حقایق مسلّم را انکار کرده و در فضایل و خصایصی که به موجب تواریخ و احادیث معتبر و ادعیه و زیارت ائمه: ثابت است اظهار شک و تردید مینمایند. انصاف این است که این دو گروه هردو به اشتباه افتاده و از جهل به مقامات انسانیّت که از جمله مقام امامت و ولایت و خلیفة اللهی است، در دو طرف افراط و تفریط واقع شدهاند.
امامت و مهدویت ج 1- نظام امامت و رهبری،آیةالله لطف الله صافی گلپایگانی
- [سایر] نماز یکی از افعال انسان و عرض است، در حالیکه انسان جوهر است، پس چطور عرض میتواند جوهر را به کمال برساند. به عبارت دیگر، فعل چطور میتواند فاعل را به کمال برساند؟
- [سایر] آیا پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله وسلم) دارای مقام امامت بود؟
- [سایر] آیا هر پیامبری که به مقام نبوت رسید، حتماً باید امام نیز باشد و یا کسی که دارای منصب امامت گردید، حتماً باید پیامبر هم باشد؟
- [سایر] چگونه میتوان ثابت کرد پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) همزمان دارای مقام نبوت و امامت بودند؟
- [سایر] انسان و انسانیت در عرفان به چه معنا است؟ و جایگاه انسان در عالم هستی چگونه است؟
- [سایر] در عبارت (و لَعَنَ اللَّهُ اُمَّةً دَفَعَتْکُمْ عَنْ مَقامِکُمْ وَ اَزالَتْکُمْ عَنْ مَراتِبِکُمُ الَّتی رَتَّبَکُمُ اللَّهُ فیها) مگر امامان از رتبه امامت و مقام ولایت دفع و ازاله شدند؟ این مقامات قابل منع نیست از طرف مردم؟
- [سایر] آیا مقام امامت از مقام رسالت بالاتر است؟
- [سایر] چرا مقام امام از مقام انبیاء بالاتر است؟ دلیل بیاورید.
- [سایر] سعادت و کمال انسان در چیست؟
- [سایر] سعادت و کمال انسان در چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اول بایستند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اول بایستد .
- [آیت الله بروجردی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اوّل بایستند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اول بایستند.
- [امام خمینی] مستحب است امام در وسط بایستد و اهل علم و کمال و تقوی در صف اول بایستند.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است امام در وسط صف بایستد و اهل علم و کمال و تقوا در صف اوّل بایستند.
- [آیت الله بهجت] اگر در صفهای جماعت جا باشد، مکروه است انسان تنها بایستد. راه دادن افرادی که از کمال عقل برخوردار نیستند، مثل طفل، دیوانه و ابله در صف اول و بهخصوص نزدیک امام و یا در جایی که گمان میرود موجب فساد نماز دیگران شود، مکروه است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر موقعی که امام در رکعت دوّم نماز چهار رکعتی است اقتدا کند، باید در رکعت دوّم نمازش که رکعت سوّم امام است بعد از دو سجده بنشیند و تشهّد را به مقدار واجب بخواند و برخیزد و چنانچه برای گفتن سه مرتبه تسبیحات وقت ندارد، یک مرتبه بگوید و در رکوع یا سجده خود را به امام برساند.
- [آیت الله سیستانی] اگر موقعی که امام در رکعت دوم نماز چهار رکعتی است اقتدا کند ، باید در رکعت دوم نمازش که رکعت سوم امام است بعد از دو سجده بنشیند و تشهّد را به مقدار واجب بخواند و برخیزد ، و چنانچه برای گفتن سه مرتبه تسبیحات وقت ندارد ، باید یک مرتبه بگوید و در رکوع خود را به امام برساند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر موقعی که امام در رکعت دوم نماز چهار رکعتیست اقتدا کند، باید در رکعت دوم نمازش که رکعت سوم امام است، بعد از دو سجده بنشیند و تشهد را به مقدار واجب بخواند و برخیزد و چنانچه برای گفتن سه مرتبه تسبیحات وقت ندارد، یک مرتبه بگوید و در رکوع خود را به امام برساند و اگر در رکوع به امام نرسد، در سجده خود را به امام برساند.