لازم به ذکر است که در قرآن مجید صریحا نامی از خضر برده نشده بلکه به عنوان: "عَبْداً مِنْ عِبادِنا آتَیْناهُ رَحْمَةً مِنْ عِنْدِنا وَ عَلَّمْناهُ مِنْ لَدُنَّا عِلْماً". [1] که بیانگر مقام عبودیت و علم و دانش خاص او است- ، و به عنوان معلم موسی بن عمران، از او یاد شده است. در روایات متعددی این مرد عالم به نام "خضر" معرفی شده است. او یک دانشمند الاهی بود، و مشمول رحمت خاص پروردگار، و مامور به باطن و نظام تکوینی جهان، و آگاه از پاره‌ای از اسرار، و از یک جهت معلم موسی بن عمران، هر چند موسی در پاره‌ای از جهات بر او مقدم بوده است. از پاره‌ای از روایات و ظاهر بعضی تعبیرات آیات قرآن استفاده می‌شود که او دارای مقام نبوت، و از پیامبران مرسل بود که خداوند او را به سوی قومش مبعوث ساخت، تا ایشان را به یکتاپرستی و اقرار به انبیاء و رسل و کتب آسمانی دعوت نماید. معجزه اش این بود که هرگاه اراده می فرمود به اذن الاهی چوبی خشک یا زمین بی سبزه ای سرسبز شود، این امر بلافاصله به تحقق می پیوست و از این جهت وی را خضر (ع) گفتند و خضر لقب او است، نام اصلیش تالیا بن ملکان بن عابر بن ارفخشد بن سام بن نوح است. اما در خصوص طول عمر حضرت خضر (ع) نظر شما را به روایتی که از قول امام صادق (ع) نقل کرده اند جلب می کنیم: "... اما آن بنده صالح خدا خضر، خداوند عمر او را نه برای رسالتش طولانی گردانید و نه به جهت کتابی که بدو نازل کند و یا این که به وسیله او و شریعتش، شریعت پیامبران پیش از خود را نسخ کند و نه به جهت امامتی که بندگانش بدو اقتدا نمایند و نه به خاطر طاعتی که خدا بر او واجب ساخته بود، بلکه خدای جهان آفرین، بدان دلیل که اراده فرموده بود عمر گرامی قائم (عج) را در دوران غیبت او بسیار طولانی سازد و می دانست که بندگانش بر طول عمر او ایراد و اشکال خواهند نمود، به همین جهت عمر این بنده صالح خویش (خضر) را طولانی ساخت که بدان استدلال شود و عمر قائم (ع) بدان تشبیه گردد و بدین وسیله اشکال و ایراد دشمنان و بداندیشان باطل گردد. [2] بدون تردید او زنده است و هم اکنون بیش از شش هزار سال از عمر شریفش می گذرد [3] . [4] پی نوشتها: [1].کهف، 65 – 82. [2].کمال الدین، ج3، ص 357؛ بحارالانوار، ج 51، ص 222. [3].یوم الخلاص، ص 157 . [4].اقتباس از سؤال شماره islamquest.net/fa/archive/question/2024. منبع: www.islamquest.net
لازم به ذکر است که در قرآن مجید صریحا نامی از خضر برده نشده بلکه به عنوان: "عَبْداً مِنْ عِبادِنا آتَیْناهُ رَحْمَةً مِنْ عِنْدِنا وَ عَلَّمْناهُ مِنْ لَدُنَّا عِلْماً". [1] که بیانگر مقام عبودیت و علم و دانش خاص او است- ، و به عنوان معلم موسی بن عمران، از او یاد شده است. در روایات متعددی این مرد عالم به نام "خضر" معرفی شده است.
او یک دانشمند الاهی بود، و مشمول رحمت خاص پروردگار، و مامور به باطن و نظام تکوینی جهان، و آگاه از پارهای از اسرار، و از یک جهت معلم موسی بن عمران، هر چند موسی در پارهای از جهات بر او مقدم بوده است.
از پارهای از روایات و ظاهر بعضی تعبیرات آیات قرآن استفاده میشود که او دارای مقام نبوت، و از پیامبران مرسل بود که خداوند او را به سوی قومش مبعوث ساخت، تا ایشان را به یکتاپرستی و اقرار به انبیاء و رسل و کتب آسمانی دعوت نماید. معجزه اش این بود که هرگاه اراده می فرمود به اذن الاهی چوبی خشک یا زمین بی سبزه ای سرسبز شود، این امر بلافاصله به تحقق می پیوست و از این جهت وی را خضر (ع) گفتند و خضر لقب او است، نام اصلیش تالیا بن ملکان بن عابر بن ارفخشد بن سام بن نوح است.
اما در خصوص طول عمر حضرت خضر (ع) نظر شما را به روایتی که از قول امام صادق (ع) نقل کرده اند جلب می کنیم: "... اما آن بنده صالح خدا خضر، خداوند عمر او را نه برای رسالتش طولانی گردانید و نه به جهت کتابی که بدو نازل کند و یا این که به وسیله او و شریعتش، شریعت پیامبران پیش از خود را نسخ کند و نه به جهت امامتی که بندگانش بدو اقتدا نمایند و نه به خاطر طاعتی که خدا بر او واجب ساخته بود، بلکه خدای جهان آفرین، بدان دلیل که اراده فرموده بود عمر گرامی قائم (عج) را در دوران غیبت او بسیار طولانی سازد و می دانست که بندگانش بر طول عمر او ایراد و اشکال خواهند نمود، به همین جهت عمر این بنده صالح خویش (خضر) را طولانی ساخت که بدان استدلال شود و عمر قائم (ع) بدان تشبیه گردد و بدین وسیله اشکال و ایراد دشمنان و بداندیشان باطل گردد. [2]
بدون تردید او زنده است و هم اکنون بیش از شش هزار سال از عمر شریفش می گذرد [3] . [4]
پی نوشتها:
[1].کهف، 65 – 82.
[2].کمال الدین، ج3، ص 357؛ بحارالانوار، ج 51، ص 222.
[3].یوم الخلاص، ص 157 .
[4].اقتباس از سؤال شماره islamquest.net/fa/archive/question/2024.
منبع: www.islamquest.net
- [سایر] آیا حضرت خضر(ع) و عیسی(ع) هنوز در قید حیات هستند؟ کجا هستند؟
- [سایر] لطفاً بفرمایید که چند وقت است که حضرت خضر (ع) در قید حیات هستند؟ (طول مدت عمر ایشان را بیان فرمایید).
- [سایر] حضرت خضر(ع) که بود؟
- [سایر] در داستان حضرت موسی(ع) با حضرت خضر(ع) است که حضرت خضر مسائلی را میداند که حضرت موسی از آنها مطلع نیست در صورتی که موسی(ع) پیامبر اولوالعزم است و حضرت خضر نه!
- [سایر] آیا حضرت مسیح(ع) و حضرت خضر(ع) زنده هستند؟
- [سایر] آیا مسیحیان حضرت خضر (ع) را تصدیق می کنند و او را به رسمیت می شناسند؟
- [سایر] راز طول عمر و غیبت بعضی از پیامبران، مانند حضرت خضر، الیاس و عیسی(ع) چیست؟
- [سایر] در گفتگوی حضرت خضر(ع) و حضرت موسی(ع) -که در آیه 74 سوره کهف بیان شده- از نقطه نظر عاطفی، کشته شدن بچه توسط حضرت خضر(ع) چه توجیهی دارد؟ آیا باید این حادثه را یک اتفاق خاص قلمداد کرد که به اذن الهی صورت گرفته است؟
- [سایر] آیا خضر نبی، الیاس و ادریس (ع) جزو 313 نفر پیامبران برتر هستند؟
- [سایر] آیا خضر نبی در خدمت امام زمان(ع)قرار دارد؟
- [آیت الله بروجردی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول (ع) مانند محمّد و احمد، یا لقب و کُنیة آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه صلح را به قید نقد انجام دهد و یا قید نکند امّا رویکرد صلح این باشد که وجه را به طور نقد بپردازد، اگر در پرداخت وجه تأخیر کرد می تواند آن را به هم بزند.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه صلح را به قید نقد انجام دهد و یا قید نکند امّا رویکرد صلح این باشد که وجه را به طور نقد بپردازد، اگر در پرداخت وجه تأخیر کرد می تواند آن را به هم بزند.
- [آیت الله علوی گرگانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول مستحبّ است صلوات را هم بنویسد و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد میکند، صلوات بفرستد.
- [آیت الله مظاهری] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول(صلیاللهعلیهوآلهوسلم) مستحب است صلوات را هم بنویسد و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد میکند صلوات بفرستد.
- [آیت الله سیستانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول اللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم مستحب است صلوات را هم بنویسند . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد میکنند صلوات بفرستند .
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه اجاره دهنده یا مستأجر بمیرد، اجاره باطل نمیشود, مگر آنکه اجاره دهنده فقط در مدّت حیات خود مالک منفعت مال مورد اجاره باشد; مانند طبقه سابق از (موقوف علیهم) یا کسی که دیگری مالی را برای او وصیت نمود تا زنده است, از آن استفاده کند و اگر مستأجری که در عقد اجاره قید شده که وی(نه دیگری) از آن استفاده کند، بمیرد اجاره باطل میشود.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر مشهور طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً(فاطمه) باشد باید بگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ طالِقٌ) یعنی: (زن من، فاطمه، رها است) و اگر دیگری را وکیل کند، آن وکیل باید بگوید: (زَوْجَةُ مُوَکِّلِی فاطِمَةُ طالِقٌ) یعنی: (زن موکّل من، فاطمه، رها است) و بنابر احتیاط واجب طلاق باید منجّز باشد و طلاق معلّق به قید و شرط، بنابر احتیاط باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سیدالشهداء (ع) می باشد؛ بعد از آن خاک؛ بعد از خاک سنگ و بعد از سنگ گیاه است.