قرآن می فرماید : ( ما أنفقتٌم من شیء فهو یٌخلِفٌه ) (1) یعنی هر چیزی را انفاق کنید پاداش دارد ؛ چه کم باشد چه زیاد . کمک ناچیز هم می تواند در جای خود نقش داشته باشد ، گاهی یک برگ زرد در یک حوض آب کشتی چندین مورچه می شود . علاوه بر آنکه گاهی کمکِ اندک مورد نیاز است و بیش از آن لزومی ندارد ، چنانکه برای تلفن عمومی پول خرد نیاز است و اسکناس قیمتی نقشی ندارد . اگر خراشی به پوست دست وارد شود یک قطعه پارچه نازک کارساز است و لحاف و پتو نقشی ندارد . سوزنِ بسیار نازک ِ آمپول ، موادی را به بدن بیمار منتقل و او را نجات می دهد ، در حالی که تیر آهن ساختمانی این نقش را ندارد . در حدیث می خوانیم : هیچ کار خوبی را کوچک نشمرید ، شاید همان شما را نجات داد و هیچ گناهی را سبک نشمرید ، شاید همان سبب سقوط شما شد ، چنانکه فرورفتن میخ یا سوزن به توپی ، کل بازی فوتبال را بهم می زند و پوست خیاری می تواند پهلوان وزنه برداری را چنان سرنگون کند که نخاع او قطع و خانه نشین شود . پی نوشت: 1- سوره سبأ ، آیه 39 . منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
قرآن می فرماید : ( ما أنفقتٌم من شیء فهو یٌخلِفٌه ) (1) یعنی هر چیزی را انفاق کنید پاداش دارد ؛ چه کم باشد چه زیاد .
کمک ناچیز هم می تواند در جای خود نقش داشته باشد ، گاهی یک برگ زرد در یک حوض آب کشتی چندین مورچه می شود .
علاوه بر آنکه گاهی کمکِ اندک مورد نیاز است و بیش از آن لزومی ندارد ، چنانکه برای تلفن عمومی پول خرد نیاز است و اسکناس قیمتی نقشی ندارد . اگر خراشی به پوست دست وارد شود یک قطعه پارچه نازک کارساز است و لحاف و پتو نقشی ندارد .
سوزنِ بسیار نازک ِ آمپول ، موادی را به بدن بیمار منتقل و او را نجات می دهد ، در حالی که تیر آهن ساختمانی این نقش را ندارد .
در حدیث می خوانیم : هیچ کار خوبی را کوچک نشمرید ، شاید همان شما را نجات داد و هیچ گناهی را سبک نشمرید ، شاید همان سبب سقوط شما شد ، چنانکه فرورفتن میخ یا سوزن به توپی ، کل بازی فوتبال را بهم می زند و پوست خیاری می تواند پهلوان وزنه برداری را چنان سرنگون کند که نخاع او قطع و خانه نشین شود .
پی نوشت:
1- سوره سبأ ، آیه 39 .
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [سایر] شرایط پرداخت و نیز میزان کمک عائله مندی به بیمه شدگان چه می باشد؟
- [سایر] حجم مطالب تاریخی قرآن چه میزان است؟
- [سایر] تفکّر و تدبّر در قرآن، چه میزان اهمیت دارد؟
- [سایر] معیار در میزان تقوا از دیدگاه قران چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا میزان و مقدار خاصی برای مخلوط کردن سدر و کافور در آب وجود دارد؟
- [آیت الله سبحانی] مقدار مسافت سفر که زنا را از زنای محصنه خارج کند به چه میزان است؟
- [سایر] کسی که قرآن نمی داند مانند چیست؟
- [سایر] آیا قرآن تناسخ را باطل می داند؟
- [آیت الله بهجت] کمک به گداهایی که در سطح شهر پراکنده اند و انسان صحّت ادعای آنان را نمی داند، چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا قرآن ازدواج با زن بدکاره را حرام می داند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که نمی داند وقت تنگ شده یا نه، باید وضو بگیرد یا غسل کند، ولی اگر می داند مقدار کمی وقت دارد اما می ترسد اگر سراغ وضو یا غسل برود به نماز نرسد باید تیمم کند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که چند نماز از او قضا شده و شمارة آنها را نمی داند مثلاً نمی داند چهار تا بوده یا پنج تا چنانچه مقدار کمتر را بخواند کافی است و همچنین اگر شمارة آنها را می دانسته و فراموش کرده اگر مقدار کمتر را بخواند کفایت می کند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که چند نماز از او قضا شده و شماره آنها را نمی داند مثلاً نمی داند چهار تا بوده یا پنج تا، چنانچه مقدار کمتر را بخواند کافی است، لکن احتیاط واجب آن است چنانچه شماره آنها را قبلاً می دانسته و بعد فراموش نموده مقدار زیادتر را بخواند.
- [امام خمینی] کسی که چند نماز از او قضا شده و شماره آنها را نمی داند مثلا نمی داند چهار تا بوده یا پنج تا، چنانچه مقدار کمتر را بخواند کافی است و همچنین اگر شماره آنها را می دانسته و فراموش کرده، اگر مقدار کمتر را بخواند کفایت می کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که چند نماز از او قضا شده و شماره آنها را نمی داند، مثلاً نمی داند دو نماز بوده یا سه نماز، کافی است مقدار کمتر را بخواند، اما اگر قبلاً شماره آنها را می دانسته، ولی به واسطه سهل انگاری فراموش کرده، احتیاط واجب آن است که مقدار بیشتر را بخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که مثلا چند نماز صبح یا چند نماز ظهر از او قضا شده و شماره انها را نمی داند یا فراموش کرده مثلا نمی داند که سه یا چهار یا پنج نماز بوده چنانچه مقدار کمتر را بخواند کافیست ولی احتیاط مستحب این است که به قدری نماز بخواند که یقین کند تمام انها را خوانده است مخصوصا در صورتی که یقین به مقدار داشته و بعد از ان مقدار را فراموش کرده باشد
- [آیت الله بهجت] درازای صورت را باید از بالای پیشانی جایی که موی سر بیرون می آید ، تا آخر چانه شُست ، و پهنای آن به مقداری که بین انگشت وسط و شَست ( یعنی انگشت میانی که وسطی و انگشت بزرگ که ابهام است ) قرار می گیرد باید شسته شود ، و اگر مختصری از این مقدار را هم نشوید وضو باطل است . و برای آن که یقین کند این مقدار کاملاً شسته شده باید کمی اطراف آن را هم بشوید . و میزان در رستنگاه مو و در انگشتان ، افراد مستوی الخلقه و عادی می باشد ، پس کسانی که رستنگاه مو یا انگشتان آنها غیرعادی است ، در مقدار شستن ، افراد عادی را میزان قرار دهند .
- [آیت الله اردبیلی] لازم نیست در قرارداد بیمه میزان خسارت تعیین شود؛ پس اگر قرار بگذارند که هر مقدار خسارت وارد شد جبران کنند، صحیح است، ولی در عقد بیمه باید تعهدات طرفین عرفا معلوم و معین باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر انسان با این که مقدار بدهی خود را می داند اظهار بی اطلاعی کند و طلبکار او نداند و طلب خود را به کمتر از مقداری که هست صلح کند صحیح نیست و بدهکار نسبت به مقدار اضافی مدیون است، مگر این که چنان باشد که اگر مقدار طلب خود را هم می دانست باز به این صلح راضی بود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر برای عذری چند روز روزه نگیرد و بعد شک کند که چه وقت عذر او بر طرف شده بنابر احتیاط واجب مقدار بیشتری را که احتمال می دهد روزه نگرفته قضا نماید مثلا کسی که پیش از ماه رمضان مسافرت کرده و نمی داند پنجم ماه از سفر برگشته یا ششم بنابر احتیاط واجب شش روز روزه بگیرد ولی کسی که نمی داند چه وقت عذر برایش پیدا شده می تواند مقدار کمتر را قضا نماید مثلا اگر در اخر ماه رمضان مسافرت کرده و بعد از ماه رمضان برگشته و نمی داند که بیست و پنجم ماه رمضان مسافرت کرده یا بیست و ششم می تواند مقدار کمتر یعنی پنج روز را قضا کند اگر چه احتیاط مستحب این است که مقدار بیشتر را قضا نماید