شرح پرسش آیه (من عمل صالحاً فلنفسِه و من أَساء فعلیها و ما ربّک بظلّام للعبید) چه پیامی دارد و تفسیرش چیست؟ پاسخ : آیه مورد پرسش چنین است: (مَنْ عَمِلَ صالِحاً فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ أَساءَ فَعَلَیْها وَ ما رَبُّکَ بِظَلاَّمٍ لِلْعَبِیدِ)؛[1] هر کس که کاری شایسته کند، به سود خود او است و هر کس کار بد انجام دهد به زیان او است، و پروردگار تو به بندگان ستم روا نمی‌دارد. بیگمان هر کس کار نیکی انجام دهد، نفعش عاید خودش میگردد. کار نیک و عمل صالح، عملی است که مطابق دستور قرآن و تعلیمات شرع اسلام واقع شود و انسان به سبب چنین عملی مورد نظر لطف حق تعالی قرار میگیرد. همینطور کسی که بد کند؛ یعنی از احکام الهی را رها کرده و پیرو هوای نفس و مطیع شیطان گردد، آن نیز ضررش عاید خودش خواهد شد و آن عذابهایی که برای کفّار مهیّا گردیده پاداش و نتیجه اعمال خود آنها است و خدا به بندگان خود ستم روا نمیدارد. در آیه شریفه چند نکته نهفته است: 1. (ظلام) در این مقام برای مبالغه در نفی است؛ یعنی کوچکترین ظلمی از سوی خداوند نسبت به بندگان صورت نمیگیرد؛ چون ظلم کوچک نیز از سوی خداوند بزرگ، به منزله ظلم زیاد است؛ لذا کلمه (بِظَلَّامٍ) به کار رفته است. 2. آنکه ظلم از قبایح عقلیه است، و عقل مستقل به قبح آن حکم میکند؛ چراکه صدور قبیح از حکیم علی الاطلاق از محالات عقلیه است. صدور ظلم یا از جهت حاجت است، و یا از بابت جهل و آگاهی نداشتن به مصالح و مفاسد که همه اینها در حق خدای متعال از محالات عقلی است؛ لذا آیه شریفه برهان قاطعی است بر بطلان قول جبریه. 3. ریشه‌ حوادث تلخ و شیرین را باید در عملکرد خود جستوجو کرد و به دیگران نسبت نداد: (مَنْ عَمِلَ صالِحاً فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ أَساءَ فَعَلَیْها)، چنانکه کفار اینگونه میکردند؛ یعنی عملکرد خویش را به گردن دیگران میانداختند و مسئولیت آنرا نمیپذیرفتند. مهمترین پیام آیه در همین مسئله نهفته است؛ یعنی انسان در اعمال و رفتار خود مستقل است و نباید گناه کار خود را به گردن دیگران بیندازد. قرآن کریم میفرماید، هنگامی که به منحرفان گفته می‌شود از آنچه خداوند نازل کرده پیروی کنید میگویند: (نَتَّبِعُ ما وَجَدْنا عَلَیْهِ آباءَنا)؛[2] ما از آنچه پدرانمان را بر آن یافته‌ایم پیروی می‌کنیم. چنانکه کفّار انبیا را مقصّر می‌دانستند و به آنان می‌گفتند: (إِنَّا تَطَیَّرْنا بِکُمْ)،[3]ما وجود شما را شوم می‌دانیم و تمام بدبختی‌های ما از سوی شما است. و یا گروهی بدبختی خویش را به شیطان نسبت میدهند. چنانکه شیطان می‌گوید: مرا مقصّر ندانید و ملامت نکنید، بلکه خودتان را سرزنش کنید: (دَعَوْتُکُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ)،[4] این شما هستید که دعوت مرا با آزادی و آگاهی پذیرفتید. بنابر این، آیه میخواهد بگوید هر انسانی به سراغ خوبیها رود سودش نصیب خود او خواهد شد و اگر به سراغ بدی رفت، ضرر بدیها نیز به او باز میگردد، و هیچکس را نباید در بدبختی خود مقصر دانست؛ نه نیاکان، نه شیطان، نه محیط، نه رفیق، و...[5] پی نوشت: [1]. فصلت، 46. [2]. لقمان، 21. [3]. یس، 18. [4]. ابراهیم، 22. [5]. ر. ک: قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج 10، ص 355، مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن، تهران، 1383ش؛ حسینی شاه عبدالعظیمی، حسین بن احمد، تفسیر اثنا عشری، ج‌11، ص 383، میقات، تهران، 1363 ش. منبع: islamquest.net
شرح پرسش
آیه (من عمل صالحاً فلنفسِه و من أَساء فعلیها و ما ربّک بظلّام للعبید) چه پیامی دارد و تفسیرش چیست؟
پاسخ :
آیه مورد پرسش چنین است: (مَنْ عَمِلَ صالِحاً فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ أَساءَ فَعَلَیْها وَ ما رَبُّکَ بِظَلاَّمٍ لِلْعَبِیدِ)؛[1] هر کس که کاری شایسته کند، به سود خود او است و هر کس کار بد انجام دهد به زیان او است، و پروردگار تو به بندگان ستم روا نمیدارد.
بیگمان هر کس کار نیکی انجام دهد، نفعش عاید خودش میگردد. کار نیک و عمل صالح، عملی است که مطابق دستور قرآن و تعلیمات شرع اسلام واقع شود و انسان به سبب چنین عملی مورد نظر لطف حق تعالی قرار میگیرد. همینطور کسی که بد کند؛ یعنی از احکام الهی را رها کرده و پیرو هوای نفس و مطیع شیطان گردد، آن نیز ضررش عاید خودش خواهد شد و آن عذابهایی که برای کفّار مهیّا گردیده پاداش و نتیجه اعمال خود آنها است و خدا به بندگان خود ستم روا نمیدارد.
در آیه شریفه چند نکته نهفته است:
1. (ظلام) در این مقام برای مبالغه در نفی است؛ یعنی کوچکترین ظلمی از سوی خداوند نسبت به بندگان صورت نمیگیرد؛ چون ظلم کوچک نیز از سوی خداوند بزرگ، به منزله ظلم زیاد است؛ لذا کلمه (بِظَلَّامٍ) به کار رفته است.
2. آنکه ظلم از قبایح عقلیه است، و عقل مستقل به قبح آن حکم میکند؛ چراکه صدور قبیح از حکیم علی الاطلاق از محالات عقلیه است. صدور ظلم یا از جهت حاجت است، و یا از بابت جهل و آگاهی نداشتن به مصالح و مفاسد که همه اینها در حق خدای متعال از محالات عقلی است؛ لذا آیه شریفه برهان قاطعی است بر بطلان قول جبریه.
3. ریشه حوادث تلخ و شیرین را باید در عملکرد خود جستوجو کرد و به دیگران نسبت نداد: (مَنْ عَمِلَ صالِحاً فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ أَساءَ فَعَلَیْها)، چنانکه کفار اینگونه میکردند؛ یعنی عملکرد خویش را به گردن دیگران میانداختند و مسئولیت آنرا نمیپذیرفتند.
مهمترین پیام آیه در همین مسئله نهفته است؛ یعنی انسان در اعمال و رفتار خود مستقل است و نباید گناه کار خود را به گردن دیگران بیندازد.
قرآن کریم میفرماید، هنگامی که به منحرفان گفته میشود از آنچه خداوند نازل کرده پیروی کنید میگویند: (نَتَّبِعُ ما وَجَدْنا عَلَیْهِ آباءَنا)؛[2] ما از آنچه پدرانمان را بر آن یافتهایم پیروی میکنیم. چنانکه کفّار انبیا را مقصّر میدانستند و به آنان میگفتند: (إِنَّا تَطَیَّرْنا بِکُمْ)،[3]ما وجود شما را شوم میدانیم و تمام بدبختیهای ما از سوی شما است.
و یا گروهی بدبختی خویش را به شیطان نسبت میدهند. چنانکه شیطان میگوید: مرا مقصّر ندانید و ملامت نکنید، بلکه خودتان را سرزنش کنید: (دَعَوْتُکُمْ فَاسْتَجَبْتُمْ)،[4] این شما هستید که دعوت مرا با آزادی و آگاهی پذیرفتید.
بنابر این، آیه میخواهد بگوید هر انسانی به سراغ خوبیها رود سودش نصیب خود او خواهد شد و اگر به سراغ بدی رفت، ضرر بدیها نیز به او باز میگردد، و هیچکس را نباید در بدبختی خود مقصر دانست؛ نه نیاکان، نه شیطان، نه محیط، نه رفیق، و...[5]
پی نوشت:
[1]. فصلت، 46.
[2]. لقمان، 21.
[3]. یس، 18.
[4]. ابراهیم، 22.
[5]. ر. ک: قرائتی، محسن، تفسیر نور، ج 10، ص 355، مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن، تهران، 1383ش؛ حسینی شاه عبدالعظیمی، حسین بن احمد، تفسیر اثنا عشری، ج11، ص 383، میقات، تهران، 1363 ش.
منبع:
islamquest.net
- [سایر] آیه (من عمل صالحاً فلنفسِه و من أَساء فعلیها و ما ربّک بظلّام للعبید) چه پیامی دارد و تفسیرش چیست؟
- [سایر] تفسیر عرفانی آیه 46 و 48 سوره روم چیست؟
- [سایر] معنای راعنا در آیه 46 سوره نسا چیست؟
- [سایر] مراد از «وحی» و «امر آسمانها» در آیه 12 سوره فصلت چیست؟
- [سایر] مراد از «وحی» و «امر آسمانها» در آیه 12 سوره فصلت چیست؟
- [سایر] سبب تکرار جمله «مُصَدِّقاً لِّمَا بَیْنَ یَدَیْهِ من التوراة» در آیهٔ مبارکهٔ 46 سورۀ مائده چیست؟
- [سایر] چند باغ در بهشت وجود دارد؟ یک باغ که در سورههای: زمر آیه 73، سوره فصلت آیه 30، سوره حدید آیه 21، سوره نازعات آیه 41؛ آمده است یا زیادتر که در سورههای: کهف آیه 31، سوره حج آیه 23، سوره فاطر آیه 33 آمده است؟
- [سایر] آیا براساس آیه 10 سوره فصلت، خلقت آسمانها و زمین از نظر قرآن در چهار روز(دوره) صورت گرفته است؟
- [سایر] با توجه به آیة 29، سورة مبارکة فصلت، چگونه جنها که به چشم دیده نمیشوند، میتوانند باعث گمراهی انسان شوند؟
- [آیت الله سیستانی] سوره حم سجده چه سوره ای است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در نماز واجب یکی از چهار سوره ای را که آیه سجده دارد(1) عمداً بخواند بنابراحتیاط واجب باید سجده را به جا آورد سپس برخیزد و حمد و سوره دیگری بخواند و نماز را تمام کند و بعد اعاده نماید و چنانچه سهواً مشغول خواندن سوره سجده شود اگر قبل از رسیدن به آیه سجده متوجه گردد باید آن سوره را رها کرده و سوره دیگری بخواند و اگر از نصف گذشته باشد احتیاطاً نماز را اعاده کند اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد باید به ترتیب بالا عمل کند. 1. سوره الم سجده سوره حم سجده (فصلت) سوره والنجم و سوره اقرأ (علق).
- [آیت الله بهجت] در هریک از چهار سوره: (سجده) (سوره32)، (فصّلت) (سوره?1)، (نجم) (سوره?3)، (علق) (سوره9?)، یک آیه سجده است که اگر انسان بخواند یا به آن گوش دهد، بعد از تمام شدن آن آیه، باید فوراً سجده کند؛ و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیههای: 15 سوره سجده و 37 سوره فصّلت و 62 سوره نجم و 19 سوره علق، آیات سجده واجب است که اگر انسان بخواند یا گوش دهد بعد از تمام شدن آن آیه باید فوراً سجده کند، هر چند هنگام خواندن یا گوش دادن به قرآن بودن آن توجّه نداشته باشد و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده کند و کسی که گوش نمیدهد ولی آیه را میشنود بنا بر احتیاط مستحب سجده کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] در هر یک از چهار سوره والنجم و اقرا الم تنزیل حم سجده فصلت یک ایه سجده است که اگر انسان بخواند یا گوش دهد بعد از تمام شدن ان ایه باید فورا سجده کند و اگر فراموش کرد هر وقت یادش امد باید سجده نماید مگر در حال نماز باشد که در این صورت باید به دستوری که در مساله و و گذشت عمل کند و اما اگر بدون اختیار ایه سجده را بشنود احتیاط مستحب این است که سجده کند
- [آیت الله بروجردی] در هر یک از چهار سورهی وَ النَّجم [نجم]، اِقرَأْ [علق] و الم تَنزیل [سجده] و حم سَجدِه [فصلت]، یک آیة سجده است که اگر انسان بخواند یا بشنود، بعد از تمام شدنِ آن آیه باید فوراً سجده کند و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] در هریک از چهار سوره نجم و علق و فصّلت و سجده یک آیه سجده است، که اگر انسان بخواند یا بشنود، بعد از تمام شدن آن آیه، باید فوراً سجده کند و اگر فراموش کرد، هر وقت یادش آمد باید سجده نماید و اگر در بین نماز بشنود به دستوری که در )مسأله 994) گذشت باید عمل نماید.
- [آیت الله اردبیلی] در هر یک از چهار سوره (و النجم (نجم)، اقرء (علق)، الم تنزیل (سجده) و حم تنزیل (فصّلت))، یک آیه سجده وجود دارد که اگر انسان آن را بخواند یا به آن گوش دهد، بعد از تمام شدن آن آیه باید فورا سجده کند و اگر فراموش کرد، هر وقت به خاطر آورد، باید سجده نماید.
- [آیت الله سبحانی] زن می تواند حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند یا آهسته بخواند، ولی اگر نامحرم صدایش را بشنود بنابر احتیاط واجب باید آهسته بخواند. 1. سوره های: الم سجده، فصّلت، نجم و علق.
- [آیت الله مظاهری] سه چیز بر جنب حرام است: اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و اسم پیغمبران و امامان و حضرت زهراعلیهم السلام. دوّم: گذاشتن چیزی یا توقف در مساجد و حرم ائمّه طاهرینعلیهم السلام، ولی اگر از یک در مسجد یا حرم داخل شود و از در دیگر خارج شود مانعی ندارد مگر مسجدالحرام و مسجد پیغمبراکرمصلی الله علیه وآله وسلم، ولی توقف در جاهایی که مربوط بهمسجد است ولی مسجد نیست و توقف در صحنها و رواقهای پیامبران و ائمه علیهم السلام و حرمهای امامزادهها مانعی ندارد. سوّم: خواندن هر یک از آیاتی که سجده واجب دارد و آن آیات در چهار سوره است: 1 - آیه پانزده، سورة سجده 2 - آیه سی و هفت، سورة فصّلت. 3 - آیه شصت و دو، سورة النّجم. 4 - آیه نوزده، سورة علق.