سوره رعد دارای 43 آیه و در مکه بر پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است. سوره رعد، پس از اشاره به حقانیت و عظمت قرآن، به بیان آیات توحید و اسرار آفرینش که نشانههای ذات پاک خداوند متعال، هستند میپردازد. گاهی از برافراشتن آسمانهای بیستون، سخن میگوید و زمانی از تسخیر خورشید و ماه به فرمان خدا، زمانی از گسترش زمین و آفرینش کوه ها و نهرها و درختان و میوه ها و زمانی از پردههای آرام بخش شب که روز را میپوشاند. این سوره شریف در قسمتی دیگر از آیاتش دست مردم را میگیرد و به میان باغهای انگور و نخلستان و لابلای زراعتها میبرد و شگفتیهای آنها را بر میشمرد. سپس در فراز دیگر به بحث معاد و زندگی نوین انسان و دادگاه عدل پروردگار میپردازد و این "مجموعه معرفی مبدأ و معاد" را با بیان مسئولیتهای مردم و وظائف شان و این که هرگونه تغییر و دگرگونی در سرنوشت آنها، باید از ناحیه خود آنان شروع شود تکمیل میکند. باز به مسأله توحید باز میگردد، و از تسبیح رعد و وحشت آدمیان از برق و صاعقه، بحث میکند، و زمانی از سجده آسمانیان و زمینی ها در برابر عظمت پروردگار سخن به میان میآورد. سپس برای آن که چشم و گوش ها را بگشاید و اندیشهها را بیدار کند، و بیخاصیت بودن بتهای ساخته و پرداخته دست بشر را روشن سازد، آنها را به اندیشه و تفکر دعوت میکند و برای شناخت حق و باطل، مثال میزند، مثالهایی زنده و محسوس، که برای همه قابل درک است. به دنبال این بحث ها مردم را به وفای به عهد وصله رحم و صبر و استقامت و انفاق در پنهان و آشکار و ترک انتقام جویی باز تأکید میکند که آرامش و اطمینان در سایه ایمان به خدا حاصل میشود سپس سرگذشت دردناک اقوام یاغی و سرکش گذشته و آنها که حق را پوشانده و یا مردم را از حق بازداشتند، متذکر میشود و با تهدید کردن کفار با تعبیراتی تکان دهنده سوره را پایان میبخشد. بنابراین، سوره رعد، از عقاید و ایمان، شروع میشود و به اعمال و برنامههای انسان سازی پایان مییابد.( ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 10، ص 105 106أ دارالکتب الاسلامیه، تهران.) eporsesh.com
سوره رعد دارای 43 آیه و در مکه بر پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شده است.
سوره رعد، پس از اشاره به حقانیت و عظمت قرآن، به بیان آیات توحید و اسرار آفرینش که نشانههای ذات پاک خداوند متعال، هستند میپردازد. گاهی از برافراشتن آسمانهای بیستون، سخن میگوید و زمانی از تسخیر خورشید و ماه به فرمان خدا، زمانی از گسترش زمین و آفرینش کوه ها و نهرها و درختان و میوه ها و زمانی از پردههای آرام بخش شب که روز را میپوشاند.
این سوره شریف در قسمتی دیگر از آیاتش دست مردم را میگیرد و به میان باغهای انگور و نخلستان و لابلای زراعتها میبرد و شگفتیهای آنها را بر میشمرد.
سپس در فراز دیگر به بحث معاد و زندگی نوین انسان و دادگاه عدل پروردگار میپردازد و این "مجموعه معرفی مبدأ و معاد" را با بیان مسئولیتهای مردم و وظائف شان و این که هرگونه تغییر و دگرگونی در سرنوشت آنها، باید از ناحیه خود آنان شروع شود تکمیل میکند.
باز به مسأله توحید باز میگردد، و از تسبیح رعد و وحشت آدمیان از برق و صاعقه، بحث میکند، و زمانی از سجده آسمانیان و زمینی ها در برابر عظمت پروردگار سخن به میان میآورد. سپس برای آن که چشم و گوش ها را بگشاید و اندیشهها را بیدار کند، و بیخاصیت بودن بتهای ساخته و پرداخته دست بشر را روشن سازد، آنها را به اندیشه و تفکر دعوت میکند و برای شناخت حق و باطل، مثال میزند، مثالهایی زنده و محسوس، که برای همه قابل درک است. به دنبال این بحث ها مردم را به وفای به عهد وصله رحم و صبر و استقامت و انفاق در پنهان و آشکار و ترک انتقام جویی باز تأکید میکند که آرامش و اطمینان در سایه ایمان به خدا حاصل میشود سپس سرگذشت دردناک اقوام یاغی و سرکش گذشته و آنها که حق را پوشانده و یا مردم را از حق بازداشتند، متذکر میشود و با تهدید کردن کفار با تعبیراتی تکان دهنده سوره را پایان میبخشد. بنابراین، سوره رعد، از عقاید و ایمان، شروع میشود و به اعمال و برنامههای انسان سازی پایان مییابد.( ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 10، ص 105 106أ دارالکتب الاسلامیه، تهران.)
eporsesh.com
- [سایر] محتوای کلی سوره "شعراء" چیست؟
- [سایر] محتوای سوره "الرحمن" چیست؟
- [سایر] مفهوم و محتوای سوره "غاشیه" چیست؟
- [سایر] مفهوم محتوای کلی سوره نمل چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "دخان" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "فتح" چیست؟
- [سایر] مفهوم کلی سوره "احزاب" چیست؟
- [سایر] لطفاً محتوای کلی سوره "یوسف" را توضیح دهید.
- [سایر] لطفاً محتوای کلی سوره "اعراف" را توضیح دهید.
- [سایر] مفهوم کلی سوره "احقاف" چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق می افتد ، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است .
- [آیت الله سبحانی] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق می افتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق می افتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتّفاق می افتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است.
- [آیت الله بهجت] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق میافتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند اداست.
- [آیت الله مظاهری] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتّفاق میافتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند اداست.
- [امام خمینی] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتفاق می افتد، انسان باید فورا نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است.
- [آیت الله بروجردی] موقعی که زلزله و رعد و برق و مانند اینها اتّفاق میافتد، انسان باید فوراً نماز آیات را بخواند و اگر نخواند معصیت کرده و تا آخر عمر بر او واجب است و هر وقت بخواند ادا است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله شبیری زنجانی] حائض و نفساء، نمیتوانند نماز آیات بخوانند و اگر در حال حیض یا نفاس زن، خورشید یا ماه بگیرد، پس اگر هنگام کسوف یا خسوف خبردار شده است، بنا بر احتیاط واجب، باید قضا نماید و اگر خبردار نشد و کسوف یا خسوف کلی بود، بنا بر احتیاط واجب، قضا دارد والّا قضا واجب نیست. و اگر در حال حیض یا نفاس، زلزله یا رعد و برق و مانند اینها اتفاق بیفتد، بنا بر احتیاط واجب، باید بعد از پاک شدن، نماز آیات را بخواند. دستور نماز آیات