سوره احزاب به ترتیب مصحف سی و سومین و به ترتیب نزول نودمین سوره قرآن و مدنی است. این سوره را "احزاب" (=دستهها، گروهها) مینامند؛ زیرا اشاره به داستان احزاب (مشرکان هم دست) و نیز غزوه احزاب (آیات 9 تا 25) است و آن داستان جنگ تاریخی مسلمانان با تمام قبایل و گروههای دشمن است که در قرآن احزاب نامیده شده و در تاریخ اسلامی به جنگ خندق نیز معروف است. سوره احزاب یکی از سورههای پربار قرآن کریم است که مسائل متنوعی را در زمینههای مختلف دین اسلام درخود جای داده است. بحثهای این سوره در هفت بخش خلاصه میشود: 1. در ابتدای سوره، پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) به اطاعت خداوند و پرهیز از پذیرش تبعیت منافقان و کافران دعوت شده است. مخاطب مستقیم این دعوت اگرچه پیامبر گرامی هستند، ولی در واقع همه مسلمانان موظفند این دعوت را اجابت کنند. 2. در بخش دوم به پارهای از خرافههای زمان جاهلیت مانند ترک زن و همسر به بهانه ظهار و پسرخواندگی اشاره شده و تأکید شده است که این خرافهها در اسلام پذیرفته نیست. 3. در بخش سوم (آیات 925) به جنگ احزاب و حوادث تکان دهندهی آن و پیرزوی شگفتانگیز مسلمانان بر کافران اشاره شده است. 4. در بخش چهارم بحثی مربوط به همسران پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) مطرح شده و دستورات مهمی به آنان داده شده است. 5. در بخش پنجم داستان "زینب" دختر "جحش" که روزی همسر پسرخوانده پیامبر اکرم"زید" بود و از او جدا شد و به همسری پیامبر اکرمدرآمد، آمده است. 6. در بخش ششم از مسأله حجاب سخن گفته شده و همه زنان مسلمان را به این امر توصیه کرده است. 7. در آخرین بخش به مسأله "معاد" اشاره و راه نجات در آن عرصه را توضیح داده است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 17، ص 184، دارالکتب الاسلامیه / دانشنامه قرآن و قرآنپژوهی، بهأالدین خرمشاهی، ج 2، ص 1246، انتشارات دوستان.) eporsesh.com
سوره احزاب به ترتیب مصحف سی و سومین و به ترتیب نزول نودمین سوره قرآن و مدنی است.
این سوره را "احزاب" (=دستهها، گروهها) مینامند؛ زیرا اشاره به داستان احزاب (مشرکان هم دست) و نیز غزوه احزاب (آیات 9 تا 25) است و آن داستان جنگ تاریخی مسلمانان با تمام قبایل و گروههای دشمن است که در قرآن احزاب نامیده شده و در تاریخ اسلامی به جنگ خندق نیز معروف است.
سوره احزاب یکی از سورههای پربار قرآن کریم است که مسائل متنوعی را در زمینههای مختلف دین اسلام درخود جای داده است.
بحثهای این سوره در هفت بخش خلاصه میشود:
1. در ابتدای سوره، پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) به اطاعت خداوند و پرهیز از پذیرش تبعیت منافقان و کافران دعوت شده است. مخاطب مستقیم این دعوت اگرچه پیامبر گرامی هستند، ولی در واقع همه مسلمانان موظفند این دعوت را اجابت کنند.
2. در بخش دوم به پارهای از خرافههای زمان جاهلیت مانند ترک زن و همسر به بهانه ظهار و پسرخواندگی اشاره شده و تأکید شده است که این خرافهها در اسلام پذیرفته نیست.
3. در بخش سوم (آیات 925) به جنگ احزاب و حوادث تکان دهندهی آن و پیرزوی شگفتانگیز مسلمانان بر کافران اشاره شده است.
4. در بخش چهارم بحثی مربوط به همسران پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) مطرح شده و دستورات مهمی به آنان داده شده است.
5. در بخش پنجم داستان "زینب" دختر "جحش" که روزی همسر پسرخوانده پیامبر اکرم"زید" بود و از او جدا شد و به همسری پیامبر اکرمدرآمد، آمده است.
6. در بخش ششم از مسأله حجاب سخن گفته شده و همه زنان مسلمان را به این امر توصیه کرده است.
7. در آخرین بخش به مسأله "معاد" اشاره و راه نجات در آن عرصه را توضیح داده است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 17، ص 184، دارالکتب الاسلامیه / دانشنامه قرآن و قرآنپژوهی، بهأالدین خرمشاهی، ج 2، ص 1246، انتشارات دوستان.)
eporsesh.com
- [سایر] مفهوم کلی سوره "دخان" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "فتح" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "احقاف" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلّی سوره "روم" چیست؟
- [سایر] مفهوم و محتوای سوره "غاشیه" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "رعد" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "شعراء" چیست؟
- [سایر] مفاهیم کلی سوره "ص" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره مرسلات چیست؟
- [سایر] مفهوم محتوای کلی سوره نمل چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحاضه کثیره و متوسطه وقتی که به کلی از خون پاک شد باید غسل کند ولی اگر بداند از وقتی که برای نماز پیش مشغول غسل شده دیگر خون نیامده و به کلی پاک شده لازم نیست دوباره غسل نماید
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول ان سوره سبح اسم ربک الاعلی سوره و در رکعت دوم سوره شمس سوره را بخوانند و افضل از همه ان است که در رکعت اول سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه سوره را بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.