این آیه صفات جمیعی از دشمنان اسلام را تشریح می کند، و به گوشه ای از اعمال آنها اشاره می نماید . توجه می دهد که : یکی از کارهای آنها ، تحریف حقایق و تفسیر چهره دستورهای خداوند بوده است . این تحریف ممکن است جنبه لفظی و یا معنوی داشته باشد اما این آیه به تحریف لفظی اشاره دراد زیرا می گویند( سمعنا و عصینا)( یعنی شنیدیم و مخالفت کردیم) به جای اینکه بگویند( سمعنا اطعنا) یعنی شنیدیم و فرمان بردیم . جمله آنان مثل سخن کسی است که از روی تمسخر و استهزاء میگوید : از شما گفتن و از ما گوش نکردن و یا جمله دیگرشان که می گویند (واسمع غیر مسمع ) یعنی بشنو که هرگز نشنوی ! این جمله نهایت جسارت و بی ادبی آنها را نشان می دهد . علاوه بر همه اینها از جمله هایی که مسلمانان پاکدل در برابر پیامبر (ص) می گفتند سوء استفاده کرده و آن جمله ها را با معانی دیگری به کار می بردند . جمله راعنا یعنی ما را مراعات کن و به ما مهلت بده . مسلمانان در آغاز دعوت پیامبر (ص) برای این که خوب تر و بهتر سخنان او را بشنوند و به دل بسپارند در برابر پیامبر (ص) این جمله را می گفتند ولی این دسته از یهود این جمله را دستاویز قرار داده و آن را مقابل آن حضرت ، تکرار می کردند و منظورشان معنی عبری این جمله که ‹‹ بشنو که هرگز نشنوی ›› بود و یا معنی دیگری عربی آن رااراده می کردند یعنی ما را تحمیق کن (1) اشاره به این که کار پیامیر اسلام (ص) العیاذ بالله تحمیق و اغفال کردن مردم بوده است . (2) تمام اینها به منظور آن بود که : با زبان خود حقایق را از محور اصلی بگردانند و در آئین حق طعن زنند . (3) منبع : 1- راعنا اگر از ماده درعی گرفته شود به معنی مراعات کن و مهلت بده می باشد و اگر از ماده ‹‹ رعونت ›› گرفته شود. به معنی ما را تحمیق کن می باشد ،در صورت اول ‹‹ نون ›› راعنا بدون تشدید و در صورت دوم با تشدید خواهد بود ، از پاره ای از روایات استفاده می شود که گویا یهود مخصوصاً نون را تشدید داره و آخر آن رامی کشیدند . 2- بحار الانوار ، مرحوم مجلسی ، ج 9، ص 66 ، 332، و 333. تفسیر نمونه آیه الله مکارم شیرازی ج 1 ذیل آیه 104 سوره بقره . 3- تفسیر نمونه ، آیه الله مکارم شیرازی ، ج 3، ص 515- 512. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 71/400008)
این آیه صفات جمیعی از دشمنان اسلام را تشریح می کند، و به گوشه ای از اعمال آنها اشاره می نماید . توجه می دهد که : یکی از کارهای آنها ، تحریف حقایق و تفسیر چهره دستورهای خداوند بوده است . این تحریف ممکن است جنبه لفظی و یا معنوی داشته باشد اما این آیه به تحریف لفظی اشاره دراد زیرا می گویند( سمعنا و عصینا)( یعنی شنیدیم و مخالفت کردیم) به جای اینکه بگویند( سمعنا اطعنا) یعنی شنیدیم و فرمان بردیم . جمله آنان مثل سخن کسی است که از روی تمسخر و استهزاء میگوید : از شما گفتن و از ما گوش نکردن و یا جمله دیگرشان که می گویند (واسمع غیر مسمع ) یعنی بشنو که هرگز نشنوی ! این جمله نهایت جسارت و بی ادبی آنها را نشان می دهد . علاوه بر همه اینها از جمله هایی که مسلمانان پاکدل در برابر پیامبر (ص) می گفتند سوء استفاده کرده و آن جمله ها را با معانی دیگری به کار می بردند . جمله راعنا یعنی ما را مراعات کن و به ما مهلت بده . مسلمانان در آغاز دعوت پیامبر (ص) برای این که خوب تر و بهتر سخنان او را بشنوند و به دل بسپارند در برابر پیامبر (ص) این جمله را می گفتند ولی این دسته از یهود این جمله را دستاویز قرار داده و آن را مقابل آن حضرت ، تکرار می کردند و منظورشان معنی عبری این جمله که ‹‹ بشنو که هرگز نشنوی ›› بود و یا معنی دیگری عربی آن رااراده می کردند یعنی ما را تحمیق کن (1) اشاره به این که کار پیامیر اسلام (ص) العیاذ بالله تحمیق و اغفال کردن مردم بوده است . (2)
تمام اینها به منظور آن بود که : با زبان خود حقایق را از محور اصلی بگردانند و در آئین حق طعن زنند . (3)
منبع :
1- راعنا اگر از ماده درعی گرفته شود به معنی مراعات کن و مهلت بده می باشد و اگر از ماده ‹‹ رعونت ›› گرفته شود.
به معنی ما را تحمیق کن می باشد ،در صورت اول ‹‹ نون ›› راعنا بدون تشدید و در صورت دوم با تشدید خواهد بود ، از پاره ای از روایات استفاده می شود که گویا یهود مخصوصاً نون را تشدید داره و آخر آن رامی کشیدند .
2- بحار الانوار ، مرحوم مجلسی ، ج 9، ص 66 ، 332، و 333.
تفسیر نمونه آیه الله مکارم شیرازی ج 1 ذیل آیه 104 سوره بقره .
3- تفسیر نمونه ، آیه الله مکارم شیرازی ، ج 3، ص 515- 512.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 71/400008)
- [سایر] تفسیر عرفانی آیه 46 و 48 سوره روم چیست؟
- [سایر] آیه 46 سوره فصلت تفسیرش چیست و چه پیامی دارد؟
- [سایر] آیا می توان گفت طبق آیه 129 سوره نساء و آیه 3 سوره نساء, تعدد زوجات جایز نیست؟
- [سایر] تفسیر و شأن نزول آیه 103 سوره نساء چیست؟
- [سایر] شأن نزول و تفسیر آیه 105 سوره نساء چیست؟
- [سایر] آیا منظور از آیه 119 سوره نساء تغییر ژنتیک است؟
- [سایر] نفس واحده در آیه 1 سوره نساء به چه معناست؟
- [سایر] معنای قوامون در آیه 34 سوره نسا چیست؟
- [سایر] سبب تکرار جمله «مُصَدِّقاً لِّمَا بَیْنَ یَدَیْهِ من التوراة» در آیهٔ مبارکهٔ 46 سورۀ مائده چیست؟
- [سایر] آیه اولی الامر (سوره نساء، آیه 59) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 46 کشیدن سیگار، انواع دخانیات ومواد مخدر مطلقاً حرام است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.