قرآن مجید در آیات زیادی از حرکت عمومی اجرام و ستارگان آسمانی گزارش داده است اینک برخی از این آیات را در این جا میآوریم: 1- در سوره (یس) پس از آنکه درباره زمین و آنچه که در میان آن قرار دارد و آفتاب و ماه سخن میگوید چنین میفرماید: (کُلٌ فِی فَلَکٍ یَسبَحُونَ) یس/41 [هر یک از آنها در مداری خاص بسان ماهی در دریا شناورند]. این آیه نه تنها پرده از روی حرکت خورشید و ماه بر میدارد ممکن است ناظر به حرکت زمین نیز باشد زیرا خداوند پیش از آنکه درباره خورشید و ماه سخن بگوید درباره زمین و آنچه که در میان آن قرار دارد سخن گفته است و در حقیقت معنی آیه این است: (و کل من الأرض و الشمس و القمر فی فلک یسبحون). مقصود از فلک در آیه مدار حرکات این اجرام است و نکته قابل توجه این است که قرآن حرکت آنها را به شنای ماهی در دریا تشبیه کرده میفرماید: و (یسبحون) و (سیاحت) در لغت عرب به معنی شنا در آب است و قرآن مجید حرکت آرام و بی صدای آنها را به شنای ماهیان در دریا تشبیه کرده و در بیان نحوه حرکت آنها این لفظ را به کار برده است. قرآن این حقیقت را در آیه دیگر نیز بیان میکند آنجا که میفرماید: (وَ السابِحاتِ سَبحاً) نازعات/3 [سوگند به شناورانی که در حال گردشند]. به عقیده برخی از مفسران مقصود از شناوران همان اجرام آسمانی هستند که خدا حرکت سریع و بی عایق آنها را به شنای ماهی در دریا تشبیه کرده که با قدرت هر چه تمامتر آب را میشکافد و پیش میرود و این اجرام نیز سینه فضا را میشکافند و گام به پیش مینهند. 2- قرآن نه تنها در این آیات به حرکت ماه و خورشید اشاره نموده است در آیات دیگر نیز به حرکت خورشید و ماه تصریح کرده است. در سوره یس آیه 138میفرماید: (َو الشَمسُ تَجرِی لِمُستَقَرٍ لَها ذلِکَ تَقدیرُ العَزیزِ العَلیم): [آفتاب به سوی قرارگاهی در حالت حرکت است]. 3- (وَ القَمَرَ قَدَرناهُ مَنازِلَ). یس/39: [برای ماه منزلهایی معین ساختهایم. تو گویی ماه در گردش و حرکت خود بسان مسافر است که در مسیر خود منزلهایی پیش پای خود دارد). 4- در سوره (رعد) میفرماید: (کُلٌ یَجری لِأَجَلٍ مُسَمی) رعد/2: [ماه و آفتاب تا وقت معینی به گردش و حرکت خود ادامه میدهند]. البته حرکت و گردش آنها نمیتواند ابدی و جاودانی باشد زیرا نیروی جهان ماده متناهی است و روزی پیری جهان فرا میرسد و نظام شمسی جهان و دیگر منظومهها دستخوش اختلال و دگرگونی میشود. این همان روزی است که رستاخیز جهان آغاز شده و نظام نوینی جایگزین نظام پیشین میگردد و اکنون باید دید رسول گرامی (ص) این حقایق علمی را در کدام مکتب آموخته بود، جز این است که بگوییم که وی این گنجینههای علمی را که از افکار مردم جهان ان روز مخفی و پنهان بود از مکتب وحی آموخته است؟ eporsesh.com
قرآن مجید در آیات زیادی از حرکت عمومی اجرام و ستارگان آسمانی گزارش داده است اینک برخی از این آیات را در این جا میآوریم:
1- در سوره (یس) پس از آنکه درباره زمین و آنچه که در میان آن قرار دارد و آفتاب و ماه سخن میگوید چنین میفرماید: (کُلٌ فِی فَلَکٍ یَسبَحُونَ) یس/41 [هر یک از آنها در مداری خاص بسان ماهی در دریا شناورند]. این آیه نه تنها پرده از روی حرکت خورشید و ماه بر میدارد ممکن است ناظر به حرکت زمین نیز باشد زیرا خداوند پیش از آنکه درباره خورشید و ماه سخن بگوید درباره زمین و آنچه که در میان آن قرار دارد سخن گفته است و در حقیقت معنی آیه این است: (و کل من الأرض و الشمس و القمر فی فلک یسبحون). مقصود از فلک در آیه مدار حرکات این اجرام است و نکته قابل توجه این است که قرآن حرکت آنها را به شنای ماهی در دریا تشبیه کرده میفرماید: و (یسبحون) و (سیاحت) در لغت عرب به معنی شنا در آب است و قرآن مجید حرکت آرام و بی صدای آنها را به شنای ماهیان در دریا تشبیه کرده و در بیان نحوه حرکت آنها این لفظ را به کار برده است. قرآن این حقیقت را در آیه دیگر نیز بیان میکند آنجا که میفرماید: (وَ السابِحاتِ سَبحاً) نازعات/3 [سوگند به شناورانی که در حال گردشند]. به عقیده برخی از مفسران مقصود از شناوران همان اجرام آسمانی هستند که خدا حرکت سریع و بی عایق آنها را به شنای ماهی در دریا تشبیه کرده که با قدرت هر چه تمامتر آب را میشکافد و پیش میرود و این اجرام نیز سینه فضا را میشکافند و گام به پیش مینهند.
2- قرآن نه تنها در این آیات به حرکت ماه و خورشید اشاره نموده است در آیات دیگر نیز به حرکت خورشید و ماه تصریح کرده است. در سوره یس آیه 138میفرماید: (َو الشَمسُ تَجرِی لِمُستَقَرٍ لَها ذلِکَ تَقدیرُ العَزیزِ العَلیم): [آفتاب به سوی قرارگاهی در حالت حرکت است].
3- (وَ القَمَرَ قَدَرناهُ مَنازِلَ). یس/39: [برای ماه منزلهایی معین ساختهایم.
تو گویی ماه در گردش و حرکت خود بسان مسافر است که در مسیر خود منزلهایی پیش پای خود دارد).
4- در سوره (رعد) میفرماید: (کُلٌ یَجری لِأَجَلٍ مُسَمی) رعد/2: [ماه و آفتاب تا وقت معینی به گردش و حرکت خود ادامه میدهند]. البته حرکت و گردش آنها نمیتواند ابدی و جاودانی باشد زیرا نیروی جهان ماده متناهی است و روزی پیری جهان فرا میرسد و نظام شمسی جهان و دیگر منظومهها دستخوش اختلال و دگرگونی میشود. این همان روزی است که رستاخیز جهان آغاز شده و نظام نوینی جایگزین نظام پیشین میگردد و اکنون باید دید رسول گرامی (ص) این حقایق علمی را در کدام مکتب آموخته بود، جز این است که بگوییم که وی این گنجینههای علمی را که از افکار مردم جهان ان روز مخفی و پنهان بود از مکتب وحی آموخته است؟
eporsesh.com
- [سایر] آسمان، ستارگان و ماه در قرآن چگونه بیان شده است؟
- [سایر] هدف قرآن از آوردن نام ستارگان چیست، آیا دارای پیامی است؟
- [سایر] آیا مطالب علمی موجود در قرآن کریم، بازتابی از عقاید زمان جاهلیت است و آیا ستارگان و افلاک در قرآن، ناظر به هیأت بطلمیوسی می باشد؟
- [سایر] آیا مطالب علمی موجود در قرآن کریم، بازتابی از عقاید زمان جاهلیت است و آیا ستارگان و افلاک در قرآن، ناظر به هیأت بطلمیوسی می باشد؟
- [سایر] آیاتی از قرآن در مورد زنانی که بچهدار نمیشوند، چیست؟
- [سایر] چه آیاتی در قرآن بر عدل الهی دلالت دارد؟
- [سایر] چه آیاتی در قرآن مربوط به علم تاریخ میباشد؟
- [سایر] در مورد سنت گرایان در قرآن چه آیاتی وجود دارد؟
- [سایر] چرا در قرآن آیاتی وجود دارد که ظهور در عصیان انبیا (ع) دارد، ولی آیاتی که ظاهر در عصمت آنها باشد، نیست؟
- [سایر] دیدگاه قرآن درباره نظر جاذبه عمومی چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از مرگ دهان میت را روی هم بگذارند که باز نماند، چشمها و چانه میت را ببندند، دست و پای او را صاف کرده و پارچه ای روی او بیندازند، برای تشییع جنازه او مؤمنین را خبر کنند، تا وقتی از محل مردن حرکت نداده اند رو به قبله باشد و در دفن او عجله نمایند، ولی اگر یقین به مرگ او ندارند، باید صبر کنند تا کاملاً معلوم شود.
- [آیت الله سبحانی] هر یک از رکوع های نماز آیات رکن است که اگر عمداً یا اشتباهاً کم یا زیاد شود نماز باطل است. احکام نماز جمعه: نماز جمعه عبادتی است که در شرایط خاصی انجام می گیرد ودارای فضیلت زیادی می باشد و در قرآن مجید می فرماید:(مؤمنان هر موقع صدای مؤذن را شنیدند کارهای دیگر را ترک کنندو به سوی نمازجمعه حرکت کنند.(1)
- [آیت الله مکارم شیرازی] نجس بودن چیزی از سه راه ثابت می شود: اول آن که انسان یقین پیدا کند، ولی گمان حتی گمان قوی کافی نیست; بنابراین، غذا خوردن در بعضی از اماکن عمومی که گاه انسان گمان قوی به نجس بودن آنها دارد جایز است، مگر آن که یقین به نجاست پیدا کند. دوم آن که (ذوالید) یعنی کسی که چیزی در اختیار اوست (مانند صاحب خانه و فروشنده و خدمتکار) خبر دهد که آن چیز نجس است. سوم دو نفر عادل و یا حتی یک نفر گواهی دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است نمازگزار بعد از نماز مشغول ذکر و دعا و قرآن شود و این را تعقیب می نامند و بهتر است پیش از آن که از جای خود حرکت کند و وضوی او باطل شود رو به قبله بنشیند و تعقیب را بخواند. در کتابهای دعا تعقیب های زیادی از ائمه معصومین(علیهم السلام) نقل شده که یکی از مهمترین آنها تسبیح حضرت زهراء(علیها السلام) است، به این ترتیب که 34 مرتبه (الله اکْبر)، سپس 33 مرتبه (الْحمْد لله) و بعد 33 مرتبه (سبْحان الله) بگوید و فضیلت و ثواب بسیار دارد.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است انسان بعد از نماز مقداری مشغول تعقیب یعنی خواندن ذکر و دعا و قرآن شود. و بهتر است پیش از آنکه از جای خود حرکت کند رو به قبله تعقیب را بخواند و لازم نیست تعقیب به عربی باشد ولی بهتر است چیزهایی را که در کتابهای دعا دستور دادهاند بخواند، و از تعقیبهایی که سفارش بسیار شده است، تسبیح حضرت زهرا علیها السلام است که باید به این ترتیب گفته شود: 34 مرتبه اللَّه اکبر، بعد 33 مرتبه الحمدللَّه، و بعد از آن 33 مرتبه سبحان اللَّه، و امام صادق علیه السلام فرموده است: تسبیح مادرم حضرت زهرا علیها السلام نزد من بهتر از هزار رکعت نماز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است انسان بعد از نماز مقداری مشغول تعقیب یعنی خواندن ذکر و دعا و قران شود و بهتر است پیش از ان که از جای خود حرکت کند و وضو و غسل و تیمم او باطل شود رو به قبله تعقیب را بخواند و لازم نیست تعقیب به عربی باشد ولی بهتر است چیزهایی را که در کتابهای دعا دستور داده اند بخواند و از تعقیبهایی که خیلی به ان سفارش شده است تسبیح حضرت زهرا علیها السلام است که به این ترتیب گفته شود سی و چهار مرتبه الله اکبر بعد از ان سی و سه مرتبه الحمد لله بعد از ان سی و سه مرتبه سبحان الله
- [آیت الله مظاهری] سه چیز بر جنب حرام است: اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و اسم پیغمبران و امامان و حضرت زهراعلیهم السلام. دوّم: گذاشتن چیزی یا توقف در مساجد و حرم ائمّه طاهرینعلیهم السلام، ولی اگر از یک در مسجد یا حرم داخل شود و از در دیگر خارج شود مانعی ندارد مگر مسجدالحرام و مسجد پیغمبراکرمصلی الله علیه وآله وسلم، ولی توقف در جاهایی که مربوط بهمسجد است ولی مسجد نیست و توقف در صحنها و رواقهای پیامبران و ائمه علیهم السلام و حرمهای امامزادهها مانعی ندارد. سوّم: خواندن هر یک از آیاتی که سجده واجب دارد و آن آیات در چهار سوره است: 1 - آیه پانزده، سورة سجده 2 - آیه سی و هفت، سورة فصّلت. 3 - آیه شصت و دو، سورة النّجم. 4 - آیه نوزده، سورة علق.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است انسان بعد از نماز مقداری مشغول تعقیب یعنی خواندن ذکر و دعا و قرآن شود. و بهتر است پیش از آنکه از جای خود حرکت کند و وضو و غسل و تیمّم او باطل شود، رو به قبله تعقیب را بخواند و لازم نیست تعقیب به عربی باشد ولی بهتر است چیزهایی را که در کتابهای دعا دستور داده اند بخواند و از تعقیب هائی که خیلی سفارش شده است، تسبیح حضرت زهرا سلام الله علیها است که باید به این ترتیب گفته شود: 34 مرتبه الله اکبر، 33 مرتبه الحمدالله 33 مرتبه سبحان الله. و می شود سبحان الله را پیش از الحمدالله گفت ولی بهتر است بعد از الحمدالله گفته شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است انسان بعد از نماز مقداری مشغول تعقیب، یعنی خواندن ذکر و دعا و قرآن شود، و بهتر است پیش از آن که از جای خود حرکت کند و وضو و غسل و تیمم او باطل شود، رو به قبله تعقیب را بخواند، و لازم نیست تعقیب به عربی باشد، ولی بهتر است چیزهایی را که در کتاب های دعا دستور داده اند بخواند. و از تعقیب هایی که خیلی سفارش شده است تسبیح حضرت زهراء علیهاالسلام است، که باید به این ترتیب گفته شود: 34 مرتبه "اللهُ اَکْبَر"، 33 مرتبه "اَلْحَمْدُ للهِ" و 33 مرتبه "سُبْحَانَ اللهِ"، و می شود "سُبْحَانَ الله" را پیش از "اَلْحَمْدُ لله" گفت، ولی بهتر است بعد از "اَلْحَمْدُ لله" گفته شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر نداند مثلا کلمه ای به س است یا به ص باید یاد بگیرد و چنانچه دو جور یا بیشتر بخواند در صورتی که قصد جزییت داشته باشد به انچه که صحیح است و به غیر ان هم عرفا ذکر غلط یا قران غلط گفته شود مثل ان که در اهدنا الصراط المستقیم مستقیم را یک مرتبه با س و یک مرتبه با ص بخواند نمازش صحیح است و در صورتی که کلام ادمی گفته شود نمازش باطل است و همچنین است اگر مثلا زیر و زبر کلمه ای را نداند ولی اگر در اخر کلمه ای باشد که وقف بر ان جایز است و همیشه وقف کند یا وصل به سکون نماید یاد گرفتن حرکت اخر ان کلمه واجب نیست و نمازش صحیح است