هر یک از اسمای کتاب خداوند، دارای وجه تسمیه و علت و حکمتی است. وجه تسمیه "قرآن": حقیقت قرآن فراتر از آن است که در قالب الفاظ بگنجد، محتوای قرآن بسی عالیتر و والاتر از آن است که واژهها و الفاظ را یارای بیان آن باشد; درحالیکه کلمات و عبارات برای امور مادّی وضع گردیدهاند و واقعیت قرآن دربرگیرنده عمیقترین معارف معنوی است. این محتوای معنوی برای اینکه در خورِ فهم بشر درآید، از مقام برتر خود (لوح محفوظ) تنزّل یافته و به مقام قرائت رسیده و خواندنی گشته است تا امکان تعقل آن برای بشر فراهم آید; بنابراین لفظ قرآن (بر وزن غُفران) کلمهای مهموز و مشتق از "قَرَءَ" به معنای تلاوت و قرائت است. برخی هم لفظ قرآن را مشتق از "قَرَنَ" به معنای ضمیمه کردن دانستهاند و بر این باورند که چون حروف و آیات و سورهها مقرون به یکدیگرند، خداوند بر این مجموعه نام قرآن را نهاده است، و برخی آن را مشتق از قراین (جمع قرینه) دانسته و معتقدند که چون در میان همه آیات این کتاب هماهنگی کامل وجود دارد و بعضی، بعضی دیگر را تأیید میکنند و قرینه یکدیگرند و تشابه تام و تمامی با یکدیگر دارند، خداوند چنین نامی برای کتاب خود برگزیده است. در این زمینه، اقوال دیگری هم هست که جهت آگاهی بیشتر به کتاب درسنامه علوم قرآنی، حسین جوان آراسته، بخش اوّل، فصل سوم و چهارم، ص 41 و 44، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی مراجعه کنید. "مجید" از ماده "مجد" به معنای کثرت خیر است. توصیف قرآن به "مجید" به خاطر کثرت خیرات و برکات آن است.(ر.ک: قاموس قرآن، سید علی اکبر قرشی، ج7، ص 238 و 262، دارالکتب الاسلامیه / ترجمه المیزان، علامه طباطبایی(ره)، ج، ص133، بنیاد علمی و فرهنگی علامه.) eporsesh.com
هر یک از اسمای کتاب خداوند، دارای وجه تسمیه و علت و حکمتی است.
وجه تسمیه "قرآن":
حقیقت قرآن فراتر از آن است که در قالب الفاظ بگنجد، محتوای قرآن بسی عالیتر و والاتر از آن است که واژهها و الفاظ را یارای بیان آن باشد; درحالیکه کلمات و عبارات برای امور مادّی وضع گردیدهاند و واقعیت قرآن دربرگیرنده عمیقترین معارف معنوی است. این محتوای معنوی برای اینکه در خورِ فهم بشر درآید، از مقام برتر خود (لوح محفوظ) تنزّل یافته و به مقام قرائت رسیده و خواندنی گشته است تا امکان تعقل آن برای بشر فراهم آید; بنابراین لفظ قرآن (بر وزن غُفران) کلمهای مهموز و مشتق از "قَرَءَ" به معنای تلاوت و قرائت است. برخی هم لفظ قرآن را مشتق از "قَرَنَ" به معنای ضمیمه کردن دانستهاند و بر این باورند که چون حروف و آیات و سورهها مقرون به یکدیگرند، خداوند بر این مجموعه نام قرآن را نهاده است، و برخی آن را مشتق از قراین (جمع قرینه) دانسته و معتقدند که چون در میان همه آیات این کتاب هماهنگی کامل وجود دارد و بعضی، بعضی دیگر را تأیید میکنند و قرینه یکدیگرند و تشابه تام و تمامی با یکدیگر دارند، خداوند چنین نامی برای کتاب خود برگزیده است.
در این زمینه، اقوال دیگری هم هست که جهت آگاهی بیشتر به کتاب درسنامه علوم قرآنی، حسین جوان آراسته، بخش اوّل، فصل سوم و چهارم، ص 41 و 44، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی مراجعه کنید.
"مجید" از ماده "مجد" به معنای کثرت خیر است. توصیف قرآن به "مجید" به خاطر کثرت خیرات و برکات آن است.(ر.ک: قاموس قرآن، سید علی اکبر قرشی، ج7، ص 238 و 262، دارالکتب الاسلامیه / ترجمه المیزان، علامه طباطبایی(ره)، ج، ص133، بنیاد علمی و فرهنگی علامه.)
eporsesh.com
- [سایر] وجه تسمیه تأدیبات صلاحیه در منطق چیست؟
- [سایر] وجه تسمیه حضرت فاطمه (علیهاالسلام) به انسیه حوراء چیست؟
- [سایر] وجه تسمیه این نام برای بازپرسان قبر چیست؟
- [سایر] وجه تسمیه و شأن نزول سوره حجر چیست؟
- [سایر] وجه تسمیه القاب حضرت زهرا علیها السلام چیست؟
- [سایر] وجه تسمیه القاب حضرت زهرا علیها السلام چیست؟
- [سایر] دیدگاه مفسران درباره جزء آیات قرآن بودن بسم الله الرّحمن الرّحیم چیست؟
- [سایر] باء بسم الله را تفسیر نمایید؟
- [سایر] بسم الله در قرآن چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] کوثر به چه معناست؟ و وجه تسمیه حضرت زهرا (سلام الله علیها) به آن چیست؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان بخواهد الله اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بِسْمِ "اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ" بچسباند باید "راء" اکبر را با پیش بخواند.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به (بسم الله الرحمن الرحیم) بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان بخواهد (اللهُ اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرحیم ) بچسباند باید (ر) اکبر را با پیش بخواند .
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان بخواهد (اَللهُ اَکبَرُ) را به چیزی که بعد از آن میخواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند، باید (ر) اکبر را پیش [ضمه] بدهد.
- [امام خمینی] اگر انسان بخواهد "الله اکبر" را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلا به"بسم الله الرحمن الرحیم" بچسباند، باید ر اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در رکعت سوّم و چهارم حمد بخواند باید بسم اللَّه آن را هم آهسته بگوید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان بخواهد (الله اکبر) را به چیزی که بعد از آن می خواند مثلاً به بسم الله الرحمن الرّحیم بچسباند بهتر است حرف (ر) اکبر را ضمه بدهد. هر چند احتیاط مستحب است که در نماز واجب متصل نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نمازگزار میتواند (اللَّه اکبر) را به چیزی که بعد از آن میخواند؛ مثلاً به (بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ) بچسباند و در این صورت بنا بر احتیاط مستحب (ر) اکبر را پیش بدهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] احتیاط مستحب ان است که الله اکبر را به چیزی که بعد ان می خواند مثلا به بسم الله الرحمن الرحیم نچسباند و اگر خواست وصل کند باید راء اکبر را پیش یعنی ضمه بدهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان بخواهد اللّه اکبر را به چیزی که بعد از آن می خواند؛ مثلا به بسم اللّه الرحمن الرحیم بچسباند؛ بهتر است (راء) اکبر را پیش بدهد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که در نماز واجب نچسباند.