تمام آیات این سوره جز چند آیه که در آخر آن آمده است درباره سرگذشت جالب و شیرین و عبرتانگیز پیامبر خدا، حضرت یوسفاست؛ و به همین دلیل، این سوره به نام سوره "یوسف" نامیده شده است. و نیز به همین جهت است که از مجموع 27 بار آوردن نام یوسف در قرآن، 25 مرتبه آن در این سوره آمده است و فقط دو مورد آن در سورههای دیگر (غافر، 34؛ انعام، 84) میباشد. محتوای این سوره بر خلاف سورههای دیگر قرآن، به هم پیوسته و بیان فرازهای مختلف یک داستان است که در بیش از ده بخش، با عباراتی فوق العاده گویا، جذّاب، فشرده، عمیق و مهیّج به تصویر کشیده شده است. داستان پردازانی که این حکایت را نقل میکنند، نتوانستهاند اهداف قرآن را در این داستان دنبال کنند، ولی آشنایان با کلام الهی دریافتهاند که همه چیزش الگو و اسوه است در لابه لای این داستان، عالیترین درسهای عفّت، خویشتن داری، تقوا، ایمان و تسلط بر نفس را، منعکس ساخته است، به طوری که هر تلاوت کنندهای هر چند بارها آن را خوانده باشد (باز هنگام خواندنش بیاختیار، تحت تأثیر جذبههای نیرومندش قرار میگیرد؛ به همین جهت است که قرآن، لقب زیبای "احسن القصص" (بهترین داستان ها) را برایش انتخاب کرده است و در آن برای اولواالالباب (صاحبان مغز و اندیشه) عبرت ها بیان کرده است. دقت در آیات مبارک این سوره، این واقعیت را برای انسان روشنتر میسازد که قرآن، در تمام ابعادش معجزه است، چرا که قهرمانهایی را که در داستان ها معرفی میکند؛ قهرمانهایی واقعی نه پنداری و خیالی هستند که هر کدام در نوع خود بینظیرند؛ مانند ابراهیم، قهرمان بت شکن، با آن روح بلند و سازشناپذیر در برابر طاغوتیان. نوح، قهرمان صبر و استقامت و پای مردی و دل سوز در آن عمر طولانی و پر برکت، موسی، قهرمان بزرگ در تربیت جمعیت لجوج در برابر طاغوت عصیانگر. و اینک یوسف، قهرمان پاکی و پارسایی و تقوا، در برابر یک زن زیبای هوس باز و حیلهگر. قرآن کریم برای به تصویر کشیدن پاکی و پارسایی یوسف، در حساسترین لحظه ها در متن تمام قضایا وارد میشود؛ امّا در همه جای بیان صحنهها، آیات الهی را اشعه نیرومندی از تقوا و پاکی احاطه کرده است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 9، ص 292، نشر دارالکتب الاسلامیه.) eporsesh.com
تمام آیات این سوره جز چند آیه که در آخر آن آمده است درباره سرگذشت جالب و شیرین و عبرتانگیز پیامبر خدا، حضرت یوسفاست؛ و به همین دلیل، این سوره به نام سوره "یوسف" نامیده شده است. و نیز به همین جهت است که از مجموع 27 بار آوردن نام یوسف در قرآن، 25 مرتبه آن در این سوره آمده است و فقط دو مورد آن در سورههای دیگر (غافر، 34؛ انعام، 84) میباشد. محتوای این سوره بر خلاف سورههای دیگر قرآن، به هم پیوسته و بیان فرازهای مختلف یک داستان است که در بیش از ده بخش، با عباراتی فوق العاده گویا، جذّاب، فشرده، عمیق و مهیّج به تصویر کشیده شده است. داستان پردازانی که این حکایت را نقل میکنند، نتوانستهاند اهداف قرآن را در این داستان دنبال کنند، ولی آشنایان با کلام الهی دریافتهاند که همه چیزش الگو و اسوه است در لابه لای این داستان، عالیترین درسهای عفّت، خویشتن داری، تقوا، ایمان و تسلط بر نفس را، منعکس ساخته است، به طوری که هر تلاوت کنندهای هر چند بارها آن را خوانده باشد (باز هنگام خواندنش بیاختیار، تحت تأثیر جذبههای نیرومندش قرار میگیرد؛ به همین جهت است که قرآن، لقب زیبای "احسن القصص" (بهترین داستان ها) را برایش انتخاب کرده است و در آن برای اولواالالباب (صاحبان مغز و اندیشه) عبرت ها بیان کرده است. دقت در آیات مبارک این سوره، این واقعیت را برای انسان روشنتر میسازد که قرآن، در تمام ابعادش معجزه است، چرا که قهرمانهایی را که در داستان ها معرفی میکند؛ قهرمانهایی واقعی نه پنداری و خیالی هستند که هر کدام در نوع خود بینظیرند؛ مانند ابراهیم، قهرمان بت شکن، با آن روح بلند و سازشناپذیر در برابر طاغوتیان. نوح، قهرمان صبر و استقامت و پای مردی و دل سوز در آن عمر طولانی و پر برکت، موسی، قهرمان بزرگ در تربیت جمعیت لجوج در برابر طاغوت عصیانگر. و اینک یوسف، قهرمان پاکی و پارسایی و تقوا، در برابر یک زن زیبای هوس باز و حیلهگر.
قرآن کریم برای به تصویر کشیدن پاکی و پارسایی یوسف، در حساسترین لحظه ها در متن تمام قضایا وارد میشود؛ امّا در همه جای بیان صحنهها، آیات الهی را اشعه نیرومندی از تقوا و پاکی احاطه کرده است.(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 9، ص 292، نشر دارالکتب الاسلامیه.)
eporsesh.com
- [سایر] محتوای کلی سوره "رعد" چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره "شعراء" چیست؟
- [سایر] لطفاً محتوای کلی سوره "اعراف" را توضیح دهید.
- [سایر] محتوای سوره "الرحمن" چیست؟
- [سایر] محتوای سوره "یس" چیست؟
- [سایر] مفهوم و محتوای سوره "غاشیه" چیست؟
- [سایر] محتوای سوره "الممتحنه" را بیان کنید؟
- [سایر] مفهوم محتوای کلی سوره نمل چیست؟
- [سایر] محتوای کلی سوره آل عمران چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "دخان" چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحاضه کثیره و متوسطه وقتی که به کلی از خون پاک شد باید غسل کند ولی اگر بداند از وقتی که برای نماز پیش مشغول غسل شده دیگر خون نیامده و به کلی پاک شده لازم نیست دوباره غسل نماید
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره (شمس) (سوره 91) و در رکعت دوم سوره (غاشیه) (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اوّل سوره (أعلی) (سوره 87) و در رکعت دوم سوره (شمس) را بخوانند.
- [امام خمینی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره"شمس" سوره و در رکعت دوم سوره "کاشیه" سوره را بخوانند، یا در رکعت اول سوره "سبح اسم" سوره و در رکعت دوم سوره "شمس" را بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول ان سوره سبح اسم ربک الاعلی سوره و در رکعت دوم سوره شمس سوره را بخوانند و افضل از همه ان است که در رکعت اول سوره شمس و در رکعت دوم سوره غاشیه سوره را بخوانند