از جمله مطالبی که امروزه علم نجوم، پس از قرن ها مطالعه و تحقیق به آن دست یافته، این است که خورشید که مرکز منظومه شمسی است، دارای حرکات متعددی است. 1. حرکت وضعی; این کره فروزان و با عظمت که 330 هزار برابر زمین جرم و یک میلیون و سیصد هزار برابر آن حجم دارد، تقریباً در هر 25 روز یک بار به دور محور خود می گردد. 2. حرکت انتقالی; خورشید با تمامی سیّاره ها و اقمار آن ها که همگی منظومه شمسی را تشکیل می دهند، در هر ثانیه 18 کیلومتر و نیم در فضا به سوی مقصد معیّنی، یعنی به جانب صورت فلکی حرکت می کند و سرعت این حرکت منظم در هر سال، تقریباً 600 میلیون کیلومتر است. 3. حرکت خورشید به دور مرکز کهکشان; (منظومه شمسی تقریباً 30 هزار سال نوری از مرکز کهکشان فاصله دارد و با سرعتی در حدود 800 هزار کیلومتر در ساعت، در مدّت 200 میلیون سال یک مرتبه به دور مرکز کهکشان گردش می کند)(1). با این توضیح عظمت قرآن آشکار می گردد; چرا که در آن زمان که فقط حرکت خورشید را به گرد زمین می دانستند، قرآن فرموده است: (والشمس تجری لمستقر لها ذلک تقدیر العزیز العلیم;(2) خورشید به سوی مقر خود در جریان است). پی نوشتها: 1 - ر.ک به: پرسش و پاسخ، نوری. 2 - سوره یس، آیه 39. eporsesh.com
از جمله مطالبی که امروزه علم نجوم، پس از قرن ها مطالعه و تحقیق به آن دست یافته، این است که خورشید که مرکز منظومه شمسی است، دارای حرکات متعددی است.
1. حرکت وضعی; این کره فروزان و با عظمت که 330 هزار برابر زمین جرم و یک میلیون و سیصد هزار برابر آن حجم دارد، تقریباً در هر 25 روز یک بار به دور محور خود می گردد.
2. حرکت انتقالی; خورشید با تمامی سیّاره ها و اقمار آن ها که همگی منظومه شمسی را تشکیل می دهند، در هر ثانیه 18 کیلومتر و نیم در فضا به سوی مقصد معیّنی، یعنی به جانب صورت فلکی حرکت می کند و سرعت این حرکت منظم در هر سال، تقریباً 600 میلیون کیلومتر است.
3. حرکت خورشید به دور مرکز کهکشان; (منظومه شمسی تقریباً 30 هزار سال نوری از مرکز کهکشان فاصله دارد و با سرعتی در حدود 800 هزار کیلومتر در ساعت، در مدّت 200 میلیون سال یک مرتبه به دور مرکز کهکشان گردش می کند)(1).
با این توضیح عظمت قرآن آشکار می گردد; چرا که در آن زمان که فقط حرکت خورشید را به گرد زمین می دانستند، قرآن فرموده است: (والشمس تجری لمستقر لها ذلک تقدیر العزیز العلیم;(2) خورشید به سوی مقر خود در جریان است).
پی نوشتها:
1 - ر.ک به: پرسش و پاسخ، نوری.
2 - سوره یس، آیه 39.
eporsesh.com
- [سایر] آیا اشاره به حرکت خورشید در قرآن شده است؟
- [سایر] آیا در قرآن مجید درباره حرکت زمین به دور خورشید اشاره ای شده است؟
- [سایر] آیا در قرآن اشاره ای به حرکت خورشید و منظومه شمسی شده است؟
- [سایر] آیا در قرآن به این مطلب که خمس را باید به سادات داد، اشاره شده است؟
- [سایر] این یک حقیقت علمی است که هرچه انسان به طرف آسمان پرواز کند اکسیژن هوا کمتر می شود، آیه قرآن که به این مطلب اشاره کند کدام است؟
- [سایر] آیا قرآن به این مطلب اشاره می کند که آنهایی که چهره های سفید دارند، از آنهایی که رنگ پوستشان زرد، قرمز، قهوه ای یا مشکی است، بهترند؟
- [سایر] منظور از طلوع و غروب خورشید در قرآن چیست؟
- [آیت الله خوئی] بنا به اظهار بعض اهل خبره حیوان مریض بعد از قطع نخاع آن حرکتی از او مشاهده میشود بنابر این جمع بین این مطلب و مسئله شماره رقم 24 از کتاب ذباحه منهاج الصالحین چگونه است.
- [سایر] چرا ثابت بودن خورشید بر خلاف قوانین علمی در قران نقض شده است؟
- [سایر] آیا در قرآن کریم به لایههای اتمسفر اشاره شده است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان به گفته کسانی که از روی قاعده علمی وقت گرفتن خورشید و ماه را میدانند اطمینان پیدا کند که خورشید یا ماه گرفته، باید نماز آیات را بخواند و نیز اگر بگویند فلان وقت خورشید یا ماه میگیرد وفلان مقدار طول میکشد و انسان به گفته آنان اطمینان پیدا کند، باید به حرف آنان عمل نماید، مثلاً اگر بگویند خورشید فلان ساعت شروع به باز شدن میکند، احتیاطا نباید نماز را تا آن وقت تأخیر بیندازد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر گرفتن خورشید یا ماه را نداند و بعد از باز شدن خورشید یا ماه بفهمد که تمام ان گرفته بوده باید قضای نماز ایات را بخواند ولی اگر بفهمد مقداری از ان گرفته بوده قضا بر او واجب نیست
- [آیت الله وحید خراسانی] شرط دوم در نماز واجب مکان نمازگزار نباید حرکتی داشته باشد که مانع از ارامش بدن نمازگزار و انجام واجبات نماز اختیاری باشد و اگر به واسطه تنگی وقت یا جهت دیگر ناچار باشد در جایی که چنین حرکتی دارد مانند اتومبیل و کشتی و ترن نماز بخواند به قدری که ممکن است باید ارامش بدن و قبله را رعایت نماید و اگر انها از قبله به طرف دیگر حرکت کنند به طرف قبله برگردد
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان از گفته کسانی که از روی قاعده علمی از گرفتن خورشید و ماه خبر می دهند اطمینان پیدا کند که خورشید یا ماه گرفته باید نماز ایات را بخواند و نیز اگر بگویند فلان وقت خورشید یا ماه می گیرد و فلان مقدار طول می کشد و انسان از گفته انان اطمینان پیدا کند باید به اطمینان خودش عمل نماید
- [آیت الله اردبیلی] وقت نماز آیات در خورشید گرفتگی و ماه گرفتگی از وقتی است که خورشید یا ماه شروع به گرفتن میکند و بنابر احتیاط واجب، نباید نماز آیات را به قدری تأخیر بیندازد که خورشید یا ماه شروع به باز شدن کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان به گفته کسانی که از روی قاعده علمی وقت گرفتن خورشید و ماه را میدانند اطمینان پیدا کند که خورشید یا ماه گرفته، باید نماز آیات را بخواند. و نیز اگر بگویند فلان وقت خورشید یا ماه میگیرد، و فلان مقدار طول میکشد و انسان به گفته آنان اطمینان پیدا کند، باید به حرف آنان عمل نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که نمیتواند بنشیند, باید ایستاده نیّت سجده نماید و با اشاره سر و اگر ممکن نبود, با اشاره چشمها و اگر ممکن نبود, به نیت قلبی اکتفا نماید و احتیاط لازم, اشاره کردن با دست و مانند آن است.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که نمی تواند حرف بزند ، اگر با اشاره حرف بزند ، اگر با اشاره حرف بزند ، اگر با اشاره بفهماند که ملک را اجاره داده ، یا اجاره کرده ، صحیح است .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که هیچ نمی تواند سجده نماید باید برای سجده با سر اشاره کند و اگر نتواند؛ باید با چشمها اشاره نماید و اگر با چشمها هم نمی تواند اشاره کند بنا بر احتیاط مستحب با دست و مانند آن برای سجده اشاره کند و در قلب نیز نیت سجده نماید.
- [آیت الله خوئی] کسی که هیچ نمیتواند سجده نماید باید برای سجده با سر اشاره کند و اگر نتواند باید با چشمها اشاره نماید، اگر با چشمها هم نمیتواند اشاره کند بنابر احتیاط مستحب با دست و مانند آن برای سجده اشاره کند و در قلب نیز نیت سجده نماید.