خداوند در قرآن کریم در زمینه مشیت و قدرت مطلقه خود می‌فرماید: «للهِ مُلْکُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ یَخْلُقُ ما یَشاءُ یَهَبُ لِمَنْ یَشاءُ إِناثاً وَ یَهَبُ لِمَنْ یَشاءُ الذُّکُور»؛ مالکیّت و حاکمیّت آسمان‌ها و زمین از آن خدا است هر چه را بخواهد می‌آفریند؛ به هر کس اراده کند دختر می‌بخشد، و به هر کس بخواهد پسر می‌دهد. همان‌گونه که می‌دانید هیچ‌یک از کارهای خداوند حتی جا به جایی و تقدیم کلمات بدون دلیل و حکمت نیست، منتها بشر بدون عنایت الهی و امداد از سخنان پیشوایان دین(ع)، راهی برای دست‌یابی به این حکمت‌ها ندارد. در روایات به دلیل تقدیم کلمه اناث(دختران) بر ذکور (پسران) در این آیه اشاره‌ای نشده است. اما مفسران در برداشت‌های استحسانی می‌گویند؛ این تقدیم می‌تواند از یک سو بیانگر اهمیتی باشد که اسلام به احیای شخصیت زن می‌دهد، و از سوی دیگر به آنها که به دلیل پندارهای غلط از تولد دختر کراهت داشتند، بگوید او بر خلاف خواسته شما آنچه را که به آن تمایل ندارید می‌دهد، و این دلیل بر این است که انتخاب به دست شما نیست.[1] و شاید مقدّم داشتن دختران بر پسران (در این آیه) اشاره بر این باشد که دختر خود یکی دیگر از هدیه‌‏های بزرگ خدا است، یا برای آن‌که مردم عهد جاهلی دختر را دوست نمی‌داشتند، ولی در عین حال خداوند دختر می‌بخشد، پس او بخشنده هر چیزی است که می‌خواهد و به هر گونه‌‏ای که بخواهد، آیا این بر وسعت فرمانروایی و شدّت تسلّط و چیرگی او دلالت نمی‌کند. [2] [1] . مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‏20، ص 48، تهران، دار الکتب الاسلامیة، 1374ش. [2] . مدرسی، سید محمدتقی، تفسیر هدایت، گروه مترجمان، ج ‏12، ص 394- 395، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، چاپ اول، 1377ش.
خداوند در قرآن کریم در زمینه مشیت و قدرت مطلقه خود میفرماید: «للهِ مُلْکُ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ یَخْلُقُ ما یَشاءُ یَهَبُ لِمَنْ یَشاءُ إِناثاً وَ یَهَبُ لِمَنْ یَشاءُ الذُّکُور»؛ مالکیّت و حاکمیّت آسمانها و زمین از آن خدا است هر چه را بخواهد میآفریند؛ به هر کس اراده کند دختر میبخشد، و به هر کس بخواهد پسر میدهد.
همانگونه که میدانید هیچیک از کارهای خداوند حتی جا به جایی و تقدیم کلمات بدون دلیل و حکمت نیست، منتها بشر بدون عنایت الهی و امداد از سخنان پیشوایان دین(ع)، راهی برای دستیابی به این حکمتها ندارد. در روایات به دلیل تقدیم کلمه اناث(دختران) بر ذکور (پسران) در این آیه اشارهای نشده است. اما مفسران در برداشتهای استحسانی میگویند؛ این تقدیم میتواند از یک سو بیانگر اهمیتی باشد که اسلام به احیای شخصیت زن میدهد، و از سوی دیگر به آنها که به دلیل پندارهای غلط از تولد دختر کراهت داشتند، بگوید او بر خلاف خواسته شما آنچه را که به آن تمایل ندارید میدهد، و این دلیل بر این است که انتخاب به دست شما نیست.[1]
و شاید مقدّم داشتن دختران بر پسران (در این آیه) اشاره بر این باشد که دختر خود یکی دیگر از هدیههای بزرگ خدا است، یا برای آنکه مردم عهد جاهلی دختر را دوست نمیداشتند، ولی در عین حال خداوند دختر میبخشد، پس او بخشنده هر چیزی است که میخواهد و به هر گونهای که بخواهد، آیا این بر وسعت فرمانروایی و شدّت تسلّط و چیرگی او دلالت نمیکند. [2] [1] . مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج 20، ص 48، تهران، دار الکتب الاسلامیة، 1374ش. [2] . مدرسی، سید محمدتقی، تفسیر هدایت، گروه مترجمان، ج 12، ص 394- 395، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی، چاپ اول، 1377ش.
- [سایر] آیه 23 سوره شوری را تفسیر کنید؟
- [سایر] در مورد آیه 18 سوره شوری سؤالی داشتم؛ اینکه گفته میشود (کسانی که ایمان آوردهاند، پیوسته در انتظار قیامت هستند و میخواهند هرچه سریعتر دنیا به پایان برسد؟)، آیا این جمله با مفهوم آیه 18 سوره شوری در تضاد نیست؟
- [سایر] در آیه هفت از سوره احزاب میبینیم که اولین خطاب نسبت به رسول الله(ص) است، اما در آیه سیزده سوره شوری اولین خطاب نسبت به نوح(ع) است و رسول الله(ص) در درجه دوم ذکر شده، دلیل اختلاف ترتیب ذکر رسولان اولوالعزم در این دو آیه چیست؟
- [سایر] تفسیر لفظ «کلمات» در آیه 109 سوره کهف چیست؟
- [سایر] مضامین سیاسی سوره شوری کدام است؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره شوری ارایه نمایید.
- [سایر] در قرآن آمده است: (ما در حالی که ناخوش بود، او را به بیابان رساندیم) (سوره 37 آیه 145)؛ و (اگر نعمت پروردگارش نبود، در حین بد حالی به صحرایی بیآب و گیاه میافتاد) (سوره 68، آیه 49). بالأخره یونس به بیابان رسید یا نرسید؟
- [سایر] در آیه 15 سوره قصص واژه شیعه استفاده شده است. لفظ شیعه از چه زمانی رونق یافت تا به زمان رسول خاتم(صلی الله علیه وآله) رسید؟
- [آیت الله سبحانی] آیا کاربرد طنز( مطلبی جدی در قالبی لطیف و کنایه) از نظر اسلام مشروع است، و آیا در آیه شریفه (ذق انک انت العزیز الکریم)(سوره دخان:49) که نسبت به کفار است از طنز استفاده شده است؟
- [سایر] رابطه ایمان و اطمینان قلبی در قرآن به چه صورت مطرح شده است؟ ذکر سوره و آیه مربوطه.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنان که گفته شد در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است(سوره (الم سجده) و (حم سجده) و (النجم) و (اقرء)) و هرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد، بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.