مفهوم کلی سوره "فتح‌" چیست‌؟
این سوره‌، همان گونه که از نامش پیدا است‌، پیام‌آور فتح و پیروزی چشم‌گیری بر دشمنان اسلام می‌باشد. با توجه به نزول آن در سال ششم هجری در مدینه و پس از ماجرای "حدیبیه‌"، آیات مختلف آن با صلح حدیبیه منطبق می‌باشد. پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) ‌در خواب دیدند که همراه یاران خود وارد مسجد الحرام شده‌، مناسک عمره را به جا می‌آورند؛ از همین رو، همراه مهاجران و انصار و سایر مسلمانان به سوی مکه حرکت کردند تا به سرزمین "حدیبیه‌" رسیدند. مشرکان قریش از این کار باخبر شده در همان سرزمین‌، راه را بر پیامبراکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) بستند؛ این امر موجب بستن عقد قراردادی میان آن حضرت و مشرکان مکه‌، به نام "صلح حدیبیه‌" شد. در هنگام بازگشت به مدینه‌، این آیات بر پیامبر اکرم‌(صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شد و چهره مبارکش‌، غرق سرور و شادمانی گردید. به طور کلی‌، محتوای این سوره عبارت است از: 1. بشارت به فتحی بزرگ و نمایان خواه فتح مکه باشد یا فتح خیبر یا همین صلح حدیبیه و یا هر پیروزی دیگری و بیان برخی از اهداف این پیروزی (آیات 17). 2. اشاره به "بیعت رضوان‌" در زیر درختی پیش از ماجرای صلح حدیبیه و کارشکنی‌های منافقان و نمونه‌هایی از عذرهای واهی آنان در مورد عدم شرکت نکردن در میدان جهاد همراه پیامبر اکرم‌(صلّی الله علیه و آله و سلم) و بیان کسانی که از شرکت در میدان جهاد معذورند (آیات 1027). 3. ویژگی‌های پیروان راستین خط پیامبر اکرم‌(صلّی الله علیه و آله و سلم) (ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 22، ص 6، دارالکتب الاسلامیة‌.) eporsesh.com
عنوان سوال:

مفهوم کلی سوره "فتح‌" چیست‌؟


پاسخ:

این سوره‌، همان گونه که از نامش پیدا است‌، پیام‌آور فتح و پیروزی چشم‌گیری بر دشمنان اسلام می‌باشد. با توجه به نزول آن در سال ششم هجری در مدینه و پس از ماجرای "حدیبیه‌"، آیات مختلف آن با صلح حدیبیه منطبق می‌باشد. پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) ‌در خواب دیدند که همراه یاران خود وارد مسجد الحرام شده‌، مناسک عمره را به جا می‌آورند؛ از همین رو، همراه مهاجران و انصار و سایر مسلمانان به سوی مکه حرکت کردند تا به سرزمین "حدیبیه‌" رسیدند. مشرکان قریش از این کار باخبر شده در همان سرزمین‌، راه را بر پیامبراکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) بستند؛ این امر موجب بستن عقد قراردادی میان آن حضرت و مشرکان مکه‌، به نام "صلح حدیبیه‌" شد. در هنگام بازگشت به مدینه‌، این آیات بر پیامبر اکرم‌(صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شد و چهره مبارکش‌، غرق سرور و شادمانی گردید. به طور کلی‌، محتوای این سوره عبارت است از:
1. بشارت به فتحی بزرگ و نمایان خواه فتح مکه باشد یا فتح خیبر یا همین صلح حدیبیه و یا هر پیروزی دیگری و بیان برخی از اهداف این پیروزی (آیات 17).
2. اشاره به "بیعت رضوان‌" در زیر درختی پیش از ماجرای صلح حدیبیه و کارشکنی‌های منافقان و نمونه‌هایی از عذرهای واهی آنان در مورد عدم شرکت نکردن در میدان جهاد همراه پیامبر اکرم‌(صلّی الله علیه و آله و سلم) و بیان کسانی که از شرکت در میدان جهاد معذورند (آیات 1027).
3. ویژگی‌های پیروان راستین خط پیامبر اکرم‌(صلّی الله علیه و آله و سلم) (ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 22، ص 6، دارالکتب الاسلامیة‌.)
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین