معنای راعنا در آیه 46 سوره نسا چیست؟
این آیه صفات جمیعی از دشمنان اسلام را تشریح می کند، و به گوشه ای از اعمال آنها اشاره می نماید . توجه می دهد که : یکی از کارهای آنها ، تحریف حقایق و تفسیر چهره دستورهای خداوند بوده است . این تحریف ممکن است جنبه لفظی و یا معنوی داشته باشد اما این آیه به تحریف لفظی اشاره دراد زیرا می گویند( سمعنا و عصینا)( یعنی شنیدیم و مخالفت کردیم) به جای اینکه بگویند( سمعنا اطعنا) یعنی شنیدیم و فرمان بردیم . جمله آنان مثل سخن کسی است که از روی تمسخر و استهزاء میگوید : از شما گفتن و از ما گوش نکردن و یا جمله دیگرشان که می گویند (واسمع غیر مسمع ) یعنی بشنو که هرگز نشنوی ! این جمله نهایت جسارت و بی ادبی آنها را نشان می دهد . علاوه بر همه اینها از جمله هایی که مسلمانان پاکدل در برابر پیامبر (ص) می گفتند سوء استفاده کرده و آن جمله ها را با معانی دیگری به کار می بردند . جمله راعنا یعنی ما را مراعات کن و به ما مهلت بده . مسلمانان در آغاز دعوت پیامبر (ص) برای این که خوب تر و بهتر سخنان او را بشنوند و به دل بسپارند در برابر پیامبر (ص) این جمله را می گفتند ولی این دسته از یهود این جمله را دستاویز قرار داده و آن را مقابل آن حضرت ، تکرار می کردند و منظورشان معنی عبری این جمله که ‹‹ بشنو که هرگز نشنوی ›› بود و یا معنی دیگری عربی آن رااراده می کردند یعنی ما را تحمیق کن (1) اشاره به این که کار پیامیر اسلام (ص) العیاذ بالله تحمیق و اغفال کردن مردم بوده است . (2) تمام اینها به منظور آن بود که : با زبان خود حقایق را از محور اصلی بگردانند و در آئین حق طعن زنند . (3) منبع : 1- راعنا اگر از ماده درعی گرفته شود به معنی مراعات کن و مهلت بده می باشد و اگر از ماده ‹‹ رعونت ›› گرفته شود. به معنی ما را تحمیق کن می باشد ،در صورت اول ‹‹ نون ›› راعنا بدون تشدید و در صورت دوم با تشدید خواهد بود ، از پاره ای از روایات استفاده می شود که گویا یهود مخصوصاً نون را تشدید داره و آخر آن رامی کشیدند . 2- بحار الانوار ، مرحوم مجلسی ، ج 9، ص 66 ، 332، و 333. تفسیر نمونه آیه الله مکارم شیرازی ج 1 ذیل آیه 104 سوره بقره . 3- تفسیر نمونه ، آیه الله مکارم شیرازی ، ج 3، ص 515- 512. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 71/400008)
عنوان سوال:

معنای راعنا در آیه 46 سوره نسا چیست؟


پاسخ:

این آیه صفات جمیعی از دشمنان اسلام را تشریح می کند، و به گوشه ای از اعمال آنها اشاره می نماید . توجه می دهد که : یکی از کارهای آنها ، تحریف حقایق و تفسیر چهره دستورهای خداوند بوده است . این تحریف ممکن است جنبه لفظی و یا معنوی داشته باشد اما این آیه به تحریف لفظی اشاره دراد زیرا می گویند( سمعنا و عصینا)( یعنی شنیدیم و مخالفت کردیم) به جای اینکه بگویند( سمعنا اطعنا) یعنی شنیدیم و فرمان بردیم . جمله آنان مثل سخن کسی است که از روی تمسخر و استهزاء میگوید : از شما گفتن و از ما گوش نکردن و یا جمله دیگرشان که می گویند (واسمع غیر مسمع ) یعنی بشنو که هرگز نشنوی ! این جمله نهایت جسارت و بی ادبی آنها را نشان می دهد . علاوه بر همه اینها از جمله هایی که مسلمانان پاکدل در برابر پیامبر (ص) می گفتند سوء استفاده کرده و آن جمله ها را با معانی دیگری به کار می بردند . جمله راعنا یعنی ما را مراعات کن و به ما مهلت بده . مسلمانان در آغاز دعوت پیامبر (ص) برای این که خوب تر و بهتر سخنان او را بشنوند و به دل بسپارند در برابر پیامبر (ص) این جمله را می گفتند ولی این دسته از یهود این جمله را دستاویز قرار داده و آن را مقابل آن حضرت ، تکرار می کردند و منظورشان معنی عبری این جمله که ‹‹ بشنو که هرگز نشنوی ›› بود و یا معنی دیگری عربی آن رااراده می کردند یعنی ما را تحمیق کن (1) اشاره به این که کار پیامیر اسلام (ص) العیاذ بالله تحمیق و اغفال کردن مردم بوده است . (2)
تمام اینها به منظور آن بود که : با زبان خود حقایق را از محور اصلی بگردانند و در آئین حق طعن زنند . (3)
منبع :
1- راعنا اگر از ماده درعی گرفته شود به معنی مراعات کن و مهلت بده می باشد و اگر از ماده ‹‹ رعونت ›› گرفته شود.
به معنی ما را تحمیق کن می باشد ،در صورت اول ‹‹ نون ›› راعنا بدون تشدید و در صورت دوم با تشدید خواهد بود ، از پاره ای از روایات استفاده می شود که گویا یهود مخصوصاً نون را تشدید داره و آخر آن رامی کشیدند .
2- بحار الانوار ، مرحوم مجلسی ، ج 9، ص 66 ، 332، و 333.
تفسیر نمونه آیه الله مکارم شیرازی ج 1 ذیل آیه 104 سوره بقره .
3- تفسیر نمونه ، آیه الله مکارم شیرازی ، ج 3، ص 515- 512.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 71/400008)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین