قرآن کریم، از جنبههای گوناگون اعجاز دارد. یکی از مهمترین جنبههای اعجاز قرآن که اخیراً بیشتر مورد توجه دانشمندان قرار گرفته نظم آهنگ واژگانی آن است. این جنبه، چنان زیبا و شکوهمند است که عرب را ناچار ساخت از همان روز نخست اقرار کنند که کلام قرآن از توانایی بشر خارج است و تنها میتواند سخن خداوند باشد. حتماً اشعاری را که با صدا و موسیقی زیبایی خوانده میشود شنیدهای. میدانید که این موسیقی را در عبارتهای نثری نمیتوان اجرا کرد و آن را تنها به صورت دکلمه اجرا میکنند، حتی در شعرها، هر گاه کسی برای چند بار به یک شعر گوش میسپارد، لحن و آهنگ آن برای او تکراری و ملالآور میشود. امّا قرآن کریم، با این که شعر نیست از چنان آهنگ و ریتم خاصی برخوردار است که همه را به شگفتی واداشته است. نظم آهنگ واژگان قرآن، نغمهای دلکش و نوایی دلپذیر پدید میآورد، نوایی که احساسات آدمی را بر میانگیزد و دلها را شیفته خود میکند. نوای زیبای قرآن برای هر شنوندهای، هر چند غیر عرب محسوس است، چه رسد به این که شنونده عرب باشد. هنگام گوش جان سپردن به آوای قرآن، نخستین حالتی که ذهنها را جلب میکند، نظام بدیع و شیوای صوت آن است. در این نظام، حرکتها و سکونهای واژگان به شکلی آرایش شده که به هنگام شنیدن، آوایی دلنشین به گوش میرسد; آوایی که شورانگیز و جانافزا است. از جهت دیگر حروف "مدّ" و "غُنّه" در کلمههای آن به شکل حساب شده نشستهاند، به طوری که میتوانند به پژواک صدا آهنگی ببخشند و به نفس کشیدن قاری کمک کنند تا به سرحد فاصله و آن جایی که استادان ترتیل به طور قراردادی وضع کردهاند برسند و نفسی تازه کنند.(علوم قرآنی، محمد هادی معرفت، ص 380، مؤسسه فرهنگی انتشارات التمهید.) eporsesh.com
چرا میگویند بین کلمات قرآن کریم، آهنگ خاصی وجود دارد، و هیچ کس مانند آن را نمیتواند بیاورد؟
قرآن کریم، از جنبههای گوناگون اعجاز دارد. یکی از مهمترین جنبههای اعجاز قرآن که اخیراً بیشتر مورد توجه دانشمندان قرار گرفته نظم آهنگ واژگانی آن است. این جنبه، چنان زیبا و شکوهمند است که عرب را ناچار ساخت از همان روز نخست اقرار کنند که کلام قرآن از توانایی بشر خارج است و تنها میتواند سخن خداوند باشد.
حتماً اشعاری را که با صدا و موسیقی زیبایی خوانده میشود شنیدهای. میدانید که این موسیقی را در عبارتهای نثری نمیتوان اجرا کرد و آن را تنها به صورت دکلمه اجرا میکنند، حتی در شعرها، هر گاه کسی برای چند بار به یک شعر گوش میسپارد، لحن و آهنگ آن برای او تکراری و ملالآور میشود.
امّا قرآن کریم، با این که شعر نیست از چنان آهنگ و ریتم خاصی برخوردار است که همه را به شگفتی واداشته است.
نظم آهنگ واژگان قرآن، نغمهای دلکش و نوایی دلپذیر پدید میآورد، نوایی که احساسات آدمی را بر میانگیزد و دلها را شیفته خود میکند. نوای زیبای قرآن برای هر شنوندهای، هر چند غیر عرب محسوس است، چه رسد به این که شنونده عرب باشد.
هنگام گوش جان سپردن به آوای قرآن، نخستین حالتی که ذهنها را جلب میکند، نظام بدیع و شیوای صوت آن است. در این نظام، حرکتها و سکونهای واژگان به شکلی آرایش شده که به هنگام شنیدن، آوایی دلنشین به گوش میرسد; آوایی که شورانگیز و جانافزا است. از جهت دیگر حروف "مدّ" و "غُنّه" در کلمههای آن به شکل حساب شده نشستهاند، به طوری که میتوانند به پژواک صدا آهنگی ببخشند و به نفس کشیدن قاری کمک کنند تا به سرحد فاصله و آن جایی که استادان ترتیل به طور قراردادی وضع کردهاند برسند و نفسی تازه کنند.(علوم قرآنی، محمد هادی معرفت، ص 380، مؤسسه فرهنگی انتشارات التمهید.)
eporsesh.com
- [سایر] آیا کوچکترین آیه، در قرآن کریم، "و هو یخشی" در سوره عبس نمیتواند باشد؟ چرا؟
- [سایر] آیا در قرآن کریم، آیه و یا آیههایی هست که هنوز تفسیر و یا تأویلش معلوم نشده باشد؟
- [سایر] زمانی که قرآن کریم، نقطه گذاری نشده بود، چگونه قرائت میشد؟
- [سایر] چرا مشرکان، در زمان نزول قرآن کریم، قصد داشتند تغییراتی در آیات آن به وجود آورند؟
- [سایر] دین جامع و کامل از نظر قرآن کریم، دارای چه ویژگیهایی است؟
- [سایر] لطفاً اسامی قرآن کریم، معنای لغوی و اصطلاحی آنها را همراه با آدرس بیان کنید.
- [سایر] آیا دیدن سرنوشت و فال آینده خود، به وسیله قرآن کریم، امکانپذیر است؟
- [سایر] آیا در قصههای قرآن کریم، آمدن یا نیامدن نام اشخاص و اقوام، تأثیری دارد؟
- [سایر] از نظر قرآن کریم، اهداف وارد آمدن سختیها و مصائب به انسان (مومنان) چیست؟
- [سایر] بزرگترین آیهی قرآن کریم، که در مورد احترام به والدین میباشد، کدام است؟
- [آیت الله بروجردی] اگر به قدری دور شود که نداند صدایی را که میشنود صدای اذان است یا صدای دیگر، باید نماز را شکسته بخواند؛ ولی اگر بفهمد اذان میگویند و کلمات آن را تشخیص ندهد، باید تمام بخواند.
- [آیت الله مظاهری] اگر به قدری دور شود که نداند صدایی را که میشنود صدای اذان است یا صدای دیگر، باید نماز را شکسته بخواند، ولی اگر بفهمد اذان میگویند و کلمات آن را تشخیص ندهد، باید تمام بخواند.
- [آیت الله خوئی] اگر به قدری دور شود که نداند صدایی را که میشنود صدای اذان است یا صدای دیگری، باید نماز را شکسته بخواند. ولی اگر بفهمد اذان میگویند و کلمات آن را تشخیص ندهد، باید تمام بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر به قدری دور شود که نداند صدایی را که میشنود صدای اذان است، یا صدای دیگر، باید نماز را شکسته بخواند، ولی اگر بفهمد اذان میگویند و کلمات آن را تشخیص ندهد، باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] (ضمانت عقدی) ضمانتی است که با عقد و قرارداد خاصّی حاصل میشود به این صورت که شخص ثالثی پرداخت بدهی فرد معیّنی را در روز معیّن به عهده میگیرد و طلبکار این تعهد را میپذیرد؛ به کسی که عهدهدار پرداخت بدهی بدهکار شده (ضامن) میگویند.
- [آیت الله اردبیلی] زن در استحاضه کثیره و متوسطه بنابر احتیاط واجب نمیتواند جایی از بدن خود را به خط قرآن برساند، حتی اگر وظایف خود را انجام داده باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر شخصی پول رفت و برگشت را ندارد یا بعد از برگشتن نمیتواند زندگی خود را به طور متعارف اداره کند ولی پول حجّ را کسی به او ببخشد یا کسی او را برای بردن به حجّ مهمانی کند که به آن حجّ بذلی میگویند حجّ بر او واجب میشود و کفایت از حجّ واجب میکند.
- [آیت الله مظاهری] اگر مجتهد اعلم بعد از آنکه در مسئلهای فتوی داده احتیاط کند، مقلّد او نمیتواند در آن مسئله به فتوای مجتهد دیگر رفتار کند، بلکه باید یا به فتوی عمل کند، یا به احتیاط بعد از فتوی که آن را احتیاط مستحبّ میگویند.
- [آیت الله خوئی] مستحاضهای که برای نماز وضو گرفته یا غسل کرده بنابر احتیاط نمیتواند در حال اختیار جائی از بدن خود را به خط قرآن برساند، و در حال اضطرار جائز است ولی بنابر احتیاط باید وضو بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] انسان نمیتواند از سهم سبیل اللّه قرآن یا کتاب دینی ، یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید ، مگر آنکه مصلحت عامه اقتضای این کار را داشته و از حاکم شرع بنابر احتیاط لازم اجازه بگیرد .