آیا در قرآن آیه ای درباره اهمیت اعتکاف وجود دارد؟ باید دانست که اصل اعتکاف یک عبادت مستحب است که با نذر، عهد، قسم، اجاره و مانند آن واجب می شود.این عبادت باید با قصد قربت انجام گیرد. شخص مؤمن با قصد قربت سه روز در مسجد می ماند و روزه می گیرد و جز برای امر ضروری از آن خارج نمی شود و صرف توقف و ماندن در خانه خدا بدون قصد، اعتکاف محسوب نمی شود. هرچند واژه اعتکاف با این شکل و قالب در قرآن به چشم نمی خورد ولی ریشه و سایر مشتقات آن در نه آیه به کار رفته است که تنها یک مورد آن در معنای اصطلاحی اعتکاف بوده است).خداوند متعال می فرماید: ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّیامَ إِلَی اللَّیْلِ وَ لا تُبَاشِرُوهُنَّ وَ أَنْتُمْ عاکِفُونَ فِی الْمَساجِدِ تِلْکَ حُدُودُ اللَّهِ فَلا تَقْرَبُوها کَذلِکَ یُبَیِّنُ اللَّهُ آیاتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ یَتَّقُونَ؛ (سپس روزه را تا شب تکمیل کنید و در حالی که در مساجد به اعتکاف پرداخته اید، با زنان آمیزش نکنید. این مرزهای الهی است پس به آن نزدیک نشوید. خداوند این چنین آیات خود را برای مردم روشن می سازد.باشد که پرهیزکار گردند). اسلام عزلت و انزوای کامل از مردم را روان نداشته است، زیرا این امر مسئولیت انسان را در زندگی و نقشی که باید در اصلاح آن داشته باشد از میان می برد؛ ولی عزلت جستن موقت و کوتاه مدت، امری پسندیده و برای ادامه زندگی به انسان نیرو می دهد. از این رو اعتکاف که یکی از این روش هاست، مورد سفارش اسلام است.(اعتکاف)، استحباب و فضیلت فراوان دارد و صفای خاصی به روح و جان می بخشد.(احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد:2/500034)
آیا در قرآن آیه ای درباره اهمیت اعتکاف وجود دارد؟
باید دانست که اصل اعتکاف یک عبادت مستحب است که با نذر، عهد، قسم، اجاره و مانند آن واجب می شود.این عبادت باید با قصد قربت انجام گیرد. شخص مؤمن با قصد قربت سه روز در مسجد می ماند و روزه می گیرد و جز برای امر ضروری از آن خارج نمی شود و صرف توقف و ماندن در خانه خدا بدون قصد، اعتکاف محسوب نمی شود.
هرچند واژه اعتکاف با این شکل و قالب در قرآن به چشم نمی خورد ولی ریشه و سایر مشتقات آن در نه آیه به کار رفته است که تنها یک مورد آن در معنای اصطلاحی اعتکاف بوده است).خداوند متعال می فرماید:
ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّیامَ إِلَی اللَّیْلِ وَ لا تُبَاشِرُوهُنَّ وَ أَنْتُمْ عاکِفُونَ فِی الْمَساجِدِ تِلْکَ حُدُودُ اللَّهِ فَلا تَقْرَبُوها کَذلِکَ یُبَیِّنُ اللَّهُ آیاتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ یَتَّقُونَ؛
(سپس روزه را تا شب تکمیل کنید و در حالی که در مساجد به اعتکاف پرداخته اید، با زنان آمیزش نکنید. این مرزهای الهی است پس به آن نزدیک نشوید. خداوند این چنین آیات خود را برای مردم روشن می سازد.باشد که پرهیزکار گردند).
اسلام عزلت و انزوای کامل از مردم را روان نداشته است، زیرا این امر مسئولیت انسان را در زندگی و نقشی که باید در اصلاح آن داشته باشد از میان می برد؛ ولی عزلت جستن موقت و کوتاه مدت، امری پسندیده و برای ادامه زندگی به انسان نیرو می دهد. از این رو اعتکاف که یکی از این روش هاست، مورد سفارش اسلام است.(اعتکاف)، استحباب و فضیلت فراوان دارد و صفای خاصی به روح و جان می بخشد.(احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد:2/500034)
- [سایر] امیدوار کنندهترین آیه قرآن چیست؟
- [سایر] در کدام سوره و آیه، معجزه بودن قرآن بیان شده است؟
- [سایر] آیا در قرآن مجید درباره زندگی مشترک زن و شوهر و همسرداری آیه ای داریم؟
- [سایر] آیا در قرآن آیه ای وجود دارد که غنا را حرام بداند؟
- [سایر] درباره اهمیت اعتکاف و چگونگی آن توضیح دهید؟
- [سایر] درباره اهمیت اعتکاف و چگونگی آن توضیح دهید؟
- [سایر] آیا کوچکترین آیه، در قرآن کریم، "و هو یخشی" در سوره عبس نمیتواند باشد؟ چرا؟
- [سایر] اهمیت حفظ قرآن چقدر است؟
- [سایر] اهمیت تلاوت قرآن چقدر است؟
- [سایر] اهمیت اخلاق در قرآن چقدر است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله اردبیلی] اگر سهوا یکی از مبطلات اعتکاف را انجام دهد، اعتکاف او باطل نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] - در اعتکاف، بلوغ شرط نیست و اعتکافِ بچه ممیّز هم صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] - انسان میتواند از آغاز هنگام نیتِ اعتکاف در غیر اعتکافِ واجبِ معین شرط کند که اگر مشکلی پیش آمد اعتکاف را رها کند. بنابراین وی میتواند با قرار دادن این شرط، در وقت پیش آمدن مشکل و مانع، اعتکاف را رها کند و اشکالی هم ندارد حتّی در روز سوّم، اما اگر معتکف شرط کند بدون عارض شدن هیچ سببی بتواند اعتکاف را قطع نماید، صحّت چنین شرطی، محلّ اشکال است. شایان ذکر است قرار دادن شرط مذکور (شرط رها کردن اعتکاف در اثنای آن) بعد از شروع اعتکاف یا قبل از شروع آن صحیح نیست بلکه باید همزمان و مقارن با نیت اعتکاف باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد میدهد باید ملاحظه اهمیّت شود و مجرّد ضرر قابل توجّه موجب سقوط آن نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدّس به آن اهمیّت زیاد میدهد، مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروری اسلام، باید ملاحظه این اهمیّت بشود و مجرّدِ خوف ضرر، موجب سقوط وجوب آن نمیشود؛ پس اگر حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروری اسلام بر بذل جان و مال توقّف داشته باشد، بذل آن واجب است.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه در حال اعتکاف به خرید و فروش بپردازد، معامله او درست و اعتکاف او باطل است.
- [آیت الله سبحانی] نوجوان نابالغ که خوب و بد را تشخیص می دهد، اگر اعتکاف کند، اعتکاف او صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] - در اعتکاف اموری معتبر است: اوّل: معتکف مسلمان باشد. دوّم: معتکف عاقل باشد. سوّم: اعتکاف با قصد قربت انجام شود.