محتوای کلی سوره "رعد" چیست‌؟
سوره رعد دارای 43 آیه و در مکه بر پیامبر اکرم‌(صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است‌. سوره رعد، پس از اشاره به حقانیت و عظمت قرآن‌، به بیان آیات توحید و اسرار آفرینش که نشانه‌های ذات پاک خداوند متعال‌، هستند می‌پردازد. گاهی از برافراشتن آسمان‌های بی‌ستون‌، سخن می‌گوید و زمانی از تسخیر خورشید و ماه به فرمان خدا، زمانی از گسترش زمین و آفرینش کوه ها و نهرها و درختان و میوه ها و زمانی از پرده‌های آرام بخش شب که روز را می‌پوشاند. این سوره شریف در قسمتی دیگر از آیاتش دست مردم را می‌گیرد و به میان باغ‌های انگور و نخلستان و لابلای زراعت‌ها می‌برد و شگفتی‌های آن‌ها را بر می‌شمرد. سپس در فراز دیگر به بحث معاد و زندگی نوین انسان و دادگاه عدل پروردگار می‌پردازد و این "مجموعه معرفی مبدأ و معاد" را با بیان مسئولیت‌های مردم و وظائف شان و این که هرگونه تغییر و دگرگونی در سرنوشت آن‌ها، باید از ناحیه خود آنان شروع شود تکمیل می‌کند. باز به مسأله توحید باز می‌گردد، و از تسبیح رعد و وحشت آدمیان از برق و صاعقه‌، بحث می‌کند، و زمانی از سجده آسمانیان و زمینی ها در برابر عظمت پروردگار سخن به میان می‌آورد. سپس برای آن که چشم و گوش ها را بگشاید و اندیشه‌ها را بیدار کند، و بی‌خاصیت بودن بت‌های ساخته و پرداخته دست بشر را روشن سازد، آن‌ها را به اندیشه و تفکر دعوت می‌کند و برای شناخت حق و باطل‌، مثال می‌زند، مثال‌هایی زنده و محسوس‌، که برای همه قابل درک است‌. به دنبال این بحث ها مردم را به وفای به عهد وصله رحم و صبر و استقامت و انفاق در پنهان و آشکار و ترک انتقام جویی باز تأکید می‌کند که آرامش و اطمینان در سایه ایمان به خدا حاصل می‌شود سپس سرگذشت دردناک اقوام یاغی و سرکش گذشته و آن‌ها که حق را پوشانده و یا مردم را از حق بازداشتند، متذکر می‌شود و با تهدید کردن کفار با تعبیراتی تکان دهنده سوره را پایان می‌بخشد. بنابراین‌، سوره رعد، از عقاید و ایمان‌، شروع می‌شود و به اعمال و برنامه‌های انسان سازی پایان می‌یابد.( ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 10، ص 105 106أ دارالکتب الاسلامیه‌، تهران‌.) eporsesh.com
عنوان سوال:

محتوای کلی سوره "رعد" چیست‌؟


پاسخ:

سوره رعد دارای 43 آیه و در مکه بر پیامبر اکرم‌(صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است‌.
سوره رعد، پس از اشاره به حقانیت و عظمت قرآن‌، به بیان آیات توحید و اسرار آفرینش که نشانه‌های ذات پاک خداوند متعال‌، هستند می‌پردازد. گاهی از برافراشتن آسمان‌های بی‌ستون‌، سخن می‌گوید و زمانی از تسخیر خورشید و ماه به فرمان خدا، زمانی از گسترش زمین و آفرینش کوه ها و نهرها و درختان و میوه ها و زمانی از پرده‌های آرام بخش شب که روز را می‌پوشاند.
این سوره شریف در قسمتی دیگر از آیاتش دست مردم را می‌گیرد و به میان باغ‌های انگور و نخلستان و لابلای زراعت‌ها می‌برد و شگفتی‌های آن‌ها را بر می‌شمرد.
سپس در فراز دیگر به بحث معاد و زندگی نوین انسان و دادگاه عدل پروردگار می‌پردازد و این "مجموعه معرفی مبدأ و معاد" را با بیان مسئولیت‌های مردم و وظائف شان و این که هرگونه تغییر و دگرگونی در سرنوشت آن‌ها، باید از ناحیه خود آنان شروع شود تکمیل می‌کند.
باز به مسأله توحید باز می‌گردد، و از تسبیح رعد و وحشت آدمیان از برق و صاعقه‌، بحث می‌کند، و زمانی از سجده آسمانیان و زمینی ها در برابر عظمت پروردگار سخن به میان می‌آورد. سپس برای آن که چشم و گوش ها را بگشاید و اندیشه‌ها را بیدار کند، و بی‌خاصیت بودن بت‌های ساخته و پرداخته دست بشر را روشن سازد، آن‌ها را به اندیشه و تفکر دعوت می‌کند و برای شناخت حق و باطل‌، مثال می‌زند، مثال‌هایی زنده و محسوس‌، که برای همه قابل درک است‌. به دنبال این بحث ها مردم را به وفای به عهد وصله رحم و صبر و استقامت و انفاق در پنهان و آشکار و ترک انتقام جویی باز تأکید می‌کند که آرامش و اطمینان در سایه ایمان به خدا حاصل می‌شود سپس سرگذشت دردناک اقوام یاغی و سرکش گذشته و آن‌ها که حق را پوشانده و یا مردم را از حق بازداشتند، متذکر می‌شود و با تهدید کردن کفار با تعبیراتی تکان دهنده سوره را پایان می‌بخشد. بنابراین‌، سوره رعد، از عقاید و ایمان‌، شروع می‌شود و به اعمال و برنامه‌های انسان سازی پایان می‌یابد.( ر.ک‌: تفسیر نمونه‌، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران‌، ج 10، ص 105 106أ دارالکتب الاسلامیه‌، تهران‌.)
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین