محتوای سوره لقمان به طور کلی در پنج بخش خلاصه میشود: در بخش اول بعد از ذکر حروف مقطعه، به عظمت قرآن و هدایت و رحمت بودن آن برای مؤمنان اشاره شده و در نقطه مقابل، سخن از کسانی میگوید که در برابر این آیات سرسختی و لجاجت نشان میدهند که گویا گوش هایشان کر است افزون بر این سعی دارند با ایجاد سرگرمیهای ناسالم دیگران را نیز از قرآن منحرف نمایند. در بخش دوم از نشانههای خدا در آفرینش آسمان و برپاداشتن آن بدون هیچ گونه ستون، و آفرینش کوهها در زمین، و جنبندگان مختلف، و نزول باران و پرورش گیاهان سخن میگوید. در بخش سوم، خداوند متعال قسمتی از سخنان حکمتآمیز حضرت لقمانرا به هنگام اندرز و نصیحت فرزندش نقل میکند که از توحید و مبارزه با شرک شروع شده و با توصیه به نیکی کردن به پدر و مادر، نماز، امر به معروف و نهی از منکر، شکیبایی در برابر حوادث سخت، خوشرویی با مردم، تواضع و فروتنی و اعتدال در امور پایان مییابد. در بخش چهارم، بار دیگر به دلایل توحید باز میگردد و سخن از تسخیر آسمان و زمین و نعمتهای فراوان خداوند و نکوهش از منطق بتپرستان که تنها بر اساس تقلید از نیاکان در این وادی گمراهی افتادند، سخن میگوید، و از آنها بر مسأله خالقیت پروردگار که پایة عبودیت اوست اقرار و اعتراف میگیرد. همچنین از علم گسترده و بیپایان خدا با ذکر مثال پرده برمیدارد و افزون بر ذکر آیات آفاقی، از توحید فطری بحث میکند. و در بخش پنجم، اشاره کوتاه و تکان دهندهای به مسأله معاد و زندگی پس از مرگ دارد و به انسان هشدار میدهد که به زندگی این دنیا مغرور نشود و به فکر سرای جاویدان آخرت باشد. خداوند متعال این سوره را با ذکر گوشهای از علم غیب پروردگار که از همه چیز در ارتباط با انسان از جمله لحظة مرگ او و حتی جنینی که در شکم مادر است، آگاه میباشد، به پایان میرساند. در ضمن نامگذاری این سوره به "لقمان" به خاطر همان بحث ارزشمند و اندرزهای حضرت لقمان به فرزندش میباشد سوره لقمان بر اساس ترتیب مصحف و کتاب قرآن سی و یکمین سوره قرآن بوده و بر اساس و ترتیب نزول پنجاه و هفتمین سوره قرآن میباشد و جزء سورههای مکی محسوب میشود.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 17، ص 5 6، دارالکتب الاسلامیة.) eporsesh.com
سوره لقمان در ارتباط با چه موضوعی نازل شد و چندمین سورهای است که بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
محتوای سوره لقمان به طور کلی در پنج بخش خلاصه میشود:
در بخش اول بعد از ذکر حروف مقطعه، به عظمت قرآن و هدایت و رحمت بودن آن برای مؤمنان اشاره شده و در نقطه مقابل، سخن از کسانی میگوید که در برابر این آیات سرسختی و لجاجت نشان میدهند که گویا گوش هایشان کر است افزون بر این سعی دارند با ایجاد سرگرمیهای ناسالم دیگران را نیز از قرآن منحرف نمایند.
در بخش دوم از نشانههای خدا در آفرینش آسمان و برپاداشتن آن بدون هیچ گونه ستون، و آفرینش کوهها در زمین، و جنبندگان مختلف، و نزول باران و پرورش گیاهان سخن میگوید.
در بخش سوم، خداوند متعال قسمتی از سخنان حکمتآمیز حضرت لقمانرا به هنگام اندرز و نصیحت فرزندش نقل میکند که از توحید و مبارزه با شرک شروع شده و با توصیه به نیکی کردن به پدر و مادر، نماز، امر به معروف و نهی از منکر، شکیبایی در برابر حوادث سخت، خوشرویی با مردم، تواضع و فروتنی و اعتدال در امور پایان مییابد.
در بخش چهارم، بار دیگر به دلایل توحید باز میگردد و سخن از تسخیر آسمان و زمین و نعمتهای فراوان خداوند و نکوهش از منطق بتپرستان که تنها بر اساس تقلید از نیاکان در این وادی گمراهی افتادند، سخن میگوید، و از آنها بر مسأله خالقیت پروردگار که پایة عبودیت اوست اقرار و اعتراف میگیرد. همچنین از علم گسترده و بیپایان خدا با ذکر مثال پرده برمیدارد و افزون بر ذکر آیات آفاقی، از توحید فطری بحث میکند.
و در بخش پنجم، اشاره کوتاه و تکان دهندهای به مسأله معاد و زندگی پس از مرگ دارد و به انسان هشدار میدهد که به زندگی این دنیا مغرور نشود و به فکر سرای جاویدان آخرت باشد.
خداوند متعال این سوره را با ذکر گوشهای از علم غیب پروردگار که از همه چیز در ارتباط با انسان از جمله لحظة مرگ او و حتی جنینی که در شکم مادر است، آگاه میباشد، به پایان میرساند.
در ضمن نامگذاری این سوره به "لقمان" به خاطر همان بحث ارزشمند و اندرزهای حضرت لقمان به فرزندش میباشد سوره لقمان بر اساس ترتیب مصحف و کتاب قرآن سی و یکمین سوره قرآن بوده و بر اساس و ترتیب نزول پنجاه و هفتمین سوره قرآن میباشد و جزء سورههای مکی محسوب میشود.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیة الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 17، ص 5 6، دارالکتب الاسلامیة.)
eporsesh.com
- [سایر] قرآن برای چه بر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] علت نام گذاری سوره مؤمن به این اسم چیست و این سوره در کجا بر پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است؟
- [سایر] سوره "فجر" چه زمانی بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شد؟ موضوع این سوره مبارکه چیست؟
- [سایر] معجزههایی که هنگام تولد پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) اتفاق افتاد، در کدام سوره قرآن کریم بیان شده است؟
- [سایر] داستان معراج پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) در کدام سوره میباشد؟
- [سایر] قرآن در زمان پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) به چه نام معروف بوده است؟
- [سایر] اگر دعوت پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) جهان شمول بوده است پس چرا قرآن کریم به زبان عربی نازل شده است؟
- [سایر] چه زمانی اولین آیه یعنی آیه« اقراء...» بر حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) نازل شده ؟ آیا خواندن بوده یا گشوده شدن حقیقت؟
- [سایر] مهمترین مکانهایی که آیات قرآن از جانب خدا، بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است کداماند؟
- [سایر] به نظر می رسد که هیچ دلیلی وجود ندارد که قرآن موجود همان قرآن نازل شده بر پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) است.
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.