در آیه 214 و 215 سوره شعراء می‌خوانیم (وَاَنْذِرْ عَشیرَتَکَ الاَقرَبینَ وَ اخْفِضْ جَناحَکَ لِمَنِ اتَّبَعَکَ مِنَ الْمُؤمِنینَ) [خویشاوندان نزدیکت را انذار کن و بال و پر خود را برای مؤمنانی که از تو پیروی می‌کنند بگستران] این آیات داستان معروفی دارد که تقریباً همة مورخان اسلامی آن را نوشته‌اند . در تفسیر این آیه روایتی دیده می‌شود که به گفته (طبرسی) در (مجمع البیان) نزد خاص و عام مشهور است ، و نیز به گفته (حاکم حسکانی) در (شواهد التنزیل) (براء بن عازب) می‌گوید هنگامی که آیه (وَاَنْذِرْ عَشیرَتَکَ الاَقْرَبینَ) نازل شد ، پیامبر (ص) بنی عبدالمطلب را که چهل نفر بودند جمع کرد و غذایی برای آنها فراهم ساخت و فرمود بنام خدا نزدیک شوید و بخورید، سپس ظرفی از شیر آوردند و فرمود (به نام خدا بنوشید) ، فردا نیز آنها را دعوت کرد و غذا و نوشیدنی فراهم ساخت ، سپس آنها را انذار و بشارت داد ، و فرمود من دنیا و آخرت را برای شما آورده‌ام ، اسلام بیاورید و اطاعت کنید تا هدایت شوید)، سپس فرمود (وَ مَنْ یُؤاخینی (مِنْکُمْ) وَ یُوازِرُنی یَکونُ وَلیّی وَوَصیّی بَعدی وَ خَلیفَتی فی اَهْلی وَ یَقتضی دَیْنی (...))[چه کسی از شما حاضر است با من برادری کند و مرا یاری نماید و بعد از من وصی و جانشین من در خانواده‌ام باشد، و دین مرا ادا کند؟] همه خاموش ماندند ، این سخن را سه بار تکرار فرمود و همچنان همه خاموش بودند، ولی علی (ع) می‌فرمود (من این کار را می‌کنم) ، پیامبر (ص) فرمود تو خواهی بود. جمعیّت برخاستند و به ابوطالب می‌گفتند (برو اطاعت فرزندت (علی) را کن که محمد (ص) او را امیر تو ساخت). (شواهد التنزیل 1/420) ابن اثیر در کتاب (کامل) خود می‌گوید پیامبر (ص) فرمود (اَیُّکُمْ یُوازِرُنی عَلی هذا الاَمْرِ عَلی اَنْ یَکُونَ اَخی وَ وَصِیّی وَ خَلیفَتی فیکُمْ) [کدام یک از شما مرا یاری در این کار می‌کند تا برادرم و وصیّم و جانشینم در میان شما باشد]؟ و بعد از آن که همه جواب منفی دادند یا ساکت شدند، علی(ع) عرض کرد (اَنَا یا نَبیَّ الله اَکُونُ وَزیرکَ عَلَیْهِ) و پیامبر (ص) فرمود (اِنَّ هذا اَخی وَوَصِیّی وَ خَلیفَتی فیکُمْ فَاَسْمِعُوا لَهُ وَ اَطیعُوا). (کامل 2/63) جالب اینکه در این حدیث نیز تعبیر به (خلیفتی فیکم) (جانشین من در میان شما) شده است، و در واقع این یکی از معجزات پیامبر(ص) است که در آن روز که علی(ع) سیزده سال بیشتر نداشت چنین جمله‌ای را قاطعانه به او گفت . چه کسی می‌توانست پیش بینی کند که این کودک سیزده ساله در آینده یکی از بزرگترین مردان جهان بشریّت خواهد شد و سزاوار است جانشین پیامبر(ص) گردد، و همه سخن او را بشنوند و سر بر فرمان او نهند. و باز جالب اینکه این سخن را پیامبر (ص) هم در اوائل دعوتش در یوم الانذار بیان کرد، و هم در ماههای آخر عمر مبارکش در غدیر خم ، آیا این سخن بهترین دلیل بر امامت حضرت علی (ع) نیست؟ eporsesh.com
در آیه 214 و 215 سوره شعراء میخوانیم (وَاَنْذِرْ عَشیرَتَکَ الاَقرَبینَ وَ اخْفِضْ جَناحَکَ لِمَنِ اتَّبَعَکَ مِنَ الْمُؤمِنینَ)
[خویشاوندان نزدیکت را انذار کن و بال و پر خود را برای مؤمنانی که از تو پیروی میکنند بگستران]
این آیات داستان معروفی دارد که تقریباً همة مورخان اسلامی آن را نوشتهاند .
در تفسیر این آیه روایتی دیده میشود که به گفته (طبرسی) در (مجمع البیان) نزد خاص و عام مشهور است ، و نیز به گفته (حاکم حسکانی) در (شواهد التنزیل) (براء بن عازب) میگوید هنگامی که آیه (وَاَنْذِرْ عَشیرَتَکَ الاَقْرَبینَ) نازل شد ، پیامبر (ص) بنی عبدالمطلب را که چهل نفر بودند جمع کرد و غذایی برای آنها فراهم ساخت و فرمود بنام خدا نزدیک شوید و بخورید، سپس ظرفی از شیر آوردند و فرمود (به نام خدا بنوشید) ، فردا نیز آنها را دعوت کرد و غذا و نوشیدنی فراهم ساخت ، سپس آنها را انذار و بشارت داد ، و فرمود من دنیا و آخرت را برای شما آوردهام ، اسلام بیاورید و اطاعت کنید تا هدایت شوید)، سپس فرمود (وَ مَنْ یُؤاخینی (مِنْکُمْ) وَ یُوازِرُنی یَکونُ وَلیّی وَوَصیّی بَعدی وَ خَلیفَتی فی اَهْلی وَ یَقتضی دَیْنی (...))[چه کسی از شما حاضر است با من برادری کند و مرا یاری نماید و بعد از من وصی و جانشین من در خانوادهام باشد، و دین مرا ادا کند؟]
همه خاموش ماندند ، این سخن را سه بار تکرار فرمود و همچنان همه خاموش بودند، ولی علی (ع) میفرمود (من این کار را میکنم) ، پیامبر (ص) فرمود تو خواهی بود.
جمعیّت برخاستند و به ابوطالب میگفتند (برو اطاعت فرزندت (علی) را کن که محمد (ص) او را امیر تو ساخت). (شواهد التنزیل 1/420)
ابن اثیر در کتاب (کامل) خود میگوید پیامبر (ص) فرمود (اَیُّکُمْ یُوازِرُنی عَلی هذا الاَمْرِ عَلی اَنْ یَکُونَ اَخی وَ وَصِیّی وَ خَلیفَتی فیکُمْ) [کدام یک از شما مرا یاری در این کار میکند تا برادرم و وصیّم و جانشینم در میان شما باشد]؟ و بعد از آن که همه جواب منفی دادند یا ساکت شدند، علی(ع) عرض کرد (اَنَا یا نَبیَّ الله اَکُونُ وَزیرکَ عَلَیْهِ) و پیامبر (ص) فرمود (اِنَّ هذا اَخی وَوَصِیّی وَ خَلیفَتی فیکُمْ فَاَسْمِعُوا لَهُ وَ اَطیعُوا). (کامل 2/63)
جالب اینکه در این حدیث نیز تعبیر به (خلیفتی فیکم) (جانشین من در میان شما) شده است، و در واقع این یکی از معجزات پیامبر(ص) است که در آن روز که علی(ع) سیزده سال بیشتر نداشت چنین جملهای را قاطعانه به او گفت . چه کسی میتوانست پیش بینی کند که این کودک سیزده ساله در آینده یکی از بزرگترین مردان جهان بشریّت خواهد شد و سزاوار است جانشین پیامبر(ص) گردد، و همه سخن او را بشنوند و سر بر فرمان او نهند.
و باز جالب اینکه این سخن را پیامبر (ص) هم در اوائل دعوتش در یوم الانذار بیان کرد، و هم در ماههای آخر عمر مبارکش در غدیر خم ، آیا این سخن بهترین دلیل بر امامت حضرت علی (ع) نیست؟
eporsesh.com
- [سایر] آیه انذار (سوره رعد، آیه7)، چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] آیه انذار چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره شعراء ارایه نمایید.
- [سایر] محتوای کلی سوره "شعراء" چیست؟
- [سایر] سلام؛ آیه 40 سوره مبارکه نبأ به کدام یک از نامهای قیامت اشاره دارد؟
- [سایر] آیه 40 سوره مبارکه نبأ به کدام یک از نامهای قیامت اشاره دارد؟
- [سایر] جمله «لکلّ اجل کِتاب» در آیه 38 سوره رعد به چه حقیقتی اشاره دارد؟
- [سایر] در کدام سوره و آیه در مورد تقلید اشاره شده است؟
- [سایر] جمله (لکلّ اجل کِتاب) در آیه 38 سوره رعد به چه حقیقتی اشاره دارد؟
- [سایر] نام گور خر در کدام سوره وکدام ایه اشاره شده است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد؛ چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد؛ باید آن سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد؛ احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و بعد از نماز باید سجده آن را به جا آورد.
- [آیت الله مظاهری] اگر اشتباهاً مشغول خواندن سورهای شود که سجده واجب دارد، چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد باید آن سوره را رها کند و سوره دیگری بخواند و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد باید در بین نماز با اشاره سجده آن را به جا آورده و به همان سوره که خوانده اکتفا نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر اشتباهاً مشغول خواندن سورهای شود که سجده واجب دارد، چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد، باید آن سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند، و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد، احتیاطاً به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و بعد از نماز باید سجده آن را بهجا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنانچه پیش از رسیدن به ایه سجده بفهمد باید ان سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن ایه سجده بفهمد احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و سوره دیگری هم به قصد قربت مطلقه یعنی اگر وظیفه اش سوره دیگری است این همان باشد وگرنه به عنوان قرایت قران باشد بخواند و بعد از نماز باید سجده ان را به جا اورد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر اشتباهاً مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنان چه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد باید آن سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد بنابر احتیاط برای سجده واجب اشاره کند و سوره را تمام کند و بعد یک سوره دیگر احتیاطاً به قصد قربت مطلقه بخواند و به رکوع رود و نماز را تمام کند و بعد از نماز بنابر احتیاط سجده آن را به جا آورد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر سهوا مشغول خواندن سورهای شود که سجده واجب دارد، چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد، باید آن سوره را رها کند و سوره دیگری را بخواند و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد، باید در بین نماز با اشاره، سجده آن را بجا آورد و همان سوره را تمام کند و پس از نماز به جهت آیه سجده یک سجده بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند