قرآن کریم، نامهای متعددی دارد، یکی از نامهای مشهور آن، کلمة "قرآن" است. از این نام در قرآن کریم، پنجاه و هشت مورد یاد شده است. مانند: "إِنَّهُو لَقُرْءَانٌ کَرِیمٌ ;(واقعه،77) "فَإِذَا قَرَأْتَ الْقُرْءَانَ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیْطََنِ الرَّجِیمِ ;(نحل،98) دربارة معنای قرآن و مبدأ اشتقاق آن میان دانشمندان ،اختلاف وجود دارد: 1. "قرآن" از هیچ مبدئی مشتق نشده است، بلکه ارتجالاً و ابتدأً برای کلام الهی وضع شده است. بنابراین مشتق از "قرء" نخواهد بود وگرنه باید بتوانیم بر هر چیزی که قرائت میشود لفظ قرآن را اطلاق نماییم. 2. "قرآن" مشتق از "قرء" به معنای جمع و گردآوری است و چون قرآن، جامع ثمرات کتابهای پیشین آسمانی است، آن را قرآن نامیدهاند. 3. "قرآن" مشتق از "قرء" به معنای قرائت، پیرو هم آوردن و خواندن میباشد; چون قاری قرآن به هنگام تلاوت آن، حروف و کلمات آن را به دنبال هم میآورد، قرآنش نامیدهاند، بنابراین، "قرآن" مصدر به معنای مفعول است; یعنی تلاوت شده.(قرآن = مقروء) 4. "قرآن" از ریشة "قرن" به معنای ضمیمه کردن و پیوستن و یا نزدیک ساختن چیزی به چیز دیگر است، و چون حروف و کلمات و آیات و سورههای قرآن، مقرون به هم هستند و با کیفیتی خاص با هم ارتباط و پیوستگی دارند آن را قرآن نامیدهاند. 5. "قرآن" مشتق از قرائن است و قرائن نیز جمع قرینه میباشد. از این جهت که هر یک از آیات قرآنی، قرینه و مؤید آیات دیگر میباشند آن را قرآن گویند. آنچه گفته شد دربارة لفظ "قرآن" است، ولی حقیقت قرآن فراتر از آن است که در قالب الفاظ بگنجد و محتوای آن بسی عالیتر و والاتر از آن است که واژهها و الفاظ یارای بیان آن را داشته باشد.( ر.ک: پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، سید محمد باقر حجتی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ص 2324 / تاریخ قرآن، محمود رامیار، موسسة انتشارات امیر کبیر، ص 2223. ) eporsesh.com
چرا قرآن را قرآن میگویند؟
قرآن کریم، نامهای متعددی دارد، یکی از نامهای مشهور آن، کلمة "قرآن" است. از این نام در قرآن کریم، پنجاه و هشت مورد یاد شده است. مانند: "إِنَّهُو لَقُرْءَانٌ کَرِیمٌ ;(واقعه،77) "فَإِذَا قَرَأْتَ الْقُرْءَانَ فَاسْتَعِذْ بِاللَّهِ مِنَ الشَّیْطََنِ الرَّجِیمِ ;(نحل،98)
دربارة معنای قرآن و مبدأ اشتقاق آن میان دانشمندان ،اختلاف وجود دارد:
1. "قرآن" از هیچ مبدئی مشتق نشده است، بلکه ارتجالاً و ابتدأً برای کلام الهی وضع شده است. بنابراین مشتق از "قرء" نخواهد بود وگرنه باید بتوانیم بر هر چیزی که قرائت میشود لفظ قرآن را اطلاق نماییم.
2. "قرآن" مشتق از "قرء" به معنای جمع و گردآوری است و چون قرآن، جامع ثمرات کتابهای پیشین آسمانی است، آن را قرآن نامیدهاند.
3. "قرآن" مشتق از "قرء" به معنای قرائت، پیرو هم آوردن و خواندن میباشد; چون قاری قرآن به هنگام تلاوت آن، حروف و کلمات آن را به دنبال هم میآورد، قرآنش نامیدهاند، بنابراین، "قرآن" مصدر به معنای مفعول است; یعنی تلاوت شده.(قرآن = مقروء)
4. "قرآن" از ریشة "قرن" به معنای ضمیمه کردن و پیوستن و یا نزدیک ساختن چیزی به چیز دیگر است، و چون حروف و کلمات و آیات و سورههای قرآن، مقرون به هم هستند و با کیفیتی خاص با هم ارتباط و پیوستگی دارند آن را قرآن نامیدهاند.
5. "قرآن" مشتق از قرائن است و قرائن نیز جمع قرینه میباشد. از این جهت که هر یک از آیات قرآنی، قرینه و مؤید آیات دیگر میباشند آن را قرآن گویند.
آنچه گفته شد دربارة لفظ "قرآن" است، ولی حقیقت قرآن فراتر از آن است که در قالب الفاظ بگنجد و محتوای آن بسی عالیتر و والاتر از آن است که واژهها و الفاظ یارای بیان آن را داشته باشد.( ر.ک: پژوهشی در تاریخ قرآن کریم، سید محمد باقر حجتی، دفتر نشر فرهنگ اسلامی، ص 2324 / تاریخ قرآن، محمود رامیار، موسسة انتشارات امیر کبیر، ص 2223. )
eporsesh.com
- [سایر] چرا سوره (الرحمن) را عروس قرآن میگویند؟
- [سایر] برخی میگویند قرآن تحریف شده. در مورد عدم تحریف قرآن صحبت نمائید.
- [سایر] چرا کافران میگویند: قرآن را محمد و یک ایرانی به نام روزبه گفتهاند؟!
- [سایر] (بِرّ) یعنی چه؟ ابرار به چه کسانی میگویند؟ و اوصاف (ابرار) در قرآن کداماند؟
- [سایر] سلام، آیا روایتی به این مضمون صحت دارد که در قیامت به حافظ قرآن میگویند بخوان و بالا برو؟! و آیا فقط مختص حافظ قرآن است؟
- [سایر] شیعیان میگویند پیامبر اسلام(ص) اواخر عمر خود بیان فرمود: من پس از مرگ دو چیز میان شما میگذارم یکی قرآن و دیگری عترتم. اهل تسنن میگویند: قرآن و سنت. کدام صحیح است؟ منابع هر کدام چیست؟ چرا دکتر شریعتی در کتاب شیعهی صفوی میگوید قرآن و سنت؟
- [سایر] آیا درست است که برخی افراد میگویند هرچه در قرآن وجود دارد از تورات گرفته شده است؟
- [سایر] چرا میگویند بین کلمات قرآن کریم، آهنگ خاصی وجود دارد، و هیچ کس مانند آن را نمیتواند بیاورد؟
- [سایر] آیا روایتی به این مضمون صحت دارد که در قیامت به حافظ قرآن میگویند بخوان و بالا برو؟!
- [سایر] میگویند: حدیثی صادق است که مخالفت با قرآن نداشته باشد. پس چرا قرآن با حدیث و روایت تفسیر میشود؟ آیه مصدّق روایت است یا روایت مصدّق آیه؟ یا هر دو مصدّق همدیگر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر به جایی برسد که اذان شهر را که معمولاً درجای بلند میگویند نشنود ولی اذانی را که در جای خیلی بلند میگویند بشنود، باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] فقّاع که از جو گرفته میشود و به آن (آبجو) میگویند، نجس است ولی آبی که به دستور پزشکان از جو میگیرند و به آن (ماء الشّعیر) میگویند، پاک است.
- [آیت الله مظاهری] فقاع که از جو گرفته میشود و به آن آب جو میگویند نجس است ولی آبی که به دستور طبیب از جو میگیرند و به آن ماء الشعیر میگویند پاک میباشد. 10 و11 - حیواننجاستخوار و حیوانیکه انسانبا آننزدیکینموده:
- [آیت الله بروجردی] فُقّاع که از جو گرفته میشود و به آن آب جو میگویند نجس است، ولی آبی که به دستور طبیب از جو میگیرند و به آن ماءِ الشعیر میگویند، پاک میباشد.
- [آیت الله خوئی] فقاع که از جو گرفته میشود و به آن آبجو میگویند، نجس است و غیر فقاع مانند آبی که بهدستور طبیب از جو میگیرند و به آن ماءالشعیر میگویند، پاک میباشد.
- [آیت الله خوئی] اگر بهجایی برسد که اذان شهر را که معمولا در جای بلند میگویند نشنود. ولی اذانی را که در جای خیلی بلند میگویند بشنود، باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] فُقّاع که از جو گرفته میشود و به آن آبجو میگویند، نجس است؛ ولی آبی که به دستور پزشک از جو میگیرند و مست کننده نیست و به آن (ماءالشعیر) میگویند، پاک است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به جایی برسد که اذان شهر را که معمولاً در جای بلندی میگویند نشنود ولی اذانی را که در جای خیلی بلند میگویند بشنود، باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله سیستانی] چنانچه در صدق عرفی شک کند و نداند که آبیاری طوری است که در عرف میگویند با هر دو آبیاری شده ، یا اینکه میگویند آبیاری آن مثلاً با باران است ، اگر سه چهلم بدهد کافی است .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر به جایی برسد که اذان شهر را که معمولاً در جای بلند میگویند نشنود، ولی اذانی را که در جای خیلی بلند یا با وسایلی همچون بلندگو میگویند بشنود، باید نماز را شکسته بخواند.