تردیدی نیست که همه آیات قرآن، معجزه است، زیرا معجزه به چیزی اطلاق میشود که دیگران از آوردن مانند آن عاجز باشند، و بدیهی است که هیچ شخصی، به آوردن سورهای مانندن قرآن توانا نیست. قرآن در آیات فراوانی، دشمنان اسلام را به رویارویی دعوت میکند: 1. "وَ إِن کُنتُمْ فِی رَیْبٍ مِّمَّا نَزَّلْنَا عَلَیَ عَبْدِنَا فَأْتُواْ بِسُورَةٍ مِّن مِّثْلِهِی وَ ادْعُواْ شُهَدَآءَکُم مِّن دُونِ اللَّهِ إِن کُنتُمْ صََدِقِینَ ;(بقره، 23.) اگر درباره آن چه بر بنده خود ]پیامبر[ نازل کردهایم، شک و تردید دارید، یک سوره همانند آن بیاورید، و گواهان خود را غیر از خدا بر این کار دعوت کنید، اگر راست میگویید." 2. "قُل لَّغنِ اجْتَمَعَتِ الاْ سًِنسُ وَ الْجِنُّ عَلَیََّ أَن یَأْتُواْ بِمِثْلِ هََذَا الْقُرْءَانِ لاَ یَأْتُونَ بِمِثْلِهِی وَ لَوْ کَانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِیرًا ;(اسرأ، 88.) بگو: اگر انسانها و پریان ]جن و انس [ اتفاق کنند که همانند قرآن را بیاورند، نمیتوانند نظیر آن را بیاورند، هرچند یک دیگر را در ]این کار[ کمک کنند." 3. "أَمْ یَقُولُونَ افْتَرَغهُ قُلْ فَأْتُواْ بِعَشْرِ سُوَرٍ مِّثْلِهِی مُفْتَرَیََتٍ وَ ادْعُواْ مَنِ اسْتَطَعْتُم مِّن دُونِ اللَّهِ إِن کُنتُمْ صََدِقِینَ ;(هود، 13.) آیا میگویند او به دروغ این ]قرآن[ را به ]خدا[ نسبت داده ]و ساختگی است[ بگو: اگر راست میگویید، شما هم ده سورة ساختگی همانند این قرآن بیاورید، و تمام کسانی را که میتوانید غیر از خدا ]برای این کار[ دعوت کنید!" قرآن از همه جهتها معجزه است، معجزهای است جاویدان و ابدی که هرگز گذشت زمان نمیتواند آن را از اعجاز خارج کند، آیاتی که بیان شد، دلیل اعجازِ قرآن از جهت فصاحت و بلاغت است، که همه دشمنان پیامبر اکرم را مخاطب قرار میدهد، بلکه غیرت آنها را تحریک میکند و میفرماید: "شما برای این کار از دیگران کمک بگیرید، بلکه اگر همة جنّ و انس هم جمع شوید، مانند یک سوره قرآن نمیتوانید بیاورید." زیبنده است در این جا به چند بُعد دیگر اعجاز قرآن اشاره کنیم: الف اعجاز قرآن از نظر علوم روز و اکتشافات علمی، مانند: خبر دادن حرکت زمین و منظومه شمسی و جاذبه عمومی. ب اعجاز قرآن از نظر اخبار غیبی، مانند: پیش گویی از شکست دشمنان در کمتر از ده سال که در اول سورة روم به آن اشاره شده و دهها خبر غیبی دیگر. ج اعجاز قرآن از نظر اختلاف نداشتن و متضاد نبودن: "أَفَلاَ یَتَدَبَّرُونَ الْقُرْءَانَ وَلَوْ کَانَ مِنْ عِندِ غَیْرِ اللَّهِ لَوَجَدُواْ فِیهِ اخْتِلََفًا کَثِیرًا ;(نسأ، 82.) آیا دربارة قرآن نمیاندیشید! اگر از سوی غیر خدا بود، اختلاف فراوانی در آن مییافتند." د اعجاز قرآن از نظر شخصیتی که قرآن بر او نازل شده; فردی که درس نخوانده و به مکتب نرفته، و در مدت چهل سال پیش از بعثت شعری نسروده، هم چنین نثری و کلامی که در سطح بالایی از فصاحت و بلاغت باشد نگفته است، یک مرتبه کلماتی بیاورد که همه ادیبان و دانشمندان از آوردن مانند آن عاجز باشند. (ر.ک: تفسیر المیزان، علامه طباطبایی; ج 1، ص 57 به بعد، نشر دار الکتب الاسلامیه.) eporsesh.com
تردیدی نیست که همه آیات قرآن، معجزه است، زیرا معجزه به چیزی اطلاق میشود که دیگران از آوردن مانند آن عاجز باشند، و بدیهی است که هیچ شخصی، به آوردن سورهای مانندن قرآن توانا نیست. قرآن در آیات فراوانی، دشمنان اسلام را به رویارویی دعوت میکند:
1. "وَ إِن کُنتُمْ فِی رَیْبٍ مِّمَّا نَزَّلْنَا عَلَیَ عَبْدِنَا فَأْتُواْ بِسُورَةٍ مِّن مِّثْلِهِی وَ ادْعُواْ شُهَدَآءَکُم مِّن دُونِ اللَّهِ إِن کُنتُمْ صََدِقِینَ ;(بقره، 23.) اگر درباره آن چه بر بنده خود ]پیامبر[ نازل کردهایم، شک و تردید دارید، یک سوره همانند آن بیاورید، و گواهان خود را غیر از خدا بر این کار دعوت کنید، اگر راست میگویید."
2. "قُل لَّغنِ اجْتَمَعَتِ الاْ سًِنسُ وَ الْجِنُّ عَلَیََّ أَن یَأْتُواْ بِمِثْلِ هََذَا الْقُرْءَانِ لاَ یَأْتُونَ بِمِثْلِهِی وَ لَوْ کَانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِیرًا ;(اسرأ، 88.) بگو: اگر انسانها و پریان ]جن و انس [ اتفاق کنند که همانند قرآن را بیاورند، نمیتوانند نظیر آن را بیاورند، هرچند یک دیگر را در ]این کار[ کمک کنند."
3. "أَمْ یَقُولُونَ افْتَرَغهُ قُلْ فَأْتُواْ بِعَشْرِ سُوَرٍ مِّثْلِهِی مُفْتَرَیََتٍ وَ ادْعُواْ مَنِ اسْتَطَعْتُم مِّن دُونِ اللَّهِ إِن کُنتُمْ صََدِقِینَ ;(هود، 13.) آیا میگویند او به دروغ این ]قرآن[ را به ]خدا[ نسبت داده ]و ساختگی است[ بگو: اگر راست میگویید، شما هم ده سورة ساختگی همانند این قرآن بیاورید، و تمام کسانی را که میتوانید غیر از خدا ]برای این کار[ دعوت کنید!"
قرآن از همه جهتها معجزه است، معجزهای است جاویدان و ابدی که هرگز گذشت زمان نمیتواند آن را از اعجاز خارج کند، آیاتی که بیان شد، دلیل اعجازِ قرآن از جهت فصاحت و بلاغت است، که همه دشمنان پیامبر اکرم را مخاطب قرار میدهد، بلکه غیرت آنها را تحریک میکند و میفرماید: "شما برای این کار از دیگران کمک بگیرید، بلکه اگر همة جنّ و انس هم جمع شوید، مانند یک سوره قرآن نمیتوانید بیاورید."
زیبنده است در این جا به چند بُعد دیگر اعجاز قرآن اشاره کنیم: الف اعجاز قرآن از نظر علوم روز و اکتشافات علمی، مانند: خبر دادن حرکت زمین و منظومه شمسی و جاذبه عمومی.
ب اعجاز قرآن از نظر اخبار غیبی، مانند: پیش گویی از شکست دشمنان در کمتر از ده سال که در اول سورة روم به آن اشاره شده و دهها خبر غیبی دیگر.
ج اعجاز قرآن از نظر اختلاف نداشتن و متضاد نبودن: "أَفَلاَ یَتَدَبَّرُونَ الْقُرْءَانَ وَلَوْ کَانَ مِنْ عِندِ غَیْرِ اللَّهِ لَوَجَدُواْ فِیهِ اخْتِلََفًا کَثِیرًا ;(نسأ، 82.) آیا دربارة قرآن نمیاندیشید! اگر از سوی غیر خدا بود، اختلاف فراوانی در آن مییافتند."
د اعجاز قرآن از نظر شخصیتی که قرآن بر او نازل شده; فردی که درس نخوانده و به مکتب نرفته، و در مدت چهل سال پیش از بعثت شعری نسروده، هم چنین نثری و کلامی که در سطح بالایی از فصاحت و بلاغت باشد نگفته است، یک مرتبه کلماتی بیاورد که همه ادیبان و دانشمندان از آوردن مانند آن عاجز باشند. (ر.ک: تفسیر المیزان، علامه طباطبایی; ج 1، ص 57 به بعد، نشر دار الکتب الاسلامیه.)
eporsesh.com
- [سایر] با فضیلتترین آیه، در سوره "یس" کدام است؟
- [سایر] امیدوار کنندهترین آیه قرآن چیست؟
- [سایر] آیا کوچکترین آیه، در قرآن کریم، "و هو یخشی" در سوره عبس نمیتواند باشد؟ چرا؟
- [سایر] آیا در قرآن آیه ای درباره اهمیت اعتکاف وجود دارد؟
- [سایر] دلیل اعجاز قرآن چیست ؟ و چرا انسان نمی تواند یک سوره ای مثل قرآن بیاورد؟
- [سایر] اقوال کفار و مشرکان که در قرآن آمده، عین گفتههای آنان است یا خداوند آنها را به نظم و اعجاز در آورده است؟
- [سایر] هفدهمین سوره قرآن چه نام دارد؟ آیا در این سوره توضیحی درباره دین و اسلام داده شده است؟
- [سایر] دلیل مکّی و مدنی بودن آیات قرآن چیست؛ چند سوره از قرآن مکّی و چند سوره مدنی است؟
- [سایر] کدام سوره نیمی از معنی قرآن کریم را در بر گرفته است؟
- [سایر] در کدام سوره از قرآن از چهار زن بهشتی و چهار مرد جهنمی سخن گفته شده است؟ نام آنان چیست؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس والصافات واحزاب وآیْ الکرسی وآیه پنجاه وچهارم از سوره اعراف وسه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اوّل و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را بخواندن. و باید توجّه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضّحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. و باید توجه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله اردبیلی] پنج چیز بر جنب حرام است: اوّل: رساندن جایی از بدن به خط قرآن یا به اسم خدا و نیز بنابر احتیاط واجب، به اسامی مبارکه پیامبران و امامان علیهمالسلام و حضرت زهرا علیهاالسلام . دوم: رفتن در مسجدالحرام و مسجدالنبی صلیاللهعلیهوآلهوسلم ، اگرچه از یک در داخل و بدون توقف از در دیگر خارج شود. سوم: توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر بدون توقف خارج شود، مانعی ندارد و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان علیهمالسلام نیز توقف نکند. چهارم: ورود به مسجد به قصد گذاشتن چیزی در آن و احتیاط واجب آن است که از گذاشتن چیزی در مسجد بدون وارد شدن به آن نیز اجتناب کند. پنجم: خواندن بعض یا تمام سورهای که سجده واجب دارد و آنها چهار سورهاند: 1 سوره (سجده) یعنی سوره سی و دوم قرآن (الم تنزیل)، 2 سوره (فصّلت) یعنی سوره چهل و یکم قرآن (حم سجده)، 3 سوره (نجم) یعنی سوره پنجاه و سوم قرآن (و النجم)، 4 سوره (علق) یعنی سوره نود و ششم قرآن (اقرء) و خواندن یک حرف از این چهار سوره نیز حرام است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر وقت نماز تنگ باشد یا انسان ناچار شود که سوره را نخواند مثلا بترسد که اگر سوره را بخواند دزد یا درنده یا چیز دیگری به او صدمه بزند نباید سوره را بخواند و از مریض و کسی که در حاجتی عجله دارد سوره ساقط است و اگر خواند نباید به قصد جزییت نماز بخواند بلکه می تواند به قصد قرایت قران بخواند
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنانچه پیش از رسیدن به ایه سجده بفهمد باید ان سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن ایه سجده بفهمد احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و سوره دیگری هم به قصد قربت مطلقه یعنی اگر وظیفه اش سوره دیگری است این همان باشد وگرنه به عنوان قرایت قران باشد بخواند و بعد از نماز باید سجده ان را به جا اورد