حدیث موثّق، حدیثی است که راویان آن به رغم فساد و انحراف اعتقادی، -مانند واقفی بودن- یا از عامه بودن، از سوی عالمان شیعه، توثیق شده باشند، یا حدیثی که بعض راویان آن چنین و بعض دیگر، امامی و عادل یا ممدوح باشند.[1] در حقیقت راویان چنین حدیثی در حوزه اخلاق عاری از عیب و نقص‌اند، اما در حوزه عقیده دچار فسادند. حدیث موثّق، حدیث قوی نیز نامیده شده است.[2] در این‌که خبر موثّق مطلقاً حجّت است، یا در صورت عمل مشهور به مفاد آن دارای حجّیّت است و در غیر آن صورت حجّت نیست، میان عالمان حدیث، اختلاف نظر وجود دارد.[3] عقیده غالب بر آن است که حدیث موثّق مورد پذیرش قرار گیرد، اما این پذیرش نیز به صورت مطلق نیست، بلکه مشروط به شرایطی است؛ مانند عدم مخالفت با آیات و روایات صحیح. [1] . کجوری شیرازی، محمدمهدی‏، الفوائد الرجالیة، ص 187، قم، دار الحدیث، چاپ اول، 1424ق؛ حافظیان، ابو الفضل‏، رسائل فی درایة الحدیث‏، ج ‏1، ص 400، قم، دار الحدیث، چاپ دوم، 1384ش. [2] . همان. [3] . شهید ثانی، زین الدین بن علی بن احمد، البدایة فی علم الدرایة، ص 23 – 24، قم، محلاتی، 1421ق.
آیا حدیث با سند (موثّق) نزد علما و فقهای شیعه حجت است و معتبر میباشد؟ یعنی از جهت سند و متن پذیرفته میشود؟
حدیث موثّق، حدیثی است که راویان آن به رغم فساد و انحراف اعتقادی، -مانند واقفی بودن- یا از عامه بودن، از سوی عالمان شیعه، توثیق شده باشند، یا حدیثی که بعض راویان آن چنین و بعض دیگر، امامی و عادل یا ممدوح باشند.[1] در حقیقت راویان چنین حدیثی در حوزه اخلاق عاری از عیب و نقصاند، اما در حوزه عقیده دچار فسادند.
حدیث موثّق، حدیث قوی نیز نامیده شده است.[2]
در اینکه خبر موثّق مطلقاً حجّت است، یا در صورت عمل مشهور به مفاد آن دارای حجّیّت است و در غیر آن صورت حجّت نیست، میان عالمان حدیث، اختلاف نظر وجود دارد.[3] عقیده غالب بر آن است که حدیث موثّق مورد پذیرش قرار گیرد، اما این پذیرش نیز به صورت مطلق نیست، بلکه مشروط به شرایطی است؛ مانند عدم مخالفت با آیات و روایات صحیح. [1] . کجوری شیرازی، محمدمهدی، الفوائد الرجالیة، ص 187، قم، دار الحدیث، چاپ اول، 1424ق؛ حافظیان، ابو الفضل، رسائل فی درایة الحدیث، ج 1، ص 400، قم، دار الحدیث، چاپ دوم، 1384ش. [2] . همان. [3] . شهید ثانی، زین الدین بن علی بن احمد، البدایة فی علم الدرایة، ص 23 – 24، قم، محلاتی، 1421ق.
- [سایر] آیا روایت (أنا مدینة العلم) با سند معتبر در منابع اهل سنت نقل شده است؟
- [سایر] معنای اضطراب در سند و اضطراب در متن روایت چیست؟ برای هر کدام مثالی بزنید.
- [سایر] آیا راویان حدیث مربوط به حکمت غیبت امام زمان(عج) که در کتاب علل الشرائع شیخ صدوق آمده، موثّق هستند و روایت معتبر است؟
- [سایر] آیا شیعیان فقط احادیث دوازده امام خود را معتبر میدانند و روایات صحابه را قبول ندارند؟
- [سایر] چرا عید غدیر خم را عید سیدها مینامند، در صورت امکان سند و متن روایت را ارسال نمایید؟
- [سایر] چرا عید غدیر خم را عید سیدها مینامند، در صورت امکان سند و متن روایت را ارسال نمایید؟
- [سایر] کتاب های معتبر شیعه در خصوص حدیث چیست؟
- [سایر] آیا احادیث مهدویت تنها از طرق شیعه بوده و در سند همه آنها شیعه وجود دارد؟
- [سایر] حدیث ثقلین که به تواتر یا سند قطعی ثابت شده (کتاب الله و عترتی ، اهلبیتی ) است ) ولی حدیث ثقلین گونهای دیگر نیز روایت شده است که پیامبر (ص) فرمود : من دو چیز در میان شما گذاشتم اگر به آن متمسک شوید گمراه نمیشوید، کتاب خدا و سنت من. و آن دو از هم جدا نمیشوند تا آنکه درکنار حوض کوثر بر من وارد شوند) و تعریف ثقلین به عنوان ترکه پیامبر اکرم (ص) به قرآن و سنت با تعریف آن به قرآن و عترت تنافی دارد. و چون ثقلین تثنیه است و اگر هر دو متن نمی تواند صحیح باشد ترکۀ حضرت سه چیز می شود قرآن ، عترت ، و سنت . پس این دو حدیث در ثقل دوم متعارض هستند و حدیث اول که حجت شیعه است از اعتبار ساقط میشود . اتفاقا آنچه در محافل دینی و بیان و قلم اهل سنت از حدیث ثقلین شایع است همین متن دوم است. و متن اول بیان نمی شود بلکه فراموش شده است !
- [سایر] آیا حدیث لوح با سند صحیح در منابع شیعه آمده است؟ با بررسی سندی.