در قرآن برای مجسم ساختن منظره مبارزه حق و باطل چه مثالی زده شده است؟
در قرآن مجید (رعد/17) برای مجسم ساختن منظره مبارزه حق و باطل، و سرانجام این مبارزه دامنه‌دار و دائمی، مثال جالبی زده شده است (اَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَسالَتْ اوُدیة ٌبِقَدَرِها فَاحْتَملَ السَّیْلُ زَبَداً رابیاً وَمِمّا یُوقَدوُنَ عَلَیْهِ فِی النّارِ ابْتِغاءَ ِحلْیَةٍ اَوْ مَتاع زَبَدِ مِثْلُهُ کَذلِکَ یَضرِبُ اللهُ الْحَقَ وَالْباطِلَ فَامّا الزَّیدُ فَیَذْهَبُ جُفاء وَاَما ما یَنْفَعُ النّاسُ فَیَمْکُثُ فِی الْاَرْضِ) [خداوند آبی از آسمان نازل نمود، و از هر سرزمینی رودهائی به اندازه گنجایش آن به راه افتاد (رودها بهم پیوستند و سیلابی تشکیل دادند) سیلاب کفهائی بر روی خود حمل کرد (نه تنها بر روی سیلاب کف ظاهر میگردد بلکه) در روی فلزاتی که برای زینت، یا وسائل زندگی زیر فشار آتش ذوب می‌شوند، اینگونه کفها آشکار می‌گردد، این چنین خداوند حق و باطل را مجسم می‌سازد، اما کف بزودی از بین می‌رود، ولی آنچه به مردم سود می‌رساند در زمین باقی می‌ماند] در همین یک مثال کوتاه که با الفاظ و عبارات موزونی ادا شده، نکات جالبی نهفته است که ذیلا به قسمتی از آن اشاره می گردد: 1 طرفداران باطل همیشه مانند کفهای روی آب پرهیاهو هستند، ظاهری فریبنده و درونی تهی و خالی دارند، و ضمناً همیشه متکبر و خودپسند و بلندی طلبند (زبداً رابیاً) در حالی که طرفداران حق، بعکس آنها، متواضع و بردبار و مرد عمل هستند. 2 باطل، بی‌دوام، بی‌فایده و بی‌خاصیت است، ولی حق، منبع انواع برکات است، همانطور که کفهای روی آب نه رفع تشنگی می کنند و نه گل و گیاهی میرویانند، ولی آب همه جا رمز حیات است. 3 باطل ممکن است به شکلهای گوناگون و در هر لباس و هر صحنه‌ای خودنمائی کند. همانطور که کفها بر روی آب و فلزات ذوب شده، هر دو آشکار می‌گردند. (وَمِمّا یوقدون عَلیهِ فِی النّار ...) 4 هرکسی باندازه استعداد و وسعت روح خود میتواند از مواهب این جهان استفاده کند، همانطور که هر زمینی باندازه وسعت خود قطرات باران را بخود می‌پذیرد، همچنین آثار وجود هرکس به مقدار ظرفیت وجود اوست، چنانکه رودهائی که از هر زمینی جریان می یابد چنین است (فسالت اودیه بقدرها). 5 مبارزه حق و باطل یک مبارزة دائمی و همیشگی است و سرانجام این مبارزه در همه جا یکسان، یعنی پیروزی درخشان حق می‌باشد، همانطور که منظرة سیلاب و کف در همه جا به چشم می‌خورد. 6 بقاء و دوام هر موجودی در سایه سود رسانیدن به اجتماع و مردم است و بدون آن، دوام ممکن نیست (واما ما ینفع الناس فیمکث فی الارض.) 7 حتی باطل در بقای خود مدیون حق است و بدون استفاده از حیثیت حق، لحظه‌ای دوام نخواهد داشت، همانطور که کفها را همیشه آب بر روی خود حمل می‌کند (فاحتمل السیل) اگر آبی نبود هرگز کف نمی‌توانست به حیات خود ادامه دهد، همینطوریکه اگر حق نبود باطل هم فروغی نداشت، فی المثل اگر سخن راست در جهان نبود، هیچکس دروغ را باور نمی‌کرد و اگر افراد درستکار نبودند کسی تحت تأثیر افراد خائن واقع نمی‌شد، پس همین جولان و فروغ کاذب باطل، مدیون بهره‌برداری از فروغ حق است (آن دروغ از راست میگیرد فروغ). 8 باطل همیشه دنبال بازار آشفته میگردد، همانطور که کفها معمولا هنگامی روی آب آشکار می‌شوند که سیلاب از سراشیبی تند کوهها با هیجان و شور به پائین می‌ریزد، اما همین که در میان جلگه صاف و همواری قرار گرفت و وضع آرام شد، کفها تدریجاً محو می‌شوند و آب صاف باقی می‌ماند. eporsesh.com
عنوان سوال:

در قرآن برای مجسم ساختن منظره مبارزه حق و باطل چه مثالی زده شده است؟


پاسخ:

در قرآن مجید (رعد/17) برای مجسم ساختن منظره مبارزه حق و باطل، و سرانجام این مبارزه دامنه‌دار و دائمی، مثال جالبی زده شده است
(اَنْزَلَ مِنَ السَّماءِ ماءً فَسالَتْ اوُدیة ٌبِقَدَرِها فَاحْتَملَ السَّیْلُ زَبَداً رابیاً وَمِمّا یُوقَدوُنَ عَلَیْهِ فِی النّارِ ابْتِغاءَ ِحلْیَةٍ اَوْ مَتاع زَبَدِ مِثْلُهُ کَذلِکَ یَضرِبُ اللهُ الْحَقَ وَالْباطِلَ فَامّا الزَّیدُ فَیَذْهَبُ جُفاء وَاَما ما یَنْفَعُ النّاسُ فَیَمْکُثُ فِی الْاَرْضِ)
[خداوند آبی از آسمان نازل نمود، و از هر سرزمینی رودهائی به اندازه گنجایش آن به راه افتاد (رودها بهم پیوستند و سیلابی تشکیل دادند) سیلاب کفهائی بر روی خود حمل کرد (نه تنها بر روی سیلاب کف ظاهر میگردد بلکه) در روی فلزاتی که برای زینت، یا وسائل زندگی زیر فشار آتش ذوب می‌شوند، اینگونه کفها آشکار می‌گردد، این چنین خداوند حق و باطل را مجسم می‌سازد، اما کف بزودی از بین می‌رود، ولی آنچه به مردم سود می‌رساند در زمین باقی می‌ماند]
در همین یک مثال کوتاه که با الفاظ و عبارات موزونی ادا شده، نکات جالبی نهفته است که ذیلا به قسمتی از آن اشاره می گردد:
1 طرفداران باطل همیشه مانند کفهای روی آب پرهیاهو هستند، ظاهری فریبنده و درونی تهی و خالی دارند، و ضمناً همیشه متکبر و خودپسند و بلندی طلبند (زبداً رابیاً) در حالی که طرفداران حق، بعکس آنها، متواضع و بردبار و مرد عمل هستند.
2 باطل، بی‌دوام، بی‌فایده و بی‌خاصیت است، ولی حق، منبع انواع برکات است، همانطور که کفهای روی آب نه رفع تشنگی می کنند و نه گل و گیاهی میرویانند، ولی آب همه جا رمز حیات است.
3 باطل ممکن است به شکلهای گوناگون و در هر لباس و هر صحنه‌ای خودنمائی کند. همانطور که کفها بر روی آب و فلزات ذوب شده، هر دو آشکار می‌گردند. (وَمِمّا یوقدون عَلیهِ فِی النّار ...)
4 هرکسی باندازه استعداد و وسعت روح خود میتواند از مواهب این جهان استفاده کند، همانطور که هر زمینی باندازه وسعت خود قطرات باران را بخود می‌پذیرد، همچنین آثار وجود هرکس به مقدار ظرفیت وجود اوست، چنانکه رودهائی که از هر زمینی جریان می یابد چنین است (فسالت اودیه بقدرها).
5 مبارزه حق و باطل یک مبارزة دائمی و همیشگی است و سرانجام این مبارزه در همه جا یکسان، یعنی پیروزی درخشان حق می‌باشد، همانطور که منظرة سیلاب و کف در همه جا به چشم می‌خورد.
6 بقاء و دوام هر موجودی در سایه سود رسانیدن به اجتماع و مردم است و بدون آن، دوام ممکن نیست (واما ما ینفع الناس فیمکث فی الارض.)
7 حتی باطل در بقای خود مدیون حق است و بدون استفاده از حیثیت حق، لحظه‌ای دوام نخواهد داشت، همانطور که کفها را همیشه آب بر روی خود حمل می‌کند (فاحتمل السیل) اگر آبی نبود هرگز کف نمی‌توانست به حیات خود ادامه دهد، همینطوریکه اگر حق نبود باطل هم فروغی نداشت، فی المثل اگر سخن راست در جهان نبود، هیچکس دروغ را باور نمی‌کرد و اگر افراد درستکار نبودند کسی تحت تأثیر افراد خائن واقع نمی‌شد، پس همین جولان و فروغ کاذب باطل، مدیون بهره‌برداری از فروغ حق است (آن دروغ از راست میگیرد فروغ).
8 باطل همیشه دنبال بازار آشفته میگردد، همانطور که کفها معمولا هنگامی روی آب آشکار می‌شوند که سیلاب از سراشیبی تند کوهها با هیجان و شور به پائین می‌ریزد، اما همین که در میان جلگه صاف و همواری قرار گرفت و وضع آرام شد، کفها تدریجاً محو می‌شوند و آب صاف باقی می‌ماند.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین