احاطه علم خداوند میان حکما و دانشمندان مورد بحث و گفتگو بوده و میباشد. گروهی علم خدا را نسبت به موجودات جزئی، نفی کرده میگویند: علم خداوند منحصر به مفاهیم کلی است و از آنچه که به صورت یک پدیده جزئی در عالم آفرینش رخ میدهد آگاهی ندارد. از آنجا که آنان نتوانستند تصور صحیحی از علم خدا به جزئیات، بدست آورند ناچار شدند که علم را به امور کلی منحصر کنند. قرآن مجید با بینش عالی، احاطه علم خدا را بر تمام ذرات جهان مسلم دانسته و بر چنین علم وسیع و گسترده چنین استدلال میکند:( الاّ یَعلَمُ مَن خَلَقَ وَ هُوَ اللَطیفُ الخَبیرِ) ملک/14.[آیا آنکه آفریننده جهان است از مخلوفات خود خبر ندارد؟] یعنی ممکن نیست که صانع از اسرار مصنوع خود آگاه نباشد. علم او به امور آفرینش آنچنان وسیع است که از پردههای مغز ما که از اسرار و وسوسهها نهفته است آگاه میباشد چنانکه میفرماید: (وَ لَقَد خَلقنا الإِنسانَ وَنعلَمُ ما تُوَسوِسُ بِهِ نَفسُهُ وَ نَحنُ أَقرَبُ إِلیهِ مِن حَبلِ الوَریدِ). ق/16 [ما انسان را آفریدیم و اسرار و پندار درون دل او را میدانیم چرا ندانیم ما به انسان از خود او نزدیکتر هستیم]. او از اسرار دل زمین و آنچه در جهان بالا حکومت میکند به خوبی آگاه است و این حقیقت در آیه زیر به طور روشن بیان گردیده است. (یَعلَمُ ما یَلِجُ فِی الأرضِ وَ ما یَخرُجُ مِنها وَ یُنزِلُ مِنَ السَماءِ وَ ما یَعرُجُ فیها وَ هُوَ مَعَکُم أَینَما کُنتُم وَ اللهُ بِما تَعلَمُونَ بَصیرٌ). حدید/4 [خدا از آنچه در زمین فرو میرود و یا از آن بیرون میآید و از آنچه که از آسمان نازل میشود و یا به سوی آن بالا میرود آگاه است. او با شما است هر کجا باشید. خداوند از آنچه که انجام میدهید آگاه است]. آیا سخنی جامعتر از این میتوان گفت؟ eporsesh.com
احاطه علم خداوند میان حکما و دانشمندان مورد بحث و گفتگو بوده و میباشد. گروهی علم خدا را نسبت به موجودات جزئی، نفی کرده میگویند: علم خداوند منحصر به مفاهیم کلی است و از آنچه که به صورت یک پدیده جزئی در عالم آفرینش رخ میدهد آگاهی ندارد. از آنجا که آنان نتوانستند تصور صحیحی از علم خدا به جزئیات، بدست آورند ناچار شدند که علم را به امور کلی منحصر کنند. قرآن مجید با بینش عالی، احاطه علم خدا را بر تمام ذرات جهان مسلم دانسته و بر چنین علم وسیع و گسترده چنین استدلال میکند:( الاّ یَعلَمُ مَن خَلَقَ وَ هُوَ اللَطیفُ الخَبیرِ) ملک/14.[آیا آنکه آفریننده جهان است از مخلوفات خود خبر ندارد؟] یعنی ممکن نیست که صانع از اسرار مصنوع خود آگاه نباشد. علم او به امور آفرینش آنچنان وسیع است که از پردههای مغز ما که از اسرار و وسوسهها نهفته است آگاه میباشد چنانکه میفرماید: (وَ لَقَد خَلقنا الإِنسانَ وَنعلَمُ ما تُوَسوِسُ بِهِ نَفسُهُ وَ نَحنُ أَقرَبُ إِلیهِ مِن حَبلِ الوَریدِ). ق/16 [ما انسان را آفریدیم و اسرار و پندار درون دل او را میدانیم چرا ندانیم ما به انسان از خود او نزدیکتر هستیم]. او از اسرار دل زمین و آنچه در جهان بالا حکومت میکند به خوبی آگاه است و این حقیقت در آیه زیر به طور روشن بیان گردیده است. (یَعلَمُ ما یَلِجُ فِی الأرضِ وَ ما یَخرُجُ مِنها وَ یُنزِلُ مِنَ السَماءِ وَ ما یَعرُجُ فیها وَ هُوَ مَعَکُم أَینَما کُنتُم وَ اللهُ بِما تَعلَمُونَ بَصیرٌ). حدید/4 [خدا از آنچه در زمین فرو میرود و یا از آن بیرون میآید و از آنچه که از آسمان نازل میشود و یا به سوی آن بالا میرود آگاه است. او با شما است هر کجا باشید. خداوند از آنچه که انجام میدهید آگاه است]. آیا سخنی جامعتر از این میتوان گفت؟
eporsesh.com
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر بیان صفات خداوند چگونه است؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر بیان عظمت قدرت خدا چگونه است؟
- [سایر] اعجاز کلام خدا در چیست؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر بیان تنزیه خدا از صفاتی مانند جسمانیت و مرئی بودن چگونه است؟
- [سایر] چگونه می توان اثبات کرد که قرآن کلام خداوند متعال است، نه سخن پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم)؟ اعجاز قرآن در چیست؟
- [سایر] آیا باید اعجاز های قرآن با علم روز منطبق باشد؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر معارف چگونه است؟
- [سایر] احاطه ی علم حضرت حق تعالی بر امور چگونه است؟
- [سایر] اعجاز قرآن از نظر بیان معارف عقلی چگونه است؟
- [سایر] اعجاز قران از نظر ابطال تثلیث چگونه است؟
- [آیت الله خوئی] کسی که در تنگی وقت نماز باید تیمم کند، اگر به قصد قربت یا برای کار مستحبی مثل خواندن قرآن وضو بگیرد صحیح است و اگر با علم و عمد فقط برای خواندن آن نماز وضو بگیرد باطل است. (شرط هشتم): آن که به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم وضو بگیرد، و اگر برای خنک شدن یا به قصد دیگری وضو بگیرد باطل است.
- [آیت الله سیستانی] اگر بر جائی از بدن ، آیه قرآن یا اسم خداوند متعال نوشته شده باشد ، چنانچه بخواهد غسل را ترتیبی بجا آورد ، باید آب را طوری به بدن برساند که دست او به نوشته نرسد . و همچنین اگر بخواهد وضو بگیرد در مورد آیه قرآن بلکه در مورد اسم خداوند نیز بنابر احتیاط واجب .
- [آیت الله سیستانی] به نظر بعضی از فقهاء مکرو ه است بر میّت چند مرتبه نماز بخوانند ، ولی این مطلب ثابت نیست ، و اگر میّت اهل علم و تقوا باشد بدون اشکال مکروه نیست .
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان باید فقط برای خداوند عالم نماز بخواند پس کسی که ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند نمازش باطل است خواه فقط برای مردم باشد یا خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان باید فقط برای انجام امر خداوند عالم نماز بخواند، پس کسیکه ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند، نمازش باطل است، خواه فقط برای مردم باشد، یا خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] قرآن خواندن در سجده مکروه است و نیز مکروه است برای برطرف کردن گرد و غبار، جای سجده را فوت کند و اگر در اثر فوت کردن، دو حرف از دهان بیرون آید چنانچه این کار از روی علم و عمد باشد نماز باطل است. غیر از اینها مکروهات دیگری هم در کتب مفصّل گفته شده است. سجده واجب قرآن
- [آیت الله مظاهری] ربا خواری در اسلام از گناهان بسیار بزرگ محسوب شده است و در قرآن شریف رباخوردن را جنگ با خدا دانسته است.
- [آیت الله مظاهری] کسی که مشغول تحصیل علم است و اگر تحصیل نکند میتواند برای معاش خود کسب کند گرچه آن علم، علم دینی نباشد، میشود به او زکات داد.
- [آیت الله سبحانی] شیوه سر بریدن حیوان آن است که چهار رگ بزرگ گردن آن را، از پائین برآمدگی زیر گلو به طور کامل ببرند. و مقصود از چهار رگ: 1 (مری) که مجرای غذاست 2 (حلقوم) که مجرای نفس است 3 و 4 دو رگ دیگر که به حلقوم احاطه دارند. و اگر آنها را بشکافند کافی نیست.
- [آیت الله بهجت] پاک کردن مخرج غائط با چیزهای مقدس که احترام آنها لازم است مانند کاغذی که اسم خدا یا پیامبران بر آن نوشته شده حرام است و ممکن است در صورت علم و عمد موجب کفر شود که در این صورت به سبب کافر شدن تمام بدن نجس می شود . ولی در صورت عدم علم و عمد، یا غفلت یا خوانا نبودن نوشته ، اظهر حصول طهارت است .