در قرآن کریم، برای جهنّم و آتش و عذاب در آن، نامها و تعبیرهای گوناگونی به کار رفته است که هر یک از آنها به نوعی حکایت از فرجام بد دوزخیان دارد. یکی از نامهای جهنّم، "مرصاد" است که به معنی جایگاهی است که در آن کمین میکنند و انتظار میکشند". مفسرین در حکمت این نامگذاری وجوهی را بیان داشتهاند، از جمله این که: در جهنّم، فرشتگان عذاب الهی در کمین طغیانگران میباشند; زیرا طبق آیة 71 سوره مریم، که خداوند میفرماید: "وَ إِن مِّنکُمْ إِلآ وَارِدُهَا کَانَ عَلَیَ رَبِّکَ حَتْمًا مَّقْضِیًّا" و همه شما ]بدون استثنأ[ وارد جهنّم میشوید; این امری است حتمی و قطعی بر پروردگارت." همة انسانها، اعم از نیکوکار و بدکردار، از کنار یا بالای دوزخ عبور میکنند و در این گذرگاه عمومی و همگانی، فرشتگان عذاب در کمینند تا دوزخیان را بربایند و در جهنّم بکشانند. وجه دیگر این که، خود دوزخ در کمین آنها قرار دارد و هر کدام از طغیانگران به آن نزدیک شوند، آنها را به سوی خود میکشاند و در کام خود فرو میبرد. وجه دیگری را که میتوان گفت این است که تعبیر کمینگاه برای جهنّم، تعبیری است کنائی که کنایه از غفلت و عدم توجه جهنمیان، نسبت به عواقب کارشان بوده و از جهتی نیز حکایت از مراقبت و تحتنظر بودن آنان دارد که همین امر، موجب گرفتاری آنها میشود. به هر جهت جهنّم به خاطر شدّت غضب و خشمش نسبت به دشمنان خداوند متعال، در انتظار و کمین آنان است و در واقع خود خداوند متعال، مترصّد و منتظر حقیقی برای عذاب کفّار است; میفرماید: "إِنَّ رَبَّکَ لَبِالْمِرْصَادِ ;(فجر،14) به یقین، پروردگار تو در کمینگاه ]ستمگران[ است."(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 26، ص 39، دارالکتب الاسلامیة / ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی;، ترجمه سید محمدباقر موسوی همدانی، ج 20، ص 429، بنیاد علمی و فکری علامه طباطبایی.) eporsesh.com
در قرآن کریم، برای جهنّم و آتش و عذاب در آن، نامها و تعبیرهای گوناگونی به کار رفته است که هر یک از آنها به نوعی حکایت از فرجام بد دوزخیان دارد. یکی از نامهای جهنّم، "مرصاد" است که به معنی جایگاهی است که در آن کمین میکنند و انتظار میکشند". مفسرین در حکمت این نامگذاری وجوهی را بیان داشتهاند، از جمله این که: در جهنّم، فرشتگان عذاب الهی در کمین طغیانگران میباشند; زیرا طبق آیة 71 سوره مریم، که خداوند میفرماید: "وَ إِن مِّنکُمْ إِلآ وَارِدُهَا کَانَ عَلَیَ رَبِّکَ حَتْمًا مَّقْضِیًّا" و همه شما ]بدون استثنأ[ وارد جهنّم میشوید; این امری است حتمی و قطعی بر پروردگارت." همة انسانها، اعم از نیکوکار و بدکردار، از کنار یا بالای دوزخ عبور میکنند و در این گذرگاه عمومی و همگانی، فرشتگان عذاب در کمینند تا دوزخیان را بربایند و در جهنّم بکشانند.
وجه دیگر این که، خود دوزخ در کمین آنها قرار دارد و هر کدام از طغیانگران به آن نزدیک شوند، آنها را به سوی خود میکشاند و در کام خود فرو میبرد.
وجه دیگری را که میتوان گفت این است که تعبیر کمینگاه برای جهنّم، تعبیری است کنائی که کنایه از غفلت و عدم توجه جهنمیان، نسبت به عواقب کارشان بوده و از جهتی نیز حکایت از مراقبت و تحتنظر بودن آنان دارد که همین امر، موجب گرفتاری آنها میشود.
به هر جهت جهنّم به خاطر شدّت غضب و خشمش نسبت به دشمنان خداوند متعال، در انتظار و کمین آنان است و در واقع خود خداوند متعال، مترصّد و منتظر حقیقی برای عذاب کفّار است; میفرماید: "إِنَّ رَبَّکَ لَبِالْمِرْصَادِ ;(فجر،14) به یقین، پروردگار تو در کمینگاه ]ستمگران[ است."(ر.ک: تفسیر نمونه، آیت اللّه مکارم شیرازی و دیگران، ج 26، ص 39، دارالکتب الاسلامیة / ترجمه تفسیر المیزان، علامه طباطبایی;، ترجمه سید محمدباقر موسوی همدانی، ج 20، ص 429، بنیاد علمی و فکری علامه طباطبایی.)
eporsesh.com
- [سایر] سلام؛ آیه 40 سوره مبارکه نبأ به کدام یک از نامهای قیامت اشاره دارد؟
- [سایر] آیه 40 سوره مبارکه نبأ به کدام یک از نامهای قیامت اشاره دارد؟
- [سایر] منظور از سوره "نبأ" چیست و محتویات آن را توضیح دهید؟
- [سایر] معنای "کورت" و "انکدرت" ستارگان در سوره مبارکه تکویر چیست؟
- [سایر] با فضیلتترین آیه، در سوره "یس" کدام است؟
- [سایر] آیه ی هجده سوره مبارکه حجر را که می فرماید: "اگر برای استراق سمع به آسمان نزدیک شود شهاب مبین او را تعقیب می کند" تبیین نمایید.
- [سایر] مسیح به سوی الله برخاسته است:(سوره 4 آیه 158)، در کنار او قرار گرفته است:(سوره 3 آیه 45). اما با توجه به اینکه میلیونها مسیحی خدا را میپرستند، قرآن میفرماید؛ تمام آنهایی که در کنار الله کسی را میپرستند به اضافه کسی که مورد پرستش قرار میگیرد، در جهنم خواهد سوخت:(سوره 21 آیه 98). آیا مسیح در جهنم خواهد سوخت؟
- [سایر] سوره "فجر" چه زمانی بر پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) نازل شد؟ موضوع این سوره مبارکه چیست؟
- [سایر] سوره "یس" به چه دلیل نازل شده و چرا این گونه نامگذاری شده است؟
- [سایر] چرا در سوره کافرون "لا" قبل از ضمیر آمده، و قبل از فعل نیامده است؟ این "لا" کدام یک از انواع "لا" است؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شایسته است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است برای راحتشدن محتضر بر بالین او سورة مبارکه" یس" و" الصافات" و" احزاب" و" آیة الکرسی" و آیة پنجاه و چهارم از سورة اعراف و سه آیة آخر سوره بقره را، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.