شیطان پس از آن که بر اثر تکبّر و خودبینی دستور خدای متعال در مورد سجده بر حضرت آدمغ را اطاعت ننمود و از درگاه الهی رانده شد، بغض و کینة آدم و فرزندان وی را در دل گرفت و با تمام وجود برای گمراه کردن انسان به میدان آمد تا آن جا که قرآن میفرماید: "به عزّت ذات الهی سوگند یاد نمود که همة آنها را گمراه خواهد کرد، مگر بندگان مخلَص (ص،82) از جمله راههایی که شیطان برای منحرف کردن انسان از آن استفاده میکند، شرکت در اموال و اولاد است. شرکت در موردی است که هر یک از شریکان بتوانند از یک چیز، نصیب و بهرهای داشته باشند، خواه همة شریکان یک نوع استفاده از آن چیز ببرند یا شیوه بهرهبرداری و استفاده آنان تفاوت داشته باشد; بنابراین، شرکت شیطان در مال فردی به این صورت است که او را وسوسه میکند تا از راه حرام، مانند ربا، رشوه، کمفروشی، خدعه و نیرنگ مالی به دست آوردو آن را جمعآوری کند، زیرا، شیطان به وسیلة همین مال به هدف خود که گمراهی فرد و بی توجّهی وی به دستورهای الهی میباشد رسیده است.(اقتباس از تفسیر المیزان، علاّمه طباطبایی، ج 13، ص 146، نشر مؤسسه اعلمی.) مالی که انسان از راه حلال به دست آورد و حقوق واجب ومستحب آن را پرداخت کند، شیطان در آن شرکتی ندارد واین چنین مالی است که در قرآن از آن به خیر و خوبی تعبیر شده است: "إِن تَرَکَ خَیْرًا الْوَصِیَّة;(بقره،180) اگر چیز خوبی از خود به جای گذارد." این گونه مال مختص خود انسان است و وسیلة سعادت و خوشبختی دنیا و آخرت او میباشد. اما مالی که از راه حرام به دست آید، شیطان در او شریک است و سبب بدبختی انسان خواهد بود. قرآن دراینباره میفرماید: "کسانی که از ]راه حرام[ طلا و نقره و مال جمعآوری میکنند و در راه خدا انفاق نمینمایند، آنها را به عذابی دردناک بشارت ده. روزی فرا خواهد رسید که این سکّهها را در آتش سوزان دوزخ داغ و گداخته میکنند و پیشانی و پشتشان را با آن داغ خواهند کرد."(توبه،34 و 35) ممکن است انسان مال را از راه حلال به دست آورد، لیکن در راه حرام مصرف کند; در این صورت نیز، شیطان در آن مال شرکت دارد. در روایاتی که از ائمه اطهار: رسیده شرکت شیطان در اموال، به همین معنا بیان شده است; محمد بن مسلم میگوید: از امام باقر7 پرسیدم: مراد از شرکت شیطان در ایه "وَ شَارِکْهُمْ فِی الاْ ?َمْوَ َلِ وَ الاْ ?َوْلََد" چیست؟ حضرت فرمود: اگر مال از راه حرام به دست آید، شیطان در آن مال شریک است.(همان.) شرکت شیطان در اولاد نیز به این معنا است که فرزندی که از راه غیر مشروع (زنا) به وجود آید که این مورد، مصداق روشن آیه شریف است و نیز فرزندی که پدر و مادر در راه تربیت وی سستی کنند و مسئولیت خویش را عملی ننمایند، در نتیجه فرزند منحرف شود، شیطان هم در چنین فرزندی شریک است، زیرا از این راه به هدف خود که منحرف کردن اولاد آدم میباشد موفق شده است. در بعضی احادیث آمده که غفلت از یاد خدا هنگام آمیزش با همسر، سبب شرکت شیطان در فرزندی که نطفة او منعقد شده خواهد شد.(تفسیر کنز الدقائق، میرزا محمد مشهدی، ج 5، ص 557، نشر جامعه مدرسین.) در پایان یادآور میشویم که آیه شریف مورد پرسش در قرآن، یک بار بیشتر نیامده است. eporsesh.com
لطفاً درباره شرکت شیطان در مال و فرزند انسان که در آیه 61 سوره اسراء به آن اشاره شده توضیح دهید.
شیطان پس از آن که بر اثر تکبّر و خودبینی دستور خدای متعال در مورد سجده بر حضرت آدمغ را اطاعت ننمود و از درگاه الهی رانده شد، بغض و کینة آدم و فرزندان وی را در دل گرفت و با تمام وجود برای گمراه کردن انسان به میدان آمد تا آن جا که قرآن میفرماید: "به عزّت ذات الهی سوگند یاد نمود که همة آنها را گمراه خواهد کرد، مگر بندگان مخلَص (ص،82) از جمله راههایی که شیطان برای منحرف کردن انسان از آن استفاده میکند، شرکت در اموال و اولاد است. شرکت در موردی است که هر یک از شریکان بتوانند از یک چیز، نصیب و بهرهای داشته باشند، خواه همة شریکان یک نوع استفاده از آن چیز ببرند یا شیوه بهرهبرداری و استفاده آنان تفاوت داشته باشد; بنابراین، شرکت شیطان در مال فردی به این صورت است که او را وسوسه میکند تا از راه حرام، مانند ربا، رشوه، کمفروشی، خدعه و نیرنگ مالی به دست آوردو آن را جمعآوری کند، زیرا، شیطان به وسیلة همین مال به هدف خود که گمراهی فرد و بی توجّهی وی به دستورهای الهی میباشد رسیده است.(اقتباس از تفسیر المیزان، علاّمه طباطبایی، ج 13، ص 146، نشر مؤسسه اعلمی.) مالی که انسان از راه حلال به دست آورد و حقوق واجب ومستحب آن را پرداخت کند، شیطان در آن شرکتی ندارد واین چنین مالی است که در قرآن از آن به خیر و خوبی تعبیر شده است: "إِن تَرَکَ خَیْرًا الْوَصِیَّة;(بقره،180) اگر چیز خوبی از خود به جای گذارد." این گونه مال مختص خود انسان است و وسیلة سعادت و خوشبختی دنیا و آخرت او میباشد.
اما مالی که از راه حرام به دست آید، شیطان در او شریک است و سبب بدبختی انسان خواهد بود. قرآن دراینباره میفرماید: "کسانی که از ]راه حرام[ طلا و نقره و مال جمعآوری میکنند و در راه خدا انفاق نمینمایند، آنها را به عذابی دردناک بشارت ده. روزی فرا خواهد رسید که این سکّهها را در آتش سوزان دوزخ داغ و گداخته میکنند و پیشانی و پشتشان را با آن داغ خواهند کرد."(توبه،34 و 35)
ممکن است انسان مال را از راه حلال به دست آورد، لیکن در راه حرام مصرف کند; در این صورت نیز، شیطان در آن مال شرکت دارد. در روایاتی که از ائمه اطهار: رسیده شرکت شیطان در اموال، به همین معنا بیان شده است; محمد بن مسلم میگوید: از امام باقر7 پرسیدم: مراد از شرکت شیطان در ایه "وَ شَارِکْهُمْ فِی الاْ ?َمْوَ َلِ وَ الاْ ?َوْلََد" چیست؟ حضرت فرمود: اگر مال از راه حرام به دست آید، شیطان در آن مال شریک است.(همان.)
شرکت شیطان در اولاد نیز به این معنا است که فرزندی که از راه غیر مشروع (زنا) به وجود آید که این مورد، مصداق روشن آیه شریف است و نیز فرزندی که پدر و مادر در راه تربیت وی سستی کنند و مسئولیت خویش را عملی ننمایند، در نتیجه فرزند منحرف شود، شیطان هم در چنین فرزندی شریک است، زیرا از این راه به هدف خود که منحرف کردن اولاد آدم میباشد موفق شده است.
در بعضی احادیث آمده که غفلت از یاد خدا هنگام آمیزش با همسر، سبب شرکت شیطان در فرزندی که نطفة او منعقد شده خواهد شد.(تفسیر کنز الدقائق، میرزا محمد مشهدی، ج 5، ص 557، نشر جامعه مدرسین.) در پایان یادآور میشویم که آیه شریف مورد پرسش در قرآن، یک بار بیشتر نیامده است.
eporsesh.com
- [سایر] آیه 61 سوره احزاب را تفسیر کنید؟
- [سایر] تفسیر آیه 61 سوره بقره و شان نزول آن و نظر ائمه راجع به این آیه
- [سایر] تفسیر آیه 104 سوره اسراء چیست؟ آیا مقصود از این آیه سرزمین فلسطین است، یا مصر؟
- [سایر] تفسیر آیه 104 سوره اسراء چیست؟ آیا مقصود از این آیه سرزمین فلسطین است، یا مصر؟
- [سایر] لطفاً از ابتدای آیه 4 تا انتهای آیه 7 سوره اسراء را توضیح دهید. منظور از فساد بنیاسرائیل در آیه 4 این سوره چیست؟
- [سایر] آیه 17 سوره توبه اشاره به شرکت ندادن مشرکین در مراسم حج دارد. مگر مشرکین در مراسم حج شرکت میکردند؟ و با توجه به این آیه اعمال کسانی مانند ادیسون که دین نداشتند کاملاً حبط میشود؟
- [سایر] آیه اسراء به دو مبدأ فاعلی و قابلی سیر رسول اکرم اشاره میکند آن دو مبدأ چیست؟
- [سایر] منظور از عبارت (کَثیرٍ) در آیه 70 سوره مبارکه اسراء چیست؟
- [سایر] از آیه 71 سوره اسراء، چگونه برای اثبات وجود امام زمان (عج) استفاده میشود؟
- [سایر] مقام محمود که در زیارت عاشورا و سوره اسراء آیه 79 آمده به چه معناست ؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد؛ چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد؛ باید آن سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد؛ احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و بعد از نماز باید سجده آن را به جا آورد.
- [آیت الله مظاهری] اگر اشتباهاً مشغول خواندن سورهای شود که سجده واجب دارد، چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد باید آن سوره را رها کند و سوره دیگری بخواند و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد باید در بین نماز با اشاره سجده آن را به جا آورده و به همان سوره که خوانده اکتفا نماید.
- [آیت الله خوئی] اگر اشتباهاً مشغول خواندن سورهای شود که سجده واجب دارد، چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد، باید آن سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند، و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد، احتیاطاً به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و بعد از نماز باید سجده آن را بهجا آورد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اشتباها مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنانچه پیش از رسیدن به ایه سجده بفهمد باید ان سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن ایه سجده بفهمد احتیاطا به سجده اشاره نموده و سوره را تمام کند و سوره دیگری هم به قصد قربت مطلقه یعنی اگر وظیفه اش سوره دیگری است این همان باشد وگرنه به عنوان قرایت قران باشد بخواند و بعد از نماز باید سجده ان را به جا اورد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر اشتباهاً مشغول خواندن سوره ای شود که سجده واجب دارد چنان چه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد باید آن سوره را رها کند و سوره دیگر بخواند و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد بنابر احتیاط برای سجده واجب اشاره کند و سوره را تمام کند و بعد یک سوره دیگر احتیاطاً به قصد قربت مطلقه بخواند و به رکوع رود و نماز را تمام کند و بعد از نماز بنابر احتیاط سجده آن را به جا آورد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر سهوا مشغول خواندن سورهای شود که سجده واجب دارد، چنانچه پیش از رسیدن به آیه سجده بفهمد، باید آن سوره را رها کند و سوره دیگری را بخواند و اگر بعد از خواندن آیه سجده بفهمد، باید در بین نماز با اشاره، سجده آن را بجا آورد و همان سوره را تمام کند و پس از نماز به جهت آیه سجده یک سجده بجا آورد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است (سوره های وَالنَّجم(53) اِقرَأْ(96) والم تنزیل(32) و حم سجده(41)) وهرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود، و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنان که گفته شد در چهار سوره از قرآن مجید آیه سجده است(سوره (الم سجده) و (حم سجده) و (النجم) و (اقرء)) و هرگاه انسان آیه سجده را بخواند یا گوش کند باید فوراً به سجده رود و اگر فراموش کرد هر زمان یادش آید سجده واجب است و اگر گوش ندهد بلکه آیه سجده به گوشش بخورد، بنابر احتیاط واجب باید سجده کند.
- [آیت الله بهجت] در هریک از چهار سوره: (سجده) (سوره32)، (فصّلت) (سوره?1)، (نجم) (سوره?3)، (علق) (سوره9?)، یک آیه سجده است که اگر انسان بخواند یا به آن گوش دهد، بعد از تمام شدن آن آیه، باید فوراً سجده کند؛ و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیههای: 15 سوره سجده و 37 سوره فصّلت و 62 سوره نجم و 19 سوره علق، آیات سجده واجب است که اگر انسان بخواند یا گوش دهد بعد از تمام شدن آن آیه باید فوراً سجده کند، هر چند هنگام خواندن یا گوش دادن به قرآن بودن آن توجّه نداشته باشد و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده کند و کسی که گوش نمیدهد ولی آیه را میشنود بنا بر احتیاط مستحب سجده کند.