آنچه از قرآن کریم استفاده می‌شود این است که حیات پس از مرگ دارای دو جنبه روحانی و جسمانی است ولیتوجه به چند نکته ضروری است: 1- نوع حیات در آخرت و مختصات زندگی پس از مرگ با زندگی دنیوی تفاوت بنیادی دارد. محدودیت، نسبیت، ناخالصی لذت‌ها و غیره از عمده‌ترین ویژگی‌های حیات دنیا است که هیچ‌کدام در آخرت وجود ندارد. 2- برهان‌های عقلی، اصل مسأله معاد را اثبات می‌کند و برخی از خصوصیات عالم پس از مرگ را نشان می‌دهد ولیاز درک بسیاری از جزئیات مربوط به معاد و کیفیت ثواب و عقاب و... عاجز است و تنها راه شناخت آن، کتاب و سنتاست، بنابراین مواردی که قرآن و سنت از ذکر آن ساکت مانده‌اند، ما را به آن دسترسی نیست. 3- برای فهم آیات قرآن کریم باید به مجموعه آیات نظر کرد و توجه نمود که برخی از آیات، شارح و مفسر بعضی دیگراست. اگر چه در بخشی از آیات، نعمت و پاداش‌های بهشتی با تعابیری نظیر انواع میوه‌ها، حورالعین و... بیان شدهاست ولی از آیات دیگر استفاده می‌شود که نعمت‌های بهشتی هیچ‌گونه ناخالصی، محدودیت و تغییر و دگرگونی ازنوع تغییرات و تحولات عالم مادی دنیا را ندارد. 4- نعمت‌های بهشتی به تناسب درجات کمالات انسان‌ها، دارای مراتب و درجات گوناگونی است که اهل درجات عالی از تمام لذت‌ها و بهره‌های مراتب پایین‌تر نیز برخوردارند ولی افرادی که در مرتبه‌های پایین‌تر هستند از کمالات و پاداش‌های مراتب عالی‌تر بهره‌مند نیستند. 5- و اما در مورد علت به کار رفتن این گونه تعبیر در قرآن، مباحث علمی و نظرات گوناگونی از سوی بزرگان اهل تفسیرمطرح است. اجمال مطلب این که عالم الفاظ و رابطه آن با معانی، امری است مربوط به دنیا و به همین جهت ویژگی‌های خاص خود را دارد، آنچه مسلم است اگر قرار باشد نعمت‌ها و پاداش‌های بی‌حد و حصر بهشتی در قالب تنگ الفاظ گنجانده و برای مردم عادی بیان شود، تعابیر به کار رفته در قرآن بهترین و مناسب‌ترین بیان ممکن برای آن است و به عبارت دیگر الفاظ و تعابیر قرآن، تنزل یافته آن حقایق اخروی است (کاملاً دقت شود). eporsesh.com
منظور قرآن کریم از نعمتهای مادی چون حورالعین و میوه در بهشت چیست ؟ با اینکه بهشت جای نعمتهای معنوی است.
آنچه از قرآن کریم استفاده میشود این است که حیات پس از مرگ دارای دو جنبه روحانی و جسمانی است ولیتوجه به چند نکته ضروری است:
1- نوع حیات در آخرت و مختصات زندگی پس از مرگ با زندگی دنیوی تفاوت بنیادی دارد. محدودیت، نسبیت، ناخالصی لذتها و غیره از عمدهترین ویژگیهای حیات دنیا است که هیچکدام در آخرت وجود ندارد.
2- برهانهای عقلی، اصل مسأله معاد را اثبات میکند و برخی از خصوصیات عالم پس از مرگ را نشان میدهد ولیاز درک بسیاری از جزئیات مربوط به معاد و کیفیت ثواب و عقاب و... عاجز است و تنها راه شناخت آن، کتاب و سنتاست، بنابراین مواردی که قرآن و سنت از ذکر آن ساکت ماندهاند، ما را به آن دسترسی نیست.
3- برای فهم آیات قرآن کریم باید به مجموعه آیات نظر کرد و توجه نمود که برخی از آیات، شارح و مفسر بعضی دیگراست. اگر چه در بخشی از آیات، نعمت و پاداشهای بهشتی با تعابیری نظیر انواع میوهها، حورالعین و... بیان شدهاست ولی از آیات دیگر استفاده میشود که نعمتهای بهشتی هیچگونه ناخالصی، محدودیت و تغییر و دگرگونی ازنوع تغییرات و تحولات عالم مادی دنیا را ندارد.
4- نعمتهای بهشتی به تناسب درجات کمالات انسانها، دارای مراتب و درجات گوناگونی است که اهل درجات عالی از تمام لذتها و بهرههای مراتب پایینتر نیز برخوردارند ولی افرادی که در مرتبههای پایینتر هستند از کمالات و پاداشهای مراتب عالیتر بهرهمند نیستند.
5- و اما در مورد علت به کار رفتن این گونه تعبیر در قرآن، مباحث علمی و نظرات گوناگونی از سوی بزرگان اهل تفسیرمطرح است.
اجمال مطلب این که عالم الفاظ و رابطه آن با معانی، امری است مربوط به دنیا و به همین جهت ویژگیهای خاص خود را دارد، آنچه مسلم است اگر قرار باشد نعمتها و پاداشهای بیحد و حصر بهشتی در قالب تنگ الفاظ گنجانده و برای مردم عادی بیان شود، تعابیر به کار رفته در قرآن بهترین و مناسبترین بیان ممکن برای آن است و به عبارت دیگر الفاظ و تعابیر قرآن، تنزل یافته آن حقایق اخروی است (کاملاً دقت شود).
eporsesh.com
- [سایر] نعمتهای مادی بهشت دلیل بر چیست؟
- [سایر] آیا در بهشت برزخی حورالعین وجود دارد؟
- [سایر] منظور از تحریف معنوی قرآن چیست؟
- [سایر] آزادی و اسارت معنوی را از منظر قرآن کریم را توضیح دهید؟
- [سایر] با توجه به آیات قرآن کریم، ماهیت بهشت چیست؟
- [سایر] منظور از آسمان در قرآن کریم چیست؟
- [سایر] چگونه می شود با قرآن کریم با حضرت مهدی (علیه السلام) ارتباط روحی و معنوی بر قرار کرد ؟
- [سایر] تزویج حورالعین در بهشت آیا فقط برای مردان است؟ اگر چنین است، زنان چه تکلیفی خواهند داشت؟
- [سایر] تفاوت منطق قدرت معنوی با منطق قدرت مادی در چیست ؟
- [سایر] منظور از سدرة المنتهی که در قرآن کریم نام آن ذکر شده است، چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است در برابر نعمتِ رسیده یا نقمت رفع شده, سجده انجام شود. نعمت, گاهی مادّی است و زمانی معنوی مانند ادای فریضه یا نافله و گاهی سیاسی است و زمانی اجتماعی. نظام اسلامی را تقویت کردن و وحدت جامعه را تأمین نمودن، همگی سجدهّ شکر دارد. صحّت سجده شکر, مشروط به ذکر نیست و فقط نهادن پیشانی به قصد تعظیم پروردگار بر زمین, کافی است. مستحب است که گفته شود: (شکراً للّه).
- [امام خمینی] جایز نیست برای طلاب علوم دینیه دخول در مدارس که بعض معممین و ائمه جماعت از طرف دولت جائر و یا با اشاره دولت تصدی نمودهاند چه برنامه تحصیلی از طرف دولت جائر باشد یا از طرف این نحو متصدیان که عمّال دولت جائر هستند، زیرا در این امور نقشه محو آثار اسلام و احکام قرآن کریم کشیده شده است.
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله اردبیلی] دادن قرآن به دست کفار و اهل کتاب به امید هدایت آنان و به منظور مطالعه و بررسی و درک آیات آن، در صورتی که در معرض نجس شدن و هتک و اهانت نباشد و واقعا بخواهند از آن استفاده کنند، مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و روایات درباره آن زیاد سفارش شده است. از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.)(1)
- [آیت الله اردبیلی] جهاد از واجبات دین و دری از درهای بهشت است که خداوند آن را برای اولیای خود گشوده است(1) و در جهت حفظ کیان اسلام و امنیت مسلمانان و دفاع در مقابل هجوم کافران و ناپاکان و یاری مستضعفان، مورد تأکید قرآن و معصومان علیهمالسلام قرار گرفته است. امّتی که از جهاد روی گردانند، جامه ذلّت و خواری و ردای بلا و گرفتاری بپوشند و با حقارت و پستی از انصاف و عدالت محروم شوند.
- [امام خمینی] احکام قرض - قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و اخبار راجع به آن زیاد سفارش شده است، از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده که هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] قرض دادن از کارهای بسیار مستحب است و در آیات قرآن مجید و اخبار معصومین(علیهم السلام) درباره آن زیاد سفارش شده، از پیغمبراکرم(صلی الله علیه وآله) روایت شده که (هرکس به برادر مسلمان خود قرض دهد مال او زیاد می شود و ملائکه بر او رحمت می فرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند بدون حساب و به سرعت از صراط می گذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد بهشت بر او حرام می شود) و نیز در روایتی آمده است که (ثواب صدقه ده برابر است و ثواب قرض هیجده برابر!)
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام اسراف و تبذیر است و آن اقسامی دارد که یک قسم از آن حرام نیست. الف) فرو رفتن در مشتهیات نفس از راه حرام که قرآن به آن (اتراف) میگوید که اگر در فردی پیدا شود دنیا و آخرت او را تباه میکند و قرآن او را فرد شومی از اهل جهنّم میداند: (وَ اصْحابُ الشِّمالِ ما اصْحابُ الشِّمالِ فی سَمُومٍ وَ حَمیمٍ وَ ظِلٍّ مِنْ یَحْمُومٍ لا بارِدٍ وَ لا کَریمٍ انَّهُمْ کانُوا قَبْلَ ذلِکَ مُتْرَفین)[1] (و یاران چپ، کدامند یاران چپه در میان باد گرم و آب داغ. و سایهای از دود تار. نه خنک نه خشک. اینان بودند که پیش از این نازپروردگان بودند.) و اگر در ملّتی پیدا شود، آن ملّت را نابود میداند: (وَ اذا ارَدْنا أَنْ نُهْلِکَ قَرْیَةً أَمَرْنا مُتْرَفیها فَفَسَقُوا فیها فَحَقَّ عَلَیْهَا الْقَولُ فَدَمَّرْناها تَدْمیراً)[2] (و چون بخواهیم شهری را هلاک کنیم، خوشگذرانان آن شهر را وا میداریم تا در آن به انحراف و فساد بپردازند، و در نتیجه عذاب بر آن شهر لازم گردد، پس آن را یکسره زیر و زِبَر کنیم.) ب) به هدر دادن نِعم الهی نظیر نابود کردن مال و عمر و آبرو و مانند اینها که قرآن به آن (تبذیر) میگوید و مبذّر را برادر شیطان میخواند: (انَّ الْمُبَذِّرینَ کانُوا اخْوانَ الشَّیاطین)[3] (همانا اسرافکنندگان برادران شیطانها هستند.) ج) فرو رفتن در مشتهیات نفس از راه حلال که به آن (اسراف) گفته میشود و آن گرچه حرام نیست، ولی محال است که مسرف بتواند به کمال انسانی برسد و قرآن او را مورد بیمهری و بیعنایتی از طرف حقّ میداند: صفحه 386 (انَّهُ لایُحِبُّ الْمُسْرِفین).[4] (به درستی که خداوند اسراف کنندگان را دوست نمیدارد.) بلکه او را یک مؤمن واقعی نمیداند: (وَالَّذینَ اذا أَنْفَقُوا لَمْ یُسْرِفُوا)[5] (و کسانی که به هنگام بخشش، زیادهروی نمیکنند.)
- [آیت الله وحید خراسانی] قرض دادن به مسلمان مخصوصا به مومنین از کارهای مستحب است و در قران مجید به ان امر شده و قرض دادن به مومن قرض دادن به خدا شمرده شده و وعده مغفرت به قرض دهنده داده شده و در اخبار راجع به ان سفارش شده است و از پیغمبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم روایت شده که کسی که به برادر مسلمان خود قرض بدهد برای او به هر درهمی که قرض داده به وزن کوه احد از کوههای رضوی و طور سیناء حسنات است و اگر با او در طلب قرض مدارا کند بر صراط مانند برق بدون حساب و عذاب می گذرد و کسی که برادر مسلمان به او شکایت کند و قرض ندهد خداوندعزوجل بهشت را بر او حرام می کند و از حضرت صادق علیه السلام روایت شده که اگر قرض بدهم برای من محبوب تر است از ان که به مانند ان صدقه بدهم