اعجاز قرآن و سایر اعجازها از جهات مختلف قابل بحث و بررسی است. اعجاز قرآن تنها در زمینه علمی آن نیست، بلکه اعجاز قرآن از جهات متعدد و مختلف است: اعجاز لفظی، اعجاز معنوی و اعجاز طریقی وجوه مختلف اعجاز قرآن هستند. علامه طباطبایی(ره) در مورد اعجاز قرآن (از جنبة طریقی که از طریق پیامبر میرسیده) در بخشی از سخنان خود آورده است: فرد درس نخوانده و استاد ندیده ای که قرآن بر او نازل شده، از این جهت که مدت ها میان مردم مانند یکی از آنان زندگی می کرد و برتری محسوسی از نظر اطلاعات نسبت به دیگران در او مشاهده نمی شد و حقایق علمی و یا شعر و نثر مهمی از وی شنیده نشد و این موضوع تا چهل سال یعنی دو ثلث عمر او ادامه داشت و همچون سایرین به نظر می رسید، ناگهان کلمات و حقایقی آورد که بزرگان در برابر او زانو زدند و ادیبان و سخن شناسان عرب در مقابلش عاجز ماندند. چیزی نگذشت که آن ها را در دنیا منتشر ساخت و جهانیان را به معارضه و مقابله طلبید، امّا هیچ دانشمند فرازنه و عالم ماهری یارای عرض اندام در برابر آن را نداشت. شهید مطهری می فرماید: قرآن از جنبه های مختلف معجزه است، یعنی فوق بشری است. اعجاز لفظی قران به مقولة زیبایی و اعجاز معنوی آن به مقولة علمی، پس اعجاز قرآن یکی از جنبة زیبایی و هنری است و دیگر از جنبة فکری و علمی. هر یک از این دو جنبه - خصوصاً جنبة علمی به نوبة خود دارای عظمت و ستایش است. در موارد متعددی از آیات قرآن مشاهده می شود با این که قرآن در زمانی نازل شده که هیچ یک از نظریات علمی کنونی به اثبات نرسیده بود، مطالبی فرموده که با کشفیات کنونی مطابقت دارد و هیچ گونه تناقضی ندارد، مثلاً آیة "خلق السموات بغیر عمد ترونها؛ آسمان ها را بدون ستونی که قابل رؤیت باشد آفرید". در ذیل این آیه از امام رضا(ع) نقل شده است: "ستون هایی بین زمین و آسمان هست، ولی دیده نمی شود". یعنی جاذبه و دافعه بین زمین و سایر کرات آسمانی باعث نگهداری هر ستاره و سیّاره ای در مدار خود شده است. به هر حال این آیه یکی از معجزات علمی قرآن مجید است و ده ها آیة دیگر از مصادیق بارز اعجاز علمی قرآن محسوب می شود که باید در مورد هر یک جدا بحث شود. بنابراین قرآن در بُعد علمی مطابق با علم و واقعیات علمی است، گرچه در زمان پیامبر کسی آن علوم را کشف نکرده، ولی آیات الهی در هر زمان مطابق با علم و پیشرفت بشر است و هیچ گونه تضادی با واقعیات علمی و کشفیات جدید ندارد. eporsesh.com
اعجاز قرآن و سایر اعجازها از جهات مختلف قابل بحث و بررسی است. اعجاز قرآن تنها در زمینه علمی آن نیست، بلکه اعجاز قرآن از جهات متعدد و مختلف است: اعجاز لفظی، اعجاز معنوی و اعجاز طریقی وجوه مختلف اعجاز قرآن هستند.
علامه طباطبایی(ره) در مورد اعجاز قرآن (از جنبة طریقی که از طریق پیامبر میرسیده) در بخشی از سخنان خود آورده است: فرد درس نخوانده و استاد ندیده ای که قرآن بر او نازل شده، از این جهت که مدت ها میان مردم مانند یکی از آنان زندگی می کرد و برتری محسوسی از نظر اطلاعات نسبت به دیگران در او مشاهده نمی شد و حقایق علمی و یا شعر و نثر مهمی از وی شنیده نشد و این موضوع تا چهل سال یعنی دو ثلث عمر او ادامه داشت و همچون سایرین به نظر می رسید، ناگهان کلمات و حقایقی آورد که بزرگان در برابر او زانو زدند و ادیبان و سخن شناسان عرب در مقابلش عاجز ماندند. چیزی نگذشت که آن ها را در دنیا منتشر ساخت و جهانیان را به معارضه و مقابله طلبید، امّا هیچ دانشمند فرازنه و عالم ماهری یارای عرض اندام در برابر آن را نداشت.
شهید مطهری می فرماید: قرآن از جنبه های مختلف معجزه است، یعنی فوق بشری است.
اعجاز لفظی قران به مقولة زیبایی و اعجاز معنوی آن به مقولة علمی، پس اعجاز قرآن یکی از جنبة زیبایی و هنری است و دیگر از جنبة فکری و علمی. هر یک از این دو جنبه - خصوصاً جنبة علمی به نوبة خود دارای عظمت و ستایش است.
در موارد متعددی از آیات قرآن مشاهده می شود با این که قرآن در زمانی نازل شده که هیچ یک از نظریات علمی کنونی به اثبات نرسیده بود، مطالبی فرموده که با کشفیات کنونی مطابقت دارد و هیچ گونه تناقضی ندارد، مثلاً آیة "خلق السموات بغیر عمد ترونها؛ آسمان ها را بدون ستونی که قابل رؤیت باشد آفرید". در ذیل این آیه از امام رضا(ع) نقل شده است: "ستون هایی بین زمین و آسمان هست، ولی دیده نمی شود".
یعنی جاذبه و دافعه بین زمین و سایر کرات آسمانی باعث نگهداری هر ستاره و سیّاره ای در مدار خود شده است. به هر حال این آیه یکی از معجزات علمی قرآن مجید است و ده ها آیة دیگر از مصادیق بارز اعجاز علمی قرآن محسوب می شود که باید در مورد هر یک جدا بحث شود.
بنابراین قرآن در بُعد علمی مطابق با علم و واقعیات علمی است، گرچه در زمان پیامبر کسی آن علوم را کشف نکرده، ولی آیات الهی در هر زمان مطابق با علم و پیشرفت بشر است و هیچ گونه تضادی با واقعیات علمی و کشفیات جدید ندارد.
eporsesh.com
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر بیان احاطه علم خداوند چگونه است؟
- [سایر] شبهه: اعجاز علمی قرآن، مخصوص اهل علم و اهل تخصّص است و افراد عادی این مطلب را متوجّه نمیشوند.
- [سایر] چگونه می توان اثبات کرد که قرآن کلام خداوند متعال است، نه سخن پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم)؟ اعجاز قرآن در چیست؟
- [سایر] اعجاز کلام خدا در چیست؟
- [سایر] معجزه حضرت یوسف چه بود؟ آیا تعبیر خواب هم معجزه محسوب می شود یا علم خدادادی؟
- [سایر] معجزه حضرت یوسف چه بود؟ آیا تعبیر خواب هم معجزه محسوب می شود یا علم خدادادی؟
- [سایر] معجزه حضرت یوسف چه بود؟ آیا تعبیر خواب هم معجزه محسوب می شود یا علم خدادادی؟
- [سایر] چرا قرآن معجزه است؟
- [سایر] جنبههای اعجاز قرآن چیست؟
- [سایر] ابعاد اعجاز قرآن چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر پزشک دارویی را تعریف کند یا بگوید: (درمان فلان درد با فلان داروست) و بیمار با اختیار و فهم خود دارو را با بیماری خود منطبق نموده و مصرف کند، پزشک در برابر عوارض آن ضامن نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] قرآن خواندن در سجده مکروه است و نیز مکروه است برای برطرف کردن گرد و غبار، جای سجده را فوت کند و اگر در اثر فوت کردن، دو حرف از دهان بیرون آید چنانچه این کار از روی علم و عمد باشد نماز باطل است. غیر از اینها مکروهات دیگری هم در کتب مفصّل گفته شده است. سجده واجب قرآن
- [آیت الله مظاهری] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند گرچه آن علم، علم دینی نباشد، میشود به او زکات داد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند، چنان چه تحصیل آن علم، واجب یا مستحب باشد، می شود به او زکات داد. ولی احتیاط برای اهل علم نگرفتن زکات است مگر در صورتی که از تحصیل مخارج عاجز باشند ولکن جایز است اشتغال به تحصیل علم هر چند باعث عجز از تحصیل نفقه بشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه آن علم واجب یا مستحبّ باشد، میشود به او زکاْ داد، و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحبّ نباشد، زکاْ دادن به او اشکال دارد، بنابر احتیاط واجب نباید بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم واجب یا مستحب باشد، میشود به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحب نباشد، زکات دادن به او اشکال دارد.
- [امام خمینی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم واجب یا مستحب باشد، می شود به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحب نباشد، زکات دادن به او اشکال دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم واجب یا مستحبّ باشد میشود به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحبّ نباشد، زکات دادن به او اشکال دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند چنانچه تحصیل آن علم، واجب یا مستحب باشد می توان به او زکات داد و اگر تحصیل آن علم واجب یا مستحب نباشد، زکات دادن به او جایز نیست.
- [آیت الله سبحانی] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند می تواند برای معاش خود کسب کند، چنانچه تحصیل آن علم، واجب یا مستحب باشد می شود از سهم (فی سبیل الله) به او زکات داد. زکات فطره;