چگونه می‌توان تفسیر گران قدر المیزان را خوب بخوانیم و بفهمیم و به صورت علمی و اصولی از آن استنباط کرد؟
پاسخ این پرسش را از چند زاویه بیان می‌کنیم: اول: برای فهم هر کتاب مثل تفسیر المیزان چند مرحله لازم است: الف. فهم معانی لغات و اصطلاحات آن، که از طریق مراجعه به کتاب‌های لغت انجام می‌شود. ب. فهم موضوعات و مسائل آن که از طریق مطالعه‌ی کامل کتاب و بدست آوردن نظرات مولف و دیدگاه‌های او و ابعاد فکری او حاصل می‌شود. یعنی لازم است برای فهم یک کتاب یک نگاه کلی به آن داشته باشیم سپس بار دیگر بر جزئیات آن مرور کنیم تا مطلب به صورت کامل حل شود. ج. دسته‌بندی مطالب کتاب (و فیش برداری آنها در صورت لزوم) که کمک خوبی به فهم مطالب می‌کند. د. مطالعه کتاب‌های مرتبط با موضوع کتاب به صورت پیش نیاز مثلاً برای فهم تفسیر قرآن لازم است که شخص مطالعه کننده اطلاعاتی از کتاب‌های علوم قرآن (مثل علوم قرآن، آیت الله معرفت و پژوهشی در تاریخ قرآن دکتر حجتی و ...) داشته باشد، همانطور که لازم است از برخی مباحث عقلی و فلسفی (در حد بدایة الحکمة علامه طباطبایی(ره)) اطلاع داشته باشد تا مطالب ایشان را در المیزان متوجه شود و نیز برای فهم المیزان مطالعه‌ی کتاب‌هایی که در مورد این تفسیر شریف نوشته شده است مثل (کتاب روش علامه طباطبایی در تفسیر المیزان) علی الالوسی ترجمه حسن میرجلیلی مناسب است. دوم: لوازم فهم قرآن و استنباط تفسیری از آن: فهم و تفسیر قرآن مثل هر کتاب تخصصی دیگر پیش‌نیازهائی دارد که اگر کسی می‌خواهد به مرحله استنباط از آن برسد لازم است آن پیش نیازها و شرایط را در خود ایجاد کند. برای مثال علوم مورد نیاز مفسر قرآن را اینگونه بر شمرده‌اند: 1. آشنائی با ادبیات عرب (علومی مانند: صرف، نحو، لغت، اشتقاق، معانی، بیان و ...) 2. آشنائی با علم کلام (عقاید) 3. آشنائی با علم فقه 4. آشنائی با علم اصول الفقه (شیوه برداشت از متن) 5. آشنائی با تاریخ صدر اسلام 6. شناخت علوم قرآن (محکم و متشابه، نسخ و ...) 7. آشنائی با فضای نزول (مباحث مکی و مدنی و شأن نزول‌ها و...) 8. آگاهی از احادیث پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) 9. آگاهی از قرائت‌های مختلف قرآن 10. آگاهی از بینش‌های فلسفی، اجتماعی و اخلاقی 11. آگاهی از علوم تجربی (برای فهم آیات علمی قرآن) 12. پرهیز از پیش داوری و تفسیر به رأی 13. تمرین و ممارست با تفسیر برای مطالعه بیشتر به منابع زیر مراجعه فرمایید: 1. درآمدی بر تفسیر علمی قرآن، دکتر محمدعلی رضایی اصفهانی، انتشارات اسوه. 2. روش‌شناسی تفسیر، رجبی، بابائی و دیگران، انتشارات سمت. 3. روش علامه طباطبائی در تفسیر المیزان، علی الآلوسی، ترجمه میرجلیلی. eporsesh.com
عنوان سوال:

چگونه می‌توان تفسیر گران قدر المیزان را خوب بخوانیم و بفهمیم و به صورت علمی و اصولی از آن استنباط کرد؟


پاسخ:

پاسخ این پرسش را از چند زاویه بیان می‌کنیم:
اول: برای فهم هر کتاب مثل تفسیر المیزان چند مرحله لازم است:
الف. فهم معانی لغات و اصطلاحات آن، که از طریق مراجعه به کتاب‌های لغت انجام می‌شود.
ب. فهم موضوعات و مسائل آن که از طریق مطالعه‌ی کامل کتاب و بدست آوردن نظرات مولف و دیدگاه‌های او و ابعاد فکری او حاصل می‌شود.
یعنی لازم است برای فهم یک کتاب یک نگاه کلی به آن داشته باشیم سپس بار دیگر بر جزئیات آن مرور کنیم تا مطلب به صورت کامل حل شود.
ج. دسته‌بندی مطالب کتاب (و فیش برداری آنها در صورت لزوم) که کمک خوبی به فهم مطالب می‌کند.
د. مطالعه کتاب‌های مرتبط با موضوع کتاب به صورت پیش نیاز مثلاً برای فهم تفسیر قرآن لازم است که شخص مطالعه کننده اطلاعاتی از کتاب‌های علوم قرآن (مثل علوم قرآن، آیت الله معرفت و پژوهشی در تاریخ قرآن دکتر حجتی و ...) داشته باشد، همانطور که لازم است از برخی مباحث عقلی و فلسفی (در حد بدایة الحکمة علامه طباطبایی(ره)) اطلاع داشته باشد تا مطالب ایشان را در المیزان متوجه شود و نیز برای فهم المیزان مطالعه‌ی کتاب‌هایی که در مورد این تفسیر شریف نوشته شده است مثل (کتاب روش علامه طباطبایی در تفسیر المیزان) علی الالوسی ترجمه حسن میرجلیلی مناسب است.
دوم: لوازم فهم قرآن و استنباط تفسیری از آن:
فهم و تفسیر قرآن مثل هر کتاب تخصصی دیگر پیش‌نیازهائی دارد که اگر کسی می‌خواهد به مرحله استنباط از آن برسد لازم است آن پیش نیازها و شرایط را در خود ایجاد کند.
برای مثال علوم مورد نیاز مفسر قرآن را اینگونه بر شمرده‌اند:
1. آشنائی با ادبیات عرب (علومی مانند: صرف، نحو، لغت، اشتقاق، معانی، بیان و ...)
2. آشنائی با علم کلام (عقاید)
3. آشنائی با علم فقه
4. آشنائی با علم اصول الفقه (شیوه برداشت از متن)
5. آشنائی با تاریخ صدر اسلام
6. شناخت علوم قرآن (محکم و متشابه، نسخ و ...)
7. آشنائی با فضای نزول (مباحث مکی و مدنی و شأن نزول‌ها و...)
8. آگاهی از احادیث پیامبر(ص) و اهل بیت(ع)
9. آگاهی از قرائت‌های مختلف قرآن
10. آگاهی از بینش‌های فلسفی، اجتماعی و اخلاقی
11. آگاهی از علوم تجربی (برای فهم آیات علمی قرآن)
12. پرهیز از پیش داوری و تفسیر به رأی
13. تمرین و ممارست با تفسیر
برای مطالعه بیشتر به منابع زیر مراجعه فرمایید:
1. درآمدی بر تفسیر علمی قرآن، دکتر محمدعلی رضایی اصفهانی، انتشارات اسوه.
2. روش‌شناسی تفسیر، رجبی، بابائی و دیگران، انتشارات سمت.
3. روش علامه طباطبائی در تفسیر المیزان، علی الآلوسی، ترجمه میرجلیلی.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین