سوره "روم" به ترتیب مصحف سیامین سوره و به ترتیب نزول هشتاد و چهارمین سوره قرآن، و مکی است. وجه نامگذاری این سوره به "روم" به خاطر آمدن کلمه "روم" در این سوره است در این سوره خبر از غیب؛ یعنی شکست خوردن ایرانیان از رومیان است مطالب این سوره را در هفت بخش میتوان خلاصه کرد: 1. خبر از پیروزی رومیان بر ایرانیان؛ 2.گوشهای از طرز فکر و چگونگی حالات افراد بیایمان، و سپس تهدیدهایی نسبت به آنان؛ 3. بیان بخش مهمی از آیات عظمت خداوند در آسمان و زمین و در وجود انسانها از قبیل: خلقت انسان از خاک، نظام زوجیت و آفرینش همسران برای انسانها، آفرینش آسمان و زمین، اختلاف زبانها و...؛ 4. سخن از توحید فطری بعد از بیان دلایل آفاقی و انفسی برای شناخت خدا؛ 5. بازگشت به شرح و تبیین حالات افراد بیایمان؛ 6. اشارهای به مسأله مالکیت، حق خویشان و نکوهش رباخواری؛ 7. بازگشت مجدد به دلایل توحید و نشانههای حق. روی هم رفته در این سوره همچون سورههای دیگر قرآن مسایل استدلالی، عاطفی و خطابی چنان به هم آمیخته شده است که معجون کاملی برای هدایت و تربیت نفوس فراهم ساخته است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیتالله مکارم شیرازی، ج 16، ص 355، دارالکتب الاسلامیه.) در فضیلت تلاوت سوره روم از پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) چنین آمده است: "هر کس سوره روم را بخواند پاداشی معادل ده حسنه به تعداد هر فرشتهای که در میان آسمان و زمین تسبیح خدا میگوید خواهد داشت و آنچه را در روز و شب از دست داده جبران خواهد کرد."(مجمع البیان، علامه طبرسی؛، مجلد 5، جزء 21، ص 5، منشورات دارمکتبه الحیاه.) eporsesh.com
سوره "روم" به ترتیب مصحف سیامین سوره و به ترتیب نزول هشتاد و چهارمین سوره قرآن، و مکی است.
وجه نامگذاری این سوره به "روم" به خاطر آمدن کلمه "روم" در این سوره است در این سوره خبر از غیب؛ یعنی شکست خوردن ایرانیان از رومیان است مطالب این سوره را در هفت بخش میتوان خلاصه کرد:
1. خبر از پیروزی رومیان بر ایرانیان؛
2.گوشهای از طرز فکر و چگونگی حالات افراد بیایمان، و سپس تهدیدهایی نسبت به آنان؛
3. بیان بخش مهمی از آیات عظمت خداوند در آسمان و زمین و در وجود انسانها از قبیل: خلقت انسان از خاک، نظام زوجیت و آفرینش همسران برای انسانها، آفرینش آسمان و زمین، اختلاف زبانها و...؛
4. سخن از توحید فطری بعد از بیان دلایل آفاقی و انفسی برای شناخت خدا؛
5. بازگشت به شرح و تبیین حالات افراد بیایمان؛
6. اشارهای به مسأله مالکیت، حق خویشان و نکوهش رباخواری؛
7. بازگشت مجدد به دلایل توحید و نشانههای حق.
روی هم رفته در این سوره همچون سورههای دیگر قرآن مسایل استدلالی، عاطفی و خطابی چنان به هم آمیخته شده است که معجون کاملی برای هدایت و تربیت نفوس فراهم ساخته است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیتالله مکارم شیرازی، ج 16، ص 355، دارالکتب الاسلامیه.) در فضیلت تلاوت سوره روم از پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) چنین آمده است: "هر کس سوره روم را بخواند پاداشی معادل ده حسنه به تعداد هر فرشتهای که در میان آسمان و زمین تسبیح خدا میگوید خواهد داشت و آنچه را در روز و شب از دست داده جبران خواهد کرد."(مجمع البیان، علامه طبرسی؛، مجلد 5، جزء 21، ص 5، منشورات دارمکتبه الحیاه.)
eporsesh.com
- [سایر] مفهوم کلی سوره "دخان" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "فتح" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "احزاب" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "احقاف" چیست؟
- [سایر] مفهوم و محتوای سوره "غاشیه" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "رعد" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "شعراء" چیست؟
- [سایر] مفاهیم کلی سوره "ص" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره مرسلات چیست؟
- [سایر] مفهوم محتوای کلی سوره نمل چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحاضه کثیره و متوسطه وقتی که به کلی از خون پاک شد باید غسل کند ولی اگر بداند از وقتی که برای نماز پیش مشغول غسل شده دیگر خون نیامده و به کلی پاک شده لازم نیست دوباره غسل نماید
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول ان سوره سبح اسم ربک الاعلی سوره و در رکعت دوم سوره شمس سوره را بخوانند و افضل از همه ان است که در رکعت اول سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه سوره را بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.