در قرآن کریم و روایات به نور بودن قرآن اشاره شده است که به عنوان نمونه به دو مورد آن اشاره میکنیم. 1. خداوند در سورۀ نساء میفرماید: (یا أَیُّهَا النَّاسُ قَدْ جاءَکُمْ بُرْهانٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَ أَنْزَلْنا إِلَیْکُمْ نُوراً مُبیناً)؛[1] ای مردم، از جانب پروردگارتان بر شما حجتی آمد و برای شما نوری آشکار نازل کرده‌ایم. 2. امام علی(ع)، در توصیف و تعریف قرآن چنین می‌گوید: (قرآن آن نور مطلق است که غروب و افول بر آن راه ندارد، چراغ روشنی است که به خاموشی نمی‌گراید، آن دریای ژرف و پهناوری است که عمق آن پیدا نیست، آن راه راست و مستقیمی است که رهروانش را گمراه نمی‌سازد، پرتو تابانی است که ظلمت و تاریکی به آن راه ندارد.[2] منظور امام(ع) در این سخنان(قرآن چراغ روشنی است که نور آن به خاموشی نمیگراید)، با توجه به اینکه نوعاً پدیدههای جهان پس از مدّتی مندرس شده و از بین میروند، این است که قرآن معجزۀ جاوید و همیشگی است و حقایق و مفاهیم آیات آن موقت و محصور در زمان و مکان خاص نیست، آیات آن همیشه نو و زنده است که هر چه زمان بگذرد با طراوتتر و شادابتر خواهد شد. نور بودن قرآن از آن رو است که قلب را روشن میکند، راه حق را نشان میدهد، حق را از باطل جدا میکند، فردای قیامت اهل خود را به بهشت میبرد، نامه عمل را سفید میکند، هر آیهای حافظش را یک درجه در بهشت بالا میبرد که به او میگویند: (اقْرَأْ وَ ارْق)[3]. [4] خلاصه اینکه نور هم روشن است و هم روشنگر و به انسان و برخی از موجودات دیگر کمک میکند تا راه خود را بیابند، قرآن نیز به انسان کمک میکند تا راه را از بیراهه، سره را از ناسره تشخیص دهند. پی نوشت: [1]. نساء، 174. [2]. نهج‌البلاغة، ص 315، خ 198. [3]. کلینی، کافی، ج 2، ص 606، دار الکتب الإسلامیة تهران، 1365ش. [4]. طیب، سید عبد الحسین، أطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج ‌14، ص 295،انتشارات اسلام، تهران، چاپ دوم، 1378ش. منبع: islamquest.net
در قرآن کریم و روایات به نور بودن قرآن اشاره شده است که به عنوان نمونه به دو مورد آن اشاره میکنیم.
1. خداوند در سورۀ نساء میفرماید: (یا أَیُّهَا النَّاسُ قَدْ جاءَکُمْ بُرْهانٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَ أَنْزَلْنا إِلَیْکُمْ نُوراً مُبیناً)؛[1] ای مردم، از جانب پروردگارتان بر شما حجتی آمد و برای شما نوری آشکار نازل کردهایم.
2. امام علی(ع)، در توصیف و تعریف قرآن چنین میگوید: (قرآن آن نور مطلق است که غروب و افول بر آن راه ندارد، چراغ روشنی است که به خاموشی نمیگراید، آن دریای ژرف و پهناوری است که عمق آن پیدا نیست، آن راه راست و مستقیمی است که رهروانش را گمراه نمیسازد، پرتو تابانی است که ظلمت و تاریکی به آن راه ندارد.[2]
منظور امام(ع) در این سخنان(قرآن چراغ روشنی است که نور آن به خاموشی نمیگراید)، با توجه به اینکه نوعاً پدیدههای جهان پس از مدّتی مندرس شده و از بین میروند، این است که قرآن معجزۀ جاوید و همیشگی است و حقایق و مفاهیم آیات آن موقت و محصور در زمان و مکان خاص نیست، آیات آن همیشه نو و زنده است که هر چه زمان بگذرد با طراوتتر و شادابتر خواهد شد.
نور بودن قرآن از آن رو است که قلب را روشن میکند، راه حق را نشان میدهد، حق را از باطل جدا میکند، فردای قیامت اهل خود را به بهشت میبرد، نامه عمل را سفید میکند، هر آیهای حافظش را یک درجه در بهشت بالا میبرد که به او میگویند: (اقْرَأْ وَ ارْق)[3]. [4]
خلاصه اینکه نور هم روشن است و هم روشنگر و به انسان و برخی از موجودات دیگر کمک میکند تا راه خود را بیابند، قرآن نیز به انسان کمک میکند تا راه را از بیراهه، سره را از ناسره تشخیص دهند.
پی نوشت:
[1]. نساء، 174.
[2]. نهجالبلاغة، ص 315، خ 198.
[3]. کلینی، کافی، ج 2، ص 606، دار الکتب الإسلامیة تهران، 1365ش.
[4]. طیب، سید عبد الحسین، أطیب البیان فی تفسیر القرآن، ج 14، ص 295،انتشارات اسلام، تهران، چاپ دوم، 1378ش.
منبع:
islamquest.net
- [سایر] نور در قرآن به چه معناست؟
- [سایر] چرا به قرآن نور هم گفته میشود؟
- [سایر] چرا به قرآن نور هم گفته میشود؟
- [سایر] راجع به خواص صدقه در قرآن با توجه به تفسیر نور یا نمونه توضیح دهید؟
- [سایر] تفسیر آیه های 30 و31 سوره نور، چیست؟
- [سایر] آیا تقویت نور چشم با قرآن امکان پذیر است؟
- [سایر] منظور از نور و روشنایی در قرآن چیست؟
- [سایر] مفسران شیعه در تفسیر آیات 23 تا 26 سوره نور چه گفتهاند؟
- [سایر] با سلام وتبریک عید.خواستم اطلاعاتی راجع به خواص صدقه البته با توجه به قرآن و تفسیر نور بدانم.با تشکر.یاعلی.
- [سایر] تفسیر و نشان نزول آیه 35 از سوره نور را بیان کنید؟
- [آیت الله مظاهری] دادن قرآن به کافر مانعی ندارد مگر آنکه بیاحترامی به قرآن یا اسلام باشد.
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] پوشیدن لباس نازک و لباسی که در صورت تابش نور، بدن از زیر آن نمایان میشود، در جایی که نامحرم باشد اشکال دارد، همچنین پوشیدن لباس رنگین و چشمگیر در صورتی که برای زن زینت حساب شود و نامحرم او را ببیند، محلّ اشکال است.
- [آیت الله اردبیلی] لعان یا برای اثبات عمل زنای زن است و یا برای نفی فرزندی که از او متولّد شده است و باید نزد حاکم شرع انجام شود و کیفیّت لعان در اوایل سوره (نور) بیان شده است و شرایط و احکام آن نیز در کتابهای مفصّل فقهی آمده است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] توبه از این گناه بزرگ علاوه بر پشیمانی و دست برداشتن از آن عمل زشت و شرمندگی از محضر ربوبی، آن است که اگر مربوط به دیگران است تحصیل رضایت آنان نیز لازم است و اگر ممکن نیست و یا مفسده بالاتری دارد، جبران آن گرچه به دعا و استغفار باشد برای او لازم است. [1]. نور، 19.
- [آیت الله بهجت] نزدیک اذان صبح از طرف مشرق نور سفیدی رو به بالا حرکت میکند که آن را فجر اول گویند؛ موقعی که آن سفیدی پهن شد، فجر دوم و اول وقت نماز صبح است؛ و آخر وقت نماز صبح موقعی است که آفتاب بیرون میآید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.