مفهوم کلی سوره "احزاب‌" چیست‌؟
سوره احزاب به ترتیب مصحف سی و سومین و به ترتیب نزول نودمین سوره قرآن و مدنی است‌. این سوره را "احزاب‌" (=دسته‌ها، گروه‌ها) می‌نامند؛ زیرا اشاره به داستان احزاب (مشرکان هم دست‌) و نیز غزوه احزاب (آیات 9 تا 25) است و آن داستان جنگ تاریخی مسلمانان با تمام قبایل و گروه‌های دشمن است که در قرآن احزاب نامیده شده و در تاریخ اسلامی به جنگ خندق نیز معروف است‌. سوره احزاب یکی از سوره‌های پربار قرآن کریم است که مسائل متنوعی را در زمینه‌های مختلف دین اسلام درخود جای داده است‌. بحث‌های این سوره در هفت بخش خلاصه می‌شود: 1. در ابتدای سوره‌، پیامبر اکرم‌(صلّی الله علیه و آله و سلم) به اطاعت خداوند و پرهیز از پذیرش تبعیت منافقان و کافران دعوت شده است‌. مخاطب مستقیم این دعوت اگرچه پیامبر گرامی هستند، ولی در واقع همه مسلمانان موظفند این دعوت را اجابت کنند. 2. در بخش دوم به پاره‌ای از خرافه‌های زمان جاهلیت مانند ترک زن و همسر به بهانه ظهار و پسرخواندگی اشاره شده و تأکید شده است که این خرافه‌ها در اسلام پذیرفته نیست‌. 3. در بخش سوم (آیات 925) به جنگ احزاب و حوادث تکان دهنده‌ی آن و پیرزوی شگفت‌انگیز مسلمانان بر کافران اشاره شده است. 4. در بخش چهارم بحثی مربوط به همسران پیامبر اکرم‌(صلّی الله علیه و آله و سلم) مطرح شده و دستورات مهمی به آنان داده شده است‌. 5. در بخش پنجم داستان "زینب‌" دختر "جحش‌" که روزی همسر پسرخوانده پیامبر اکرم‌"زید" بود و از او جدا شد و به همسری پیامبر اکرم‌درآمد، آمده است‌. 6. در بخش ششم از مسأله حجاب سخن گفته شده و همه زنان مسلمان را به این امر توصیه کرده است‌. 7. در آخرین بخش به مسأله "معاد" اشاره و راه نجات در آن عرصه را توضیح داده است‌.(ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 17، ص 184، دارالکتب الاسلامیه / دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی‌، بهأالدین خرمشاهی‌، ج 2، ص 1246، انتشارات دوستان‌.) eporsesh.com
عنوان سوال:

مفهوم کلی سوره "احزاب‌" چیست‌؟


پاسخ:

سوره احزاب به ترتیب مصحف سی و سومین و به ترتیب نزول نودمین سوره قرآن و مدنی است‌.
این سوره را "احزاب‌" (=دسته‌ها، گروه‌ها) می‌نامند؛ زیرا اشاره به داستان احزاب (مشرکان هم دست‌) و نیز غزوه احزاب (آیات 9 تا 25) است و آن داستان جنگ تاریخی مسلمانان با تمام قبایل و گروه‌های دشمن است که در قرآن احزاب نامیده شده و در تاریخ اسلامی به جنگ خندق نیز معروف است‌.
سوره احزاب یکی از سوره‌های پربار قرآن کریم است که مسائل متنوعی را در زمینه‌های مختلف دین اسلام درخود جای داده است‌.
بحث‌های این سوره در هفت بخش خلاصه می‌شود:
1. در ابتدای سوره‌، پیامبر اکرم‌(صلّی الله علیه و آله و سلم) به اطاعت خداوند و پرهیز از پذیرش تبعیت منافقان و کافران دعوت شده است‌. مخاطب مستقیم این دعوت اگرچه پیامبر گرامی هستند، ولی در واقع همه مسلمانان موظفند این دعوت را اجابت کنند.
2. در بخش دوم به پاره‌ای از خرافه‌های زمان جاهلیت مانند ترک زن و همسر به بهانه ظهار و پسرخواندگی اشاره شده و تأکید شده است که این خرافه‌ها در اسلام پذیرفته نیست‌.
3. در بخش سوم (آیات 925) به جنگ احزاب و حوادث تکان دهنده‌ی آن و پیرزوی شگفت‌انگیز مسلمانان بر کافران اشاره شده است.
4. در بخش چهارم بحثی مربوط به همسران پیامبر اکرم‌(صلّی الله علیه و آله و سلم) مطرح شده و دستورات مهمی به آنان داده شده است‌.
5. در بخش پنجم داستان "زینب‌" دختر "جحش‌" که روزی همسر پسرخوانده پیامبر اکرم‌"زید" بود و از او جدا شد و به همسری پیامبر اکرم‌درآمد، آمده است‌.
6. در بخش ششم از مسأله حجاب سخن گفته شده و همه زنان مسلمان را به این امر توصیه کرده است‌.
7. در آخرین بخش به مسأله "معاد" اشاره و راه نجات در آن عرصه را توضیح داده است‌.(ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 17، ص 184، دارالکتب الاسلامیه / دانشنامه قرآن و قرآن‌پژوهی‌، بهأالدین خرمشاهی‌، ج 2، ص 1246، انتشارات دوستان‌.)
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین