قرآن در چه آیاتی از حرکت عمومی اجرام و ستارگان خبر داده است؟
قرآن مجید در آیات زیادی از حرکت عمومی اجرام و ستارگان آسمانی گزارش داده است اینک برخی از این آیات را در این جا می‌آوریم: 1- در سوره (یس) پس از آنکه درباره زمین و آنچه که در میان آن قرار دارد و آفتاب و ماه سخن می‌گوید چنین می‌فرماید: (کُلٌ فِی فَلَکٍ یَسبَحُونَ) یس/41 [هر یک از آنها در مداری خاص بسان ماهی در دریا شناورند]. این آیه نه تنها پرده از روی حرکت خورشید و ماه بر می‌دارد ممکن است ناظر به حرکت زمین نیز باشد زیرا خداوند پیش از آنکه درباره خورشید و ماه سخن بگوید درباره زمین و آنچه که در میان آن قرار دارد سخن گفته است و در حقیقت معنی آیه این است: (و کل من الأرض و الشمس و القمر فی فلک یسبحون). مقصود از فلک در آیه مدار حرکات این اجرام است و نکته قابل توجه این است که قرآن حرکت آنها را به شنای ماهی در دریا تشبیه کرده می‌فرماید: و (یسبحون) و (سیاحت) در لغت عرب به معنی شنا در آب است و قرآن مجید حرکت آرام و بی صدای آنها را به شنای ماهیان در دریا تشبیه کرده و در بیان نحوه حرکت آنها این لفظ را به کار برده است. قرآن این حقیقت را در آیه دیگر نیز بیان می‌کند آنجا که می‌فرماید: (وَ السابِحاتِ سَبحاً) نازعات/3 [سوگند به شناورانی که در حال گردشند]. به عقیده برخی از مفسران مقصود از شناوران همان اجرام آسمانی هستند که خدا حرکت سریع و بی عایق آنها را به شنای ماهی در دریا تشبیه کرده که با قدرت هر چه تمامتر آب را می‌شکافد و پیش می‌رود و این اجرام نیز سینه فضا را می‌شکافند و گام به پیش می‌نهند. 2- قرآن نه تنها در این آیات به حرکت ماه و خورشید اشاره نموده است در آیات دیگر نیز به حرکت خورشید و ماه تصریح کرده است. در سوره یس آیه 138می‌فرماید: (َو الشَمسُ تَجرِی لِمُستَقَرٍ لَها ذلِکَ تَقدیرُ العَزیزِ العَلیم): [آفتاب به سوی قرارگاهی در حالت حرکت است]. 3- (وَ القَمَرَ قَدَرناهُ مَنازِلَ). یس/39: [برای ماه منزلهایی معین ساخته‌ایم. تو گویی ماه در گردش و حرکت خود بسان مسافر است که در مسیر خود منزلهایی پیش پای خود دارد). 4- در سوره (رعد) می‌فرماید: (کُلٌ یَجری لِأَجَلٍ مُسَمی) رعد/2: [ماه و آفتاب تا وقت معینی به گردش و حرکت خود ادامه می‌دهند]. البته حرکت و گردش آنها نمی‌تواند ابدی و جاودانی باشد زیرا نیروی جهان ماده متناهی است و روزی پیری جهان فرا می‌رسد و نظام شمسی جهان و دیگر منظومه‌ها دستخوش اختلال و دگرگونی می‌شود. این همان روزی است که رستاخیز جهان آغاز شده و نظام نوینی جایگزین نظام پیشین می‌گردد و اکنون باید دید رسول گرامی (ص) این حقایق علمی را در کدام مکتب آموخته بود، جز این است که بگوییم که وی این گنجینه‌های علمی را که از افکار مردم جهان ان روز مخفی و پنهان بود از مکتب وحی آموخته است؟ eporsesh.com
عنوان سوال:

قرآن در چه آیاتی از حرکت عمومی اجرام و ستارگان خبر داده است؟


پاسخ:

قرآن مجید در آیات زیادی از حرکت عمومی اجرام و ستارگان آسمانی گزارش داده است اینک برخی از این آیات را در این جا می‌آوریم:
1- در سوره (یس) پس از آنکه درباره زمین و آنچه که در میان آن قرار دارد و آفتاب و ماه سخن می‌گوید چنین می‌فرماید: (کُلٌ فِی فَلَکٍ یَسبَحُونَ) یس/41 [هر یک از آنها در مداری خاص بسان ماهی در دریا شناورند]. این آیه نه تنها پرده از روی حرکت خورشید و ماه بر می‌دارد ممکن است ناظر به حرکت زمین نیز باشد زیرا خداوند پیش از آنکه درباره خورشید و ماه سخن بگوید درباره زمین و آنچه که در میان آن قرار دارد سخن گفته است و در حقیقت معنی آیه این است: (و کل من الأرض و الشمس و القمر فی فلک یسبحون). مقصود از فلک در آیه مدار حرکات این اجرام است و نکته قابل توجه این است که قرآن حرکت آنها را به شنای ماهی در دریا تشبیه کرده می‌فرماید: و (یسبحون) و (سیاحت) در لغت عرب به معنی شنا در آب است و قرآن مجید حرکت آرام و بی صدای آنها را به شنای ماهیان در دریا تشبیه کرده و در بیان نحوه حرکت آنها این لفظ را به کار برده است. قرآن این حقیقت را در آیه دیگر نیز بیان می‌کند آنجا که می‌فرماید: (وَ السابِحاتِ سَبحاً) نازعات/3 [سوگند به شناورانی که در حال گردشند]. به عقیده برخی از مفسران مقصود از شناوران همان اجرام آسمانی هستند که خدا حرکت سریع و بی عایق آنها را به شنای ماهی در دریا تشبیه کرده که با قدرت هر چه تمامتر آب را می‌شکافد و پیش می‌رود و این اجرام نیز سینه فضا را می‌شکافند و گام به پیش می‌نهند.
2- قرآن نه تنها در این آیات به حرکت ماه و خورشید اشاره نموده است در آیات دیگر نیز به حرکت خورشید و ماه تصریح کرده است. در سوره یس آیه 138می‌فرماید: (َو الشَمسُ تَجرِی لِمُستَقَرٍ لَها ذلِکَ تَقدیرُ العَزیزِ العَلیم): [آفتاب به سوی قرارگاهی در حالت حرکت است].
3- (وَ القَمَرَ قَدَرناهُ مَنازِلَ). یس/39: [برای ماه منزلهایی معین ساخته‌ایم.
تو گویی ماه در گردش و حرکت خود بسان مسافر است که در مسیر خود منزلهایی پیش پای خود دارد).
4- در سوره (رعد) می‌فرماید: (کُلٌ یَجری لِأَجَلٍ مُسَمی) رعد/2: [ماه و آفتاب تا وقت معینی به گردش و حرکت خود ادامه می‌دهند]. البته حرکت و گردش آنها نمی‌تواند ابدی و جاودانی باشد زیرا نیروی جهان ماده متناهی است و روزی پیری جهان فرا می‌رسد و نظام شمسی جهان و دیگر منظومه‌ها دستخوش اختلال و دگرگونی می‌شود. این همان روزی است که رستاخیز جهان آغاز شده و نظام نوینی جایگزین نظام پیشین می‌گردد و اکنون باید دید رسول گرامی (ص) این حقایق علمی را در کدام مکتب آموخته بود، جز این است که بگوییم که وی این گنجینه‌های علمی را که از افکار مردم جهان ان روز مخفی و پنهان بود از مکتب وحی آموخته است؟
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین