سوره مؤمن که در مکه بر پیامبر اکرمنازل شده دارای دو اسم است: 1 غافر 2 مؤمن. علّت نام گذاری آن به غافر به علّت سومین آیة آن است که میفرماید: "غَافِرِ الذَّ نبِ وَ قَابِلِ التَّوْبِ ; خداوند آمرزندة گناه و پذیرندة توبه است." اما دلیل نامگذاری آن به مؤمن آن ا ست که در این سوره، دربارة یکی از بندگان خوب خدا که از همان ابتدا به حضرت موسیغ ایمان آورد، بحث شده و قرآن مجید آن فرد را به عنوان مؤمن آل فرعون یاد کرده است: "وَ قَالَ رَجُلٌ مُّؤْمِنٌ مِّنْ ءَالِ فِرْعَوْنَ یَکْتُمُ إِیمََنَهُوَّ; مرد مؤمنی از آل فرعون که ایمان خود را پنهان میداشت." این فرد که ایمان خود را آشکار نمیکرد، فرعونیان تصور میکردند از خودشان است، در حالی که به موسیغ ایمان آورده بوده او مرتّب آل فرعون را نصیحت میکرد، هنگامی که فرعون تصمیم کشتن موسیغ را گرفت او را از کشتن آن حضرت نهی کرد و گفت: میخواهید کسی را به قتل برسانید که میگوید: پروردگار من (الله) است. در حالی که معجزات و دلایل روشنی از سوی پروردگارتان آورده است، سپس اضافه کرد اگر او دروغ گو باشد، دروغ وی دامن خود او را خواهد گرفت و اگر راست گو باشد ممکن است عذابهایی که وعده میدهد دامن شما را بگیرد، شرح حال این مرد و دفاع هایی که از حضرت موسیغ نموده در بیش از 20 آیه در این سوره آمده که از آیة 27 شروع میشود، سرگذشت مؤمن آل فرعون، درس بزرگی به همة انسانها میدهد که بشر وظیفه دارد در هر موقعیت در برابر کفر و ظلم و شرک مبارزه کند. او نشان داد که یک فرد میتواند با عزم و اراده، در فرد جبّاری مانند فرعون اثر بگذارد و پیامبر بزرگی را از خطر برهاند، مؤمن آل فرعون، بر اساس بعضی از روایات، سرانجام به شهادت رسید و این که قرآن میفرماید: خداوند او را از توطئههای شوم فرعونیان رهایی بخشید، منظور این است که وی را از انحراف عقیده و تحمیل کفر و شرک به او حفظ کرد."(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 20، ص 3 به بعد.) eporsesh.com
علت نام گذاری سوره مؤمن به این اسم چیست و این سوره در کجا بر پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
سوره مؤمن که در مکه بر پیامبر اکرمنازل شده دارای دو اسم است: 1 غافر 2 مؤمن. علّت نام گذاری آن به غافر به علّت سومین آیة آن است که میفرماید: "غَافِرِ الذَّ نبِ وَ قَابِلِ التَّوْبِ ; خداوند آمرزندة گناه و پذیرندة توبه است." اما دلیل نامگذاری آن به مؤمن آن ا ست که در این سوره، دربارة یکی از بندگان خوب خدا که از همان ابتدا به حضرت موسیغ ایمان آورد، بحث شده و قرآن مجید آن فرد را به عنوان مؤمن آل فرعون یاد کرده است: "وَ قَالَ رَجُلٌ مُّؤْمِنٌ مِّنْ ءَالِ فِرْعَوْنَ یَکْتُمُ إِیمََنَهُوَّ; مرد مؤمنی از آل فرعون که ایمان خود را پنهان میداشت."
این فرد که ایمان خود را آشکار نمیکرد، فرعونیان تصور میکردند از خودشان است، در حالی که به موسیغ ایمان آورده بوده او مرتّب آل فرعون را نصیحت میکرد، هنگامی که فرعون تصمیم کشتن موسیغ را گرفت او را از کشتن آن حضرت نهی کرد و گفت: میخواهید کسی را به قتل برسانید که میگوید: پروردگار من (الله) است. در حالی که معجزات و دلایل روشنی از سوی پروردگارتان آورده است، سپس اضافه کرد اگر او دروغ گو باشد، دروغ وی دامن خود او را خواهد گرفت و اگر راست گو باشد ممکن است عذابهایی که وعده میدهد دامن شما را بگیرد، شرح حال این مرد و دفاع هایی که از حضرت موسیغ نموده در بیش از 20 آیه در این سوره آمده که از آیة 27 شروع میشود، سرگذشت مؤمن آل فرعون، درس بزرگی به همة انسانها میدهد که بشر وظیفه دارد در هر موقعیت در برابر کفر و ظلم و شرک مبارزه کند. او نشان داد که یک فرد میتواند با عزم و اراده، در فرد جبّاری مانند فرعون اثر بگذارد و پیامبر بزرگی را از خطر برهاند، مؤمن آل فرعون، بر اساس بعضی از روایات، سرانجام به شهادت رسید و این که قرآن میفرماید: خداوند او را از توطئههای شوم فرعونیان رهایی بخشید، منظور این است که وی را از انحراف عقیده و تحمیل کفر و شرک به او حفظ کرد."(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 20، ص 3 به بعد.)
eporsesh.com
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] سوره لقمان در ارتباط با چه موضوعی نازل شد و چندمین سورهای است که بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] سوره "فجر" چه زمانی بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شد؟ موضوع این سوره مبارکه چیست؟
- [سایر] معجزههایی که هنگام تولد پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) اتفاق افتاد، در کدام سوره قرآن کریم بیان شده است؟
- [سایر] داستان معراج پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) در کدام سوره میباشد؟
- [سایر] قرآن در زمان پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) به چه نام معروف بوده است؟
- [سایر] اگر دعوت پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) جهان شمول بوده است پس چرا قرآن کریم به زبان عربی نازل شده است؟
- [سایر] چه زمانی اولین آیه یعنی آیه« اقراء...» بر حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده ؟ آیا خواندن بوده یا گشوده شدن حقیقت؟
- [سایر] مهمترین مکانهایی که آیات قرآن از جانب خدا، بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است کداماند؟
- [سایر] به نظر می رسد که هیچ دلیلی وجود ندارد که قرآن موجود همان قرآن نازل شده بر پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) است.
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد صلی الله علیه و آله یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابو القاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مستحب است صلوات را هم بنویسد و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد میکند صلوات بفرستد. مبطلات نماز