آیا در قرآن آیه‌ ای درباره اهمیت اعتکاف وجود دارد؟
آیا در قرآن آیه‌ ای درباره اهمیت اعتکاف وجود دارد؟ باید دانست که اصل اعتکاف یک عبادت مستحب است که با نذر، عهد، قسم، اجاره و مانند آن واجب می ‌شود.این عبادت باید با قصد قربت انجام گیرد. شخص مؤمن با قصد قربت سه روز در مسجد می ‌ماند و روزه می‌ گیرد و جز برای امر ضروری از آن خارج نمی ‌شود و صرف توقف و ماندن در خانه خدا بدون قصد، اعتکاف محسوب نمی ‌شود. هرچند واژه اعتکاف با این شکل و قالب در قرآن به چشم نمی ‌خورد ولی ریشه و سایر مشتقات آن در نه آیه به کار رفته است که تنها یک مورد آن در معنای اصطلاحی اعتکاف بوده است).خداوند متعال می ‌فرماید: ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّیامَ إِلَی اللَّیْلِ وَ لا تُبَاشِرُوهُنَّ وَ أَنْتُمْ عاکِفُونَ فِی الْمَساجِدِ تِلْکَ حُدُودُ اللَّهِ فَلا تَقْرَبُوها کَذلِکَ یُبَیِّنُ اللَّهُ آیاتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ یَتَّقُونَ؛ (سپس روزه را تا شب تکمیل کنید و در حالی که در مساجد به اعتکاف پرداخته ‌اید، با زنان آمیزش نکنید. این مرزهای الهی است پس به آن نزدیک نشوید. خداوند این چنین آیات خود را برای مردم روشن می ‌سازد.باشد که پرهیزکار گردند). اسلام عزلت و انزوای کامل از مردم را روان نداشته است، زیرا این امر مسئولیت انسان را در زندگی و نقشی که باید در اصلاح آن داشته باشد از میان می ‌برد؛ ولی عزلت جستن موقت و کوتاه ‌مدت، امری پسندیده و برای ادامه زندگی به انسان نیرو می ‌دهد. از این رو اعتکاف که یکی از این روش‌ هاست، مورد سفارش اسلام است.(اعتکاف)، استحباب و فضیلت فراوان دارد و صفای خاصی به روح و جان می‌ بخشد.(احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد:2/500034)
عنوان سوال:

آیا در قرآن آیه‌ ای درباره اهمیت اعتکاف وجود دارد؟


پاسخ:

آیا در قرآن آیه‌ ای درباره اهمیت اعتکاف وجود دارد؟

باید دانست که اصل اعتکاف یک عبادت مستحب است که با نذر، عهد، قسم، اجاره و مانند آن واجب می ‌شود.این عبادت باید با قصد قربت انجام گیرد. شخص مؤمن با قصد قربت سه روز در مسجد می ‌ماند و روزه می‌ گیرد و جز برای امر ضروری از آن خارج نمی ‌شود و صرف توقف و ماندن در خانه خدا بدون قصد، اعتکاف محسوب نمی ‌شود.
هرچند واژه اعتکاف با این شکل و قالب در قرآن به چشم نمی ‌خورد ولی ریشه و سایر مشتقات آن در نه آیه به کار رفته است که تنها یک مورد آن در معنای اصطلاحی اعتکاف بوده است).خداوند متعال می ‌فرماید:
ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّیامَ إِلَی اللَّیْلِ وَ لا تُبَاشِرُوهُنَّ وَ أَنْتُمْ عاکِفُونَ فِی الْمَساجِدِ تِلْکَ حُدُودُ اللَّهِ فَلا تَقْرَبُوها کَذلِکَ یُبَیِّنُ اللَّهُ آیاتِهِ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ یَتَّقُونَ؛
(سپس روزه را تا شب تکمیل کنید و در حالی که در مساجد به اعتکاف پرداخته ‌اید، با زنان آمیزش نکنید. این مرزهای الهی است پس به آن نزدیک نشوید. خداوند این چنین آیات خود را برای مردم روشن می ‌سازد.باشد که پرهیزکار گردند).
اسلام عزلت و انزوای کامل از مردم را روان نداشته است، زیرا این امر مسئولیت انسان را در زندگی و نقشی که باید در اصلاح آن داشته باشد از میان می ‌برد؛ ولی عزلت جستن موقت و کوتاه ‌مدت، امری پسندیده و برای ادامه زندگی به انسان نیرو می ‌دهد. از این رو اعتکاف که یکی از این روش‌ هاست، مورد سفارش اسلام است.(اعتکاف)، استحباب و فضیلت فراوان دارد و صفای خاصی به روح و جان می‌ بخشد.(احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد:2/500034)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین