شرح پرسش: با سلام و خسته نباشید. در آیه 12 سوره فصلت منظور از وحی به آسمان چه نوع وحیی میباشد و این وحی گیرندهاش کیست و مخاطب این وحی برای چه کسانی است؟ همچنین منظور از (امر) در ادامه آیه چه امری است که در چند جای دیگر قرآن از جمله سوره قدر هم آمده است؟ پاسخ اجمالی در قرآن کریم میخوانیم: (فَقَضاهُنَّ سَبْعَ سَماواتٍ فی‌ یَوْمَیْنِ وَ أَوْحی‌ فِی کُلِّ سَماءٍ أَمْرَها)؛[1] آن گاه هفت آسمان را در دو روز پدید آورد. و در هر آسمانی کارش را به آن وحی کرد. در اینکه مراد از (وحی) و (امر آسمان‌ها) در این آیه چیست؟ مفسران قرآن نظریاتی ارائه کردهاند که برخی از آنها چنین است. 1. منظور از امر آسمان که می‌فرماید: خدا به هر آسمانی امر آنرا وحی کرد، آثاری است که استعداد داشتن آنرا داشته و یا حکمت اقتضا می‌کرد که آن آثار را داشته باشد؛ مانند اینکه فرشتگانی در آنجا باشند، یا ستاره‌ای در آن خلق شود، و... و کلمه (وحی) به معنای خلقت و ایجاد است و جمله مورد بحث(وَ أَوْحی‌ فِی کُلِّ سَماءٍ أَمْرَها) عطف است بر جمله (قضاهن) و می‌خواهد این وحی و امر را مقید به زمان آن(یومین) کند. به عبارت دیگر، وحی در هر آسمان نیز در همان دو روز- که هفت آسمان را در آن دو روز پدید آورد- صورت گرفت. بنابر این معنای جمله مورد بحث این است که خداوند در همان دو روز موجودات در هر آسمانی را که یا ملائکه بودند، یا ستاره، و یا غیر آن، آفرید.[2] 2. بعضی گفته‌ اند: مراد از امر آسمانها، تکلیف الهی متوجه به اهل هر آسمان است که همان ملائکه ساکن در آن باشند. و معنای (وحی) همان معنای معروفش است.[3] در نتیجه معنای جمله این است که خدای تعالی به اهل هر آسمان و ملائکه‌ای که در آن هستند اوامری در باره عبادت وحی کرد.[4] 3. منظور از امر آسمان، آن چیزی است که خدا از آسمان خواسته است.[5] 4. معنای آیه این است که خدای سبحان در هر آسمانی امر الهی را که منسوب و متعلق به آن آسمان است به اهلش، یعنی ملائکه ساکن در آن، وحی می‌کند.[6] برای آگاهی بیشتر در باره وحی پاسخهای زیر را مطالعه کنید: پیامبران و انواع وحی، 4979 وحی و کیفیت آن، 88 پی نوشت: [1]. فصلت، 12. [2]. آلوسی، سید محمود، روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم، تحقیق، عطیة، علی، عبدالباری، ج 12، ص 356، دارالکتب العلمیة، بیروت، چاپ اول، 1415ق. [3]. (وحی) در لغت به معنای اشاره سریع است که می‌تواند از جنس کلام یا از باب رمزگویی و یا به صورت صوت مجرد از ترکیب و یا به صورت اشاره و امثال آن باشد. راغب اصفهانی، مفردات، ص 515، ماده (وحی). [4]. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، بلاغی‌، محمد جواد، ج ‌9، ص 9، ناصر خسرو، تهران، چاپ سوم، 1372ش؛ روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم، ج ‌12، ص 356. [5]. طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، تهرانی، شیخ آقابزرگ، تحقیق، قصیر عاملی، احمد، ج 9، ص 112، دار احیاء التراث العربی، بیروت، بیتا. [6]. طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 17، 369، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1417ق. منبع: islamquest.net
شرح پرسش:
با سلام و خسته نباشید. در آیه 12 سوره فصلت منظور از وحی به آسمان چه نوع وحیی میباشد و این وحی گیرندهاش کیست و مخاطب این وحی برای چه کسانی است؟ همچنین منظور از (امر) در ادامه آیه چه امری است که در چند جای دیگر قرآن از جمله سوره قدر هم آمده است؟
پاسخ اجمالی
در قرآن کریم میخوانیم: (فَقَضاهُنَّ سَبْعَ سَماواتٍ فی یَوْمَیْنِ وَ أَوْحی فِی کُلِّ سَماءٍ أَمْرَها)؛[1] آن گاه هفت آسمان را در دو روز پدید آورد. و در هر آسمانی کارش را به آن وحی کرد.
در اینکه مراد از (وحی) و (امر آسمانها) در این آیه چیست؟ مفسران قرآن نظریاتی ارائه کردهاند که برخی از آنها چنین است.
1. منظور از امر آسمان که میفرماید: خدا به هر آسمانی امر آنرا وحی کرد، آثاری است که استعداد داشتن آنرا داشته و یا حکمت اقتضا میکرد که آن آثار را داشته باشد؛ مانند اینکه فرشتگانی در آنجا باشند، یا ستارهای در آن خلق شود، و... و کلمه (وحی) به معنای خلقت و ایجاد است و جمله مورد بحث(وَ أَوْحی فِی کُلِّ سَماءٍ أَمْرَها) عطف است بر جمله (قضاهن) و میخواهد این وحی و امر را مقید به زمان آن(یومین) کند. به عبارت دیگر، وحی در هر آسمان نیز در همان دو روز- که هفت آسمان را در آن دو روز پدید آورد- صورت گرفت. بنابر این معنای جمله مورد بحث این است که خداوند در همان دو روز موجودات در هر آسمانی را که یا ملائکه بودند، یا ستاره، و یا غیر آن، آفرید.[2]
2. بعضی گفته اند: مراد از امر آسمانها، تکلیف الهی متوجه به اهل هر آسمان است که همان ملائکه ساکن در آن باشند. و معنای (وحی) همان معنای معروفش است.[3] در نتیجه معنای جمله این است که خدای تعالی به اهل هر آسمان و ملائکهای که در آن هستند اوامری در باره عبادت وحی کرد.[4]
3. منظور از امر آسمان، آن چیزی است که خدا از آسمان خواسته است.[5]
4. معنای آیه این است که خدای سبحان در هر آسمانی امر الهی را که منسوب و متعلق به آن آسمان است به اهلش، یعنی ملائکه ساکن در آن، وحی میکند.[6]
برای آگاهی بیشتر در باره وحی پاسخهای زیر را مطالعه کنید:
پیامبران و انواع وحی، 4979
وحی و کیفیت آن، 88
پی نوشت:
[1]. فصلت، 12.
[2]. آلوسی، سید محمود، روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم، تحقیق، عطیة، علی، عبدالباری، ج 12، ص 356، دارالکتب العلمیة، بیروت، چاپ اول، 1415ق.
[3]. (وحی) در لغت به معنای اشاره سریع است که میتواند از جنس کلام یا از باب رمزگویی و یا به صورت صوت مجرد از ترکیب و یا به صورت اشاره و امثال آن باشد. راغب اصفهانی، مفردات، ص 515، ماده (وحی).
[4]. طبرسی، فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، بلاغی، محمد جواد، ج 9، ص 9، ناصر خسرو، تهران، چاپ سوم، 1372ش؛ روح المعانی فی تفسیر القرآن العظیم، ج 12، ص 356.
[5]. طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، مقدمه، تهرانی، شیخ آقابزرگ، تحقیق، قصیر عاملی، احمد، ج 9، ص 112، دار احیاء التراث العربی، بیروت، بیتا.
[6]. طباطبایی، سید محمد حسین، المیزان فی تفسیر القرآن، ج 17، 369، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ پنجم، 1417ق.
منبع:
islamquest.net
- [سایر] مراد از «وحی» و «امر آسمانها» در آیه 12 سوره فصلت چیست؟
- [سایر] با سلام و خسته نباشید. در آیه 12 سوره فصلت منظور از وحی به آسمان چه نوع وحیی میباشد و این وحی گیرندهاش کیست و مخاطب این وحی برای چه کسانی است؟ همچنین منظور از (امر) در ادامه آیه چه امری است که در چند جای دیگر قرآن از جمله سوره قدر هم آمده است؟ با تشکر
- [سایر] مراد از «من الخوف» در سوره بقره، آیه 155 چیست؟
- [سایر] در سوره «الرحمن» چرا آیه «فبایّ الاء ربکما تکذبان» تکرار شده است؟
- [سایر] مراد از «ابناء» در آیة مباهله چه کسانی هستند؟
- [سایر] مراد از «ابناء» در آیة مباهله چه کسانی هستند؟
- [سایر] چرا در آیۀ 3 از سورۀ تحریم، صیغۀ «نبّأها» مقدم بر «أنبأک» آمده و سپس کلمۀ «نبّأنی» تکرار شده است؟
- [سایر] تفسیر «لا تجعلوا دعاء الرسول»، «یتسللون منکم لواذا» و «فلیحذر الذین»، در آیه 63 سوره نور چیست؟
- [سایر] تفسیر آیه 26 سوره «صاد» چیست؟
- [سایر] چرا در آیه 125 سوره انعام خداوند فرموده «یَشْرَحْ صَدْرَه» و نفرمود: «یَشرَح قلبَه»؟
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در نماز واجب یکی از چهار سوره ای را که آیه سجده دارد(1) عمداً بخواند بنابراحتیاط واجب باید سجده را به جا آورد سپس برخیزد و حمد و سوره دیگری بخواند و نماز را تمام کند و بعد اعاده نماید و چنانچه سهواً مشغول خواندن سوره سجده شود اگر قبل از رسیدن به آیه سجده متوجه گردد باید آن سوره را رها کرده و سوره دیگری بخواند و اگر از نصف گذشته باشد احتیاطاً نماز را اعاده کند اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد باید به ترتیب بالا عمل کند. 1. سوره الم سجده سوره حم سجده (فصلت) سوره والنجم و سوره اقرأ (علق).
- [آیت الله بهجت] در هریک از چهار سوره: (سجده) (سوره32)، (فصّلت) (سوره?1)، (نجم) (سوره?3)، (علق) (سوره9?)، یک آیه سجده است که اگر انسان بخواند یا به آن گوش دهد، بعد از تمام شدن آن آیه، باید فوراً سجده کند؛ و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیههای: 15 سوره سجده و 37 سوره فصّلت و 62 سوره نجم و 19 سوره علق، آیات سجده واجب است که اگر انسان بخواند یا گوش دهد بعد از تمام شدن آن آیه باید فوراً سجده کند، هر چند هنگام خواندن یا گوش دادن به قرآن بودن آن توجّه نداشته باشد و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده کند و کسی که گوش نمیدهد ولی آیه را میشنود بنا بر احتیاط مستحب سجده کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] در هر یک از چهار سوره والنجم و اقرا الم تنزیل حم سجده فصلت یک ایه سجده است که اگر انسان بخواند یا گوش دهد بعد از تمام شدن ان ایه باید فورا سجده کند و اگر فراموش کرد هر وقت یادش امد باید سجده نماید مگر در حال نماز باشد که در این صورت باید به دستوری که در مساله و و گذشت عمل کند و اما اگر بدون اختیار ایه سجده را بشنود احتیاط مستحب این است که سجده کند
- [آیت الله بروجردی] در هر یک از چهار سورهی وَ النَّجم [نجم]، اِقرَأْ [علق] و الم تَنزیل [سجده] و حم سَجدِه [فصلت]، یک آیة سجده است که اگر انسان بخواند یا بشنود، بعد از تمام شدنِ آن آیه باید فوراً سجده کند و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] در هریک از چهار سوره نجم و علق و فصّلت و سجده یک آیه سجده است، که اگر انسان بخواند یا بشنود، بعد از تمام شدن آن آیه، باید فوراً سجده کند و اگر فراموش کرد، هر وقت یادش آمد باید سجده نماید و اگر در بین نماز بشنود به دستوری که در )مسأله 994) گذشت باید عمل نماید.
- [آیت الله اردبیلی] در هر یک از چهار سوره (و النجم (نجم)، اقرء (علق)، الم تنزیل (سجده) و حم تنزیل (فصّلت))، یک آیه سجده وجود دارد که اگر انسان آن را بخواند یا به آن گوش دهد، بعد از تمام شدن آن آیه باید فورا سجده کند و اگر فراموش کرد، هر وقت به خاطر آورد، باید سجده نماید.
- [آیت الله سبحانی] زن می تواند حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشا را بلند یا آهسته بخواند، ولی اگر نامحرم صدایش را بشنود بنابر احتیاط واجب باید آهسته بخواند. 1. سوره های: الم سجده، فصّلت، نجم و علق.
- [آیت الله مظاهری] سه چیز بر جنب حرام است: اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و اسم پیغمبران و امامان و حضرت زهراعلیهم السلام. دوّم: گذاشتن چیزی یا توقف در مساجد و حرم ائمّه طاهرینعلیهم السلام، ولی اگر از یک در مسجد یا حرم داخل شود و از در دیگر خارج شود مانعی ندارد مگر مسجدالحرام و مسجد پیغمبراکرمصلی الله علیه وآله وسلم، ولی توقف در جاهایی که مربوط بهمسجد است ولی مسجد نیست و توقف در صحنها و رواقهای پیامبران و ائمه علیهم السلام و حرمهای امامزادهها مانعی ندارد. سوّم: خواندن هر یک از آیاتی که سجده واجب دارد و آن آیات در چهار سوره است: 1 - آیه پانزده، سورة سجده 2 - آیه سی و هفت، سورة فصّلت. 3 - آیه شصت و دو، سورة النّجم. 4 - آیه نوزده، سورة علق.