بیشتر مفسران معتقدند که معیار مکّی یا مدنی بودن سورههای قرآن، هجرت پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) از مکه به مدینه است. هر سورهای که پیش از هجرت نازل شده، مکی و هر سورهای که پس از هجرت نازل شده، مدنی به شمار میرود. (چه در مکه و چه در مدینه نازل شده باشد) بنابراین 86 سوره، مکّی و 28 سوره، مدنی میباشد; البته راجع به معیار مکی و مدنی بودن سورهها، اقوال دیگری هم هست که جهت آگاهی بیشتر رجوع شود به: تاریخ قرآن، محمدهادی معرفت، ص 49. قرآن کریم به صورت تدریجی، یعنی آیه آیه و سوره سوره در طول 23 سال بر پیامبراکرمنازل شده است. دانشمندان علوم قرآنی برای نزول تدریجی قرآن حکمتهایی بیان کردهاند که به برخی اشاره میکنیم: 1. مردم زمان بعثت پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) جاهل و بتپرست و با احکام و وظایف الهی و قرآنی به کلی بیگانه بودند. اگر قرآن مجید و احکام و قوانین آن به صورت یک جا بر آنان نازل میشد، زیر بار آن نمیرفتند; چنانکه پیامبراکرمچند سال فقط آنان را دعوت به توحید میکرد، امّا حاضر نبودند آن را بپذیرند. آنها به آداب و رسومی خوگرفته بودند که ترک آنها یکباره و عمل به دستورات الهی برای آنان غیرممکن و یا دشوار بود و باید به تدریج با قوانین آسمانی آشنا میشدند; به همین جهت، خداوند سبحان، قرآن را به تدریج نازل کرد تا مردم، کمکم با قوانین آن خوگیرند و پذیرای آن گردند.(ر.ک: پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، دکتر سیدمحمدباقر حجتی، ص 46 53، دفتر نشر فرهنگ اسلامی.) 2. در آن هنگام، دین اسلام پایگاه مستحکمی در بین ملتها نداشت و حوادث و پیشامدهای مختلف باعث میشد تا در بین مسلمانان ضعف و تزلزل ایجاد شود. نزول آیات قرآن در مواقع مختلف، باعث پایداری و تقویت روحی و تثبیت قلب پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) میشد و نیز موجب میشد مسلمانان احساس کنند که همواره مورد عنایت خدا هستند و خداوند، در مواقع مختلف، آنان را با نازل کردن آیات جدید یاری مینماید.(ر.ک: تاریخ قرآن کریم، آیةالله معرفت، ص 31 32، سمت، با اندکی اضافات.) 3. هرگاه پیشامدی رخ میداد و مسلمانان با پرسش و یا مشکلی روبهرو میشدند، برای راهنمایی و یا رفع مشکل آنان آیاتی چند و یا سورهای نازل میشد; بنابراین، مناسبتها و پیشامدها و حوادثی که در زمان پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) رخ میداد، اقتضا میکرد که قرآن نیز گامبهگامِ همان حوادث نازل گردد.(برای آگاهی بیشتر درباره پاسخ این پرسش، ر.ک "پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، سیدمحمدباقر حجتی، ص 46 53، دفتر نشر فرهنگ اسلامی.) eporsesh.com
بیشتر مفسران معتقدند که معیار مکّی یا مدنی بودن سورههای قرآن، هجرت پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) از مکه به مدینه است. هر سورهای که پیش از هجرت نازل شده، مکی و هر سورهای که پس از هجرت نازل شده، مدنی به شمار میرود. (چه در مکه و چه در مدینه نازل شده باشد)
بنابراین 86 سوره، مکّی و 28 سوره، مدنی میباشد; البته راجع به معیار مکی و مدنی بودن سورهها، اقوال دیگری هم هست که جهت آگاهی بیشتر رجوع شود به: تاریخ قرآن، محمدهادی معرفت، ص 49.
قرآن کریم به صورت تدریجی، یعنی آیه آیه و سوره سوره در طول 23 سال بر پیامبراکرمنازل شده است.
دانشمندان علوم قرآنی برای نزول تدریجی قرآن حکمتهایی بیان کردهاند که به برخی اشاره میکنیم:
1. مردم زمان بعثت پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) جاهل و بتپرست و با احکام و وظایف الهی و قرآنی به کلی بیگانه بودند.
اگر قرآن مجید و احکام و قوانین آن به صورت یک جا بر آنان نازل میشد، زیر بار آن نمیرفتند; چنانکه پیامبراکرمچند سال فقط آنان را دعوت به توحید میکرد، امّا حاضر نبودند آن را بپذیرند. آنها به آداب و رسومی خوگرفته بودند که ترک آنها یکباره و عمل به دستورات الهی برای آنان غیرممکن و یا دشوار بود و باید به تدریج با قوانین آسمانی آشنا میشدند; به همین جهت، خداوند سبحان، قرآن را به تدریج نازل کرد تا مردم، کمکم با قوانین آن خوگیرند و پذیرای آن گردند.(ر.ک: پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، دکتر سیدمحمدباقر حجتی، ص 46 53، دفتر نشر فرهنگ اسلامی.)
2. در آن هنگام، دین اسلام پایگاه مستحکمی در بین ملتها نداشت و حوادث و پیشامدهای مختلف باعث میشد تا در بین مسلمانان ضعف و تزلزل ایجاد شود.
نزول آیات قرآن در مواقع مختلف، باعث پایداری و تقویت روحی و تثبیت قلب پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) میشد و نیز موجب میشد مسلمانان احساس کنند که همواره مورد عنایت خدا هستند و خداوند، در مواقع مختلف، آنان را با نازل کردن آیات جدید یاری مینماید.(ر.ک: تاریخ قرآن کریم، آیةالله معرفت، ص 31 32، سمت، با اندکی اضافات.)
3. هرگاه پیشامدی رخ میداد و مسلمانان با پرسش و یا مشکلی روبهرو میشدند، برای راهنمایی و یا رفع مشکل آنان آیاتی چند و یا سورهای نازل میشد; بنابراین، مناسبتها و پیشامدها و حوادثی که در زمان پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم) رخ میداد، اقتضا میکرد که قرآن نیز گامبهگامِ همان حوادث نازل گردد.(برای آگاهی بیشتر درباره پاسخ این پرسش، ر.ک "پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، سیدمحمدباقر حجتی، ص 46 53، دفتر نشر فرهنگ اسلامی.)
eporsesh.com
- [سایر] چرا برخی سوره های مدنی آیات مکی دارند؟
- [سایر] ملاک مکی و مدنی بودن سوره های قرآنی چیست و چگونه می توان سُور مکی را از مدنی شناخت ؟
- [سایر] فرق سورههای مکی با مدنی چیست؟
- [سایر] سوره های مکی و مدنی را نام ببرید؟
- [سایر] سورههای مکّی و مدنی طی چند سال نازل شدند و موضوع آنها چه چیز بود؟
- [سایر] سوره حمد مکی یا مدنی است؟
- [سایر] معیار و ملاک سوره های مکی و مدنی چیست؟
- [سایر] در کدام سوره از قرآن از چهار زن بهشتی و چهار مرد جهنمی سخن گفته شده است؟ نام آنان چیست؟
- [سایر] معیار مکی یا مدنی بودن سورهها چیست؟
- [سایر] چرا سورهای مکی درباره کافران میگوید که محمد فقط برای ارشاد آمده و اگر کسی مسلمان نشد خود ضرر میبیند، ولی در سورههای مدنی بعد از به قدرت رسیدن میگوید؛ اگر اسلام را قبول نکردند هرجا آنها را دیدید، بکشید؟!
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در یک رکعت از نماز ایات پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در یک رکعت از نماز آیات؛ پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.
- [آیت الله بهجت] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در یک رکعت از نماز آیات ، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] اگر در یک رکعت از نماز آیات پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.
- [آیت الله خوئی] اگر در یک رکعت از نماز آیات، پنج مرتبه حمد و سوره بخواند و در رکعت دیگر یک حمد بخواند و سوره را پنج قسمت کند، مانعی ندارد.