برخی از دلائلی که باعث تکذیب مشرکان است، عبارتند از: 1. پیروی از اوهام: "اِن یَتَّبِعونَ اِلآ الظَّنَّ واِن هُم اِلاّ یَخرُصون; (یونس،66)، آنها فقط از پندارهای بیاساس پیروی میکنند و آنها فقط دروغ میگویند." 2. به چیزی جز محسوسات نمیتوانند ایمان آورند: "وقالَ الَّذینَ لا یَرجونَ لِقأَنا لَولاَ اُنزِلَ عَلَینَا المَلغکَةُ اَو نَریَ رَبَّنا لَقَدِ استَکبَروا فی اَنفُسِهِم وعَتَو عُتُوًّا کَبیرا;(فرقان،21)، و آنها که امیدی به لقای ما ندارند ]و رستاخیز را انکار میکنند[ میگویند: چرا فرشتگان بر ما نازل نمیشوند؟ و یا پروردگارمان را با چشم خود نمیبینیم؟ آنها دربارة خود تکبر ورزیدند و طغیان بزرگی کردند!". 3. پرورش در محیط بتپرستی، احترام به نیاکان و پدران و تلقین پذیریهای دوران طفولیت: "بَل قالوا اِنّا وجَدنا ءابأَنا عَلیَ اُمَّةٍ واِنّا عَلیَ ءاثَرِهِم مُهتَدون;(زخرف،2223)، بلکه آنها گفتند: ما نیاکان خود را بر مذهبی یافتیم و ما به آثار آنها هدایت شدهایم... . 4. حجاب هوی پرستی: "ومِنهُم مَن یَستَمِعُ اِلَیکَ حَتّیَ اِذا خَرَجوا مِن عِندِکَ قالوا لِلَّذینَ اوتُوا العِلمَ ماذا قالَ ءانِفًا اُولغکَ الَّذینَ طَبَعَ اللّهُ عَلیَ قُلوبِهِم واتَّبَعوا اَهوأَهُم;(محمد،16)، گروهی از آنان به سخنانت گوش فرا میدهند، اما هنگامی که از نزد تو خارج میشوند، به کسانی که خداوند به آنها علم و دانش بخشیده ]از روی استهزأ[ میگویند: این مرد ]پیامبر[ الان چه گفت؟! آنها کسانی هستند که خداوند بر قلبهایشان مهر نهاده و از هوای نفسشان پیروی کردهاند." 5. زندگی دنیا را بر آخرت ترجیح دادند: "ذَلِکَ بِاَنَّهُمُ استَحَبُّوا الحَیوَةَ الدُّنیا عَلَی الأَخِرَةِ...; (نحل،107108)، آن به خاطر آن است که زندگی دنیا را بر آخرت ترجیح دادند...". 6. حجاب کبر و غرور مستی قدرت: "اَلَّذینَ یُجَدِلونَ فی ءایَتِ اللّهِ بِغَیرِ سُلطَنٍ اَتغهُم کَبُرَ مَقتًا عِندَ اللّهِ وعِندَ الَّذینَ ءامَنوا کَذَلِکَ یَطبَعُ اللّهُ عَلیَ کُلِّ قَلبِ مُتَکَبِّرٍ جَبّار;(غافر،35)، آنها که در آیات الهی به مجادله برمیخیزند، بیآن که دلیلی بر آنها آمده باشد، این جدال بیاساس، خشم عظیمی نزد خدا و نزد کسانی که ایمان آوردهاند، برانگیزد، این گونه خداوند، بر هر قلب متکبر جباری مهر مینهد." 7. حجاب تعصب و لجاجت: "واِذا قَرَأتَ القُرءانَ جَعَلنا بَینَکَ وبَینَ الَّذینَ لا یُؤمِنونَ بِالأَخِرَةِ حِجابًا مَستورا...;(اسرأ45،46)، و هنگامی که قرآن را میخوانی، میان تو و آنها که ایمان به آخرت ندارند، حجاب ناپیدایی قرار میدهیم و بر دلهای آنها پوششهایی، تا آن را نفهمند و در گوشهایشان سنگینی، و هنگامی که پروردگارت را در قرآن به یگانگی یاد میکنی، پشت میکنند و از تو روی برمیگردانند." 8. حجاب نفاق: "فِی قُلُوبِهِم مَّرَضٌ فَزَادَهُمُ اللَّهُ مَرَضًا وَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمُ بِمَا کَانُواْ یَکْذِبُون;(بقره،10)، در دلهای آنها یکنوع بیماری است، خداوند بر بیماری آنها میافزاید و عذاب دردناک به خاطر دروغهایی که میگویند در انتظار آنهاست." و...(ر.ک: پیام قرآن، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 1، ص 298359، ج 3، ص255، دارالکتب الاسلامیة.) eporsesh.com
برخی از دلائلی که باعث تکذیب مشرکان است، عبارتند از:
1. پیروی از اوهام: "اِن یَتَّبِعونَ اِلآ الظَّنَّ واِن هُم اِلاّ یَخرُصون; (یونس،66)، آنها فقط از پندارهای بیاساس پیروی میکنند و آنها فقط دروغ میگویند."
2. به چیزی جز محسوسات نمیتوانند ایمان آورند: "وقالَ الَّذینَ لا یَرجونَ لِقأَنا لَولاَ اُنزِلَ عَلَینَا المَلغکَةُ اَو نَریَ رَبَّنا لَقَدِ استَکبَروا فی اَنفُسِهِم وعَتَو عُتُوًّا کَبیرا;(فرقان،21)، و آنها که امیدی به لقای ما ندارند ]و رستاخیز را انکار میکنند[ میگویند: چرا فرشتگان بر ما نازل نمیشوند؟ و یا پروردگارمان را با چشم خود نمیبینیم؟ آنها دربارة خود تکبر ورزیدند و طغیان بزرگی کردند!".
3. پرورش در محیط بتپرستی، احترام به نیاکان و پدران و تلقین پذیریهای دوران طفولیت: "بَل قالوا اِنّا وجَدنا ءابأَنا عَلیَ اُمَّةٍ واِنّا عَلیَ ءاثَرِهِم مُهتَدون;(زخرف،2223)، بلکه آنها گفتند: ما نیاکان خود را بر مذهبی یافتیم و ما به آثار آنها هدایت شدهایم... .
4. حجاب هوی پرستی: "ومِنهُم مَن یَستَمِعُ اِلَیکَ حَتّیَ اِذا خَرَجوا مِن عِندِکَ قالوا لِلَّذینَ اوتُوا العِلمَ ماذا قالَ ءانِفًا اُولغکَ الَّذینَ طَبَعَ اللّهُ عَلیَ قُلوبِهِم واتَّبَعوا اَهوأَهُم;(محمد،16)، گروهی از آنان به سخنانت گوش فرا میدهند، اما هنگامی که از نزد تو خارج میشوند، به کسانی که خداوند به آنها علم و دانش بخشیده ]از روی استهزأ[ میگویند: این مرد ]پیامبر[ الان چه گفت؟! آنها کسانی هستند که خداوند بر قلبهایشان مهر نهاده و از هوای نفسشان پیروی کردهاند."
5. زندگی دنیا را بر آخرت ترجیح دادند: "ذَلِکَ بِاَنَّهُمُ استَحَبُّوا الحَیوَةَ الدُّنیا عَلَی الأَخِرَةِ...; (نحل،107108)، آن به خاطر آن است که زندگی دنیا را بر آخرت ترجیح دادند...".
6. حجاب کبر و غرور مستی قدرت: "اَلَّذینَ یُجَدِلونَ فی ءایَتِ اللّهِ بِغَیرِ سُلطَنٍ اَتغهُم کَبُرَ مَقتًا عِندَ اللّهِ وعِندَ الَّذینَ ءامَنوا کَذَلِکَ یَطبَعُ اللّهُ عَلیَ کُلِّ قَلبِ مُتَکَبِّرٍ جَبّار;(غافر،35)، آنها که در آیات الهی به مجادله برمیخیزند، بیآن که دلیلی بر آنها آمده باشد، این جدال بیاساس، خشم عظیمی نزد خدا و نزد کسانی که ایمان آوردهاند، برانگیزد، این گونه خداوند، بر هر قلب متکبر جباری مهر مینهد."
7. حجاب تعصب و لجاجت: "واِذا قَرَأتَ القُرءانَ جَعَلنا بَینَکَ وبَینَ الَّذینَ لا یُؤمِنونَ بِالأَخِرَةِ حِجابًا مَستورا...;(اسرأ45،46)، و هنگامی که قرآن را میخوانی، میان تو و آنها که ایمان به آخرت ندارند، حجاب ناپیدایی قرار میدهیم و بر دلهای آنها پوششهایی، تا آن را نفهمند و در گوشهایشان سنگینی، و هنگامی که پروردگارت را در قرآن به یگانگی یاد میکنی، پشت میکنند و از تو روی برمیگردانند."
8. حجاب نفاق: "فِی قُلُوبِهِم مَّرَضٌ فَزَادَهُمُ اللَّهُ مَرَضًا وَ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمُ بِمَا کَانُواْ یَکْذِبُون;(بقره،10)، در دلهای آنها یکنوع بیماری است، خداوند بر بیماری آنها میافزاید و عذاب دردناک به خاطر دروغهایی که میگویند در انتظار آنهاست." و...(ر.ک: پیام قرآن، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 1، ص 298359، ج 3، ص255، دارالکتب الاسلامیة.)
eporsesh.com
- [سایر] چرا مشرکان، در زمان نزول قرآن کریم، قصد داشتند تغییراتی در آیات آن به وجود آورند؟
- [سایر] آیا روایاتی داریم که بگوید آیات قرآن یکدیگر را تکذیب نمیکنند؟
- [سایر] تفاوت قرآن مجید و قرآن کریم چیست؟
- [سایر] آیا فهم و تفسیر قرآن کریم برای غیر معصومین(علیهم السلام) ممکن است یا خیر؟ دلایل منکران امکان فهم قرآن کریم و رد آن ها را بیان کنید؟
- [سایر] چرا ترتیب آیات قرآن کریم به ترتیب نزول نیست ؟
- [سایر] وظایف حافظان قرآن کریم چیست؟
- [سایر] تاریخچه قرآن کریم را بفرمایید؟
- [سایر] دانشها در قرآن کریم و جامعیت قرآن چگونه است؟
- [سایر] اساسیترین منابع تفسیری قرآن کریم چیست؟
- [سایر] آیات تطهیر در قرآن کریم کداماند؟
- [امام خمینی] جایز نیست برای طلاب علوم دینیه دخول در مدارس که بعض معممین و ائمه جماعت از طرف دولت جائر و یا با اشاره دولت تصدی نمودهاند چه برنامه تحصیلی از طرف دولت جائر باشد یا از طرف این نحو متصدیان که عمّال دولت جائر هستند، زیرا در این امور نقشه محو آثار اسلام و احکام قرآن کریم کشیده شده است.
- [آیت الله بهجت] معامله مساقات در درختهایی مثل درخت حنا که از برگ آن استفاده میکنند، یا درختی که از گُل آن استفاده میکنند، اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] آشامیدن شراب حرام و از گناهان کبیره است، بلکه در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند در صورتی که متوجه باشد که لازمه حلال دانستن آن تکذیب خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله وسلم)می باشد کافر است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر وارث میّت فقط پدر ومادر ویک پسر باشد، مال را شش قسمت میکنند، پدر ومادر هرکدام یک قسمت وپسر چهار قسمت آن را میبرد، و اگر چند پسر یا چند دختر باشند، آن چهار قسمت را بطور مساوی بین خودشان قسمت میکنند و اگر پسر ودختر باشند، آن چهار قسمت را طوری تقسیم میکنند که هر پسری دو برابر دختر ببرد.
- [آیت الله اردبیلی] در مُقَرّ له (کسی که به نفع او اقرار شده است) اهلیت شرط نیست، ولی شرعا باید بتواند آنچه را به نفع او اقرار شده دارا شود و نیز در صحّت اقرار، تصدیق مُقَرّ له شرط نیست، ولی اگر مفاد اقرار را تکذیب کند، اقرار مزبور در حق او بی اثر است.
- [آیت الله بهجت] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر صلیاللهعلیهوآله شود، یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند، مثل واجب بودن نماز و روزه را انکار کند، در صورتی که منکر شدن آن حکم به تکذیب خدا یا پیغمبر صلیاللهعلیهوآله برگردد، مُرتَد است.
- [آیت الله اردبیلی] کالایی را که در شهری با وزن یا پیمانه معامله میکنند، در آن شهر انسان باید با وزن و پیمانه بخرد؛ ولی میتواند همان جنس را در شهری که با دیدن معامله میکنند، با دیدن خریداری نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] جنسی را که در شهری با وزن یا پیمانه معامله میکنند، در آن شهر انسان باید با وزن یا پیمانه بخرد، ولی میتواند همان جنس را در شهری که با دیدن معامله میکنند، با دیدن خریداری نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر وارث میّت فقط پدر یا مادر با پسر و دختر باشد، مال را شش قسمت میکنند، یک قسمت آن را پدر یا مادر میبرد وبقیه را طوری قسمت میکنند که هر پسری دو برابر دختر میبرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر وارث میّت فقط پدر وچند دختر یا مادر وچند دختر باشد، مال را پنج قسمت میکنند، یک قسمت را پدر یا مادر میبرد وچهار قسمت را دخترها بطور مساوی بین خودشان تقسیم میکنند.