یکی از مطالبی که در زبان گفتاری و نوشتاری مطرح است آن است که: چنین نیست که همة آنچه تلفظ میشود، نوشته هم بشود، بلکه تنها بخشی از آن چه تلفظ میشود و در کتاب و خط بسته به درجة تکامل و پختگی آن خط آشکار میشود، حتی در خطوط امروزی که از پیشرفت قابل ملاحظهای برخوردار شدهاند، این نقص و یا خصیصه به چشم میخورد که یکی از نشانههای آن هم، اختلاف عمیق تلفظها، در بسیاری از کلمات است. خطّی که قرآن به آن نوشته میشد; خط "سریانی" و "نبطی" بود که خط "کوفی" و "نسخ" از آن دو منشعب شده بودند و علایمی، مانند نقطه و خط در آنها وجود نداشت، ولی عرب با ذوق فطری خود و با اتّکا به حافظة قوی، و با کمک گوش کردن، آیات قرآن را گرچه نه اعراب داشتند و نه نقطه به طور صحیح قرائت مینمود. یکی از علتهایی که عرب بعدها اقدام به نقطهگذاری و اعراب گذاری قرآن نمود، گرایش مردم غیر عرب دنیا به اسلام بود که قرائت قرآن، بدون نقطه و اعراب برای آنان میسّر نبود; به همین سبب، برای ایجاد توانایی و تسهیل در قرائت قرآن، به وسیلة آنان به اعراب و نقطهگذاری اقدام شد. غرض آن که، برای شخص آشنا به یک زبان، گاهی خواندن خطّ ابتدایی و غیر متکامل، آسان است، گرچه برای غیر آشنایان به آن زبان، حیرتانگیز است; به همین جهت، خواندن قرآن، بدون نقطه و اعراب، آن هم از کتابی که در فصاحت و بلاغت نظیر ندارد، به وسیلة عرب خالص، به سادگی امکانپذیر است، هر چند برای ما که آشنا به آن زبان نیستیم، مشکل به نظر میرسد; پس قرآن، زمانی هم که نقطهگذاری نشده بود، به صورتی که ما امروز قرائت میکنیم قرائت میشده است.( درسنامة علوم قرآنی، حسین جوان آراسته، ص 214، نشر دفتر تبلیغات اسلامی. ) eporsesh.com
زمانی که قرآن کریم، نقطه گذاری نشده بود، چگونه قرائت میشد؟
یکی از مطالبی که در زبان گفتاری و نوشتاری مطرح است آن است که: چنین نیست که همة آنچه تلفظ میشود، نوشته هم بشود، بلکه تنها بخشی از آن چه تلفظ میشود و در کتاب و خط بسته به درجة تکامل و پختگی آن خط آشکار میشود، حتی در خطوط امروزی که از پیشرفت قابل ملاحظهای برخوردار شدهاند، این نقص و یا خصیصه به چشم میخورد که یکی از نشانههای آن هم، اختلاف عمیق تلفظها، در بسیاری از کلمات است. خطّی که قرآن به آن نوشته میشد; خط "سریانی" و "نبطی" بود که خط "کوفی" و "نسخ" از آن دو منشعب شده بودند و علایمی، مانند نقطه و خط در آنها وجود نداشت، ولی عرب با ذوق فطری خود و با اتّکا به حافظة قوی، و با کمک گوش کردن، آیات قرآن را گرچه نه اعراب داشتند و نه نقطه به طور صحیح قرائت مینمود. یکی از علتهایی که عرب بعدها اقدام به نقطهگذاری و اعراب گذاری قرآن نمود، گرایش مردم غیر عرب دنیا به اسلام بود که قرائت قرآن،
بدون نقطه و اعراب برای آنان میسّر نبود; به همین سبب، برای ایجاد توانایی و تسهیل در قرائت قرآن، به وسیلة آنان به اعراب و نقطهگذاری اقدام شد. غرض آن که، برای شخص آشنا به یک زبان، گاهی خواندن خطّ ابتدایی و غیر متکامل، آسان است، گرچه برای غیر آشنایان به آن زبان، حیرتانگیز است; به همین جهت، خواندن قرآن، بدون نقطه و اعراب، آن هم از کتابی که در فصاحت و بلاغت نظیر ندارد، به وسیلة عرب خالص، به سادگی امکانپذیر است، هر چند برای ما که آشنا به آن زبان نیستیم، مشکل به نظر میرسد; پس قرآن، زمانی هم که نقطهگذاری نشده بود، به صورتی که ما امروز قرائت میکنیم قرائت میشده است.( درسنامة علوم قرآنی، حسین جوان آراسته، ص 214، نشر دفتر تبلیغات اسلامی. )
eporsesh.com
- [سایر] آیا در قرآن کریم، آیه و یا آیههایی هست که هنوز تفسیر و یا تأویلش معلوم نشده باشد؟
- [سایر] چرا مشرکان، در زمان نزول قرآن کریم، قصد داشتند تغییراتی در آیات آن به وجود آورند؟
- [سایر] دین جامع و کامل از نظر قرآن کریم، دارای چه ویژگیهایی است؟
- [سایر] لطفاً اسامی قرآن کریم، معنای لغوی و اصطلاحی آنها را همراه با آدرس بیان کنید.
- [سایر] آیا دیدن سرنوشت و فال آینده خود، به وسیله قرآن کریم، امکانپذیر است؟
- [سایر] آیا در قصههای قرآن کریم، آمدن یا نیامدن نام اشخاص و اقوام، تأثیری دارد؟
- [سایر] از نظر قرآن کریم، اهداف وارد آمدن سختیها و مصائب به انسان (مومنان) چیست؟
- [سایر] بزرگترین آیهی قرآن کریم، که در مورد احترام به والدین میباشد، کدام است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قرآن را برای نابینایان، نقطه چین می کنند و آنها با دست کشیدن روی نقطه ها آن را می خوانند، آیا این نوع نقطه چین، حکم خط قرآن را دارد و مسّ آن بدون وضو جایز نیست؟
- [سایر] چرا میگویند بین کلمات قرآن کریم، آهنگ خاصی وجود دارد، و هیچ کس مانند آن را نمیتواند بیاورد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضی از آیات قرآن و مانند آن.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه نقطه خاصی از مسجد را برای اعتکاف در نظر بگیرد، اعتکاف در آن نقطه واجب نمی شود. مگر این که آن نقطه از مسجد از فضیلت خاصی برخوردار باشد، در این صورت باید به نیّت خود، جامه عمل بپوشاند.
- [آیت الله اردبیلی] خواندن قرآن در نماز به قصد قرائت قرآن، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارند و در احکام جنابت گفته شد، اشکال ندارد و همچنین دعا کردن در نماز جایز است، اگرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است ، در هر شهری یا نقطة دیگری که اتفاق بیفتد مردم همان شهر و آن نقطه باید نماز آیات بخوانند و بر مردم جاهای دیگر واجب نیست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اخلاطی که از بینی یا گلو می آید هرگاه غلیظ باشد و نقطه ای از آن خون داشته باشد همان نقطه نجس است اگر روان باشد،همه نجس می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مأموم بعد از حمد امام، نیت فرادی کند، لازم نیست حمد را بخواند، ولی اگر پیش از تمام شدن حمد نیت فرادی کند، باید مقداری را که امام نخوانده، بخواند و احتیاط مستحب آن است که قبل از آن، قسمتی را هم که امام خوانده به نیت مردّد بین قرائت واجب نماز یا قرائت قرآن بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر ظاهر نمک و سنگ و مانند آن نجس شود، با آب کمتر از کر هم پاک میشد.
- [آیت الله اردبیلی] نمازگزار باید جواب سلام را به قصد جواب بگوید نه به قصد قرائت قرآن، ولی گفتن جواب سلام به قصد دعا به معنای طلب سلامت از خدا برای گوینده سلام، اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است زن حائض در وقت نماز خود را از خون پاک نماید و پنبه و دستمال را عوض کند و وضو بگیرد و اگر نمیتواند وضو بگیرد، به امید درک ثواب تیمّم نماید و در جای نماز خویش رو به قبله بنشیند و مشغول قرائت قرآن، ذکر، دعا و صلوات شود، اگرچه در غیر این اوقات، خواندن قرآن بر حائض مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] هرگاه شیره و روغن روان باشد ، همین که یک نقطه از آن نجس شد تمام آن نجس میشود، ولی اگر روان نباشد همان نقطه ای که نجس یا متنجس به آن اصابت کرده،نجس است و اگر آن را با مقداری از اطرفش بردارند ، بقیّه پاک است .