برخی از ویژگیهای سوره "نمل" به شرح زیر است: 1. 93 آیه دارد و مکی است. 2. هدف سوره، بشارت و ترساندن مردم است؛ به همین منظور، خلاصهای از داستانهای حضرت موسی، داوود، سلیمان، صالح و لوط(علیهم السلام) را به عنوان شاهد، درس و عبرت، بیان نموده است. 3. پارهای از اصول معارف، به ویژه یگانگی خدای تعالی در ربوبیت و معاد، بیان شده است. 4. یکی از امتیازهای این سوره، بیان بخش مهمی از داستان حضرت سلیمان(علیه السلام)، ملکه "سبا"، و چگونگی ایمان آوردن او به توحید، و سخن گفتن پرندگانی، همچون هدهد، و حشراتی هم چون مورچه، باآن حضرت است؛ به همین خاطر، اسم این سوره، "نمل"(مورچه)، نامیده شده است. 5. پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) میفرماید: "هر کس سوره طس سلیمان (سوره نمل) را بخواند، خداوند به تعداد کسانی که سلیمان را تصدیق و یا تکذیب کردند، و همچنین هود و شعیب و صالح و ابراهیم را، ده حسنه به او میدهد، و به هنگام رستاخیز که از قبرش بیرون میآید، ندای "لا اله الا اللّه" سر میدهد."(مجمع البیان، طبرسی;، ج 5، ص 994، منشورات دارمکتبه الحیاه / ر.ک: تفسیر المیزان، علامه طباطبایی(ره)، ج 15، ص 521، بنیاد علمی و فرهنگی علامه / تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 15، ص 389393، دارالکتب الاسلامیه.) eporsesh.com
برخی از ویژگیهای سوره "نمل" به شرح زیر است:
1. 93 آیه دارد و مکی است.
2. هدف سوره، بشارت و ترساندن مردم است؛ به همین منظور، خلاصهای از داستانهای حضرت موسی، داوود، سلیمان، صالح و لوط(علیهم السلام) را به عنوان شاهد، درس و عبرت، بیان نموده است.
3. پارهای از اصول معارف، به ویژه یگانگی خدای تعالی در ربوبیت و معاد، بیان شده است.
4. یکی از امتیازهای این سوره، بیان بخش مهمی از داستان حضرت سلیمان(علیه السلام)، ملکه "سبا"، و چگونگی ایمان آوردن او به توحید، و سخن گفتن پرندگانی، همچون هدهد، و حشراتی هم چون مورچه، باآن حضرت است؛ به همین خاطر، اسم این سوره، "نمل"(مورچه)، نامیده شده است.
5. پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) میفرماید: "هر کس سوره طس سلیمان (سوره نمل) را بخواند، خداوند به تعداد کسانی که سلیمان را تصدیق و یا تکذیب کردند، و همچنین هود و شعیب و صالح و ابراهیم را، ده حسنه به او میدهد، و به هنگام رستاخیز که از قبرش بیرون میآید، ندای "لا اله الا اللّه" سر میدهد."(مجمع البیان، طبرسی;، ج 5، ص 994، منشورات دارمکتبه الحیاه / ر.ک: تفسیر المیزان، علامه طباطبایی(ره)، ج 15، ص 521، بنیاد علمی و فرهنگی علامه / تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 15، ص 389393، دارالکتب الاسلامیه.)
eporsesh.com
- [سایر] فرق بین اعمال "خیر"، "حسنه" و "صالح" را لطفاً به طور مبسوط بیان نمایید.
- [آیت الله بروجردی] آیا بدن و سؤر حیوان موطوئه پاک است یا نجس؟
- [سایر] سور معوذتین کدام سوره ها هستند؟
- [سایر] چه زمانی اگر الف و لام بر سر کلمهای بیاید به معنای "برای" است؛ زیرا بیشتر کلمات عربی با "ال" شروع میشوند؛ مانند: "الناس"، "الخناس" و... .
- [سایر] چرا کلمه "ملک"، در سوره حمد "مَالِک"، و در سورة ناس "مَلِک" تلفّظ میشود؟ کدام درستتر است چرا؟
- [سایر] چرا در برخی از قرآنها سوره "رعد" را "مکیّ" و در برخی "مدنی" دانسته اند؟
- [سایر] چرا واژة "مِن" بعضی اوقات به معنای "هیچ" و بعضی اوقات به معنای "از" آمده است؟
- [سایر] اسما و صفاتی که مفهوم مقایسه ای دارند مانند"احکم الحاکمین" یا "ارحم الراحمین" یا "خیرالغافرین" چه مفهومی را می رسانند؟
- [سایر] معنای "کورت" و "انکدرت" ستارگان در سوره مبارکه تکویر چیست؟
- [سایر] "سوءظن" و "حسن ظن" را با کمک آیات و روایات توضیح دهید؟
- [آیت الله خوئی] مکروه است انسان در تمام نمازهای یک شبانه روز سور" قل هو الله احد" را نخواند.
- [امام خمینی] اگر در نماز، غیر سور? قل هو اللّ?ه احد و قل یا ایها الکافرون سور? دیگری بخواند، تا به نصف نرسیده میتواند رها کند و سوره دیگر بخواند.
- [امام خمینی] مکروه است انسان در تمام نمازهای یک شبانهروز سور? قل هو اللّ?ه احد را نخواند.
- [امام خمینی] خواندن سور? قل هو اللّ?ه احد به یک نفس مکروه است.
- [امام خمینی] در نماز جمعه و در نماز ظهر روز جمعه مستحب است در رکعت اول بعد از حمد، سوره جمعه و در رکعت دوم بعد از حمد، سور? منافقین بخواند و اگر مشغول یکی از اینها شود، بنابر احتیاط واجب نمیتواند آن را رها کند و سور? دیگر بخواند.
- [امام خمینی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب یومیه، انسان باید اول حمد و بعد از آن یک سور? تمام بخواند.
- [امام خمینی] زن میتواند حمد و سور? نماز صبح و مغرب و عشا را بلند یا آهسته بخواند، ولی اگر نامحرم صدایش را بشنود بنابر احتیاط واجب باید آهسته بخواند.
- [امام خمینی] مستحب است در تمام نمازها در رکعت اول، سوره انا انزلناه و در رکعت دوم، سور? قل هو اللّ?ه احد را بخواند.
- [امام خمینی] اگر در نماز جمعه یا نماز ظهر روز جمعه عمداً سوره قل هو اللّ?ه احد یا سور? قل یا ایها الکافرون بخواند، اگرچه به نصف نرسیده باشد بنابر احتیاط واجب نمیتواند رها کند و سور? جمعه و منافقین را بخواند.
- [امام خمینی] سورهای را که در رکعت اول خوانده مکروه است در رکعت دوم بخواند ولی اگر سور? قل هو اللّ?ه احد را در هر دو رکعت بخواند مکروه نیست.