لطفاً درباره شرکت شیطان در مال و فرزند انسان که در آیه 61 سوره اسراء به آن اشاره شده توضیح دهید.
شیطان پس از آن که بر اثر تکبّر و خودبینی دستور خدای متعال در مورد سجده بر حضرت آدم‌غ را اطاعت ننمود و از درگاه الهی رانده شد، بغض و کینة آدم و فرزندان وی را در دل گرفت و با تمام وجود برای گمراه کردن انسان به میدان آمد تا آن جا که قرآن می‌فرماید: "به عزّت ذات الهی سوگند یاد نمود که همة آن‌ها را گمراه خواهد کرد، مگر بندگان مخلَص (ص‌،82) از جمله راه‌هایی که شیطان برای منحرف کردن انسان از آن استفاده می‌کند، شرکت در اموال و اولاد است‌. شرکت در موردی است که هر یک از شریکان بتوانند از یک چیز، نصیب و بهره‌ای داشته باشند، خواه همة شریکان یک نوع استفاده از آن چیز ببرند یا شیوه بهره‌برداری و استفاده آنان تفاوت داشته باشد; بنابراین‌، شرکت شیطان در مال فردی به این صورت است که او را وسوسه می‌کند تا از راه حرام‌، مانند ربا، رشوه‌، کم‌فروشی‌، خدعه و نیرنگ مالی به دست آوردو آن را جمع‌آوری کند، زیرا، شیطان به وسیلة همین مال به هدف خود که گمراهی فرد و بی توجّهی وی به دستورهای الهی می‌باشد رسیده است‌.(اقتباس از تفسیر المیزان‌، علاّمه طباطبایی‌، ج 13، ص 146، نشر مؤسسه اعلمی‌.) مالی که انسان از راه حلال به دست آورد و حقوق واجب ومستحب آن را پرداخت کند، شیطان در آن شرکتی ندارد واین چنین مالی است که در قرآن از آن به خیر و خوبی تعبیر شده است‌: "إِن تَرَکَ خَیْرًا الْوَصِیَّة‌;(بقره‌،180) اگر چیز خوبی از خود به جای گذارد." این گونه مال مختص خود انسان است و وسیلة سعادت و خوشبختی دنیا و آخرت او می‌باشد. اما مالی که از راه حرام به دست آید، شیطان در او شریک است و سبب بدبختی انسان خواهد بود. قرآن دراین‌باره می‌فرماید: "کسانی که از ]راه حرام‌[ طلا و نقره و مال جمع‌آوری می‌کنند و در راه خدا انفاق نمی‌نمایند، آنها را به عذابی دردناک بشارت ده‌. روزی فرا خواهد رسید که این سکّه‌ها را در آتش سوزان دوزخ داغ و گداخته می‌کنند و پیشانی و پشتشان را با آن داغ خواهند کرد."(توبه‌،34 و 35) ممکن است انسان مال را از راه حلال به دست آورد، لیکن در راه حرام مصرف کند; در این صورت نیز، شیطان در آن مال شرکت دارد. در روایاتی که از ائمه اطهار: رسیده شرکت شیطان در اموال‌، به همین معنا بیان شده است‌; محمد بن مسلم می‌گوید: از امام باقر7 پرسیدم‌: مراد از شرکت شیطان در ایه "وَ شَارِکْهُم‌ْ فِی الاْ ?َمْوَ َل‌ِ وَ الاْ ?َوْلََد" چیست‌؟ حضرت فرمود: اگر مال از راه حرام به دست آید، شیطان در آن مال شریک است‌.(همان‌.) شرکت شیطان در اولاد نیز به این معنا است که فرزندی که از راه غیر مشروع (زنا) به وجود آید که این مورد، مصداق روشن آیه شریف است و نیز فرزندی که پدر و مادر در راه تربیت وی سستی کنند و مسئولیت خویش را عملی ننمایند، در نتیجه فرزند منحرف شود، شیطان هم در چنین فرزندی شریک است‌، زیرا از این راه به هدف خود که منحرف کردن اولاد آدم می‌باشد موفق شده است‌. در بعضی احادیث آمده که غفلت از یاد خدا هنگام آمیزش با همسر، سبب شرکت شیطان در فرزندی که نطفة او منعقد شده خواهد شد.(تفسیر کنز الدقائق‌، میرزا محمد مشهدی‌، ج 5، ص 557، نشر جامعه مدرسین‌.) در پایان یادآور می‌شویم که آیه شریف مورد پرسش در قرآن‌، یک بار بیش‌تر نیامده است‌. eporsesh.com
عنوان سوال:

لطفاً درباره شرکت شیطان در مال و فرزند انسان که در آیه 61 سوره اسراء به آن اشاره شده توضیح دهید.


پاسخ:

شیطان پس از آن که بر اثر تکبّر و خودبینی دستور خدای متعال در مورد سجده بر حضرت آدم‌غ را اطاعت ننمود و از درگاه الهی رانده شد، بغض و کینة آدم و فرزندان وی را در دل گرفت و با تمام وجود برای گمراه کردن انسان به میدان آمد تا آن جا که قرآن می‌فرماید: "به عزّت ذات الهی سوگند یاد نمود که همة آن‌ها را گمراه خواهد کرد، مگر بندگان مخلَص (ص‌،82) از جمله راه‌هایی که شیطان برای منحرف کردن انسان از آن استفاده می‌کند، شرکت در اموال و اولاد است‌. شرکت در موردی است که هر یک از شریکان بتوانند از یک چیز، نصیب و بهره‌ای داشته باشند، خواه همة شریکان یک نوع استفاده از آن چیز ببرند یا شیوه بهره‌برداری و استفاده آنان تفاوت داشته باشد; بنابراین‌، شرکت شیطان در مال فردی به این صورت است که او را وسوسه می‌کند تا از راه حرام‌، مانند ربا، رشوه‌، کم‌فروشی‌، خدعه و نیرنگ مالی به دست آوردو آن را جمع‌آوری کند، زیرا، شیطان به وسیلة همین مال به هدف خود که گمراهی فرد و بی توجّهی وی به دستورهای الهی می‌باشد رسیده است‌.(اقتباس از تفسیر المیزان‌، علاّمه طباطبایی‌، ج 13، ص 146، نشر مؤسسه اعلمی‌.) مالی که انسان از راه حلال به دست آورد و حقوق واجب ومستحب آن را پرداخت کند، شیطان در آن شرکتی ندارد واین چنین مالی است که در قرآن از آن به خیر و خوبی تعبیر شده است‌: "إِن تَرَکَ خَیْرًا الْوَصِیَّة‌;(بقره‌،180) اگر چیز خوبی از خود به جای گذارد." این گونه مال مختص خود انسان است و وسیلة سعادت و خوشبختی دنیا و آخرت او می‌باشد.
اما مالی که از راه حرام به دست آید، شیطان در او شریک است و سبب بدبختی انسان خواهد بود. قرآن دراین‌باره می‌فرماید: "کسانی که از ]راه حرام‌[ طلا و نقره و مال جمع‌آوری می‌کنند و در راه خدا انفاق نمی‌نمایند، آنها را به عذابی دردناک بشارت ده‌. روزی فرا خواهد رسید که این سکّه‌ها را در آتش سوزان دوزخ داغ و گداخته می‌کنند و پیشانی و پشتشان را با آن داغ خواهند کرد."(توبه‌،34 و 35)
ممکن است انسان مال را از راه حلال به دست آورد، لیکن در راه حرام مصرف کند; در این صورت نیز، شیطان در آن مال شرکت دارد. در روایاتی که از ائمه اطهار: رسیده شرکت شیطان در اموال‌، به همین معنا بیان شده است‌; محمد بن مسلم می‌گوید: از امام باقر7 پرسیدم‌: مراد از شرکت شیطان در ایه "وَ شَارِکْهُم‌ْ فِی الاْ ?َمْوَ َل‌ِ وَ الاْ ?َوْلََد" چیست‌؟ حضرت فرمود: اگر مال از راه حرام به دست آید، شیطان در آن مال شریک است‌.(همان‌.)
شرکت شیطان در اولاد نیز به این معنا است که فرزندی که از راه غیر مشروع (زنا) به وجود آید که این مورد، مصداق روشن آیه شریف است و نیز فرزندی که پدر و مادر در راه تربیت وی سستی کنند و مسئولیت خویش را عملی ننمایند، در نتیجه فرزند منحرف شود، شیطان هم در چنین فرزندی شریک است‌، زیرا از این راه به هدف خود که منحرف کردن اولاد آدم می‌باشد موفق شده است‌.
در بعضی احادیث آمده که غفلت از یاد خدا هنگام آمیزش با همسر، سبب شرکت شیطان در فرزندی که نطفة او منعقد شده خواهد شد.(تفسیر کنز الدقائق‌، میرزا محمد مشهدی‌، ج 5، ص 557، نشر جامعه مدرسین‌.) در پایان یادآور می‌شویم که آیه شریف مورد پرسش در قرآن‌، یک بار بیش‌تر نیامده است‌.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین